Litterär analys

Se filmen ”The Big Lebowski”(1998) av Joel och Ethan Cohen.

Först: Vilken scen stannar kvar tydligast i ditt minne? Beskriv den. Förklara varför.

Sedan: Kritiker har satt etiketterna ”noir” och ”existentiell film” på den här berättelsen. Ta reda på varför och förklara med egna ord vad du tror.

Slutligen: Posta dina reflektioner nedan. Glöm inte att spara dina anteckningar.

16 reaktioner till “Litterär analys”

 1. 1. Scenen när han blir attackerad i sitt egna hus och hans första reaktion på murmeldjuret är ”Nice marmot”.
  Varför? För att den har så perfekt komisk timing. Speciellt att han ligger kvar lugnt och sansat i sitt badkar när tre människor brutit ner dörren och förstör saker i hans hem. Så ligger han kvar där och detenda han har och säga är ”aw, Nice marmot”. Det blir inte roligare än så.

  2. Historien i sig är ju ganska mörk men den blir ju kontrad av att El Duderino är så himla sarkastisk hela tiden och tar allting väldigt lättsamt ändå, med tanke på allt dom gick igenom för att sedan bara avslutas med att en av deras bowling-vänner dör och inget annat positivt hände ju egentligen. Det var som en rad med jobbiga händelser fram tills slutet och det var egentligen inte ett lyckligt slut. Men ändå så står dom där och bowlar lika glada iallafall.

  Gilla

 2. 1. Scenen då the dude blir arresterad och under förhöret så kastar polischefen en kaffekopp i huvudet på honom.

  2. Historien i sig är rätt så mörk och tar upp rätt så seriösa ämnen men det märks inte eftersom karaktärerna är väldigt overklig och förlöjligande så det märks inte till lika stor del. Det fanns nästan inga riktigt positiva delar av filmen då det gick bra för huvudkaraktären men eftersom att han var så bekymmerslös så tänkte man inte på det.

  Gilla

 3. 1. Scenen då han blir arresterad av polisen och under förhöret så kastar polischefen en kaffekopp i huvudet på honom för att han inte tar situationen på allvar.

  2. Det är egentligen en mörk historia som inte riktigt har några positiva delar i sig men eftersom att karaktärerna är så overkliga och förlöjligade så märks det inte lika mycket. Huvudkaraktären har bara motgångar mot sig och det blir aldrig ett lyckligt slut men man tänker inte på det för att han är så bekymmerslös.

  Gilla

 4. Vilken scen stannar kvar tydligast i ditt minne? Beskriv den. Förklara varför.

  Scenen som har stannat kvar i minnet för mig är då ”Dude” och Walter trodde att en 15 årig kille hade pengarna och när killen inte svarade på Walters frågor så gick Walter ut och tog en ”kofot” och började slå sönder den röda bilden för att han trodde det var den lilla killens bil men sen så kom den riktiga ägaren till bilen ut efter all ljud som hördes och tog Walters ”kofot” och började slå sönder ”Dudes” bil istället för att han trodde att det var Walters bil. Anledningen att just den scenen är kvar är för att jag tyckte att det var den roligaste delen av filmen.

  Kritiker har satt etiketterna ”noir” och ”existentiell film” på den här berättelsen. Ta reda på varför och förklara med egna ord vad du tror.

  Anledningen att varför jag tror att dem använde just dem här orden för att bedöma filmen är för att det beskriver hur filmen är i korthet eftersom att om man kollar på vad ”noir” betyder så ser man att det menas med att
  ”en film har starka och ibland våldsamma karaktärer som är med i mystiska hädelser”. Om man tänker tillbaka på filmen igen så ser man det är ungefär det som händer att två människor i en mystisk händelse att hitta pengarna medan dem möter på våldsamma personer som vill döda dem på vägen.

  Detta är nästan samma sak med ”existentiell” eftersom att det kan används för att beskriva ord som rädsla, ångest, döden och i filmen så var det mycket som visade det som t.ex. När ”Dude” sa han måste hitta pengarna annars så klipper dem av hans könsorgan, som då visar att han är rädd för det och inte vill att det ska hända.

  Gilla

 5. Scenen där Walter tappar kontrollen över sin aggression och drar fram en pistol på bowling banan var en av de scener som fastnade, men det var mest för att jag hade sett just den lilla biten förut. Jag gillar också mot slutet när Walter drar upp Lebowski från hans rullstol. Denna scen gillar jag, för vid det laget kan man fatta att även om Walter hade haft delvis rätt om att Bunny inte hade blivit kidnappad, så var detta inte på grund av hans massiva geni, utan snarare att han hade haft jävligt med tur. Sen att pengarna aldrig fanns med i bilden och att de här tyskarna hade kapat av någon annans tå var ren tur egentligen. Jag gillar också scenen när Dude tror att hans kamrat har blivit skjuten, men han egentligen bara fick en hjärtattack.

  Att kritiker har satt etiketten ”noir” på filmen kan jag förstå, då filmen är lite av en kriminalfilm med ett par manipulativa och cyniska människor. Varför de bedömde att det är en existentiell film har jag svårt att se, då det inte känns som att det finns alldeles för många frågor om människans tillvaro som man kan koppla till ens vardagsliv.

  Gilla

 6. 1. Den scen som fastnade för mig var mot slutet av filmen, då de tre tyskarna kom tillbaka och ville ha “sina pengar”. Mrs. Lebowski hade kommit tillbaka och enligt Dude´s teori, hade heller inga pengar blivit stulna utan Mr. Lebowski behöll de själv hela tiden. Det verkade alltså som att allt var lugnt, tills tyskarna helt plötsligt dök upp igen. Att den scenen sedan slutade med att Donny dog, var väldigt oväntat och jag tror att detta var varför scenen fastnade i mitt minne.

  2. Jag tror filmen ses som en noir för att det är en kriminalfilm och själva berättelsen egentligen är lite mörk då de bara möts av motgångar, våld och brottslingar, men som sedan bryts av med en tydlig humor.
  Filmen är väldigt flummig. Det händer saker ibland som inte förväntas och som förvirrar tittare, vilket gör att man inte alltid förstår meningen med vad som sker. Jag kopplar ordet existentiell till ångest och lite “vad meningen med livet” är, därför har jag lite svårt att se hur denna film är det, på grund av all humor och sarkasm.

  Gilla

 7. Scenen som har stannat kvar i minne är då Walter ser en annan kille fuska på bowling och drar en pistol för att få honom att skriva in noll poäng istället för åtta. Varför just denna scen stannade var för att jag tyckte det var en bra och rolig scen.

  Varför kritiker har satt etiketten noir kan vara för att filmen utspelar sig runt en antihjälte protagonist som är arbetslös, dricker och röker, vilket är ett tecken på en noir film. Den har också lite kriminella drag vilket också är ett tecken på en noir film.
  Varför den kan anses som en existentiell film kan vara för att det är en absurd film. En arbetslös man som röker och dricker som hjälper en rik man söka upp sin trodda kidnappade fru och allt det här startade för att några personer hade misstagit honom för den rika mannen för att de har samma namn och sedan kissat på protagonistens matta.

  Gilla

 8. Den scenen som fastnade för mig var när Dude blev jagad av “Tyskarna” iförda röda tajta dräkter hållandes i enorma saxar. Den fastnade främst för att den var komisk och rätt absurd.

  Filmen innehåller en del av de klassiska delarna av noir-filmer såsom “en cynisk och dyster värld av falskhet, girighet, korruption” (Wikipedia, Film noir, 2018-08-21) men delar som att noir-filmer oftast är i svartvitt utelämnas. Världen som Dude och Walter lever i är full av falskhet och korruption. Några exempel är att Walters huvudsyfte med att hjälpa Dude lämna lösensumman är att kunna komma åt den själv, att Bunny i själva verket inte försvunnit men Mr. Lebowski tar tillfället i akt att tjäna lite slantar samt att de flesta i filmen handlar för sitt eget bästa. Det var väldigt få tillfällen i filmen då ingen ljög eller undanhöll sanningen för sitt eget bästa. Walter, som är en Vietnamveteran tar varje chans han får till att nämna detta trauma och vänder detta till sin fördel i vissa scener. Han använder det ibland som en ursäkt eller liknelse vid andra händelser i filmen, såsom scenen med tån i caféet.

  Vad jag har förstått är en existentiell film en film som ifrågasätter människors syfte och existens på jorden och är ofta lite flummig på så sätt att den inte är riktigt realistisk och kan sväva iväg lite från den röda tråden på ett sätt som tittaren kan vara lite osäker på. Jag skulle säga att “The Big LebowskI” innehåller just detta. I flera scener där Dude har blivit slagen medvetslös drömmer han väldigt annorlunda drömmar.

  Gilla

 9. Först: Vilken scen stannar kvar tydligast i ditt minne? Beskriv den. Förklara varför.
  The Big Lebowisk var på många sätt en speciell film. Många starka karaktärer skulle samspela samtidigt som de ibland förvirrade scenerna skulle utspelas. Jag vill börja med att säga att detta inte var min typ av film och det var därför flera scener som fick mig att tänka mycket och på så sätt stannade kvar i mitt minne. Vissa scener fick mig som många andra att skratta medans andra gjorde mig ofredad. Scenen jag har valt är när Dude och Maude Lebowisk har sitt samtal dagen efter hon besökt honom. Det som fick denna scen att fastna på minnet var i vilken position hon låg i under samtalet och sedan orsaken till varför hon låg som hon gjorde. Jag uppfattade det först som om hon höll på med någon form av stretching eller yoga som Dude trodde det var. Jag blev sedan lika chockad som Dude när hon berättad att anledningen till att hon låg i den positionen var för att öka sin chans att bli gravid. Det som också gjorde att den scen fastnade i mitt huvud var det sättet Maude Lebowski uttryckte sig på när hon sa att hon ville ha ett barn att det inte spelade någon roll hur bra eller dåligt far Dude skulle bli för hon ansåg att barnet inte behövde en relation med sin far.

  Sedan: Kritiker har satt etiketterna ”noir” och ”existentiell film” på den här berättelsen. Ta reda på varför och förklara med egna ord vad du tror.
  Noir kommer från franskan och betyder svart eller mörk. Inom film och böcker används noir för att visa att världen också är olycklig, konstig och grym, inte bara lycka och välbehag. En typisk noir film utspelar sig ofta i en stad som visar att världen är en olycklig och våldsam plats där olyckliga mänskor bor eller politisk satir utspelar sig. Existentiell är inte bara ett svårt ord att stava utan jag upplever det även som svårt att förstå. Jag associerar ordet med existens viket betyder att något eller någon finns och med det i huvudet uppfattar jag existentiell när jag söker på det på nätat att det handlar om saker som rör människans existens och tillvaro på jorden. Det finns så kallade existentiella kriser som är psykiska reaktions former som har sin grund i individens svårighet att finna sig till rätta med sin situation och sin tillvaro.
  Anledningen till att jag tror att kritiker ha satt etiketterna noir och existentiell film är för att filmen uppfyller de olika kraven för att få dessa. Filmen är en typisk noir och existentiell film där vi får följa olika karaktärer som alla på något sätt är olyckliga både vad gäller levnad, tidigare relationer eller självförtroende. Vi får framförallt följa The Dude och en av hans vänner som uppvisar de så kallade existentiella kriserna. Dudes vän framstår väldigt aggressiv när han blir irriterad och hotar till och med en person med vapen för att han inte ansågs följa reglerna. När det gäller de lite mer psykiska krävande händelserna framstår han som en tuffing och näst intill överdriver sitt beteende för att skrämma de runt honom.

  Gilla

 10. Den scen som sitter kvar i skallen på mig är när de spelar bowling seriespelet och Walter skriker ut ÖVERTRAMP när en i andra laget precis rullat iväg klotet. Sen eskalerade det och motståndaren ville skriva en 8:a medan Walter ansåg att eftersom det var övertramp så ska det vara 0 poäng. När motståndaren inte ville gå med på det drog Walter fram en pistol och tvingade motståndaren att skriva 0 poäng, annars skulle Walter skjuta honom.
  Varför den fastnade i min skalle var nog för att det var då jag förstod på riktigt att den är filmen kommer bli väldigt rörig och sjuk.

  Att filmen klassas som Noir är på grund av att filmen är som en kriminalfilm då de försöker ta reda på vad som hänt den rike Lebowskis fru, och sen att de på vägen träffar många manipulativa personer som Walter, porr gubben och den rike Lebowski. Sen träffar de ett antal cyniska personer som också utmärker Noir. Filmen är existentiell eftersom Dude utsätts för många jobbiga känslor som ångest när allt går emot honom och alla parter hotar honom. Dessa känslor kommer fram mycket tydligare när han är hög och drömmer, speciellt efter han blev slagen i ansiktet. Men när vi pratar om existentiell så brukar det ofta vara lite djupare frågor än de som bara handlar om ångest så därför är jag lite tveksam till att kritiker har satt just etiketten ”existentiell”.

  Gilla

 11. Den scenen som fanns kvar hos mig var då Dude skulle gå till Jeffrey (The ”Big” Lebowski) och kräva ersättning för hans matta. Konversationen de två hade, gav en uppfattning om Dude och hur hans personlighet var. Då fick man känslan att han var en ganska ”laidback” person och tog dagen som den kom. Personligheten som Dude hade, gav mig intrycket att han var en ganska skön person att följa genom filmen och gjorde det lite mer intressant och roligt med tanke på att hans vardag ändrade drastiskt med ”försvinnandet” av Jeffreys dotter.

  Etiketen ”noir” ser man tydliga drag utav på denna film. Några av de främsta kännetäckena för genren är en värld som är cynisk och dyster. Vilket vi kan se i denna film. Dude och personerna i hans omgiven gav inte ett glatt och omtänksamt intryck när man såg på filmen. Övriga kännetecken som finns är bland annat girighet, falskspel, mord samt våld och sexualitet. Dessa kännetecken är tydliga att märka under filmens gång med girigheten av pengar hos de flesta personer i filmen. Samt att mycket våld förekommer under tiden med bland annat avskurna tår och bråk kring olika grupper och personer. Filmen visar många av de tydligaste kännetecknen ”noir filmer” har.

  Kopplingen mellan denna film och den ”existentiella genren” är lite svårare att koppla. Det jag tror ”kritikerna” har syftat på är den mörka och ironiska delen av filmen. Händelserna i filmen leder oftast till en mörkare tanke som fortfarande tas lite sarkastiskt och ironiskt. Tydliga exempel på detta är Walters inställning till de händelserna som sker. Bland annat när han säger ”let’s go bowling”. De gånger han säger det är efter att det har hänt något seriöst eller sorgligt som bör tas hand om. Men det han tänker på är just bowlingen. Där får man den lite mer sarkastiska och mörka delen av ”existentiella genren”. Jag skulle exempelvis inte ha gått och spelat bowling efter att ha slängt ut askan av min döda kompis som har flugit över mig och min andra kompis. Det går från den sorgliga stunden till ett mer ledsamt.

  Gilla

 12. Jag skulle säga att scenen när ”Dude’s” bil brinner efter en bowling sektion. Det sitter kvar eftersom det känns sorgligt att bilen tillslut blir förstörd som man tror kommer hända med denna skit bil som såklart man får som intryck av filmen. Man får också känslan av något har lyfts från ens axlar eftersom den där bilen ska inte rulla från första scenen av filmen. Det är en lättnad av att den äntligen är borta. Liknande till hur man känner när man tillslut måste släppa taget av saker eller personer i ens liv.

  Man kan dra kopplingen till att filmen är en noir genom att den beskrivs som dyster och att handlingen kan utspela sig emellan cyniska män och manipulerande kvinnor. Det är såklart en direkt koppling mellan noir och själva filmen. Men man säger också att en noir är denna klassiska 40 eller 50-tals filmen med svartvita färger utspelande på duken. Men det är såklart inte filmen.
  Om man utgår från beskrivningen av Absurdist fiction skulle jag säga att filmen passar in i den humoristiska tonen som filmen försöker ta. Man märker att allt går åt pipan och att det rullar in problem efter problem som hela tiden måste lösas och detta är något som många måste gå igenom i sitt liv. Filmen tar detta koncept och gör en komedi och nonsens av det hela. Det är såklart inte Dude som ska ta beslut och få konsekvenser för det. Såklart att han får konsekvenser men hela poängen men Absurdist fiction är att vi som i detta fall kollar, ska ha en roll i filmen genom att väcka tankar inom oss. Dessutom står det om Absurdist fiction att det inte måste ha en traditionell plot uppbyggnad. Och det får vi inte heller. Det händer inget speciellt i slutet. Dude har inte direkt tjänat något på detta och vad har han förlorat. Förmodligen allt han har. Sin bil, personliga saker och förmodligen sitt hem eftersom han inte har pengar för sin hyra.

  Gilla

 13. 1. Alla scener där vi blev introducerade till nya karaktärer tyckte jag var exceptionellt bra. Alla karaktärerna gav ett starkt intryck och gav tittaren en snabb förståelse till vem den nya karaktären är och hur de i framtiden kan komma att agera.

  Filmen bygger alla karaktärerna med stereotyper som de sedan tar till det extrema vilket i sin tur ger tittaren ett got skratt då alla känner personer med liknande karaktärsdrag.

  Om jag måste välja en av scenerna så är det nog scenen då vi introduceras till Walter. Vi får snabbt veta att Walter är Vietnam veteran och att han har mycket dåligt temperament. Just den här scenen minns jag mycket väl då han var bland det första att introduceras med ett så pass starkt intryck.

  Anledning till att kritikerna anser att filmen är en existentiell film tror jag är för att vi får följa en person som egentligen inte känner ett ordentligt syfte med livet. Det enda Dude fortfarande håller kvar i sitt liv är bowlingen. Vad lär sig Dude genom allt som händer? Finner han äntligen ro med sig själv eller går han tillbaka till sitt vanliga liv? Det är mycket som avslutas osvarat men det ställer många frågor om vad som driver en människa framåt. Ska man strunta i materialistiska ägodelar eller är det fortfarande något viktigt? Osv. (orkar inte söka upp ”noir”).

  Gilla

 14. Vilken scen stannar kvar tydligast i ditt minne? Beskriv den. Förklara varför.

  Jag minns två scener särskilt tydligt – scenen där berättaren först dyker upp som karaktär, och scenen där alla bitarna av mysteriet faller på plats. Då jag delvis kommer behandla den senare i fråga två, analyserar jag här den förra.

  Scenen är relativt kort, även jämfört med de andra scenerna i filmen. Efter att ha hittat sin stulna bil, och upptäckt att portföljen är borta, sitter Lebowski i bowlinghallens bar, tillsammans med Walter och Donny. Efter att Walter misslyckats med att uppmuntra Lebowski – och Donny som vanligt inte har varit till någon hjälp – lämnas Lebowski ensam kvar i baren. Då sätter sig en okänd man bredvid honom. Mannen beställer läskedrycken sarsaparilla, och börjar konversera. Han nämner att han giller Lebowskis stil, frågar om Lebowski verkligen behöver använda så många svärord, och avslutar med ordspråket ”sometimes you eat the bar, and sometimes the bar eats you” (här utan interjektionerna).

  Anledningen till att just denna scen stannar kvar i minnet är tvåfald: dels har vi den mystiska karaktären, som när man ser scenen inte verkar påverka historien, och dels det intressanta ordspråket, som går att tolka på väldigt många olika sätt. Personligen ser jag tre stora interpretationer. För det första är det en lek med det klassiska ordspråket ”sometimes you eat the bear, sometimes the bear eats you”, vilket helt enkelt innebär att man ibland vinner och ibland förlorar. När vi byter ”bear” mot ”bar”, kan vi tolka det som att man ibland sätter ribban för högt för sitt eget bästa. Vi kan å andra sidan även se det som en ordlek med var de befinner sig, och en underliggande pik mot Lebowskis livsstil – drinkarna är sällan långt ifrån varandra.

  Den mystiska karaktären i sig är även intressant att analysera. Som man senare får reda på är detta berättaren, vilket innebär att han vet saker han inte borde veta. För att förklara hur, kan man se honom som en historieberättare som i efterhand väver in sig själv i historien – vilket då implicerar att hela berättelsen inte nödvändigtvis är sann. Det är däremot också möjligt att se honom som en övernaturlig mentor, exempelvis Gud eller ödet. Detta då han verkar försöka få Lebowski att bättra sig, och fattar tycke för honom, men samtidigt verkar stå lite utanför och inte se honom helt som en jämlike.

  Kritiker har satt etiketterna ”noir” och ”existentiell film” på den här berättelsen. Ta reda på varför och förklara med egna ord vad du tror.

  Det finns ingen fullständig definition av begreppet ”noir”, då man inte lyckats få konsensus över vilka villkor som är tillräckliga och/eller nödvändiga. Jag kan däremot konstatera att de flesta generella idéströmningarna tas upp i filmen, som definitivt är underlig, drömlik och profan. De två karaktärer som särskilt står ut är Maude och Da Fino – båda variationer av arketyper i ”noir”-genren. Maude kan liknas vid en femme fatale, och Da Fino är naturligtvis en privatdetektiv, trots att han inte är protagonisten i just denna historia. Däremot passar många av de andra karaktärerna inte riktigt in i denna genre, utan det är nästan som om att man pusslat ihop karaktärer från olika filmgenrer. Exempelvis kan Jeffrey vara skurken ur en actionfilm, berättarrösten en cowboy ur en westernfilm, och Walter en traumatiserad ur en historisk dramafilm.

  För att försöka kalla filmen för existentiell måste vi dock gräva lite djupare, såvida vi inte är nöjda med att acceptera inkluderandet av nihilister som tillräckligt. Kärnan i existentiell film är kontrasten mellan människans behov av att söka mening, och människans misslyckanden i att finna den. Egentligen ser detta ut att passa dåligt med det vi vet om filmen; det känns väldigt påtvingat att försöka beskriva någon av karaktärerna som meningssökande. Såvitt jag kan se är det dock precis här som den existentiella delen kommer in. Det är inte karaktärerna som letar efter en mening, utan vi som tittare – men när vi letar efter mening kan vi inte finna någon. Filmen har ingen egentlig moral, och vi kan inte säga att den besvarar någon viktig fråga överhuvudtaget. Karaktärer ställs mot varandra, problem uppstår, dessa löses i och med en fingerknäppning utan klimax, och filmen ebbar ut i ingenting. Ständiga repetitioner av fraser och teman betonar vissa saker, och får oss att vilja hitta något mer – men i slutändan finns det inget sådant.

  Sedan vill jag även mena att det inte endast är filmen som helhet som saknar mening, utan även ett flertal specifika scener. Grundtanken är däremot densamma; det finns någonting som signalerar till oss att vi bör leta efter en djupare förståelse, trots att det inte går att uppnå.

  Till att börja med har vi Donnys död, i slutet av filmen. Det finns ingen förvarning, ingen dramatisk monolog, och själva döden har knappt någon påverkan på historien – han dör, och sedan är han död. Man kan argumentera för att detta har en emotionell påverkan på protagonisten och Walter, samt deras relation. Poängen är att även denna påverkan löses upp i ingenting – efter att man trott att det fanns en karaktärsutveckling går allting tillbaka till ruta ett med bowlinghallen, för att visa på hur meningslös hela scenen var.

  För det andra har vi mattan, en drivande del i början av filmen. Själva idén att protagonistens huvudsakliga mål är att återställa sin inredning är så absurd att man ifrågasätter om det inte är en symbol för något annat. Jag funderade länge och väl, och försökte hitta någon förklaring till vad det kunde betyda. I slutändan kommer man däremot fram till att mattan enbart är just det – en matta.

  Till sist har vi överflödet av lösryckta karaktärer – Da Fino, Larry med familj, Jesus och många fler. Alla dessa introduceras på ett sådant sätt som om de vore viktiga för historien, men egentligen så finns de bara där. Jesus presenteras som om han vore den primära antagonisten, men vi får aldrig se hur deras bowlingmatch slutar. Efter att ha följt väskans spår den långa vägen till Larry, leder det inte vidare till någonting alls. Och Da Finos information om Bunny, som verkar vara kritisk för hela intrigen, spelar i slutändan absolut ingen roll.

  Gilla

 15. I denna film förekommer ett flertal märkliga scener som jag inte kommer att glömma på ett tag. Den scen som fastnade tydligast hos mig var en av scenerna där The Dude, Walter och Donny bowlade. Walter blir arg för att Donny förökte fuska och då tar Walter upp en pistol och hotar honom. All uppmärksamhet dras mot dem och personal ringer polisen. Det resulterar i att de går ut i bilen för att åka iväg, men istället för att åka därifrån på direkten sitter de kvar i bilen och småpratar. Flera polisbilar åker fram bakom dem med blåljus på men varken Walter eller The Dude rör en fena. Anledningen till varför just denna scen fastnade hos mig var nog på grund av hur lite Walter och The Dude brydde sig. Mycket av det de gjorde var orimligt och utan tanke på konsekvenserna. Men på något sätt kom de undan.

  Jag anser att filmen The Big Lebowski inte är en renodlad film noir. Främst skulle jag klassa det som en krimialkomedi i ett ganska dystert samhälle. Det som skulle kunna anses vara en koppling till noir är att i filmen händer det inte riktigt något positivt, utan det uppstår problem på problem ett efter ett. Walter visade girighet, som är en del av film noir konceptet, när The Dude och han skulle utföra överlämningen av pengarna genom att byta ut väskan med pengar till en väska med kläder. Film noir brukar ha en femme fatale som är en kvinna som förför män för egen nytta. Detta skulle kunna anses vara Maude Lebowski som fick The Dude i sang för att bli gravid. Det går också att se Bunny som filmens femme fatale då hon gifte sig med en äldre man som var miljönär. Jag tror att anledningen till att kritikerna kallar den för en existentiell film är för att det beskriver flera människors livsöden. Dels får vi följa The Dude vars liv består av bowling men i filmen påträffar vi även en grupp nihilister vars livssyn är att människan inte har någon moral.

  Gilla

 16. 1. Jag tänker mest på scenen när Dude har blivit rånad på sin bil och alla pengar. Alltså när de hittar killen som är skyldig till allt och då åker hem till honom och slår sönder ”hans” bil, men vilket istället visar sig vara grannens nya bil. Varför jag tänker mest på den är för det hände rätt mycket där och det var en av de roliga scenerna i filmen.
  2. Noir eller film noir står för ”svart film” alltså en dyster och mystisk film ofta kriminalfilmer. Jag kan se varför för i filmen uppstår det gång på gång problem som nästan aldrig lyckas ta slut innan det kommer nya igen. Det är också udda scener, våld och brottslighet med i filmen tex när Dude flera gånger blir nedslagen i sin lägenhet eller när dom blir rånade på pengar, vilket detta då stämmer in under kategorin. Existentiell film passar in i att det inte riktigt finns någon riktig mening eller syfte med livet som meningslösa handlingar och händelser som ifrågasätter detta. Denna film har inte direkt någon mening då det slutar med att deras vän dör, Ingen bil och sönderslagen lägenhet. Men ändå är slutscenen när de står och ler och spelar bowling. Det känns som Dude mest flyter med livet och spelar lite bowling.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: