Sanning eller lycka?

Platon menar att vi människor är fastkedjade i en grotta och inte kan ta oss ut och se verkligheten. Samma sak speglas i filmen The Matrix. Vi människor kan inte se den verklighet eftersom vi är för fasta i rutiner d.v.s vi är fastkedjade vid det vi har vant oss vid och kan inte se den riktiga verkligheten.

Uppgift

Det är självklart för Platon att vilja se verkligheten snarare än skuggbilden. Att det är bättre att veta sanningen än att leva i lögnen. Hur ser du på detta?

Vissa menar att det man inte vet har man inte ont av, stämmer det? Vad lägger vi i ”veta om”?

Fundera över dessa exempel:

Din partner, som du älskar, har varit otrogen. Det har skett bara en gång och han/hon är ångerfull. Skulle du vilja vara i den verklighet där du får reda på detta eller i den verklighet där du inte får reda på detta?
Du lever som den unge Siddharta Gautama (Buddha) i en perfekt värld. Du har bara lek och trevligheter i ett palats fylld med friska glada människor och med en hel lekpark av förströelser. Skulle du vilja leva kvar i den verkligheten eller skulle du vilja vara i den verklighet där du inser att du lever i ett gyllene fängelse och att utanför murarna lever människor i fattigdom, sjukdom, åldrande, krig, konflikter och allehanda lidande?

Aristoteles, Platons lärjunge, har egentligen motsatt uppfattning och ser i den Nikomachiska etiken att människans syfte är att sträva efter lycka, inte sanningen.

Håller du med Platon eller Aristoteles? Varför? Exemplifiera och förklara.

De gamla grekerna

(Urklipp från Skolan i Aten av Rafael, med interaktivitet)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: