Shakespeare och spekulationer

Vi ser Shakespeare in love.

Shakespeares kärleksliv har fascinerat historiker. Han verkar ha haft stormiga och starka relationer. Vissa spekulerar i en homosexuell relation eller ett triangeldrama. Den mystiska ”dark lady” verkar ha drivit honom till vanvett.

Läs sonnett 147

Läs om anknytningsteorin och om borderline personlighetsstörning (BPD).

Besvara följande frågor

Vilka typer av relationer blir stormiga?

Vad beror det på?

Kan du se några tänkbara kopplingar mellan anknytningsteorin och det du läst om BPD och Shakespeares dikt. Spekulera fritt.

Posta som en kommentar.

 

4 reaktioner till “Shakespeare och spekulationer”

 1. Förhållanden där personerna har en otrygg-ambivalent anknytning blir ”stormiga” och det beror på att känslorna går fram och tillbaka och skapar ett väldigt ostabilt förhållande.

  Gilla

 2. Jag tror att de relationer som blir ‘stormiga’ är de vart det finns en lust till den andra men samtidigt ett undermedvetande som säger att man inte passar ihop eller att man inte är bra för varandra. Man är varandras raka motsats, och den andra går emot allt vad man står för och tror på.
  Detta leder till att som person blir man kluven och rivs fram och tillbaka mellan att följa sitt hjärta eller sin hjärna. Känslorna är blandade, samtidigt som man älskar personen så hatar man den. Man blir förvirrad och tvekar på relationen.
  I ett förhållande tror jag inte att båda parter måste vara/ känna på detta viset. Självklart blir relationen ‘stormigare’ om båda gör det, men det räcker också med att den ena känner på detta viset. Skillnaden är dock att den ena personen, som då känner sig osäker och säker på samma gång, är den som drar sig undan och kommer tillbaka. Den andra personen finns stort sett alltid där (till en viss gräns för alla har en gräns för hur mycket det klarar av sådant här) vilket kan göra det svårare för den andra att ta ett beslut då han/ hon vet att oavsett vilket beslut man tar så finns ens partner fortfarande kvar.

  Självklart skulle man kunna koppla BPD till detta, det är precis de personligheterna som jag beskriver. De personer som har blandade känslor är de med en ambivalent personlighet, medans de som vet vad de vill och alltid finns där är de med en trygg personlighet.
  I Shakespeares dikt tycker jag tydligt att det framgår att han är en ambivalent person. Han älskar någon samtidigt som han hatar den. Deras kärlek är inte sund men ändå så längtar han efter den.

  Gilla

 3. Osäkra relationer brukar i regel sluta som stormiga relationer. En persons osäkerhet kan leda till andra problem t.ex svartsjuka. Detta går att koppla till anknytningsteorin. Det finns studier som visar på att barn som behandlats på ett visst sätt under uppväxten tar med sig dessa egenskaper och känslor under resten av livet som då kan påverka framtida relationer. Osäkra personer börjar tveka på människorna runt omkring en.
  Anknytningsteorin kan även kopplas till BPD eftersom människan formas under sin uppväxt. Hur ens föräldrar behandlar en under uppväxten kommer forma ditt framtida jag. I Shakespears dikt lyssnar han inte till sitt förnuft. Han låter istället känslorna ta över, vilket enligt anknytningsteorin bör tyda på att hans föräldrar inte var de bästa.

  Kevin, Maja, Jesper och Lucas

  Gilla

 4. Jag skulle anse att de relationer som ofta blir väldigt stormiga är de mellan en mer dömande person och en mer uppfattande person (d.v.s någon som är varsam med sitt dömande av andra människor). Många relationer liknar detta, troligtvis p.g.a ”opposites attract”. Samtidigt tror jag man har väldigt stor påverkan på varandra, och när denna påverkan inte passar blir man lätt arg på den påverkande.
  Även i många fiktiva verk ser vi sådana relationer. Det är ofta en uppfattande person, någon som alltid har skjortan inbäddad, som följer regler och normer som faller för en dömande person, klär sig i läder och lever utan regler och normer, vars påverkan på den uppfattande personen leder till något illa som gör att de båda grälar på varandra.
  Uppfattande personer skulle i detta fall falla under trygg anknytning och otrygg-ambivalent anknytning, någon som gör sitt bästa för att inte såra någon. Den dömande vill inte ha någon som kommer alltför nära och kan därmed falla under antingen Otrygg-Undvikande eller Otrygg-Desorganiserad.
  I fiktiva verk, särskilt ungdomsfilmer om kärlek, återkommer en form av BPD karaktär som alltid verkar cool på ytan, men som har ett bakomliggande aggressivt skäl till att de vägrar lyssna på sina föräldrar och t.ex röker. Kanske befann sig ”Shakespeare in Love” porträttet av William Shakespeare någonstans i detta, någon som vägrade det fyrkantiga livet på renässansen, trogen till fru och med stor gård. Han föredrar istället en liten lägenhet där han kan skriva sina kärleksberättelser med inspiration från sitt hektiska kärleksliv.
  Detta bidrar troligtvis till De Lesseps attraktion till honom, då hon själv lever i adeln och monarkins fyrkantiga liv. Med berättelsens gång inser hon dock lögnerna som Shakespeares obundna livsstil ger upphov till vilket leder till deras eventuella grälande.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: