magisterwernegren

Rekommendationer, Tips, Kommentarer

Hur R Kungen SläKt Med Drottning Elizabeth?

Drottning Elizabeth II och Kung Carl XVI Gustaf är två av Europas mest framstående monarker. Medan drottningen är regerande monark över Storbritannien och de andra samväldesnationerna, är Kung Carl XVI Gustaf Sveriges kung sedan 1973. Men visste du att de två kungligheterna faktiskt är släkt? I den här artikeln kommer vi att utforska släktskapet mellan drottning Elizabeth och Kung Carl XVI Gustaf och ge dig alla detaljer du behöver!

Släktskapet mellan drottning Elizabeth och Kung Carl XVI Gustaf sträcker sig tillbaka flera århundraden. De båda är ättlingar av drottning Victoria av Storbritannien, som var drottning från 1837 till 1901. Victoria var gift med prins Albert av Sachsen-Coburg och Gotha, som blev hennes kusin genom äktenskap.

Victoria och Albert fick nio barn, och genom deras ättlingar har släktträdet utvecklats för att inkludera både drottning Elizabeth och Kung Carl XVI Gustaf. Drottning Elizabeth är nämligen dottersondotter till drottning Victoria, medan Kung Carl XVI Gustaf är barnbarn till en av Victorias döttrar, prinsessan Ingeborg av Danmark. Detta släktskap gör dem fjärde kusiner.

Det är intressant att se hur dessa kungligheter, som representerar olika länder och traditioner, ändå är förbundna genom sin gemensamma historia och släktskap. Det är ett tydligt exempel på hur det kungliga släktet i Europa har varit sammanflätat genom århundradena, och hur dessa band fortsätter att ha betydelse även idag.

Kungens och drottningens gemensamma förfäder

Erik XIV av Sverige

Erik XIV av Sverige var kung av Sverige mellan år 1560 och 1568. Han är en av gemensamma förfäderna till kungen och drottningen. Han var kung Gustav II Adolfs farfarsfar.

Kristina av Sverige

Kristina av Sverige, även känd som Kristina den stora, var drottning av Sverige mellan år 1632 och 1654. Hon är också en gemensam förfader till kungen och drottningen. Kristina var kung Karl XVI Gustavs farfarsmormor.

Ludvig XIV av Frankrike

Ludvig XIV av Frankrike var kung av Frankrike mellan åren 1643 och 1715. Han är en annan gemensam förfader till kungen och drottningen. Ludvig XIV var drottning Viktorias farfarsfar.

Drottning Victoria

Drottning Victoria var drottning av Storbritannien mellan åren 1837 och 1901. Hon är en annan gemensam förfader till kungen och drottningen. Drottning Victoria var kung Håkons farfarsmormor.

Wilhelm II av Tyskland

Wilhelm II av Tyskland var tysk kejsare och kung av Preussen mellan åren 1888 och 1918. Han är också en gemensam förfader till kungen och drottningen. Wilhelm II var kung Fredriks farfarsfar.

  • Erik XIV av Sverige
  • Kristina av Sverige
  • Ludvig XIV av Frankrike
  • Drottning Victoria
  • Wilhelm II av Tyskland

Kungens släkt från Gustav Vasa till Gustaf VI Adolf

Gustav Vasa (1496-1560)

Gustav Vasa grundade det moderna svenska kungahuset och blev kung av Sverige år 1523.

Erik XIV (1533-1577)

Erik XIV var son till Gustav Vasa och blev kung av Sverige år 1560.

Johan III (1537-1592)

Johan III var bror till Erik XIV och blev kung av Sverige år 1568.

Sigismund (1566-1632)

Sigismund var son till Johan III och blev kung av Sverige år 1592. Han var också kung av Polen.

Karl IX (1550-1611)

Karl IX var bror till Johan III och blev kung av Sverige år 1604.

Gustav II Adolf (1594-1632)

Gustav II Adolf var son till Karl IX och blev kung av Sverige år 1611. Han är känd som Sveriges stormaktstid.

Kristina (1626-1689)

Kristina var dotter till Gustav II Adolf och blev drottning av Sverige år 1632. Hon abdikerade 1654 och konverterade till katolicismen.

Karl X Gustav (1622-1660)

Karl X Gustav var kusin till Kristina och blev kung av Sverige år 1654.

Karl XI (1655-1697)

Karl XI var son till Karl X Gustav och blev kung av Sverige år 1660.

Karl XII (1682-1718)

Karl XII var son till Karl XI och blev kung av Sverige år 1697. Han är känd som Sveriges stormaktstid.

Ulrika Eleonora (1688-1741)

Ulrika Eleonora var syster till Karl XII och blev drottning av Sverige år 1718. Hon abdikerade 1720.

Fredrik I (1676-1751)

Fredrik I var bror till Ulrika Eleonora och blev kung av Sverige år 1720.

Ulrika Eleonora (1714-1782)

Ulrika Eleonora var dotter till Fredrik I och blev drottning av Sverige år 1718. Hon abdikerade 1720.

See also:  Hur Gammal R FröKen Snusk?

Gustav III (1746-1792)

Gustav III var son till Fredrik I och blev kung av Sverige år 1771.

Gustav IV Adolf (1778-1837)

Gustav IV Adolf var son till Gustav III och blev kung av Sverige år 1792. Han blev avsatt år 1809.

Carl XIII (1748-1818)

Carl XIII var bror till Gustav III och blev kung av Sverige år 1809. Han var också kung av Norge.

Karl XIV Johan (1763-1844)

Karl XIV Johan var gift med en syster till Gustav III och blev kung av Sverige år 1818. Han var också kung av Norge och grundade det Bernadotte-dynasti som regerar Sverige idag.

Oscar I (1799-1859)

Oscar I var son till Karl XIV Johan och blev kung av Sverige år 1844.

Karl XV (1826-1872)

Karl XV var son till Oscar I och blev kung av Sverige år 1859.

Oscar II (1829-1907)

Oscar II var bror till Karl XV och blev kung av Sverige år 1872. Han var också kung av Norge.

Gustaf V (1858-1950)

Gustaf V var son till Oscar II och blev kung av Sverige år 1907.

Gustaf VI Adolf (1882-1973)

Gustaf VI Adolf var son till Gustaf V och blev kung av Sverige år 1950.

Drottning Elizabeths släkt från den anglo-saxiska eran till Tudortiden

Den anglo-saxiska eran var en period i Englands historia som sträckte sig från 450 till 1066 e.Kr. Under denna tid var England bebott av de anglosaxiska stammarna, som invandrade från nuvarande Tyskland, Danmark och Nederländerna. Drottning Elizabeth II har sina rötter i detta anglo-saxiska arv.

En av de viktigaste historiska personerna från den anglo-saxiska eran var Alfred den store, som var kung av Wessex från 871 till 899 e.Kr. Han var en viktig ledare under kampen mot de vikingar som invaderade England vid den tiden. Alfred den stores dotter, Æthelflæd, blev senare känd som Lady of the Mercians och spelade en avgörande roll i att försvara England mot vikingarna.

Den normandiska erövringen

År 1066 ägde den normandiska erövringen rum, då Vilhelm Erövraren, hertig av Normandie, erövrade England och blev dess kung. Detta markerade slutet på den anglo-saxiska eran och starten på den normandiska eran. Vilhelms ättlingar fortsatte att styra över England och bildade den kungliga dynastin som kallas för Huset Tudor.

Huset Tudor

Huset Tudor regerade över England från 1485 till 1603 och var en framstående dynasti som omfattade sex monarker, inklusive kung Henrik VIII och drottning Elizabeth I. Kung Henrik VIII är särskilt känd för att ha brutit med den katolska kyrkan och skapat Englands eget kyrkliga system, där han var kyrkans högsta auktoritet. Drottning Elizabeth I, som regerade från 1558 till 1603, är en av Englands mest framstående och framgångsrika monarker. Hon är mest känd för sin långa regeringstid och för att ha undvikit äktenskap och att få barn för att säkra sin tron.

Genom sin ättling Vilhelm Erövraren kan drottning Elizabeth II spåra sitt anglo-saxiska arv och hon kan också räkna Huset Tudor som en del av sin kungliga släkt. Denna koppling till historiska epoker och berömda monarker ger en fascinerande bakgrund till Englands nuvarande drottning.

De gemensamma släktbanden genom Victoria och Albert

De gemensamma släktbanden mellan kung Carl XVI Gustaf av Sverige och drottning Elizabeth II av Storbritannien sträcker sig tillbaka till drottning Victorias och prins Alberts tid.

Victoria och Albert var kusiner och de hade 9 barn tillsammans. Deras barn inledde äktenskap med kungligheter och nobilitet runt om i Europa, vilket förstärkte de gemensamma släktbanden mellan de brittiska och svenska kungahusen.

Barn till Victoria och Albert som skapade släktbanden

  • Vicky, kronprinsessan av Preussen: Vicky gifte sig med kronprins Friedrich Wilhelm av Preussen.
  • Bertie, prins av Wales: Bertie blev kung Edward VII av Storbritannien och gifte sig med prinsessan Alexandra av Danmark.
  • Alice, storhertiginna av Hesse och vid Rhinen: Alice gifte sig med storhertig Louis IV av Hesse och vid Rhinen.
  • Alfred, hertig av Sachsen-Coburg och Gotha: Alfred gifte sig med storhertiginnan Maria Alexandrovna av Ryssland.
  • Helena, prinsessa av Schleswig-Holstein: Helena gifte sig med prins Christian av Schleswig-Holstein.
  • Louise, hertiginna av Argyll: Louise gifte sig med John Campbell, 9:e hertig av Argyll.
  • Arthur, hertig av Connaught och Strathearn: Arthur gifte sig med prinsessan Louise Margaret av Preussen.
  • Leopold, hertig av Albany: Leopold gifte sig med prinsessan Helena av Waldeck-Pyrmont.
  • Beatrice, prinsessa av Battenberg: Beatrice gifte sig med prins Henry av Battenberg.
See also:  Hur Mycket El Drar En Tv?

Genom äktenskapen mellan Victoria och Alberts barn har släktband och relationer förstärkts med olika monarkier och ätter i Europa, vilket inkluderar både svenska och brittiska kungahuset.

Ett exempel på ett starkt släktband är genom Victoria och Alberts äldsta dotter Vicky, som var mor till Wilhelm II av Tyskland och farmor till kejsar Wilhelm III. Wilhelm II var i övrigt kusin till George V av Storbritannien och både Wilhelm II och George V var kusiner till kung Gustaf V av Sverige.

Kungens och drottningens gemensamma släktingar i modern tid

Prins Philip, hertig av Edinburgh

Prins Philip är gift med drottning Elizabeth och är därmed också kungens svärson. Han föddes den 10 juni 1921 och var medlem i det grekiska och danska kungahuset innan han gifte sig in i det brittiska kungahuset. Prins Philip och kungen har inga direkta gemensamma släktingar, men de är sammankopplade genom deras äktenskap med drottning Elizabeth.

Prins Charles, prins av Wales

Prins Charles är äldste son till drottning Elizabeth och därmed är han prins Philip och kungens svärson. Han föddes den 14 november 1948 och är näst i tronföljden efter sin mor. Prins Charles och kungen har ingen direkt gemensam släkting i modern tid, men de är familj och har ett nära förhållande som far och son.

Prins William, hertig av Cambridge

Prins William är äldste son till prins Charles och därmed är han kungens sonson. Han föddes den 21 juni 1982 och är nummer två i tronföljden efter sin far. Prins William och kungen är gemensamma släktingar och har en nära familjeband.

Prins George av Cambridge

Prins George är äldste son till prins William och därmed är han kungens sonsons son. Han föddes den 22 juli 2013 och är i den fjärde generationen i den brittiska kungafamiljen. Prins George och kungen är också gemensamma släktingar och har en stark familjeanknytning.

Dessa är några av kungens och drottningens gemensamma släktingar i modern tid. Genom äktenskap och familjeband är kungens och drottningens släktträd sammanflätade och de har en nära relation till varandra och till den brittiska kungafamiljen.

Släktskap mellan kungafamiljen och drottning Elizabeths familj idag

Drottning Elizabeths familj har starka kopplingar till andra kungafamiljer runt om i världen. Här är några av släktskapen som kungafamiljen har:

Släktskap med brittiska kungahuset

  • Drottning Elizabeth II är gift med prins Philip, hertig av Edinburgh.
  • Prins Charles, son till drottning Elizabeth II, är äldsta sonen och kronprinsen av Storbritannien.
  • Prins William, son till prins Charles och prinsessan Diana, är äldsta sonen och andra i tronföljden.

Släktskap genom äktenskap

Utöver släktskapet med det brittiska kungahuset har drottning Elizabeths familj genom äktenskap också kopplingar till andra kungafamiljer.

Familjemedlem Gift med Son/dotter av Kungahus
Prinsessan Madeleine Chris O’Neill Kung Carl XVI Gustaf och drottning Silvia av Sverige Svenska kungahuset
Prinsessan Sofia Prins Carl Philip Kung Carl XVI Gustaf och drottning Silvia av Sverige Svenska kungahuset
Prins Daniel Kronprinsessan Victoria av Sverige Kung Carl XVI Gustaf och drottning Silvia av Sverige Svenska kungahuset

Släktskap genom födsel

Några av drottning Elizabeths familjemedlemmar har också släktskap med andra kungafamiljer genom födsel.

  • Prinsessan Märtha Louise av Norge, dotter till kung Harald V och drottning Sonja av Norge, är kusin till prinsessan Mette-Marit av Norge.
  • Prinsessan Estelle av Sverige, dotter till kronprinsessan Victoria och prins Daniel, är brorsdotter till prins Carl Philip och prinsessan Madeleine av Sverige.
  • Prinsessan Ingrid Alexandra av Norge, dotter till kronprins Haakon och kronprinsessan Mette-Marit av Norge, är brorsdotter till prinsessan Märtha Louise av Norge.

Det finns också fler kopplingar och släktskap inom kungafamiljen, men dessa är några av de mest framstående i dagens kungliga familjer. Släktskapen binder samman de olika kungahusen och skapar starka band mellan de olika familjerna.

Kulturella och historiska kopplingar mellan Sverige och Storbritannien

Språkliga kopplingar

Sverige och Storbritannien delar en gemensam historia när det gäller språk, då båda länderna tillhör den germanska språkfamiljen. Engelska och svenska är besläktade språk och har gemensamma rötter. Detta gör att det finns många likheter i ordförrådet och grammatiken mellan språken. Många svenska ord har också tagits upp i det engelska språket, och vice versa.

See also:  Hur LNge HåLler Kokta äGg?

Litterära kopplingar

Svensk och brittisk litteratur har under åren haft ett utbyte av författare och influenser. Båda länderna har rika litterära traditioner och har bidragit till världslitteraturen på olika sätt. Författare som Astrid Lindgren, August Strindberg, Selma Lagerlöf och Stieg Larsson har blivit internationellt kända och översatta till engelska. På samma sätt har brittiska författare som William Shakespeare, Charles Dickens, Jane Austen och J.K. Rowling blivit uppskattade även i Sverige.

Kulturella evenemang

Både Sverige och Storbritannien arrangerar årligen en rad kulturella evenemang som lockar internationellt intresse. Exempelvis anordnas olika musikfestivaler, teaterföreställningar, filmfestivaler och konstutställningar i båda länderna. Många av dessa evenemang har utformats för att främja utbyte och förståelse mellan de två ländernas kultur och konstnärliga uttryck.

Historiska kopplingar

Sverige och Storbritannien har haft flera historiska kopplingar genom åren. Under medeltiden hade de två länderna handelsförbindelser och kungar från båda länderna hade äktenskaplig och politisk förbindelse. En berömd historisk händelse var äktenskapet mellan svenska drottning Kristina och den engelska prinsen Karl II på 1600-talet. Denna koppling har i sin tur haft inverkan på den kungliga släkten i både Sverige och Storbritannien.

Svenska författare Brittiska författare
Astrid Lindgren William Shakespeare
August Strindberg Charles Dickens
Selma Lagerlöf Jane Austen
Stieg Larsson J.K. Rowling

I sammanfattning kan man säga att Sverige och Storbritannien har starka kulturella och historiska kopplingar. Dessa kopplingar visas genom språkliga, litterära och kulturella influenser samt genom historiska händelser och äktenskapliga förbindelser. Dessa kopplingar har bidragit till att forma båda ländernas kultur och samhälle på olika sätt.

Konsekvenserna av detta släktskap för de svenska och brittiska tronföljderna

Släktskapet mellan den svenska kungen och drottning Elizabeth II har flera konsekvenser för både den svenska och brittiska tronföljden. Här är några av de viktigaste:

Den svenska tronföljden

  • Den svenska tronföljden är reglerad genom Successionsordningen från 1810. Enligt denna ordning är den äldste barnet till regenten och dennes ättlingar de första i tronföljden.
  • Det brittiska släktskapet med drottning Elizabeth har ingen betydelse för den svenska tronföljden enligt Successionsordningen, vilket innebär att arvsrätten till den svenska tronen inte påverkas av släktskapet med drottning Elizabeth.
  • Det svenska kungahuset är enligt Successionsordningen kopplat till den äldre grenen av ätten Bernadotte, medan drottning Elizabeth tillhör den yngre grenen. Detta innebär att släktskapet mellan kungahusen inte påverkar den svenska tronföljden i någon större utsträckning.

Den brittiska tronföljden

  • Den brittiska tronföljden regleras av Succession to the Crown Act 2013. Enligt denna lag är den äldste sonen (eller dottern om det inte finns några söner) till regenten och dennes ättlingar de första i tronföljden.
  • Släktskapet mellan den svenska kungen och drottning Elizabeth har ingen betydelse för den brittiska tronföljden enligt Succession to the Crown Act 2013. Det svenska kungahuset tillhör en annan ätt än den brittiska kungafamiljen och har därmed ingen arvsrätt till den brittiska tronen.
  • Däremot kan släktskapet mellan de två kungahusen ha symbolisk betydelse och bidra till en starkare relation mellan Sverige och Storbritannien.

Sammanfattningsvis har släktskapet mellan den svenska kungen och drottning Elizabeth ingen direkt påverkan på den svenska eller brittiska tronföljden enligt de gällande lagarna. Det har främst symbolisk betydelse och kan bidra till en närmare relation mellan de två länderna.

Fråga-och-svar:

Hur är kungen släkt med drottning Elizabeth?

Drottning Elizabeth II och kungen är kusiner. De båda är ättlingar till drottning Victoria av England, som regerade under 1800-talet.

Vad är kopplingen mellan kungen och drottning Elizabeth?

Kungen är kusin till drottning Elizabeth. Deras gemensamma förfader är drottning Victoria av England.

Hur är kungafamiljen i Sverige relaterad till den brittiska kungafamiljen?

Kungafamiljen i Sverige är relaterad till den brittiska kungafamiljen genom drottning Victoria. Kungen och drottning Elizabeth är kusiner genom sina ättlingar från Victoria.

På vilket sätt är kungen och drottning Elizabeth släkt?

Kungen och drottning Elizabeth är släkt genom att de är kusiner. Deras gemensamma förfader är drottning Victoria av England.

Finns det några släktband mellan kungen och drottning Elizabeth?

Ja, det finns släktband mellan kungen och drottning Elizabeth. De är kusiner genom sin gemensamma förfader, drottning Victoria av England.