Drama

Ur Svenskämnets syfte

Undervisningen i ämnet svenska ska syfta till att eleverna utvecklar sin förmåga att kommunicera i tal och skrift samt att läsa och arbeta med texter, både skönlitteratur och andra typer av texter. Eleverna ska ges möjlighet att i skönlitteraturen se såväl det särskiljande som det allmänmänskliga i tid och rum. Undervisningen ska också leda till att eleverna utvecklar förmåga att använda skönlitteratur och andra typer av texter samt film och andra medier som källa till självinsikt och förståelse av andra människors erfarenheter, livsvillkor, tankar och föreställningsvärldar. Den ska utmana eleverna till nya tankesätt och öppna för nya perspektiv.

Uppgift

Bilda en arbetsgrupp. Läs in er på manus och bestäm er för en scen som ni vill filma eller göra radioteater av eller framföra i klassrummet. (I två fall finns ett givet förslag på scen). Fyra lektioner får gå till förberedelserna sedan behöver det vara klart. Scenen bör vara ungefär fem minuter lång.

Förslag till arbetsgång

Lektion 1: Presentation av arbetsområdet och era frågor – 20 min

Läsa manus eller se film i 50 minuter.

Se ytterligare en timma hemma. Eller läsa en timma hemma.

Lektion 2: Övningsläsa repliker. Bestämma om man ska köra med kläder och rekvisita, eller bara ett enkelt bildspel eller en ren radioteater.

Lektion 3: Genrep med filmning.

Lektion 4: Skarp filmning eller komplettering till första filmningen.

Lektion 5: Teater körs. Kommentarer, diskussion.

 

 

 

Förslag på draman

VD

Pjäsen är utformad som en absurd samhällskritisk studie om maktrelationer och sexualitet och handlar om den unge arbetaren Hans och hans sambo Anna, vilka sent en kväll på veckoslutet plötsligt får oväntat besök av Sven, den verkställande direktören för det stora företag där Hans arbetar. De två har knappt ens träffats förut, men VD:n kände ”behov att prata med någon” och valde Hans.

Trio till tidens ände

Trio till tidens ände utspelar sig i Amsterdam, två dagar under hösten och vintern 1993. De medelålders bröderna Bart och Cher har flyttat tillbaka till familjehemmet där deras syster Rosa bott sedan modern gått bort. Cher är döende i AIDS och behöver sin systers vård och Bart går en allt mörkare framtid till mötes när han får färre och färre regiuppdrag på Europas teatrar. Han mellanlandar på sin postadress hos Cher och Rosa på väg till nya arbetsuppgifter. Rosa själv arbetar på en avhandling som aldrig blir klar och kämpar med sin dåliga ekonomi. Syskonens liv präglas helt av Chers sjukdom, men i sina samtal rör de sällan på allvar vid detta faktum. Istället pratar de ytligt om senaste modet, konsten, musiken, o.s.v utan att låta den allt överskuggande döden få sitt fäste.

Trio

Fröken Julie

Fröken Julie är ett naturalistiskt kammarspel som skrevs 1888 av August Strindberg. Den utspelar sig på Midsommarafton. Titelns unga kvinna dras till en tjänsteman, en betjänt som heter Jean, som är särskilt bildad och socialt välanpassad. Handlingen är förlagd i köket på Fröken Julies pappas herrgård, där Jeans fästmö, en tjänare som heter Christine, lagar mat och ibland sover medan Jean och Fröken Julie pratar. Under natten eskalerar relationen mellan Fröken Julie och Jean snabbt till känslor av kärlek och ”relationen fullbordas”.  Men pjäsen handlar också om striden mellan Jean och Julie som till slut leder till att Jean övertygar Julie om att det enda hon kan göra för att ta sig ur sin situation är att döda sig själv.

Lämplig scen att sätta upp

Valfri scen (Queer theory)

Ta en scen ur nån film eller annat verk och sätt upp den själva. Antingen engelsk i egen översättning eller en ren imitation.

Välj en scen med djup eller en dubbel botten. Det kan dock lika gärna vara Sponge Bob som Shakespeare.

Inom queer-teorin menar man att låg och hög litteratur är normativa konstruktioner och att visdom lika gärna kan hittas i Toy Story som i Platons skrifter.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: