Idag TE17

Engelska

Read http://www.authorama.com/old-greek-stories-5.html

Task

Summarize the basic story of Prometheus and post a link to an example of use of symbols or satire in modern culture (language or image). Explain your choice.

Post as a comment.

SVENSKA

Läs:

https://www.svt.se/opinion/sverige-maste-uppdatera-sin-syn-pa-internationell-adoption

Är adoption att leka gud? Var går gränsen mellan god och ond adoption? Hur kan man se adoption som kolonialism?

Hur vet man vad som är bra och dåligt i livet? Vad innebär det att vara fri? Vad får du ut av berättelsen?

Posta som en kommentar

2 reaktioner till “Idag TE17”

 1. Engelska

  The story is about two brothers who are the sons of a titans that had fought Jupiter. The older brother is called Prometheus he was always thinking about the future and making himself ready for might happen in the next day, month or year. The other brother is called Epimetheus he was always thinking of the past.
  Prometheus was never one of those mighty ones nor a regular man, his heart filled with sadness when he saw the humans lived in holes and caves they could barely survive.

  One day he gave the humans fire and showed how to use it. He showed how to survive storms and gather materials from the earth, the humans were very happy because there was a new golden age, they didn’t need to live in caves. Jupiter told Prometheus that humans shall not have fire because they might become so powerful that they will takes their place instead they should starve to death.

  Prometheus of course didn’t listen as consequence Jupiter created the most beautiful women all of the mighty ones gave her a gift, one gave her beauty and another gave her good manners. They called her Pandora which means the all-gifted.
  They lead her to Prometheus younger brother Epimetheus she became his wife. Prometheus warned his brother about gifts from Jupiter because he knew that he could not be trusted.

  Pandora brought with her a golden casket, which Jupiter had given her. She though that it contained jewels that would make prettier, she opened inside was thousand of strange creatures they were diseases. They spread around every home they put an end to the joy that the humans had. This was how Jupiter sought to make mankind more miserable.

  Jupiter punished Prometheus for his doings he chained him at the peak of Caucasus Mountain. Prometheus hung there for years until once a white cow was nearby and Prometheus spoke to her. The cow was a human but Jupiter has made her into that unhuman form. He gave her directions so she could reach the river Nile. He told her she would become a maiden and become wife of a king and shall give birth to a son who will set Prometheus free.

  Ages passed and a hero named Hercules clime the mountain and Jupiter tried to keep him away but couldn’t and when he reached the peak there was Prometheus and he set him free.

  Svenska

  Är adoption att leka gud?
  Nej det skulle jag inte säga eftersom att man kan hjälpa dessa barn.

  Var går gränsen mellan god och ond adoption?
  En ond adoption är när de adopterade barnen används till människohandel och trafficking man utnyttjar dessa barn istället för att skydda de och skapa bättre liv till de.
  Det är en lukrativ affärsverksamhet där man förfalskar och manipulerar identiteter på adoptivbarn och deras familjebakgrunder för att göra de ”föräldralösa”.

  Hur kan man se adoption som kolonialism?
  Man använder de adopterade barnen för att tjäna pengar som när de europeiska länderna koloniserade afrikanska länder för att omvandla de till ett bättre land men egentligen så ville de bara åt till landet resurser.

  Hur vet man vad som är bra och dåligt i livet?
  Man kan inte veta om något är bra eller dåligt, något verkar svårt nu men om en vecka kommer det kanske vara väldigt enkelt.

  Vad innebär det att vara fri?
  Att vara fri kan bero från person till person.

  Vad får du ut av berättelsen?

  Det som jag får ut av berättelsen är att egentligen så kan man inte veta om en händelse är bra eller dålig. Till exempel när hästen försvann så verkade det dåligt för att man behöver hästen, den hjälper till. Fast nästa dag så hämtade en häst flera hästar och det är positivt Vissa saker kan verka dåligt i början men efter en viss tid så kommer du inse att egentligen var det inte så dåligt. Det får mig även att tänka på mig på vad x sa en gång att inget är dåligt eller bra egentligen men det är din tanke som lurar dig.

  Gilla

 2. Svenska—
  Nej adoption är inte att leka gud, gud enligt mig existerar ej men det gör adoption så hur kan det vara möjligt.
  Gränsen mellan god och ond adoption är när man slutar behandlar personen man adopterar som sitt eget barn.
  Adoption kan ses som en del av kolonialism genom att människor adopterar från fattigare länder och anpassar dem till andra kulturer. Helt enkelt personen har blivit en del av ens egna kulturer traditioner personen tjänar pengar till det landet den bor i… kan ses som maktspel (men jag förstår inte varför detta spelar roll alls, är det inte något viktigare på spel här än att oroa sig om pengar, ett barn utan föräldrar som bryr sig, inte kan eller är döda?? kan icke ta hand om barnet). Tycker det är ansvar till dem som jobbar på barnhemmen att de anser att föräldrarna tar hand om barnet och bryr sig.

  Enligt filmen kan man aldrig veta om något är rätt eller fel för man vet aldrig konsekvensen av det. Enligt mig är rätt att inte göra fel, fel är att döda någon och onödigt förstöra för andra. Att kunna tänka vad man vill innebär att man är fri enligt mig.
  Det jag fått ut från berättelsen är att man inte ska vara så hastig med att kalla saker och ting dåligt (wabi sabi, skönhet med brister) det kanske bara till slut ”all work out” eller ”make sense”.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: