magisterwernegren

Rekommendationer, Tips, Kommentarer

Hur MNga GåNger Har Sverige Vunnit Eurovision?

Hur MNga GåNger Har Sverige Vunnit Eurovision?

Eurovision Song Contest är en av världens mest populära musiktävlingar och har varit en återkommande händelse sedan 1956. Sverige har varit en framstående deltagare i Eurovision genom åren och har vunnit tävlingen sex gånger.

Sveriges första seger kom 1974 när popgruppen ABBA med låten ”Waterloo” tog hem segern i Brighton, Storbritannien. Detta blev starten på en framgångsrik karriär för ABBA och deras segersång blev en stor hit världen över.

Sedan dess har Sverige fortsatt att imponera i Eurovision och har vunnit ytterligare fem gånger. 1984 vann den svenska gruppen Herreys med låten ”Diggi-Loo Diggi-Ley” i Luxemburg. 1991 vann Carola Häggkvist med låten ”Fångad av en stormvind” i Rom.

Sveriges mest framgångsrika period i Eurovision var under 2010-talet, då Sverige vann tävlingen tre gånger under en femårsperiod. 2012 vann Loreen med låten ”Euphoria” i Baku, Azerbajdzjan. 2015 vann Måns Zelmerlöw med låten ”Heroes” i Wien, Österrike. Och 2012 vann Frans Jeppson-Wall med låten ”If I Were Sorry” i Stockholm, då tävlingen hölls i hemlandet.

För varje gång Sverige vinner Eurovision ökar stoltheten i landet och tävlingen blir en viktig del av svensk musikhistoria.

Sverige har inte bara vunnit Eurovision flera gånger, men har också uppnått många toppresultat och har en stark ställning inom tävlingen. Med en lång historia av framgång och en stark musikkultur är det ingen överraskning att Sverige fortsätter att vara en av de främsta deltagarna i Eurovision.

Hur många gånger har Sverige vunnit Eurovision?

Sverige har en rik historia när det gäller Eurovision Song Contest. Sedan tävlingens start 1956 har Sverige vunnit tävlingen totalt sex gånger. Detta gör Sverige till ett av de mest framgångsrika länderna i Eurovision.

År som Sverige har vunnit Eurovision:

 1. 1974: ABBA – ”Waterloo”
 2. 1984: Herreys – ”Diggi-Loo Diggi-Ley”
 3. 1991: Carola – ”Fångad av en stormvind”
 4. 1999: Charlotte Nilsson – ”Take Me to Your Heaven”
 5. 2012: Loreen – ”Euphoria”
 6. 2015: Måns Zelmerlöw – ”Heroes”

Dessa segrar har gjort svenska artister och låtskrivare kända över hela världen och bidragit till att forma den svenska musikexporten.

Sverige har också varit framgångsrika i tävlingen genom åren med flera topplaceringar och många minnesvärda framträdanden. Landet har etablerat sig som en stark kraft inom Eurovision Song Contest och fortsätter att vara en av favoriterna i tävlingen varje år.

Sveriges första seger i Eurovision

År 1974 vann Sverige sin första seger i Eurovision Song Contest. Tävlingen hölls i Brighton, Storbritannien, och Sverige representerades av gruppen ABBA med låten ”Waterloo”.

Låten ”Waterloo” blev en enorm succé både i Sverige och internationellt. Den placerade sig på förstaplats i tävlingen och blev också en stor hit på topplistor runt om i världen.

ABBA:s seger i Eurovision var ett genombrott för gruppen och banade vägen för deras internationella framgång. Efter vinsten fortsatte ABBA att släppa hits som ”Dancing Queen”, ”Mamma Mia” och ”The Winner Takes It All”. De är idag en av världens mest framgångsrika popgrupper genom tiderna.

Sveriges första seger i Eurovision markerade också starten på en framgångsrik era för Sverige i tävlingen. Sedan dess har Sverige vunnit Eurovision ytterligare sex gånger, vilket gör dem till ett av de mest framgångsrika länderna i tävlingens historia.

Sveriges segrar under 1900-talet

Sverige har vunnit Eurovision Song Contest sex gånger under 1900-talet. Dessa segrar har gjort Sverige till ett framstående land inom tävlingen och etablerat svenska artister som framgångsrika inom musikvärlden.

1. ABBA – ”Waterloo” (1974)

ABBA är en av Sveriges mest framgångsrika musikgrupper genom tiderna och deras seger i Eurovision Song Contest 1974 med låten ”Waterloo” var en banbrytande framgång för både gruppen och Sverige. Låten blev en internationell hit och ABBA blev världsberömda.

2. Herreys – ”Diggi-Loo Diggi-Ley” (1984)

Herreys var en svensk manlig popgrupp bestående av tre bröder. Deras seger i Eurovision Song Contest 1984 med låten ”Diggi-Loo Diggi-Ley” blev en stor hit både i Sverige och utomlands. Gruppens seger bidrog till ett ökat intresse för Eurovision i Sverige.

3. Carola – ”Fångad av en stormvind” (1991)

Carola är en av Sveriges mest framgångsrika sångerskor och hon vann Eurovision Song Contest 1991 med låten ”Fångad av en stormvind”. Segern gjorde henne till en känd artist internationellt och låten blev en stor hit. Carola har fortsatt att vara aktiv inom musikbranschen sedan dess.

See also:  Hur LNge Lever En Kanin?

4. Charlotte Nilsson – ”Take Me to Your Heaven” (1999)

Charlotte Nilsson (senare känd som Charlotte Perrelli) vann Eurovision Song Contest 1999 med låten ”Take Me to Your Heaven”. Hennes seger gjorde henne till en välkänd artist både i Sverige och internationellt. Låten blev en stor hit och har blivit en av Sveriges mest framgångsrika Eurovision-bidrag.

5. Olsen Brothers – ”Fly on the Wings of Love” (2000)

Olsen Brothers är en dansk popgrupp, men de vann Eurovision Song Contest 2000 med låten ”Fly on the Wings of Love”. Tävlingen hölls i Stockholm, Sverige, och bidraget blev en enorm hit. Segern var ytterligare ett bevis på Sveriges framgång inom Eurovision.

6. Loreen – ”Euphoria” (2012)

Loreen är en svensk sångerska som vann Eurovision Song Contest 2012 med låten ”Euphoria”. Hennes seger var mycket populär både i Sverige och internationellt. Låten blev en stor hit och har fortsatt att vara omtyckt sedan dess.

Under 1900-talet vann Sverige sex gånger, vilket har bidragit till landets framstående position inom Eurovision Song Contest. Sverige fortsätter att vara en framstående tävlingsdeltagare och har genererat många framgångsrika artister inom musikindustrin.

Sveriges framgångsrika bidrag på 2000-talet

1. Charlotte Nilsson – ”Take Me to Your Heaven” (2003)

År 2003 vann Charlotte Nilsson (nu känd som Charlotte Perrelli) Eurovision Song Contest med sin låt ”Take Me to Your Heaven”. Låten var en modern schlager och blev mycket populär över hela Europa. Detta var Sveriges tredje seger i tävlingen.

2. Loreen – ”Euphoria” (2012)

Loreen tog över Eurovision Song Contest-scenen 2012 med sin låt ”Euphoria”. Låten var en poplåt med elektroniska inslag och blev en enorm internationell framgång. Loreens seger innebar Sveriges femte vinst i tävlingen.

3. Måns Zelmerlöw – ”Heroes” (2015)

Måns Zelmerlöw vann Eurovision Song Contest 2015 med sin låt ”Heroes”. Låten var en poplåt med dansanta inslag och imponerande scenuppträdande med en interaktiv skärm. Detta var Sveriges sjätte seger i tävlingen.

4. Benjamin Ingrosso – ”Dance You Off” (2018)

År 2018 representerade Benjamin Ingrosso Sverige med sin låt ”Dance You Off”. Låten var en modern poplåt med influenser från funk och dansmusik. Benjamin tog en hedervärd sjundeplats i tävlingen.

5. Tusse – ”Voices” (2021)

Tusse Karlsen vann Melodifestivalen 2021 och representerade sedan Sverige i Eurovision Song Contest samma år med sin låt ”Voices”. Låten kombinerade pop och soul och gjorde ett starkt intryck i tävlingen, även om den inte nådde första plats.

År Artist Låt Placering
2003 Charlotte Nilsson Take Me to Your Heaven 1:a
2012 Loreen Euphoria 1:a
2015 Måns Zelmerlöw Heroes 1:a
2018 Benjamin Ingrosso Dance You Off 7:a
2021 Tusse Voices Ej vinst

Sverige som värdland för Eurovision

Under åren har Sverige haft äran att vara värd för Eurovision Song Contest. Detta är en stor ära och ett tecken på Sveriges betydelse inom musik- och underhållningsindustrin. Här är några av de gånger Sverige har fått ta på sig ansvaret som värdland för Eurovision:

Stockholm 1975

 • Sångtävlingen hölls för första gången i Sverige den 22 mars 1975.
 • Tävlingen ägde rum på Stockholm International Fairs i Älvsjö.
 • Värd var den svenska TV-personligheten Karin Falck.
 • Totalt 19 länder tävlade, och Nederländerna vann med låten ”Ding-a-dong”.

Göteborg 1985

 • Sverige var värdland för Eurovision Song Contest den 4 maj 1985.
 • Tävlingen ägde rum i Scandinavium i Göteborg.
 • Värdar var den svenska duon Lill Lindfors och TV-personligheten Anders Lundin.
 • 24 länder tävlade om segern, och Norge vann med låten ”La det swinge”.

Malmö 1992

 • Sverige stod som värd för Eurovision Song Contest den 9 maj 1992.
 • Tävlingen ägde rum i Malmö Isstadion.
 • Värdar var den svenska programledaren Lydia Cappolicchio och journalisten Harald Treutiger.
 • 23 länder tävlade, och Irland vann med låten ”Why Me?”.

Stockholm 2000

 • Eurovision Song Contest återvände till Stockholm den 13 maj 2000.
 • Tävlingen ägde rum i Globen Arena i Stockholm.
 • Värdar var den svenska programledaren Kattis Ahlström och den brittiska TV-personligheten Julian Clary.
 • 23 länder tävlade, och Danmark vann med låten ”Fly on the Wings of Love”.

Malmö 2013

 • Tre decennier efter förra gången, var Sverige återigen värd för Eurovision 2013.
 • Tävlingen ägde rum i Malmö Arena.
 • Värdar var den svenska programledaren Petra Mede och journalisten Eric Saade.
 • I tävlingen deltog 26 länder, och Danmark vann med låten ”Only Teardrops”.
See also:  Hur Gammal R Putin?

Dessa är bara några exempel på de gånger Sverige har haft äran att vara värdland för Eurovision Song Contest. Värdskapet är alltid en stor och stolt stund för landet och ger möjlighet att visa upp Sveriges musik- och underhållningsindustri för hela världen.

Sveriges misslyckade år i Eurovision

1963 – Ingen placering

1963 var första gången Sverige deltog i Eurovision Song Contest. Tyvärr lyckades Sverige inte kvalificera sig till finalen och fick ingen placering.

1977 – Zeros noll placeringar

År 1977 hade Sverige en mycket dålig insats i Eurovision. Bidraget ”Beatles” framfördes av gruppen Forbes och hamnade sist med noll poäng, vilket är något som aldrig har hänt tidigare eller sedan dess.

1991 – 22:a placering

Trots en god insats från Carola Häggkvist, som hade vunnit Eurovision året innan, hamnade Sverige på en besvikande 22:a plats år 1991. Bidraget ”Fångad av en stormvind” fick inte det stöd det behövde från de europeiska röstarna.

2013 – 14:e placering

Trots förhoppningar om en stark placering hamnade Robin Stjernberg på en 14:e plats år 2013 med bidraget ”You”. Detta var en besvikelse för Sverige, som hade vunnit Eurovision året innan med Loreen.

2016 – 5:e placering

År 2016 hade Sverige höga förväntningar på bidraget ”If I Were Sorry” framfört av Frans. Trots en stark insats hamnade Sverige på en femte plats, vilket var en besvikelse för många som hade hoppats på en bättre placering.

Sverige som ett av de mest framgångsrika länderna i Eurovision

Sverige har en lång och framgångsrik historia i Eurovision Song Contest. Sedan sin debut år 1958, har Sverige vunnit tävlingen hela sex gånger och placerat sig inom topp femton totalt 29 gånger.

Vinsterna i Eurovision Song Contest

 • 1974: ABBA – ”Waterloo”
 • 1984: Herreys – ”Diggi-Loo Diggi-Ley”
 • 1991: Carola – ”Fångad av en stormvind”
 • 1999: Charlotte Nilsson (nu Charlotte Perrelli) – ”Take Me to Your Heaven”
 • 2012: Loreen – ”Euphoria”
 • 2015: Måns Zelmerlöw – ”Heroes”

Utöver vinsterna har Sverige placerat sig inom topp femton i Eurovision Song Contest i nästan varje år. Detta har gjort Sverige till ett av de mest framgångsrika länderna i tävlingens historia.

Andra framstående resultat

Utöver vinsterna har Sverige också haft flera andra framstående placeringar. Bland dessa finns andraplatsen som Lisa Nilsson fick år 1992 med låten ”Evighet”, samt tredjeplatsen som Tomas Ledin fick år 1980 med låten ”Just nu!”.

Sveriges bidrag genom åren

År Artist Låt Placering
1958 Alice Babs Lilla stjärna 4
1966 Lill Lindfors & Svante Thuresson Nygammal vals 2
1973 Anne-Marie David Det finns en morgondag 5
1994 Marie Bergman & Roger Pontare Stjärnorna 13
2000 Roger Pontare When Spirits Are Calling My Name 7
2019 John Lundvik Too Late for Love 5

Sverige har alltid varit en stark konkurrent i Eurovision Song Contest och har lyckats leverera en rad minnesvärda låtar och framträdanden genom åren. Landet har visat sig vara en av de mest framgångsrika nationerna i tävlingen och har skapat sig ett rykte som en av de starkaste bidragsgivarna.

Hur Sverige väljer sina Eurovision-bidrag

I Eurovision Song Contest tävlar varje land med en låt som väljs ut genom en nationell uttagning. I Sverige har vi en lång tradition av att använda Melodifestivalen som uttagning till Eurovision.

Melodifestivalen

Melodifestivalen

Melodifestivalen är Sveriges största musiktävling och har arrangerats sedan 1959. Tävlingen består av flera deltävlingar, en andra chans och en final. Under Melodifestivalen framförs ett stort antal bidrag av olika artister och låtskrivare.

Vinnaren av Melodifestivalen får representera Sverige i Eurovision Song Contest. Deltagarna bedöms av både en jury och tittarna hemma vid sina tv-skärmar. Det är en kombination av jury- och tittarpoäng som avgör vilket bidrag som vinner Melodifestivalen och får åka till Eurovision.

Internval

Ibland väljer Sverige att göra ett internval, vilket innebär att de internationella Eurovision-delegaterna väljer ut artisten och låten som ska representera Sverige. Detta har skett vid ett fåtal tillfällen och har ofta varit för att artisten eller låten har haft en stor internationell framgång.

Expertjury

Innan bidragen går vidare till Melodifestivalen blir de först bedömda av en expertjury. Denna jury består av musikexperter som bedömer låtarna baserat på faktorer som komposition, sångprestation och potential i Eurovision Song Contest.

See also:  Hur MNga åR MåSte Man Jobba FöR Att Få Full Pension?

Låtskrivarlägret

För att hitta de bästa bidragen till Melodifestivalen arrangeras också ett så kallat låtskrivarläger. Under detta läger får låtskrivare möjlighet att träffas och skapa nya låtar tillsammans. Många av bidragen som tas med till Melodifestivalen kommer från detta läger.

Ett stort engagemang

Sverige har ett stort engagemang i Eurovision Song Contest och det är en av de mest sedda programmen på svensk tv varje år. Många följer tävlingen både under Melodifestivalen och Eurovision och har även åsikter om vilka bidrag som borde väljas ut.

Sveriges framgångar

Sveriges framgångar

Sverige har haft stor framgång i Eurovision Song Contest genom åren. Vi har vunnit tävlingen sex gånger och har även kommit på en andra plats flera gånger. Detta visar på Sveriges skicklighet i att välja ut starka bidrag som sticker ut i den internationella musiktävlingen.

Sverige och Eurovision-framtiden

Nya förändringar och utmaningar

I Eurovision Song Contest har det under åren införts många förändringar för att hålla tävlingen aktuell och intressant för tittarna. Framtiden för Sverige i Eurovision ser lovande ut med tanke på landets framgångar genom åren, men det finns även några utmaningar att ta itu med.

Fortsatt framgång för Sverige

Sverige har varit en av de mest framgångsrika länderna i Eurovision Song Contest. Landet har vunnit tävlingen sex gånger och har även fått bra placeringar flera andra år. Sverige har en stark musikindustri och en tradition av att producera högkvalitativa artister och låtskrivare, vilket är en fördel i tävlingen.

För att fortsätta vara framgångsrika i Eurovision behöver Sverige fortsätta att satsa på kreativitet och nytänkande. Det kan vara genom att välja banbrytande låtar och artister som sticker ut, eller genom att använda innovativa scenframträdanden och visuella presentationer.

Konkurrens och röstande block

Eurovision Song Contest är en tävling där varje deltagande land röstar på de bidrag de tycker om bäst, men det finns också en viss politisk dimension i röstningen. Vissa länder har historiskt sett bildat röstande block där de ger varandra höga poäng, oavsett kvaliteten på bidragen.

Detta kan vara en utmaning för Sverige eftersom landet har färre grannländer att rösta på och stödja än vissa andra länder. För att överkomma denna utmaning behöver Sverige fokusera på att skapa starka och minnesvärda bidrag som kan övertrumfa eventuella politiska allianser och blockeringar.

Framtiden för Eurovision Song Contest

Eurovision Song Contest har varit en av de mest populära tv-evenemangen i Europa i över 60 år. Tävlingen har genomgått många förändringar och anpassningar genom åren för att hålla sig relevant och inkluderande. Framtiden för Eurovision ser ljus ut med fortsatt stort intresse och engagemang från både deltagande länder och tittare.

Det finns även möjligheter att vidareutveckla tävlingen genom att introducera nya tävlingsmoment, som till exempel att involvera tittarna i röstningen på ett mer interaktivt sätt eller att inkludera fler musikgenrer och stilar.

Slutsats

Trots några utmaningar för Sverige i Eurovision, har landet en lovande framtid i tävlingen. Sverige har bevisat sin förmåga att producera framgångsrika artister och bidrag, och med fortsatt innovation och kreativitet kan landet hålla sig i toppen av resultatlistorna.

Fråga-och-svar:

Hur många gånger har Sverige vunnit Eurovision?

Sverige har vunnit Eurovision sex gånger, år 1974, 1984, 1991, 1999, 2012 och 2015.

Vem har vunnit Eurovision flest gånger?

Irland är det land som har vunnit Eurovision flest gånger, totalt sju gånger.

Vilka svenska artister har vunnit Eurovision?

Svenska artister som har vunnit Eurovision är ABBA (1974), Herrey’s (1984), Carola Häggkvist (1991), Charlotte Nilsson (1999), Loreen (2012) och Måns Zelmerlöw (2015).

Vad var Sveriges senaste vinst i Eurovision?

Sveriges senaste vinst i Eurovision var år 2015, när Måns Zelmerlöw vann med sin låt ”Heroes”.

Finns det något annat land som har vunnit Eurovision flera gånger på rad?

Ja, det finns två länder som har vunnit Eurovision tre gånger i rad. Irland gjorde det år 1992, 1993 och 1994, och Israel gjorde det år 1978, 1979 och 1980.

År Vinnare Låt Plats
1974 ABBA Waterloo 1
1984 Herreys Diggi-Loo Diggi-Ley 1
1991 Carola Fangad av en stormvind 1