Industrialism – alienering, migration, nostalgi

Industrialism

Farlig arbetsmiljö

Moderniteten innebär som jag nämnt att det mänskliga samhället kraftigt transformeras. Människor slutar vara jordbrukare och blir industriarbetare. 1850- och 60-talet var också kallt med missväxt och tilltagande svält i Sverige.

Alienering och exploatering

Exploatering

En jordbrukare odlar marken och sköter djuren för att själva äta och överleva. Hen bor, lever och arbetar på en plats. Varför man sår till våren eller mjölkar kon är inte frågor som behöver ställas. I industrierna drar man i en spak så kommer det ut en sula till en sko eller en skruv ur maskinen. Man bor i arbetarlängor, trångt med andra arbetare. Varför man lever och arbetar som man gör kan man inte förstå. Man blir alienerad. Det vill säga – förstår inte varför. Man känner sig främmande för sitt eget liv. Man förlorar sin värdighet i ett system där man bara är en kugge i en maskin. Lönerna är också låga. Ägarna blir rika. Arbetarna fattiga. Man utnyttjas. Man exploateras.

Migration

Ni såg villkoren i Sverige i filmen om Ormens väg på hälleberget. Thea tappar tänderna när hon är 36. Det är därför som tusentals lämnar Sverige för Förenta staterna.

Nostalgi

Fattigåren, att människor flyr landet och en ökad nationalism i hela världen leder till ökad nationalism i Sverige. När man inte mår bra blir man nostalgisk. Man drömmer ihop en ädlare tid. Medeltid, vikingar och gamla traditioner blir viktigt.

Nostalgi är en reaktion på en oroande samtid.

https://sv.m.wikipedia.org/wiki/Riddaren_och_jungfrun

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: