Barocken

wpid-i-dont-care-quotes-0-jpg

Barocken utmärker sig genom sin överdrivna förkonstling och tunga ornamentation. Den är en direkt utveckling av renässansens nyuppvaknade intresse för den klassiska estetiken, filosofin och historien.

Georg Stiernhielm, ”den svenska skaldekonstens fader”

Herkules (1658) är Sveriges första stora versepos. Den skildrar människans tvekan och fångar upp frågan om vilken sorts liv vi ska leva: ska vi leva ett liv i sus och dus eller ska vi ta vårt ansvar och arbeta. Frågan är på sätt och vis evig eftersom den handlar om frågan om valet mellan självupptagenhet och oegennytta. Rent konkret tar den upp saker och ting som har just med hans tid att göra. Valet står mellan superi, kortspel och horeri å ena sidan och ett dygdigt dvs. ett lojalt, flitigt och kristet liv.

Annat om Herkules

På svenska(!)

Språkligt smyckning, synonymer, antiteser, parallelismer.

En generaliserande, förallmänligande ambition. Herkules en representant för människan.

Adelskapets och dess förpliktelser.

Ställa upp för fosterlandet.

Dikten är skriven på hexameter, ett versmått som ursprungligen kommer från den antika litteraturen. Hexameter är ett rytmiskt versmått dvs. att man räknar takter istället för att rimma. Det finns i huvudsak två olika sorters takter i hexameter. Den ena kallas för troké och den andra för daktyl. En troké består av en betonad och en obetonad stavelse (seger ). En daktyl består av en betonad och två obetonade stavelser (segrare).

Hexameter (av hex=sex, metron=mått, versfot) består alltid av sex takter. Daktyler och trokéer växlar fritt så när som på de sista två takterna: den sista är alltid en daktyl och den sista alltid en troké.

Miguel de Cervantes, den spanska litteraturens urtext

Barocken når sin kulmen i den glansfulla superstormakten Spanien. Spanien har blivit rikt på sina kolonier. I romanen Don Quijote möter vi idealisten och drömmaren Don Quijote och realisten och vardagsmänniskan Sancho Panza. Böcker och andra dagdrömmerier tycks för Cervantes vara en flykt och uttryck för en fånig oförmåga att se saker som de är. Samtidigt finns i drömmarna en slags själ en önskan att kämpa emot. Kanske reducerar Don Quijote livet till en svart-vit kamp eller så är Don Quijote en gestalt som visar oss att vi människor alltid slåss mot hopplösa odds, mot saker vars väsen vi inte fullt förstår. Vi kanske tar kampen för vi inte vill ge upp? Kanske är vilken revolt som helst den rätta, så länge man ger sig in helhjärtat i den?

Las Meninas, Hovdamerna av Velasquez

velazquez.meninas

Om ett slott vore en hamburgare så är barockpalatset El Escorial ”The Whopper”!

el escorial

El Escorial basilica

DSC00235

Uppgift

Herkules tycks säga lev ett dygdigt, flitigt, hälsosamt liv. Don Quijote tycks ha ett motsägelsefullt och kanske ironiskt förhållande till idealism, kamp mot alla odds och vad som är meningsfullt att göra.

Om Herkules är ett uttryck för att det finns en given och allmängiltig moral, en kod som vi alla ska följa, så tycks Don Quijote tala om vikten av en subjektiv moral som kanske ändå blir värt det även om den är fåfäng och bygger på ett missförstånd?

UPPGIFT

Välj valfri ”hopeless cause”, ett riktigt ”i-landsproblem” eller problem som du verkligen inte har en chans att nå en framgång i och skriv en glödgad insändare till Metro.

Ett exempel

Ett till exempel

12 reaktioner till “Barocken”

 1. Jag blir förjävla sur när lärarna inte kollar deras mail efter 4 månader och sen säger att dom ska kolla men inte kollar alls, JÄVLA LÄRARE

  Gilla

 2. Till alla jävla killar som pissar runt toalettstolen. Hur jävla svårt kan det vara att faktiskt kissa i toaletten? Jag förstår att man kanske vill stå och kissa, det är inget fel med att stå och kissa jag gör själv det. Men fan ta alla tappade idioter som kissar runt toaletthelvetet. Spöstraff och kapade lemmar är den enda lösningen.

  Gilla

 3. Snälla tvätta händerna när du har varit på toaletten.

  Det är så sjukt äckligt när folk inte tvättar händerna på toaletten och speciellt kvinnor eftersom att dem måste torka sig på ett helt annat sätt, och framför allt så måste ni tvätta händerna efter nummer två, fattar ni hur mycket bakterier det finns på toan och ni väljer att gå ut i världen och använda dem händerna och hälsa på annat folk.

  Snälla tänk efter.

  Filip

  Gilla

 4. Till alla er idioter som kommer efter en när man står och väntar på bussen och som därefter GÅR PÅ BUSSEN INNAN DIG ÄVEN FAST DU STÅTT OCH VÄNTAT LÄNGRE, ingen gillar er. Ett kokt stryk är vad ni förtjänar.

  Gilla

 5. Folk som spoilar serier bara för att de verkar ha någon sadistiskt njutning av andras smärta. Seriöst vem gör ens sånt? Och det är inte bara någon människa här eller där. Ned Stark dör. Jag fattar. Jag måste ha hört det dussintals gånger vid detta laget. Bara sluta.

  Gilla

 6. Till alla människor som tycker det är okej att röka i busskurer. Hur himla jobbigt jobbigt kan det vara att använda benen för att gå några meter längre bort?! Speciellt under vintermånaderna är det riktigt jävla enerverande när man ser två personer som gör busskuren till sin egen privata gaskammare. Jag bryr mig inte om hur ni spenderar era pengar, fortsätt gärna köpa era cancerpinnar men för i helvete, sluta förpesta omgivningen för andra!

  Gilla

 7. ”ha hundarna kopplade!”

  När man är ute och går med sin hund ser man ofta hundägare som sina hundar lösa. Dem flesta ägare kan hålla koll på sin hund, sen finns det alltid ägare som inte kan hålla koll på sin hund.
  Om man vet att man har en hund som inte alltid lyssnar på tilltal ska man inte ha hunden lös i områden där man kan träffa på andra hundar. Bara för att du vet att din hund inte gör något mot andra hundar (eller människor) betyder inte det att jag ska veta det. Min hund kanske är kopplade men det betyder inte att han/hon kommer göra någonting mot din hund.
  Så i fortsättningen, ha alltid din hund kopplad i områden där du kan möta andra hundar!

  Gilla

 8. Hästar i trafik

  Många ryttare använder sig av vägarna för att ta sig någonstans på hästryggen men bilisterna kör alltid vårdslöst förbi. Ryttarna riskerar sina liv när de sätter sig på hästryggen och om en olycka inträffar mellan en bil och ryttare så är det bilistens fel. Bilisterna måste förstå att hästar är djur som kan hoppa till och bli rädda när som helst men ändå så har de ingen omtanke för varken djuren eller ryttaren. Hästen väger ungefär ett halvt ton och om man kör på en ryttare och häst så riskerar bilisten sitt eget liv. Sakta ner och kör inte som idioter, det kan ta någons liv.

  Gilla

 9. Folk som dräller när dem äter och inte städar efter sig. Jag hatar när folk inte kan hålla maten på tallriken utan bestämmer sig för att lämna halva måltiden på bordet. Detta är väl endå något man lär sig i ung ålder? Om man inte kan äta utan och drälla SNÄLLA ANVÄND HAKLAPP. Hur svårt ska det va? Folk som dräller borde det vara skott pengar på.

  Här kan du köpa haklapp för billiga priser! 😀
  http://lekmer.se/barn-och-baby/ata-och-dricka/haklappar-o-forkladen/

  Gilla

 10. Rubrik: Ingen gillar er musik, så sluta bara.

  Sluta spela eran outhärdliga musik från era jävla telefoner som har sämst högtalare på offentliga platser. Det låter förjävligt, ni stör människor runt omkring er och gör vardagen så mycket värre för alla andra. Hur svårt kan det vara att visa lite respekt för era medmänniskor?!??!

  Gilla

 11. Nysningar är inget ovanligt nu när det är kallt. Det ska ingen skämmas för. Det man bör skämmas för är att nysa i händerna. Sen tar du de här händerna och sätter dem på dörrhantag, viktiga papper och i andras händer.
  Samtidigt har du ett fullt fungerande armveck några decimeter bort, vars enda syfte är att hålla smittan på en plats istället för flera. Kalla mig hypokondriker, men efter att ha vaknat med andnöd frammanad av asthma och täppta lungor får man kalla mig vad man vill.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: