4 reaktioner till “Vad är ondska?”

 1. luderpojken, laudvig, ludervig, ludde eller bara Ludvig om du föredrar det. skriver:

  Vad ondska egentligen innebär.
  Det kan vara svårt att definiera vad ondska egentligen innebär, men jag tror mig ha en alldeles förträfflig förståelse av ondska är. Ondska är när människan har utvecklats i ett par miljoner år från ödlor till apor till det vi är idag, ,är millennium av raffinering har lett till att man inte kan förtära en av staplarna av ens egna diet. Att den föda som tog oss som ras från att vara s.k ”hunter gatherers” till odlande, bosatta individer också är det som får min kropp att sluta fungera som den var gjord att göra. Vissa andra kanske säger att riktig ondska är personer som helt saknar empati, eller de som inte kan sätta sig in i en annans position. Detta är dock felaktigt. Riktig ondska är att någon demon har gjort huvuddelen av min källa till näringsämnen till ett gift! Det hela blir motsägelsefullt: jag borde äta något men jag kan inte.

  Observera att jag nämnde alla punkter som ombedes: Demon, empati och motsägelsefull värld.

  Gilla

 2. En form av ondska kan ju vara klassikern att man gör ondskefulla handlingar, såsom våld, mord, rån. Sådana handlingar som är olagliga och som de flesta vet är något man inte ska göra. För att det är olagligt och inte etiskt rätt. Sedan finns det ju handlingar som är onda men som kan vara goda. T.ex om någon skulle ha tagit ihjäl Hitler. En av de största tyranner vi har haft som vandrat denna jord. Det skulle ju vara en ond handling, men det är ju något som räddar miljontals liv.

  Men alla människor är ju inte onda i grunden. Att vara ond, eller att göra ondskefulla handlingar är ju en psykisk sjukdom, och i många fall vet dom inte om att dom att dom gör ondskefulla handlingar för dom kan inte dra den länken i hjärnan. Vissa njuter ju även när andra kommer till skada.

  Så det finns en skillnad på att göra onda handlingar och att vara ond. Jag skulle beskriva Hitler som en ond person. Visst att han trodde att han gjorde rätt, men folkmord är en ond handling oavsett vilken folk-grupp det gäller. Men någon som har en sjukdom som inte kan rå för vad dom tycker är inte en ond människa. (Förvisso kanske Hitler var psykiskt skadad vad vet jag). Men det är så jag tycker.

  Jag hoppas att denna text kompletterar för min frånvaro idag.

  Gilla

 3. Ondska tycker jag handlar om perspektiv, det som ses vara en dålig sak ifrån ett perspektiv kanske inte är så farligt från ett annat. Alla människor gör vad de anser vara rätt i deras ögon, de gör sina val baserat på sina egna upplevelser och kunskap. Men skulle jag vara tvungen att identifiera en ”demon” skulle jag säga att det skulle vara en person som saknar empati och har svårt att se vad som klassificeras som rätt eller fel i samhället vi nu lever i. Man skulle kunna säga att ondskefulla personer är människor som inte riktigt passar in i samhället eller anses vara tillräckligt annorlunda ifrån majoriteten av människor i vårat nuvarande samhälle.

  Alla är olika och har sin egna uppfattning av vad ondska egentligen är och innebär, ondska handlar helt enkelt endast om perspektiv.

  Gilla

 4. Ondska skulle man kort och enkelt förklara som motsatsen till godhet. De flesta skulle säga att det är som dag och natt mellan orden, men inte handlingarna. Godhet är att vi behandlar andra människor på ett bra sätt och genomför handlingar som andra kan må bra eller glödjas över. Borde inte ondska va motsatsen då? Ondska skulle man kunna förklara som handlingar utförda av personer som saknar empati för andra. Personerna kan inte se deras utförande från flera perspektiv, iallafall från den personen eller personer som tar illa upp. En viktig del att förstå varandra är att kunna se händelser från flera perspektiv. Bara för du tycker en sak så betyder det inte att andra tycker likadant, man måste gå utanför sin egna bubbla.

  Inom olika kulturer och religioner är ondska förknippade med demoner. Men där kan även frågan ”vad är ondska?” ställas. Är demoner ondskefulla eller gör de en god gärning? Beror på vem man frågar och vilken handling de utför. Det är svårt att definiera ondska, man måste se på syftet och backgrunden till handlingen.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: