Pär Lagerkvist

Lagerkvists novell hittar du här:

https://docs.google.com/viewer?a=v&pid=sites&srcid=eWJjLW5hY2thLnNlfHN2LTEtc2FtMTJhLTIwMTJ8Z3g6NDlkYzhlYzc4N2QyYTFiMA

Uppgift 1:

Svara på följande frågor och posta i en kommentar:

– Hur upplever du stämningen i novellen? Förändras den under berättelsens gång? Hur ser man det?
– Hur skulle du beskriva förhållandet mellan far och son?

 
 

 

4 reaktioner till “Pär Lagerkvist”

 1. jag upplever den som en som en mörk och deppig text
  stämningen ändras ganska fort den går från bra till dåligt jättefort det snurrar mellan ljust till mörkt man ser det ganska fort för att det går mellan morgon och natt väldigt fort barnet går från att inte vara rädd för mörkret till att va det
  vad man kan se förhållandet mellan fadern och sonen att den är väll bra till början sen blir det sämre ju längre in i texten man kommer

  Gilla

 2. – Hur upplever du stämningen i novellen? Förändras den under berättelsens gång? Hur ser man det?

  I början av novellen så beskrev de att pappan tog sonen i handen ut i skogen, det visar alltså att pappan är med barnet och stöder honom, visar att han finns i närheten av sonen. Det gör så att sonen känner sig trygg mesans de går i vägen av skogen. Det kvittrade, det var en ljust ute och allt var bra. Tills det började att skymma. Skogen blev förändrad och det blev mörkare ute. Då blev sonen väldigt orolig, han kände sig övergiven och ensam. Han var väldigt nervös över att det blev mörkt ute. Han berättar sedan till sin far att han var rädd för mörkret, pappan svarar att han inte ska oroa sig, utan att gud finns på sonens sida. Men jag tror att han är för ung för att veta om gud. Det är inte den rätta sättet att trösta sin tio åriga son på. De hade två helt olika åsikter, pappan brydde sig inte om vad hans son tyckte, han hade sin lilla moment och hade det mysigt. Medans sonen var väldigt orolig över vad som skulle hända. Stämningen var glatt och ljust i början, sedan slutar det av rädsla och mörker på sonens perspektiv.

  – Hur skulle du beskriva förhållandet mellan far och son?

  Förhållandet är normalt som andra far och söner. Det är väldigt många föräldrar som antar att allt är okej och gör det på deras sätt. Speciellt när barnen är unga och inte riktigt tas seriöst på sina åsikter när de menar när de säger något. Det är oftast pappan som inte tar barnen seriöst och det är oftast mamman man talar med ifall man vill säga något som är förståndigt.

  Om man vill ha en speciell beskrivning om just denna far och son, då kan jag inte säga att han struntar i sin son, utan att han inte tröstar honom tillräckligt. Han tar inte sin son seriöst över hans åsikter, vilket är väldigt synd om sonen ifall han är väldigt rädd och hans pappa inte bryr sig och det enda sättet han tröstar honom på är genom att säga till sin son att lita på gud. Han är väldigt ung för att veta vem gud är och veta varför han finns där och vad han hjälper dig med, därför hjälper det inte honom. Säger han då till sin pappa att han inte känner sig trygg även om gud finns på hans sida, så bör han lyssna på det. De kunde ha vänt hem, umgås lite mer eller göra något som faktist distraherar sonen från att vara rädd från att stanna utomhus vid mörkret. Så förhållandet är diskutabelt, pappan bryr sig. Han försöker att trösta sin son. Men han gör det på fel sätt. Han måste lära sig hur han ska trösta sin son för att han ska vara trygg ute. Det är väldigt många barn som utsatts för det här, så om föräldrar faktist lär sig om hur man ska behandla sina barn så kommer det bli mycket bättre. Den här berättelsen ger en väldigt bra perspektiv över hur barn kan tänka och hur de känner. Vilket är väldigt bra för föräldrar som läser och bryr sig om sina barn.

  Gilla

 3. 1. Jag märker att den 10 åriga pojken har 2 olika slags känslor i novellen. I början av det han berättade så var det att han och hans pappa skulle ta en liten promenad i skogen. Vädret var bra men det började bli sämre med tiden. Efter ett tag blev det såklart kväll, medan det skymde. Det blev väldigt mörk och sonen tyckte det var ganska läskigt medan pappan inte var rädd. Samt sa pappan att sonen inte borde vara rädd för att Gud finns. Sonen kände sig mer ensam då, för det kändes som pappan inte brydde sig.

  Gilla

 4. En lördag kom det post till Niklas. Det var ett vykort från Göteborg. Han blev väldigt glad när han fick brevet. Det var från en tjej han tyckte om väldigt mycket. På brevet stod det ”Möt mig vid ängen 17:00, om du törs”, med hennes telefonnummer med liten text som det nästan var meningen att vara dold. Han var väldigt kär, han såg inte att hon försökte gömma numret, att gömma numret i ett brev är väldigt underligt. Men det tänkte inte han på, han tänkte på att han fick brevet. Att han hittade ett telefonnummer var bara en bonus.

  Han gick genast till datorn, gick in på Eniro, sedan sökte han på numret. Det stod på skärmen: ”Du har sökt på ett telefonnummer som tyvärr inte gav någon träff.

  Det kan bero på att numret hör till ett oregistrerat kontantkort, att numret är hemligt och att vi därför inte får visa det, eller att numret inte finns.”

  Han ignorerade att det inte faktist gick att hitta Vendela. Han tänkte på att hon bara hade sitt nummer privat. Med ett stort leende vid klockan 16:03 går han till garderoben och sätter på sig de finaste kläderna han äger. Han sitter och tittar ut mot ängen som han kan se från väldigt lång håll. Det är en väldigt lång väg dit, men man ser ängen tydligt. Man kan även se hans hus från ängen.

  Efter en kvart så går han till närmaste blomsteraffär, köper väldigt fina rosor. Rosor som han inte har köpt till någon annan tjej förut. Han har endast sett henne i bild och skrivit med henne. Men ändå var han kär i henne. Han bad kassörskan att plasta in rosorna fint. Han tittar mot sin klockan hade blivit 17:00. Han springer genast mot ängen. Han ser ingenting från långt håll.

  (berättelsen är inte klar)

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: