Exempel på retorisk analys för betyget A

Modellmeningar

Analys av Adam Akolors tal i skolan 2017

Talet är ett xx tal. Det handlar om yyyyyy.

Talet är uppbyggt på så sätt att…

I talet används stilistiska grepp som… De ger talet…

Talet lyckas med att…

Något som saknas/Något som fungerar sämre…”

Exempel från prov

Analysen utgår från detta tal. Analysen är skriven under en 60-70 min lektion i skolan.

Retorisk analys av Carl Bildts tal

Talet är ett TV-tal. Det handlar om några dramatiska händelser i Stockholm, 1992, skottlossning nattetid mot individer med utländsk bakgrund. Det är statsministern, Carl Bildt, som håller talet och det handlar om en nationell angelägenhet.

Talet är uppbyggt på så sätt att det ska övertyga människor om att rasism inte är tolererat och att det grundas på okunskap. Det syftar också till att samla och lugna nationen. Det handlar om att vi ska vara medmänniskor oavsett ursprung på individen då varje individ är unik bidrar med något nytt i samhället.

I talet används stilistiska grepp som apostrofering (”Ärade Tv-tittare”), Stegring (”Här i Stockholm ligger två skottskadade svårt skottskadade människor”), Kontrast/Liknelse (”Den humanism som är vår och den rasism som de står för, det är lika oförenligt som eld och vatten”), Anekdot (”Jag träffade häromdagen Rima Satara”),

Upprepning/Anafor/Allitteration/Tretal (Riksdag och regering kan) i talets slut är till för att understryka att lagstiftaren och regeringen är starkt involverade och kan göra något åt saken. De retoriska greppen ”bankar in” den känslan och det budskapet.

Talet lyckas med att förmedla det faktum att rasism och förtryck mot folkgrupper inte alls är tillåtet i Sverige och att vi inte ska ge vind i seglen för den rasism som redan finns.

Lägg sedan till ett stycke om hur talet kan förbättras om talet du analyserar är ditt eget (emendatio).

En tanke på “Exempel på retorisk analys för betyget A”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: