Grekernas berättelser

Kärnan

 • Repetition av kursavsnittets inledning – litteraturen formar oss!
 • Värderingar, filosofiska principer och begrepp – läggs fast i språket. Språket och kulturen blir sidor av samma mynt.
 • Kulturen och vårt språk är lite som vattnet som är för fisken, det är svårt att se. Vi märker inte att språket styr tanken.
  achilles2

  Läs följande dokument:

  1. Iliaden
  2. Odysseen
  3. Antiken-efter-sture-linner

  Uppgifter

  1. Läs Iliaden och Odysséen och visualisera berättelsen när du läser dem. Vilken scen får du mest levande, intressanta eller fantasifulla bilder till?
  2. Läs sammanfattningen av Sture Linnérs bok. Stryk sedan under eller skriv av ord eller uttryck som du tycker innehåller ovant eller nytt språk. Posta dem som en kommentar.

  Lyssna och ta ställning

  I berättelserna om Trojanska kriget och Odysseus resa hem så möter vi hjältar som det går illa för. Hjältar som Akilles och Ajax som är självgoda och tror att deras framgång enbart beror av deras egna handlingar. De förkastar gudarnas roll och anser att de själva ligger bakom allt.

  I nedan urklipp skriver Dreyfuss och Kelly (All Things Shining, 2011) om hur grekerna såg på övermod och tacksamhet/dygd (hybris och arete). Lyssna på P1: filosofiska rummet

  Uppgift

  Vad kan vi idag lära oss av grekernas filosofi och moral idag utifrån nedanstående utdrag ur boken och utifrån radioprogrammet? Du kan svara på frågan redan efter du läst texterna som jag klistrat in nedan. Du kan dock svara på frågan ännu bättre om du lyssnat på radioprogrammet också.

  Filmklipp som illustrerar tanken om tacksamhet (inför vardagliga mirakel)

  https://www.youtube.com/watch?v=YujYTVQ4_S0

14 reaktioner till “Grekernas berättelser”

 1. Den som var mest fantasifull, intressant och levande var ”I Troja” eftersom att det hade några delar som t.ex när Paris var i skogen för att dem ville att han skulle omkomma men senare så kom någon o rädda honom som gjorde att han kunde försätta sitt liv

  Gilla

 2. ”Ifigenia i Aulis” var den ända delen jag kunde få som en tydlig bild av vad som hände, andra delar var bara som en snabb bild.

  Gilla

 3. 1. Odysseus och flera andra försökte medla, men Akilles var så stolt och sårad att han sade nej.
  2. odysseus vaknar efter den storm som har orsakats av poseidon. han blir strandsatt på ön. folket på ön blir rädda för hans nakna kropp, förutom en. Nausikaa var konungens dotter på ön Faiakern. Hon sade att hennes tjänarinnor skulle förse Odysseus med allt han behövde. inne i kungaborgen ställde Kungen och Drottningen till med fest för att hedra Odysseus. Där berättade Odysseus vem han var och hans tid innan. Dagen efter hjälpte invånarna honom med sin hemfärd.

  Gilla

   1. ”Han lät huvudet sänka sig ner, som i hagen en vallmo”
    Vallmo är ett helt nytt ord för mig.
    Nästan all text i Illiaden och Odysseen är skrivna på ett sätt som skulle kunna pratas i kör i takt med någon slakts rytm. Texten är väldigt melodisk vilket skiljer sig mycket från text vi har idag.

    Gilla

 4. I Sagan om Odysseus så fick jag fram en bild i en del av ”Cyklopernas land” när de skadar jätten och tar sig ifrån grottan där cyklopen höll dem fast.

  Gilla

 5. Dardanosättlingen Priamos såg med beundran Achilles
  hur han var reslig och skön, ty han liknade gudarna själva
  Även Achilles beundrade högt den dardaniske kungen
  när han hörde hans ord och såg hans ståtliga yttre.

  Gilla

 6. Min favorit del är faktiskt också den sista ur odyssen. Delarna Itaka, Penelope samt Odysseus hämnd på friarna. Jag vet inte riktigt varför jag dras till just den delen, men jag tror att det kan vara för att det är just det glada slutet som jag tror jag tycker odysseus förtjänar. Den sviker en inte heller, för han är den hjälte som man har lärt känna hela vägen till slutet.

  Gilla

 7. Den scenen jag gillade mest var då Odysseus kom hem till sin maka och tog tillbaka hans ö. Det kändes som att han förtjänade det efter vad han hade gått igenom alla dessa åren för att komma tillbaka.

  Gilla

 8. Från Iliaden skulle jag säga att en av de mer intressanta delarna är när grekerna är på väg till Troja men blir tvungna att lämna kvar en av sina hjältar på en ö då han blev förgiftad men att grekerna efter 10 år blir tvungna att hämta honom igen så att de inte förlorar.

  Från Odysseen tycker jag att den scenen som jag får en klarast bild av är när han väl kommer hem och då först lyckas med att skjuta pilen genom yxorna för att sedan dräpa de andra friarna.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: