magisterwernegren

Rekommendationer, Tips, Kommentarer

Hur Kokar Man Potatis?

Hur Kokar Man Potatis?

Att koka potatis är en grundläggande matlagningsteknik som alla bör ha i sitt kockrepertoar. Den kokta potatisen är enkel att tillaga och passar som tillbehör till en mängd olika rätter, från kött och fisk till sallader och vegetariska alternativ. För att uppnå den bästa kokta potatisen krävs det dock lite kunskap och omsorg.

För att börja ska du välja rätt typ av potatis. Generellt sett är mjölig potatis bäst för att koka, eftersom de blir mjuka och mjöliga efter tillagning. Exempel på mjölig potatis är King Edward, Asterix och Bintje. Om du föredrar en fastare potatis kan du välja en sort som är mer fast i köttet, som exempelvis färskpotatis eller någon av de tidiga sorterna.

Innan du börjar koka potatisen är det viktigt att tvätta dem ordentligt för att bli av med all smuts och jordrester. Skala potatisen om du föredrar det, men kom ihåg att en del av smaken sitter i skalet, så om du inte behöver skala dem kan du behålla skalet på. Om potatisen är större kan du också dela dem i mindre bitar för att underlätta kokning och för att se till att de blir jämnt kokta.

En viktig sak att komma ihåg när du kokar potatisen är att salta vattnet ordentligt. Ett knep för att få potatisen att smaka extra gott är att koka den i ett salt-vattenbad. Använd cirka 1 msk salt per liter vatten för bästa resultat. Detta gör att potatisen absorberar lite av saltet och blir mer smakrik. Tillsätt saltet när vattnet kokar upp och blanda väl.

Placera potatisen i det kokande vattnet och låt den koka tills den är mjuk och lätt att sticka igenom med en gaffel. Koktiden kan variera beroende på storlek och typ av potatis, så det kan vara bra att prova med en gaffel för att se om de är klara. Det är viktigt att inte överkoka potatisen, då den kan bli mosig och smaklös.

När potatisen är färdigkokt, häll av vattnet och låt dem svalna något innan du serverar. Du kan servera den kokta potatisen som den är, eller så kan du smaksätta den med smör, färska örter eller andra tillbehör efter smak. Den kokta potatisen är också utmärkt att använda som bas för andra rätter, som potatissallad eller mashed potatoes.

Så där har du det – nu vet du hur man kokar potatis på bästa sätt. Ge det ett försök nästa gång du vill njuta av en välkokt potatis!

Hur kokar man potatis?

Att koka potatis är en grundläggande och vanlig matlagningsmetod. Här är en enkel guide för att koka potatis på bästa sätt:

Ingredienser:

 • Potatis
 • Vatten
 • Salt

Steg för steg:

 1. Tvätta potatisen noga under rinnande vatten för att avlägsna smuts och jord.
 2. Skala eller borsta potatisen för att få bort eventuella ytliga ojämnheter.
 3. Skär potatisen i mindre bitar beroende på önskad storlek. Om potatisen är mycket stor kan det vara lämpligt att dela dem i hälften eller kvartar.
 4. Lägg potatisen i en stor kastrull och täck den med kallt vatten. Vattnet bör täcka potatisen helt.
 5. Tillsätt salt i vattnet för att ge potatisen smak.
 6. Sätt kastrullen på spisen och koka upp vattnet.
 7. Sänk värmen och låt potatisen sjuda i cirka 15-20 minuter, eller tills de är mjuka när du sticker in en gaffel.
 8. Häll av vattnet från kastrullen och skaka potatisen lätt för att låta ånga komma ut. Detta hjälper till att göra potatisen torrare och mer fluffig.
 9. Servera den nykokta potatisen som den är, eller använd den som ingrediens i andra maträtter.
See also:  Hur FR Man Skabb?

Nu är du redo att njuta av perfekt kokt potatis!

Välj rätt sort potatis

Att välja rätt sort potatis är viktigt för att få det bästa resultatet när du kokar potatis. Här är några olika potatissorter och deras egenskaper:

Fast potatis

Fast potatis passar bra att koka då den behåller sin form även efter kokning. Den är perfekt att använda i sallader eller i rätter där du vill ha potatisen lite fastare.

 • Pommes Frites – En fast sort potatis som lämpar sig för att göra pommes frites eller rostade potatisklyftor.
 • Rivoli – En annan fast sort potatis som är god att koka och använda i sallader eller som tillbehör.

Mjölig potatis

Mjölig potatis är mer mjuk och mjölig i konsistens, vilket gör den lämplig för att göra mos, stuvningar och p

Skala potatisen

För att koka potatis är det första steget att skala potatisen. Att skala potatisen gör att den får en fin och slät yta och tar bort eventuella smutsrester.

För att skala potatisen behöver du:

 • Potatis
 • Skalningskniv
 • Skärbräda

Här är stegen för att skala potatisen:

 1. Tvätta potatisen noggrant under kallt vatten för att ta bort eventuell smuts.
 2. Skär bort eventuella gröna delar eller rötta fläckar på potatisen.
 3. Använd en skärbräda för att skära bort toppen och botten av potatisen.
 4. Med hjälp av en skalningskniv, skär ett snitt längs med sidan av potatisen.
 5. Skala sedan potatisen genom att försiktigt dra skalningskniven från det övre snittet till det nedre snittet.
 6. Upprepa processen tills alla potatisar är skalade.

När potatisen är skalad är den redo att användas för att koka. Fortsätt till nästa steg, ”Koka potatisen”.

Skär potatisen i bitar

För att få bästa resultat när du kokar potatis är det viktigt att skära potatisen i jämnstora bitar. Genom att göra detta kan du säkerställa att potatisen kokas jämnt och att alla bitar blir färdiga samtidigt.

Börja med att tvätta potatisen väl för att ta bort smuts och eventuell jord. Det är inte nödvändigt att skala potatisen om du använder färskpotatis eller om du föredrar att ha skalet kvar. Om du föredrar skalad potatis kan du använda en potatisskalare för att ta bort skalet.

Efter att potatisen är ren och eventuellt skalad kan du börja skära den i bitar. En vanlig metod är att skära potatisen i kuber eller tärningar, ungefär 2-3 centimeter i storlek. Detta ska bidra till att potatisen kokas jämnt och snabbt.

Om du föredrar kan du också skära potatisen i skivor eller halvor, beroende på hur du vill servera den. Detta kan vara ett bra alternativ om du till exempel ska göra potatissallad eller rosta potatisen i ugnen.

När du har skurit potatisen i önskad storlek är du klar att börja koka den. Följ de instruktioner som finns i den specifika receptet för att få den bästa kokta potatisen.

Koka upp vatten

För att koka potatis behöver du först och främst en kastrull med vatten. Här är några steg för att koka upp vatten:

 1. Välj en kastrull som är tillräckligt stor för att rymma potatisen och tillräckligt djup för att täcka potatisen med vatten.
 2. Fyll kastrullen med tillräckligt med vatten för att täcka potatisen helt. Det är viktigt att det finns tillräckligt med vatten, eftersom potatisen behöver kokas jämnt.
 3. Ställ kastrullen på spisen och sätt värmen på högsta nivå.
 4. Låt vattnet koka upp. Du kan se när vattnet kokar genom att titta på små bubblor som bildas längst ner i kastrullen.
See also:  Hur Mycket FR Man I Pension Om Man Aldrig Jobbat?

När vattnet har kokat upp är du redo att lägga i potatisen. Var noga med att fortsätta läsa resten av artikeln för att lära dig mer om hur du kokar potatis på bästa sätt!

Tillsätt salt

När du kokar potatis är det viktigt att tillsätta salt i kokvattnet för att ge potatisen extra smak.

För att ha den bästa smaken och konsistensen på din kokta potatis, rekommenderas att tillsätta ca 1 tsk salt per liter vatten. Detta hjälper till att smaksätta potatisen och förbättra den naturliga sötman.

Tillsätt saltet när vattnet just har börjat koka och rör om så att saltet löser sig ordentligt.

Ett tips är att använda grovsalt istället för vanligt bordssalt. Grovsalt tar längre tid att lösa sig och minskar risken för att du översaltar potatisen.

Koka därefter potatisen som vanligt och njut av den välsmakande kokta potatisen som tillsatt salt ger!

Lägg i potatisen

För att koka potatis behöver du först lägga i potatisen i en kastrull med kallt vatten. Här är några steg att följa:

 1. Tvätta potatisen ordentligt under rinnande vatten. Se till att borsta bort all smuts och jord.
 2. Skär bort eventuella skadade delar av potatisen, som bruna eller mjuka fläckar.
 3. Fyll kastrullen med tillräckligt med kallt vatten för att täcka potatisen helt. En tumregel är att använda tre gånger så mycket vatten som potatisen, så att potatisen kan få gott om utrymme att koka i.
 4. Tillsätt lite salt i vattnet för att ge potatisen smak.
 5. Lägg i potatisen i kastrullen med vattnet.

Du kan välja att lägga i potatisen hel eller skuren i mindre bitar, beroende på ditt recept eller personliga preferenser.

Tips: Om du vill ha mjukare potatis kan du skala potatisen innan du lägger i den i kastrullen. Om du vill behålla skalet för extra textur och smak, kan du skölja potatisen ordentligt och lämna skalet på.

Koka potatisen tills den är mjuk

För att koka potatisen tills den blir mjuk och följsam behöver du följa några enkla steg.

Steg 1: Välj rätt typ av potatis

För att få bästa resultat är det viktigt att välja rätt typ av potatis. För att koka potatisen vill du ha en mjölig sort, som till exempel King Edward, eller en gul sort som Asterix eller Bintje. Dessa sorter kokar bra och blir mjuka utan att bli vattniga.

Steg 2: Skala och skär potatisen

Steg 2: Skala och skär potatisen

När du har valt rätt potatis är det dags att förbereda den. Skala potatisen och skär den i bitar av önskad storlek. Om du vill ha mindre koktider kan du skära potatisen i mindre bitar, medan större bitar tar längre tid att koka.

Steg 3: Koka potatisen

För att koka potatisen lägger du de skurna potatisbitarna i en kastrull och täcker dem med kallt vatten. Lägg till lite salt i vattnet för att ge potatisen extra smak. Koka sedan potatisen på medelhög värme tills den är mjuk. Det tar vanligtvis 15-20 minuter, beroende på storleken på potatisbitarna.

See also:  Hur LNge Smittar FöRkylning?

Steg 4: Testa potatisen

För att se om potatisen är klar kan du sticka en gaffel eller kniv i den största biten. Om kniven glider igenom potatisen utan motstånd och potatisen känns mjuk och följsam, är den klar att tas av från värmen.

Steg 5: Häll av vattnet och servera

När potatisen är klar, häll av vattnet och ånga av den i några minuter. Servera den nykokta och mjuka potatisen som den är eller använd den i olika rätter.

Genom att följa dessa steg kommer du att få perfekt kokt potatis varje gång. Var noga med att inte koka potatisen för länge, då den kan bli överkokt och förlora sin konsistens.

Häll av vattnet och servera

När potatisen är färdigkokad är det viktigt att hälla av vattnet för att få den bästa konsistensen och smaken. Här är några steg för att göra det på rätt sätt:

 1. Placera ett durkslag eller en sil över ett handfat eller en skål.

 2. Häll försiktigt upp potatisen och vattnet i durkslaget eller silen, se till att vattnet rinner igenom och samlas i handfatet eller skålen.

 3. Låt potatisen rinna av ordentligt tills det inte kommer ut något vatten längre.

När potatisen är ordentligt avrunnen är den redo att serveras. Du kan antingen lägga den på en tallrik som den är eller använda den i ett recept. Kom ihåg att potatisen är het, så var försiktig och använd gärna en slev eller tång när du hanterar den.

Fråga-och-svar:

Hur länge kokar man potatis?

Det beror på storleken på potatisen. Generellt sett tar det mellan 15 och 20 minuter att koka potatis. För mindre potatisar kan det ta så lite som 10 minuter, medan större potatisar kan ta uppåt 25 minuter.

Hur mycket vatten ska man använda när man kokar potatis?

Det rekommenderas att täcka potatisen med ungefär 2-3 cm vatten. Du kan också tillsätta en nypa salt i vattnet för att förbättra smaken.

Ska man skala potatisen innan man kokar den?

Det beror på personlig preferens och receptet. Om du vill kan du skala potatisen innan du kokar den. Skalad potatis kokar snabbare och kan ge en jämnare konsistens, men vissa människor föredrar att behålla skalet för extra smak och näringsämnen.

Hur vet jag om potatisen är färdigkokt?

Du kan testa potatisen genom att sticka en gaffel eller kniv i den. Om den glider lätt igenom är potatisen klar. Du kan också prova att smaka på en bit för att se om den är tillräckligt mjuk för din smak.

Vilken sorts potatis är bäst att koka?

När du kokar potatis är det bäst att använda mjölig potatis, som mjölig Mandel eller King Edward. Dessa sorter är lösare i konsistensen och blir mjuka och fluffiga när de kokas.

Kan jag koka potatis med skalet på?

Ja, du kan absolut koka potatis med skalet på. Det kan till och med ge extra smak och näringsämnen till rätten. Se bara till att tvätta potatisen ordentligt innan du kokar den.