Trimalchios gästabud

Skärmavbild 2018-05-28 kl. 19.57.07

Skärmavbild 2018-05-28 kl. 19.57.27

Skrivuppgift:

1. Skriv en öppningsscen som utspelar sig i matsalen och där du låter maten stå i centrum. Välj ett handlingsförlopp som står i kontrast till den vardagliga situationen. Använd dig av intresseväckande detaljer, det vill säga använd små ord som kan väcka texten till liv! Låt berättelsen börja med ”Så satte vi oss till bords…”

2. Skriv en berättelse som utspelar sig i en vardaglig situation och där handlingen står i kontrast till denna vardagliga känsla. Använd dig av intresseväckande detaljer, det vill säga små ord som kan väcka texten till liv!

Alternativ uppgift:

Beskriv din favoritmåltid. Vad gör den bra och varför? Hur tillagar du den? Hur ska den serveras? Vilka är ingredienserna? Berätta och sälj in maträtten. Använd talande detaljer för att fresta läsaren!

Postas som en kommentar innan lektionens slut!

4 reaktioner till “Trimalchios gästabud”

 1. Min favoriträtt:

  Det är svårt att välja en rätt men jag skulle nog säga att min favoriträtt är en nudelsoppa med grön curry. Det är en fräsch soppa fylld med smaker och olika ingredienser.
  När man tillagar soppan måste man ha tålamod, eftersom att det tar lång tid att fräsa den gröna curryn men även för att koka upp broccolin, morötterna, buljongen och kycklingen. Oftast när man väl tillagar maträtten så känner man curryn, men när man kokat upp allt å det fått fräsa på i kastrullen så fyller man den med lime och kokosmjölk vilket ger en bra balans till den gröna curryn.
  Detta är en maträtt som även kan få stå i kylen över natten och fortfarande smaka gott. Det roliga med receptet är att det går att ta bort vissa ingredienser om man inte gillar t.ex. ingefära eller curryn. Antingen exprimenterar man lite själv och hittar något att använda istället eller så får man samma soppa bara en liten annan smak på det.

  Gilla

 2. Åhh vad ska vi börja. Denna rätt kombinerar alla de olika smaklökar som besitter vår tunga. Det blir som en fest av smak som efterliknar den starkaste street drogen på marknaden. Det sitter inte i köttet som serveras utan tillbehöret. Tänk dig en varm sommardag, där kroppen har precis blivit svalkat av det närgångna havet. Tänk dig att du går upp för att få världens bästa njutning. Glöm massage, yoga eller happy ending. Din själ och tanke blir ett medan solen och månen möts i ett enda eclypse. Du finner inre stämning balans i detta universum. Jag pratar såklart om den treenigheten, nej inte den inom kristendomen utan kombinationen av syra, krispighet och fräschhet. Jag pratar självklart om syran från dem handplockade oliverna ifrån Greklands hjärta. Den enorma krispigheten från det nybakade brödet som bakades i den eviga världs elden. Sen den viktigaste ifrån himlariket jo såklart tzatzikin.

  Gilla

 3. luderpojken, laudvig, ludervig, ludde eller bara Ludvig om du föredrar det. skriver:

  Mat text
  Så satte vi oss till bords vid siden duken. Ångan från gåsen stiger upp mot mina nasala lukt receptorer. När jag sitter där med silver-skeden i handen framförs en tanke från dimman som uppgör mina tankar. Kanske det är så att jakten efter den ultimata lyckan, egentligen är den lycka man söker. Att lyckan vi eftertraktar består av den olycka som är vårt ursprung. Kanske det faktiskt är så att det vilda äventyr jag har upplevt i jakten på denna gås, är det jag egentligen eftertraktade. Att ha en mening i livet, att ha ett mål, hur litet eller obetydligt det än må vara, kan vara det enda som ger oss den rena skära livslycka vi tror att vi kommer finna på andra sidan av detta äventyr.

  Pytt i panna är så jävla gott.
  Det du börjar med att göra är att åka till en affär och införskaffa ett styck Felix Krögarpytt. Den kommer att ligga någonstans i frysdisken. Antagligen. Om du inte har ägg hemma, passa på att köpa de nu också.
  Sen när du har transporterat denna gudomliga gåva hem till din bostad, finn en sax och använd denna för att öppna paketet. När du har gjort detta, ta fram en stekpanna och häll i någon from av fett i pannan. Jag rekommenderar starkt den där flaskan med smör och rapsoljs-blandning du kan köpa.
  Häll nu i pytten. Häll gärna i lite för mycket så att du måste slänga lite sen så att du börjar skämmas lite grand när du helt plötsligt börjar tänka på din kära mormor som hade gett dig ett par rapp om du inte hade ätit upp.
  Kläck nu ett par ägg, häll i ägg vitan, men inte gulan. När allt är klart lägger du på ägg-gulorna.
  Njut nu av denna gåva från vår frälsare, gud själv.

  Gilla

 4. Lammkotletter & klyftpotatis!

  En sommarkväll fram grillen. Vad passar bra på grillen då? Jo en god kotlett från ett lamm. Köttbiten ligger och fräser på grillen och man ser fettet rinna av köttet ner på kolen i grillen. Man ser hur saftig köttbiten är, och man vill bara ta en stor fet tugga för att stimulera smaklökarna och mätta magen. Sedan för att inte glömma detaljerna, klyftpotatisen som ligger svettandes bredvid tillsammans med BBQ-såsen och vitlökssmöret redo att förtäras med köttet.

  Hur tillagar man då en sådan goding? Jo med en god och lockande marinad gjord av örter och vitlök. Köttet får ta sig åt av den goda och smakfulla marinaden innan den läggs på den stekheta kolgrillen. Köttet ska ligga på grillen tills den börjar få färg på bägge sidor. Köttet ska inte bli för tort men ska inte vara rått, men emellan de stadierna bör köttet ligga, då når köttet en optimal smak som passar perfekt.

  Men förutom köttet, får man inte glömma bort tillbehören. Det är pricken på i:et om man ska säga så. Det är tillbehören som sätter detaljerna vid middagen. Finns många debatter kring vad som är det bästa, och det kan jag hålla med om. Men personligen så skulle hemmagjord BBQ-sås och vitlökssmör gjord av pressade lök bitar vara det mest passande. Känslan att känna smaken av det hemmagjorda är ostoppbar. Här brukar många ha en stark åsikt om den hemmagjorda bearnaisen och den är obligatorisk, vilket jag förstår. En del saker är bara obligatoriska oavsett vad man har får smaklökar och vad man föredrar.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: