Prov litteraturkunskap

Människan och individen träder fram på scenen under renässansen. Utifrån Romeo och Julia, Hamlets monolog, dikten Herkules, berättelserna om Don Quijote får vi en bild av människors valfrihet. I konsten har vi den vitruviska mannen. I filosofin Descartes ”jag tänker alltså finns jag”. Renässansen säger att  människa är fri att välja.

Medeltiden däremot ger oss en bild av en sträng, kosmisk ordning och ett hierarkiskt socialt liv, ett liv som ytterst styrs av Gud. Allt är förutbestämt och människan bara en ”ödets narr” som är dömd att spela de kort man fått.

Vad tycker du? Är du fri eller är allt uppgjort? Är man en dåre om man försöker agera och påverka en stor värld, eller är det ändå värt det? Varför? Utgå från åtminstone en citat eller ett bild i den lästa litteraturen i ditt svar.

Provet är 8 november. Vi skriver i digiexam. Du får ha ett ‘cheat sheet’ med 3-4 citat och 1-4 bilder. Lämna ditt cheat sheet med namn på när du lämnat in provet.

En tanke på “Prov litteraturkunskap”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: