Ondska

Ondska

Ondska är något vi möter i världen, hos andra människor och kanske i oss själva. I sagan finns ondskan som en ful, elak häxa eller en svartklädd riddare med hjärta av sten.

Ondska som begrepp är en abstraktion. Det innebär att det inte betecknar något konkret som vi alla är överens om och känner till. Vi har däremot fyllt begreppet med våra egna erfarenheter.

Uppgift

Vilka erfarenheter har du av ondska. Vad är ett bra exempel på ondska i din erfarenhet?

Ondskan personifierad?

En klassisk konkretisering av ondska finns i Adolf Hitler. Han har fått tjäna som symbol och exempel på vad ondska är. Vilka tankar och associationer får ni till bilden?

Namnlös

(Vad för något ont gjorde Hitler?)

Vad är ondska?

Några pratar om handlingar med dåligt resultat. Andra om handlingar med dålig avsikt. Vissa säger att ondska är en typ av handling oavsett vad som var avsikten.

Här är två memes. Vad tycker du om dem? Vad säger de dig?

17 reaktioner till “Ondska”

 1. Ondska. Ett begrepp jag känner till mycket väl. Har blivit utsatt för hemska saker av personer som inte förstått var gränsen har gått.
  Blivit kallad saker, blivit utfryst. Ondska är inte en enda sak. Ondska är det man gör mot andra. Eller sig själv för den delen. Trycker du ned dig själv eller andra så är det samma sak. Du sårar en person.
  Ondska är inget man ska underestimera.

  Gilla

 2. När jag var lite så tyckte jag att mina föräldrar var onda när dem sa åt mig att jag skulle gå och vila middag.
  När mina bröder sa att jultomten inte finns.
  När föräldrarna sa att man fick gå och lägga sig utan mat.(När man var liten)
  När ”godhet” i en person försvinner eller bara inte är närvarande så blir det till en liten bit av ondska.

  Gilla

  1. Sådana saker har hänt mig. Att jag har gjort en god gärning men den gärningen gick käpprätt åt helvete, och gjorde det bara värre om det inte starta något nytt.

   Gilla

 3. Jag har upplevt en del ilska bland människor i min närhet men även inom mig själv. Alla har ondska i sig men vissa kan förtränga det och vissa utrycker det på ett annat sätt. Det finns även dem som låter ondskan ta över eller håller det inne så pass länge att det tar över dina övriga känslor.
  Ondska kan till exempel vara en tanke om att slå någon eller liknande utan en nödvändig anledning. Jag tror att alla får den känslan i någon form men endast några uttrycker den som ondska.

  Gilla

 4. Ondska handlar om att man gör saker för att förstöra för andra. Man vill inte se lycka i andras personers liv, man använder sin makt för att förstöra andras glädje.
  Ondska är också att man kan gå runt och vara nöjd över sig själv när man vet att man har gjort något elakt mot en annan person.
  Alltså att man inte bryr sig om vad andra tycker och fortfarande inte inser att man har gjort fel.
  Man tycker själv att man är bäst och gör allting rätt även om folk är emot dig. Man är egoistisk.
  De som är onda vill bestämma över allting och vara stolt över det och de gör vad som helst för att kunna få makt.
  Ett bra exempel är när Hitler dödade judar och gick runt och inte brydde sig om hatet han fick av folket. Han var nöjd av att döda de. Han brydde sig inte.

  Gilla

 5. När man var barn och inte fick det man ville.
  När vissa personer använder dig för deras behov.
  När människorna runt om kring dig blir arga och säger saker som dåligt. Fast de är inte onda men i just detta ögonblicken blir det onda.

  Gilla

 6. Jag ser på ondska som ett sätt att beskriva en egoistisk handling som inte bara förstör, men också är livshotande för andra. Jag menar då inte att bara för att du kör din bil till jobbet så släpper du ut gaser som leder till växthuseffekten. Utan jag menar att man gör någonting mer direkt, som att döda folk i mängder eller att råna folk bara för adrenalinkicken. Att trycka ner någon med avsikt att må bättre själv kan också vara ondska.

  Gilla

 7. Ondska enligt mig handlar om känslan och avsikten i en handling mer än vad själva handlingen leder till. Det går däremot en gräns där om du t.ex. skulle vilja eliminera alla judar för att dem enligt dig förstör världen. Man måste kunna se sin handling ur ett större perspektiv innan man agerar för att intention verkligen ska vara god.

  Gilla

 8. Ondska för mig är när man gör något dåligt med personer med vilja.

  Ett bra exempel på ondska enligt mig är mobbning som många ungdomar gör av konstiga anledningar, personer mobbar andra för att de kan vara överviktiga så de känner sig dåligt om sin vikt och hur de ser ut. Vilket trycker ner dem på ett visst sätt.

  Gilla

 9. Jag har inga erfarenheter jag kommer ihåg av ondska; men ondska för mig är negativ energi, då negativ energi drar till sig negativa handlingar och tvärtom.

  Med det skrivet tycker jag faktiskt inte avsikten spelar större roll än resultatet, eftersom argumentet om avsikten inte kommer rädda dig för konsekvensen av resultatet.

  Gilla

 10. Ondska för mig är något illa som görs med mening. Jag tycket att till exempel mobbning är ondska för då gör man något kränkande med meningen att göra så någon annan mår dåligt.
  Jag ser också mina personliga problem som onda för att det känns som dom försöker få mig att må dåligt genom tex. ångest och depression.

  Gilla

 11. Memen ”Evil is as evil does” säger till mig att det är hur vi gör saker och ting som verkligen visar om det är dåligt eller bra. Ett exempel kan vara att man skyddar sig genom att slåss och det är ju dåligt att man skadar andra men om man inte skadar andra så blir man själv skadad. Det är avsikten eller anledning till det man gör som säger om det är en god eller dålig handling.

  Det kan man relatera till den andra memen genom att göra en dålig sak fast man har en god avsikt kan leda till vissa konsekvenser. Det som Adolf hitler gjorde t.ex att döda människor men enligt han så tyckte han att hans avsikt var bra. Ibland kan det hända att man vill göra en bra sak som gynnar flera människor men resultat blir dåligt och kan anses som ondska.

  Gilla

 12. Den första memen, kom inte på något med bilden.

  Den andra memen skulle jag säga är ganska normalt med att man kan förbättra något för sig själv eller några med det gör inte det bättre för alla. Då kan andra bli sura på valet personer/personerna gjorde.

  Gilla

 13. Bilderna:
  1: What I get from this is that evil finds its way into things, meaning that everything has an evil side, even if it’s unintentional and the evil will always have its way of trying to ruin things.

  Gilla

 14. Jo, ganska dåliga memes, de säger mig inte en hel del men ”Evil is as evil does”, det säger mig att om man gör någonting ont så är man ond

  ”plans on saving the future acidentally starts world war 3” det säger mig att folk försöker göra någonting bra fast andra tycker det är dåligt och har helt olika perspektiv

  Gilla

 15. ”Plans on saving the world, accedentaly starts world war 3”
  Om man har i avsikt att göra någonting bra men det visar sig att det går på ett helt annat sätt än planerat så kan din tanke av en god handling tillslut bli ondska för någon annan. Jag tycker då att tanken räknas men man måste ju tänka efter innan man tar stora beslut som har en minsta lilla chans att gå fel. Så detta tycker jag är väldigt subjektivt.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: