magisterwernegren

Rekommendationer, Tips, Kommentarer

Hur Skriver Man Ett Personligt Brev?

Hur Skriver Man Ett Personligt Brev?

Att skriva ett personligt brev kan vara en utmaning, särskilt om man inte har gjort det tidigare. Ett personligt brev är ett viktigt dokument som ger dig möjlighet att visa upp din personlighet, dina erfarenheter och dina egenskaper för en potentiell arbetsgivare. Det är en chans att göra ett bra första intryck och övertyga arbetsgivaren om att du är rätt person för jobbet.

För att skriva ett bra personligt brev behöver du följa vissa steg. För det första är det viktigt att göra en grundlig research om företaget och den specifika tjänsten du söker. Detta kommer att göra det lättare för dig att anpassa brevet efter arbetsgivarens behov och förväntningar. Var noga med att inkludera relevant information om dina erfarenheter, färdigheter och utbildning.

Ett personligt brev ska vara tydligt, koncist och välskrivet. Använd en professionell ton och undvik att fokusera för mycket på dig själv. Visa istället för arbetsgivaren hur du kan bidra till företagets framgång och varför just du är lämplig för tjänsten. Var också noga med att dubbelkolla stavning och grammatik för att undvika slarvfel.

Denna steg för steg guide kommer att hjälpa dig att skriva ett personligt brev som imponerar på arbetsgivaren och ökar dina chanser att få drömjobbet. Genom att följa dessa tips och riktlinjer kan du skapa ett personligt brev som framhäver dina styrkor och gör att du sticker ut bland ansökningarna.

Hur skriver man ett personligt brev?

Ett personligt brev är ett viktigt verktyg för att presentera dig själv och dina kvalifikationer när du söker jobb. Det ger dig möjlighet att framhäva dina erfarenheter och egenskaper på ett personligt sätt. Här är några steg att följa för att skriva ett bra personligt brev.

Förberedelse

 1. Gör research om företaget och jobbet du söker. Försök att få en förståelse för företagets värderingar och kulturen.
 2. Identifiera dina främsta kvalifikationer och erfarenheter som är relevanta för jobbet.

Uppbyggnad

Ett personligt brev kan delas upp i följande avsnitt:

 1. Inledning: Starta brevet med en professionell hälsning och introducera dig själv.
 2. Motivering: Motivera varför du är intresserad av jobbet och varför just du är lämplig för det.
 3. Kvalifikationer och erfarenheter: Beskriv dina främsta kvalifikationer och erfarenheter som är relevanta för jobbet.
 4. Motivationsbrev: Uttryck din motivation och varför du vill arbeta just hos det här företaget.
 5. Avslutning: Tacka för mottagande och framåtblickande.

Struktur och språk

 • Var tydlig och kortfattad. Håll brevet till en sida om möjligt.
 • Använd ett formellt och professionellt språk.
 • Lägg vikt vid att framhäva dina styrkor och erfarenheter, men var ändå ödmjuk.
 • Skriv personligt och engagerande för att visa din passion och entusiasm.

Avslutande tips

 • Se över stavning och grammatik noggrant. Använd gärna stavningskontroll.
 • Anpassa brevet för varje specifik jobbansökan och visa att du har gjort research om företaget.
 • Lägg till personliga detaljer som kan visa din personlighet.
 • Berätta vad du kan ge till företaget, inte bara vad du kan få från dem.

Genom att följa dessa steg och riktlinjer kan du skriva ett personligt brev som ger dig en fördel i jobbsökningsprocessen.

Förberedelse för att skriva

Innan du börjar skriva ditt personliga brev är det viktigt att du förbereder dig ordentligt. Här är några steg som kan hjälpa dig att komma igång:

1. Identifiera mottagaren

För att skriva ett personligt brev måste du veta vem som ska ta emot det. Ta reda på namnet på personen eller personerna som kommer att läsa brevet. Om du inte har detta namn, försök att hitta rätt kontaktperson genom att göra lite research.

2. Definiera syftet med brevet

Innan du börjar skriva är det viktigt att definiera syftet med brevet. Ska det vara en ansökan om anställning? Ett tackbrev efter en anställningsintervju? Eller kanske ett förslag till samarbete? Genom att tydligt definiera syftet kan du sedan anpassa innehållet och tonen efter just det.

3. Samla relevant information

Innan du skriver ska du samla all relevant information som du behöver inkludera i brevet. Det kan inkludera din utbildning, arbetslivserfarenhet, personliga egenskaper eller referenser. Skriv ner allt som kan vara användbart och ordna det i en strukturerad lista.

4. Gör research

Innan du börjar skriva är det också viktigt att göra research om företaget eller organisationen du skriver till. Läs på deras hemsida, deras värderingar, deras tidigare projekt eller deras företagskultur. Ju mer du vet, desto mer kan du anpassa brevet efter deras behov och önskemål.

See also:  Hur Gamla R Marcus Och Martinus?

5. Skapa en struktur

Innan du börjar skriva är det bra att skapa en struktur för brevet. Bestäm vilka sektioner du vill ha och i vilken ordning de ska vara. En vanlig struktur för ett personligt brev inkluderar en inledning, en presentation av dig själv, en motivering till varför du är intresserad av företaget eller positionen, och en avslutning.

6. Bestäm ton och stil

Bestäm vilken ton och stil du vill använda i brevet. Vill du ha en formell ton eller en mer personlig ton? Ta också hänsyn till företagets kultur och värderingar när du väljer ton och stil.

Genom att följa dessa förberedelsesteg kan du skapa en bra grund för att skriva ditt personliga brev.

Samla information om dig själv

För att skriva ett personligt brev behöver du samla in information om dig själv. Detta kan innefatta följande:

Personlig information

 • Ditt namn
 • Din adress
 • Ditt telefonnummer
 • Din e-postadress

Utbildning

Lista dina utbildningsbakgrund, inklusive:

 • Namn på skola/universitet
 • Studieinriktning
 • Examensår

Arbetslivserfarenhet

Beskriv din tidigare arbetslivserfarenhet, inklusive:

 • Namn på arbetsgivare
 • Anställningsperiod
 • Arbetsuppgifter och ansvarsområden

Personliga egenskaper och färdigheter

Fundera över vilka personliga egenskaper och färdigheter du har som kan vara relevanta för den position du söker. Detta kan inkludera:

 • Teamarbete
 • Kommunikationsfärdigheter
 • Problemlösningsförmåga
 • Organisationsförmåga
 • Kreativitet

Referenser

Tänk på om du har några referenser som du kan inkludera i ditt personliga brev. Detta kan vara tidigare arbetsgivare, lärare eller andra personer som kan ge en rakomendation om dig.

Genom att samla in denna information kommer du att kunna skriva ett mer välformulerat och personligt brev som visar upp dina styrkor och kvalifikationer.

Undersök och förstå arbetsplatsen

Innan du skriver ditt personliga brev är det viktigt att du undersöker och förstår arbetsplatsen du söker till. Detta hjälper dig att skapa ett brev som är anpassat till arbetsplatsens behov och kultur.

Forskning om arbetsplatsen

Börja med att göra en grundlig forskning om arbetsplatsen. Besök deras hemsida och ta reda på följande:

 • Vilken typ av företag eller organisation är det?
 • Vad är deras uppdrag och vision?
 • Vilken bransch arbetar de inom?
 • Vad är deras värderingar och företagskultur?
 • Vilka är deras huvudsakliga produkter eller tjänster?

Läs på om aktuella projekt eller nyheter

Se till att du är uppdaterad om arbetsplatsen genom att läsa på om deras aktuella projekt eller nyheter. Detta visar att du är engagerad och intresserad av deras verksamhet.

Titta på arbetsplatsens sociala medier

Ta en titt på arbetsplatsens närvaro på sociala medier som LinkedIn, Facebook eller Instagram. Det kan ge dig en bättre bild av hur de kommunicerar och vilken typ av aktiviteter de är involverade i.

Kontakta nuvarande eller tidigare anställda

Om möjligt, försök att kontakta nuvarande eller tidigare anställda på arbetsplatsen. Fråga om deras erfarenheter och vad de tycker är viktigt för att lyckas på arbetsplatsen. Detta kan ge dig insikter och hjälpa dig att anpassa ditt personliga brev.

Använd insikterna i ditt personliga brev

När du har undersökt och förstått arbetsplatsen är det dags att använda dina insikter i ditt personliga brev. Anpassa ditt brev för att visa hur dina färdigheter och erfarenheter kan bidra till arbetsplatsen och dess mål.

Använd nyckelord och fraser som är relevanta för arbetsplatsen. Var tydlig och specifik om varför du är intresserad av att arbeta där och vad du kan erbjuda.

Genom att visa att du har gjort din forskning och verkligen förstår arbetsplatsens behov, ökar du dina chanser att få en anställningsintervju.

Formatera ditt personliga brev

Använd en professionell layout

När du skriver ett personligt brev är det viktigt att använda en professionell layout för att ge ett bra intryck. Här är några tips:

 • Använd en tydlig och läsbar typsnitt, till exempel Arial eller Times New Roman.
 • Använd en storlek på typsnittet mellan 10 och 12 punkter för att vara lättläst.
 • Använd enkel radavstånd för att ge en översiktlig struktur.
 • Använd automatiskt styckeavstånd mellan stycken för att undvika trånga textblock.

Inkludera kontaktinformation

I början eller slutet av ditt brev bör du inkludera din kontaktinformation. Detta gör det lätt för arbetsgivaren att komma i kontakt med dig om de är intresserade av att anställa dig. Här är vad du bör inkludera:

 • Ditt för- och efternamn
 • Din adress
 • Ditt telefonnummer
 • Din e-postadress
See also:  Hur Mycket Alkohol FR Man Ta In I Sverige?

Anpassa brevets utseende efter mottagaren

Ett personligt brev bör vara anpassat till mottagaren. Om du vet vilket företag du skickar brevet till, kan du anpassa layouten och språket efter deras stil och värderingar. Ta en titt på deras webbplats eller andra dokument för att få en känsla av deras stil och använda det som en guide.

Var koncist och strukturerad

När du skriver ditt personliga brev är det viktigt att vara koncis och strukturerad. Här är några tips för att uppnå detta:

 • Organisera ditt brev i en tydlig och logisk struktur med tydliga avsnitt.
 • Använd stycken för att dela upp texten och göra den lättläst.
 • Använd punktlistor för att betona dina kvalifikationer och erfarenheter.
 • Var noga med att inkludera all relevant information, men undvik att vara för långdragen.

Formatera och korrekturläs

Innan du skickar iväg ditt personliga brev är det viktigt att formatera och korrekturläsa det noggrant. Här är några saker du bör titta på:

 • Kontrollera stavning och grammatik för att undvika slarvfel.
 • Kolla att all formatering är konsekvent och lätt att läsa.
 • Kontrollera att all information är korrekt och aktuell.
 • Få någon annan att läsa igenom det för att få en annan vinkel och fånga eventuella fel eller brister.

Genom att följa dessa riktlinjer för att formatera ditt personliga brev kommer du att kunna presentera dig själv på ett professionellt och engagerande sätt. Kom ihåg att vara noga och noggrann för att skapa ett starkt intryck på arbetsgivaren.

Börja med en stark öppning

Ett personligt brev är oftast det första intrycket en arbetsgivare får av dig, så det är viktigt att ha en stark öppning som fångar deras uppmärksamhet. Här kommer några tips för hur du kan börja ditt personliga brev på ett bra sätt:

Använd en personlig inledning

Använd en personlig inledning

Börja med att adressera mottagaren på ett personligt sätt. Om du vet namnet på personen som kommer att läsa ditt brev kan du använda det i din inledning. Till exempel kan du skriva ”Hej Anna” eller ”Goddag Herr Andersson”. Om du inte vet namnet på mottagaren, kan du istället använda en allmän hälsning som ”Hej” eller ”Goddag”.

Visa ditt intresse

Det är viktigt att visa att du är intresserad av företaget och rollen du söker. Du kan använda din inledning för att beskriva varför du är intresserad av företaget, och vad det är som lockar dig med den aktuella rollen. Till exempel kan du skriva ”Jag har alltid varit imponerad av ert företags innovativa produkter, och jag skulle vara väldigt glad att få möjlighet att bidra till er fortsatta framgång genom att arbeta som produktchef.”

Ge en kort sammanfattning av dina kvalifikationer

I din inledning kan du också ge en kort sammanfattning av dina kvalifikationer och erfarenheter som är relevanta för den aktuella rollen. Detta hjälper arbetsgivaren att snabbt få en överblick över dina kompetenser och kan öka dina chanser att bli kallad till intervju. Till exempel kan du skriva ”Som produktchef har jag över fem års erfarenhet av att leda produktutvecklingsprojekt och har haft stor framgång med att lansera nya produkter på marknaden.”

Genom att använda en stark öppning i ditt personliga brev kan du få arbetsgivarens uppmärksamhet och öka dina chanser att bli kallad till intervju. Kom ihåg att vara genuin och personlig i din inledning, och anpassa den efter företaget och rollen du söker.

Presentera din erfarenhet och kompetens

När du presenterar din erfarenhet och kompetens i ditt personliga brev är det viktigt att framhäva de kvaliteter och färdigheter som är relevanta för den tjänst du söker. Här är några sätt att göra det på:

 1. Var konkret: Beskriv specifika arbetsuppgifter och projekt som du har haft ansvar för. Nämn också vilka resultat du har uppnått och vilken roll du spelade i att uppnå dem.
 2. Framhäv relevanta erfarenheter: Fokusera på de erfarenheter som är mest relevanta för tjänsten. Om du har arbetat inom branschen tidigare eller har erfarenhet av liknande arbetsuppgifter, nämn det tydligt.
 3. Betonar dina kompetenser: Beskriv de färdigheter och kompetenser som du besitter som är viktiga för den aktuella tjänsten. Det kan vara både tekniska och mjuka färdigheter, till exempel programmeringsspråk, ledarskap eller problemlösningsförmåga.
 4. Använd siffror och specifika exempel: Genom att ge konkreta exempel på dina prestationer och resultat ökar du trovärdigheten och visar på din förmåga att leverera resultat.
 5. Tilläggserbjudande: Utöver att beskriva din erfarenhet och kompetens kan du också fokusera på det värde du kan erbjuda arbetsgivaren. Tänk på vad som gör dig unik och hur du kan bidra till deras framgång.
See also:  Hur MNga åR MåSte Man Jobba FöR Att Få Full Pension?

Gör din presentation tydlig och övertygande utan att vara för långrandig. Håll dig till de mest relevanta detaljerna och anpassa din presentation till den specifika tjänsten du söker.

Kom ihåg att ett personligt brev är en möjlighet att göra ett starkt intryck och sälja dig själv till arbetsgivaren, så se till att du använder det till din fördel.

Varför du är intresserad av tjänsten

För att förklara varför du är intresserad av tjänsten är det viktigt att visa en genuin och välgrundad motivation. Här är några punkter att tänka på:

 1. Passion för branschen: Förklara ditt intresse för arbetsområdet och hur det matchar dina personliga intressen och mål. Visa att du är engagerad och entusiastisk att arbeta inom detta område.
 2. Kännedom om företaget: Visa att du har gjort din forskning och har en förståelse för företagets värderingar, vision och mål. Beskriv hur din erfarenhet och kompetens kan bidra till att uppnå dessa mål.
 3. Passande utmaningar: Identifiera specifika utmaningar och möjligheter som tjänsten erbjuder och förklara hur dina färdigheter och erfarenheter matchar dessa. Visa att du är redo att ta itu med dessa utmaningar och växa som professionell.

Genom att framhäva din passion, kunskap och engagemang för branschen och företaget, kan du övertyga arbetsgivaren om att du är den rätta kandidaten för tjänsten.

Avsluta brevet på rätt sätt

När du avslutar ditt personliga brev är det viktigt att lämna ett bra intryck och påvisa att du är intresserad av fortsatt kontakt. Här är några tips på hur du kan avsluta ditt brev på ett bra sätt:

Tips för avslutningen:

 • Använd en hövlig avslutningsfras som till exempel ”Med vänliga hälsningar” eller ”Vänliga hälsningar”.
 • Underskriv brevet med ditt namn, helst i handstil.
 • Om du skickar brevet via e-post kan du använda en digital signatur eller bara skriva ditt namn.
 • Om du har bifogat några dokument eller referenser kan du nämna det i avslutningen, till exempel ”Bifogat hittar du mitt CV och personliga brev.”

Exempel på en avslutning:

Med vänliga hälsningar,

Ditt namn

Om du undertecknar brevet för hand, skriv ditt namn under din skrivna avslutningsfras.

Företagsnamn Din adress Postnummer och ort
Företag AB Din gata 1 12345 Din stad

Fråga-och-svar:

Vad är ett personligt brev och varför behöver jag skriva det?

Ett personligt brev är ett dokument som du skickar med din jobbansökan för att presentera dig själv och dina kvalifikationer för potentiella arbetsgivare. Det hjälper dig att framhäva dina erfarenheter och motivation för att söka jobbet.

Vad ska jag skriva i inledningen av mitt personliga brev?

I inledningen av ditt personliga brev bör du nämna var du hittade annonsen och ge en kort introduktion om dig själv. Du kan också uttrycka varför du är intresserad av jobbet och arbetsgivaren.

Vad bör jag inkludera i den mellersta delen av mitt personliga brev?

I den mellersta delen av ditt personliga brev bör du fokusera på att beskriva dina erfarenheter, färdigheter och prestationer som är relevanta för det specifika jobbet du söker. Du kan också nämna tidigare arbetsplatser eller projekt där du har visat framgång.

Vilka fel bör jag undvika när jag skriver ett personligt brev?

När du skriver ett personligt brev bör du undvika grammatiska eller stavfel, vara för långdragen eller repetitiv, och undvika att använda alltför formella eller informella språk. Det är också viktigt att anpassa brevet till varje specifik arbetsplats och undvika att skicka ett generiskt brev.

Hur avslutar jag mitt personliga brev på ett starkt sätt?

För att avsluta ditt personliga brev på ett starkt sätt kan du sammanfatta din motivation för jobbet och uttrycka ditt intresse för en intervju. Du kan också lägga till kontaktinformation och en tackformulering för att visa din uppskattning för att ditt brev tas i beaktning.