Återkoppling på era uppsatser

Vad som utgör kvaliteter i skriftliga produkter är ett komplext ämne. Vad som är en kvalitet växlar utifrån textens sammanhang, mottagare och syfte. Det heter att man ska tala med bönder på bönders vis och med lärde män på latin. Dvs vad som är bra kommunikation beror på.

En viktig distinktion är den mellan formella och informella sammanhang. I informella sammanhang som i ett sms eller en lapp till mamma så kan man kosta på sig vilken stavning som helst som är begriplig: ”jag komr hem 1/2 två, ❤ Knut" är en fullkomligt ok och funktionell text på lappen på köksbordet. I en vetenskaplig text eller på DN Debatt är den omöjlig – annat än som ett citat.

I den artikel ni har skrivit ställs krav på att följa skriftspråkets konventioner. Till dem hör:

Innehållsligt är det en kvalitet om din text:

  • För rimliga resonemang och gör riktiga referat.
  • Ger sig på titeln, eller pregnanta formuleringar i boken och tolkar dem.
  • Kopplar boken till andra texter, filmer eller ismer. (Kafka, Big Lebowski, Sartre, Marx, osv.)
  • Använder begrepp på ett passande och naturligt sätt.
  • Formulerar sina egna tankar och frågor inför texten. Egen röst.

 

Kvalitetssäkring av bedömningar

I min bedömning har jag utgått från kunskapskraven för Svenska kurs 3 och den bedömningstradition som finns inom språken. För att kvalitetssäkra mina bedömningar deltar jag regelbundet i sambedömning och diskussioner av elevuppsatser. Jag spar och visar för mina elever exempel på prestationer för olika betyg. Vidare kan man alltid kontrollera riktigheten i en bedömning genom en parvis jämförelse (Thurstone’s pairs). Tillförlitligheten i sådana jämförelser är slående hög.

Du kan be  mig om att en annan lärare bedömer din text. På nationella provet läses din uppsats av minst två lärare.

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: