Meningar

Meningsbyggnad

Exempel: Jag älskar att skriva uppsatser Jag skulle skriva en varje dag om jag hade tid.

Det finns två fullständiga meningar i exemplet ovan:

Mening 1: Jag älskar att skriva uppsatser.
 
Mening 2: Jag skulle skriva en varje dag om jag hade tid.

Exempel: Deltagarna kunde lämna studien när som helst, de behövde ange sina preferenser.

Mening 1: Deltagarna kunde när som helst lämna studien.
 
Mening 2: De behövde ange deras preferenser.
 

Hur fixar man meningsbyggnadsfel?

Använd en punkt. 
Fix: Jag älskar att skriva uppsatser. Jag skulle skriva en varje dag om jag hade tid.

Använd ett semikolon. 
Fix: Jag älskar att skriva uppsatser; jag skulle skriva en varje dag om jag hade tid.

Använd en konjunktion. (och, eller)
Revisionsexempel: Jag älskar att skriva uppsatser och jag skulle skriva en varje dag om jag hade tid.

Använd en subjunktion. (t.ex. "eftersom", "för att" och "även om") 

Fix: Eftersom jag älskar att skriva uppsatser, skulle jag skriva en varje dag om jag hade tid.

För långa och för korta meningar

För långa:

”Det är viktigt att inte skriva för långa meningar för om man gör det blir det svårt för läsaren att hänga med, eftersom det inte finns några naturliga pauser där läsaren kan samla sig och ta in det han/hon har läst och detta gör att läsaren blir irriterad och tappar fokus.”

För korta:

”Man ska inte skriva för korta meningar heller. Om man gör det blir det också jobbigt att läsa. Det blir för hackigt. Då får man inget bra flyt i läsningen. Även detta kan gör att läsaren tappar fokus.”

Lagom långa:

”Om man skriver lagom långa meningar blir det lätt att läsa texten. Använd kommatecken för att ge lite andrum till läsaren. Växla mellan att skriva lite längre meningar, där du binder ihop flera satser, och kortare meningar.”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: