Normkritik, orientalism och e-sport

Inom sociologin och litteratur- och filmkritik har man i decennier diskuterat och analyserat hur kulturella produkter ger en bild av en viss kulturs ideal, värderingar och syn på världen. Till vardags talar vi kanske oftast om kroppsideal. Det är ganska vanligt och vedertaget att idag säga att filmens och reklamens bilder av framförallt kvinnokroppar utgör ett slags påtryckning mot (unga) kvinnor. Vissa kan likna det med en slags hjärntvätt. Via medierna skapas ett ideal som är så ouppnåeligt att man får lägga all vaken tid på makeup, kläder och gymmet.

På universiteten är analyserna av de mediala bilderna och deras funktion många och det finns flera mycket kända böcker som beskriver hur text, film, foto och till och med dataspel är med och konstruerar den bild av verkligheten som vi har.

Vissa analyser handlar förstås om könsroller och saker som hur kvinnor ser ut, vad de gör och får göra i dataspelen, men andra handlar om vilken typ av moral eller världsbild som spelen uttalat eller underförstått sprider.

Ett sånt specialfält inom forkningen kallas för orientalism.
Begreppet är hämtat från Edward Said inflytelserika bok Orientalismen. Boken beskriver hur västmakterna dominerat, omformat och definierat ”österlandet”, ”mellanöstern” , ”arabisk kultur”, ”Orienten”. För Said är Orientalism en: ”distribution of geopolitical awareness into aesthetic, scholarly, economic, sociological, historical, and philological texts” (Said, 1978, s.12). 

Med andra ord beskriver Said en diskurs, ett slags sammanhängande berättelse, med sina egna idéer och bilder av vad orienten är som konstrueras och sprids av oss. Bilderna och idéerna är begränsande och ger en reducerad och i stora stycken falsk bild av den värld och de människor och kulturer som de skildrar.

Diskussionen har förstås nått även e-sportens värld där man pekat på hur den orientalistiska bilden av mellanösterb sprids via spel som Prince of Persia, COD men även CS:GO.

That computer games help disseminating a new form of Orientalism was furthermore recently suggested by Vít Sisler in the article ”Digital Arabs: Representation in Video Games”, a wide-ranging study of more than 100 computer and consol games. Under a chapter heading named ”Orientalism in the digital age”, Sisler describes how most western game designers produce games that either ”construct a ‘fantastical’ Middle East, using quasi-historical elements in order to give the player an oriental impression” or, in military action games, routinely represent the Arab as a terrorist and Islamic extremist who laugh mockingly after they have succeeding in killing an American soldier (Sisler, 2008, pp.207-8). Sisler’s conclusion is that while western game producers insist on stereotyping and Othering the Arab, the digital game as a medium has the potential to transcend this stereotyping just like any other cultural form. While eminently useful and thorough, Sisler’s examination of military action games suffers somewhat from the tremendous scope of his study as he is only able to devote a few pages to this genre. [link]

Uppgift

Forskare (som Sisler) menar att dataspel (som CS:GO) bildar del i något de kallar orientalism. Vad menar de med det? Vilka inslag i dataspel uppmärksammar de? Vad menar de att dessa inslag kan få för konsekvenser och vara uttryck för?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: