Den fula ankungen

Berättelsen hittar du här:

Klicka för att komma åt den_fula_ankungen.pdf

 

Uppgift 1:

 

Svara på följande frågor och posta i en kommentar:

Vad handlar berättelsen om?

Vad är budskapet?

Hur kommer det sig att människor fortfarande läser denna saga? Vad är det som gör den aktuell idag?

 

 

Uppgift 2:

Vi kan alla relatera till Andersens saga då vi alla någon gång i livet har känt oss felplacerade och upplevt en känsla av utanförskap. I vilket sammanhang har du känt dig som ”den fula ankungen”? Posta ditt svar i en kommentar!

 

 

Uppgift 3:

Flykten valde oss

Fågeln väljer flykten. Vi valde den icke.
Flykten valde oss. Därför är vi här.
Ni som ej blev valda – men ändå frihet äger,
hjälp oss att bära den tunga flykt vi bär!

Bojan väljer foten. Vi valde att vandra.
Natten var barmhärtig. Nu är vi här.
Ni är för många, kanske den frie trygge säger.
Kan vi bli för många som vet vad frihet är?

Ingen väljer nöden. Vi valde den icke.
Den valde oss på vägen. Nu är vi här.
Ni som ej blev valda! Vi vet vad frihet väger!
Hjälp oss att bära den frihet som vi bär!

 

Detta är en dikt skriven av Stig Dagerman. Läs den och fundera på följande frågor:

– När är dikten skriven?
– Vad säger dikten? Vilken känsla medför den?
– Vad gör den aktuell idag? Diskutera utifrån ett ”vi och dom”-tänkande.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

21 reaktioner till “Den fula ankungen”

 1. Uppgift 1:
  Berättelsen handlar om en ”ankunge” som är så ful att den blir mobbad och slagen för att den inte såg ut som alla andra, i slutet visade sig att ankungen egentligen var en vit och ståtlig svan.

  Vad är budskapet?
  Budskapet är att man inte ska dömma någon för hur den ser ut utan mer tänka på vad som finns inom en. svanungen ville inte göra någon illa ändå blev den biten och slagen.

  Anledningen varför den är aktuell idag är just för att ser man inte ut på ett visst sätt passar man inte in. Men så är det egentligen inte. många blir idag mobbad just av anledningen att hen är ful. Det många inte tänker på är att inuti det där ”fula” utseendet så finns det en människa, en människa med känslor och tankar.

  Gilla

 2. Uppgift 2:

  Jag känner igen mig i berättelsen just för att jag var väldigt ofta utanför när jag var mindre. Blev kallad taskiga saker och blev mobbad för den jag är. idag är jag mer ”hyllad” för den jag är även fast jag egentligen är samma person som jag var då.
  Alla har känslor och tankar. Alla passar in någonstans. Även om man inte tror det så finns det fortfarande där, känslan av att känna sig omtyckt, känslan av att vara hemma någonstans.

  Gilla

 3. Uppgift 3:
  Dikten är skriven 40-50 talet.

  Det jag tror dikten medför för känsla är att den försöker säga oss att frihet måste vi skapa själva. Vi måste välja den. inte bara gå och vänta på att den kommer utan vad som än tynger oss välja att vandra vidare. Allt är inte svart eller vitt. Det kommer alltid finnas något som är i vägen men det gäller att se det och försöka ta sig förbi det, inte ge upp.

  Anledningen varför dikten är aktuell idag är just för att vi känner ofta att mycket tynger ned oss, många av oss ger upp men de som väljer att inte ge upp lyckas, tar sig längre. De som väljer att ge upp kör ned sig själva i en grop, en grop som är svår att ta sig ur.

  Gilla

 4. Det handlar om en liten ankunge som blir retad för att de tycker att den är ful. Den fula ankungen växer då och blir till en vacker svan. Författaren vill representera djur som människor. Det började med att en anka ruvar sina ägg. De kläcks ett efter ett, medans den äggen som den fula ankungen ligger i tog mycket mer tid än vad de andra äggen tog att kläckas. När äggen kläcks till slut tumlar en stor och grå ankunge som inte ser ut som sina syskon. Ankmamman önskade då att den fula ankungen skulle bli mindre och vackrare med tiden. Därför är alla andra ankorna elaka mot honom och retar honom. Han flyr ut från sin familj, där träffar han på vita fåglar som är väldigt vackra. Men han visste aldrig att en dag skulle han bli en vacker fågel som dom.

  Budskapet är att man inte ska reta folk för personens utseende och att man inte ska döma någon. Vi läser denna berättelse för att det är en väldigt bra budskap, att man inte är ful. Utan att det är bara folk som hatar och trycker ner dig bara för att de vill de. Man är fin på sitt sätt. Alla lär sig att man inte ska döma andra utan anledningar.

  Gilla

 5. Den handlar om en annorlunda anka som inte passar in i den flock som den till hör
  Den handlar om en annorlunda anka som inte passar in i den flock som den till hör

  Gilla

 6. Jag hängde alltid med mina kompisar, men ibland blev jag sist vald på fotbollen för att jag spela datorspel, de tyckte att jag inte var tillräckligt bra och lämnade mig oftast utanför i lag när de har möjligheten. Det var inte en jättestor sak som man blir ledsen av direkt men det är något som har hänt innan. Det är ett sätt att vara utanför tycker jag. Jag fick ju vara med, men det var inte så att man tyckte det var jättekul.

  Gilla

 7. Uppgift 1: Texten handlar om en ”ankunge” som inte är som alla andra ankungar. Eftersom den ser annorlunda ut blir den mobbad och kallad ful. Det visar sig i slutet att orsaken den blev kallad ful var kanske till och med för att ankungen såg ”bättre” ut.

  Budskapet:
  Budskapet är att man inte ska ta så hårt på vad som sägs till en, man behöver bara veta vem man är som själv som människa och det räcker till en viss grad. Att veta att man inte är ful oavsett om folk vill försöka övertala att man är det. Så låter man inte det trycka ner en.

  ”Den fule ankungen” är aktuell idag och kommer förmodligen fortsätta vara det för att hela tiden blir man ner tryckt för att man inte passar in. Att passa in är ingenting man måste göra utan man borde göra det man vill göra och kunna stå för det man gör. Men vi kommer alla dö så jag vet inte om det spelar någon roll.

  Gilla

 8. 1
  Berättelsen handlar om en ankunge som blir retad och misshandlad av sina syskon och andra fåglar för att han är stor och ful. På grund av detta flyr han till en flock med vilda ankor och gäss som sedan blir nedskjutna av jägare. Han lever ensam tills det blir vår och när han tror att han ska bli dödad av svanar ser han sin reflektion i vattnet och ser att han är en svan.

  Jag tycker att berättelsens budskap är att man blir inte alltid den man förväntar sig och man förändras i tiden.

  Jag tror att folk fortfarande läser berättelsen för att det är ett bra exempel på utanförskap och hur man förändras över tid.

  Gilla

 9. Uppgift 2:

  Jag känner igen mig i berättelsen just för att jag var väldigt ofta utanför när jag var mindre. Blev kallad taskiga saker och blev mobbad för den jag är. idag är jag mer ”hyllad” för den jag är även fast jag egentligen är samma person som jag var då.

  Många personer är alltid rädda att folk inte ska tycka om en, att man ska bli hatad av andra för att man är den man är.
  Så kände jag mycket i grundskolan, kände känslan om att vara utanför, inte vara omtyckt.
  Jag försökte inte mycket med att göra det bättre för jag ville inte ändra på mig själv, för det var det jag trodde behövdes, en enorm förändring.
  Idag vet jag att det egentligen inte behövs, det gäller bara att hitta rätt personer, personer med samma intresse

  Jag kunde mindre om livet då än vad jag gör nu.
  Även fast det inte alltid ser ut som en person bryr sig så kan de göra det, även fast det krävs något enormt för att få dem att erkänna det. Oftast är det så för mig, att jag har svårt att öppna upp för personer. Det kan vara bra på sitt sätt men oftast är det inte så bra.

  För många vill hjälpa en, hjälpa en igenom det tuffa, den där vägg som bara sitter där, en vägg som inte går att ta sig över ensam. Man behöver de där personerna som gör dig glad i ditt liv. Du kanske inte tror att de finns där än men om man öppnar ögonen och ser det där lilla extra kanske man märker att de finns där redan

  Alla har känslor och tankar. Alla passar in någonstans. Även om man inte tror det så finns det fortfarande där, känslan av att känna sig omtyckt, känslan av att vara hemma någonstans.

  Gilla

 10. – När är dikten skriven?
  Dikten var skriven 40-50 talet.

  – Vad säger dikten? Vilken känsla medför den?
  Dikten säger att man ska typ fly från sitt land och vara fri. Att vi är de valda och att vi måste göra någonting åt det.

  – Vad gör den aktuell idag? Diskutera utifrån ett ”vi och dom”-tänkande.
  Författaren försöker ändra åsikter på dom som röstar på Sverigedemokraterna. Det har något med politik att göra när vi pratar om SD. För de vill inte att alla ska ha friheten att fly från sitt land.

  Gilla

 11. 1. Berättelsen handlar om en svan som har blivit placerad med ankor. Ankorna stöter ut svanen eftersom att han ej ser ut som resten av gruppen. Alla andra djurarter tycker också att han inte är värd något besvär eftersom att han är så ”ful”.

  Jag tror att budskapet är lite mer komplicerat än ens första tanke. Först tänkte jag att det måste handla om att inte frysa ut människor bara för att de är annorlunda. Till viss del stämmer det men det finns mer i det, alla hör hemma någonstans är ett exempel. Det finns ett öde eller ett hopp för alla individer att hitta en grupp eller gemenskap att tillhöra. Oavsett vad du är för art eller hur du ser ut så kommer det alltid att finnas någon/några där ute som drömmer om att träffa dig, precis som du drömmer om att träffa dem.

  Utfrysning och grupperingar inom skolan är ett väldigt bra exempel på varför. Olika fågelarter kan ändras till hudfärg, religion, sexuell läggning eller i princip vad som helst, texten är fortfarande sann. Just idag är det nog mest angående hemland eller religion, därför blir det extra relevant idag.

  Gilla

 12. Uppgift 1
  Berättelsen handlar om en anka som egentligen inte var en anka men han var en svan, han blev dock oftast illa behandlad för att han var stor och ful enligt de andra ankorna som han trodde var hans bröder. Han hade svårt och trodde inte på sig själv för att många retade honom.

  Budskapet i denna text tror jag är att även om andra behandlar dig illa så ska du inte lyssna på de och försätta ha hop även ibland våga ta risker som den ankungen gjorde. Många läser texten för att även nu i 2018 kan många fortfarande relatera till det och detta händer ofta; många blir nedtryckta av andra och denna text kan ändra på hur du ser på dig själv och du kan utvecklas till en bättre person för att nu du tänker på ett annat sätt som du inte har gjort förut.

  Uppgift 2
  Jag har känt mig som den fula ankungen när jag och mina vänner inte håller med varandra kan ibland kännas som det är jag mot alla andra.

  Uppgift 3
  Jag tror att den är skriven run 45-50 talet

  Känslan som den medför när att vi inte kan styra överallt ibland händer saker som vi inte kan kontrollera och även att ibland behöver vi hjälp av andra. Vi kan hjälpa varandra så kan vi leva bättre tillsammans.

  Idag så tänker jag att vi hjälper varandra inte så ofta för att vi kanske har mycket att tänka på men det finns fortfarande dom där ute som behöver hjälp och vi kan hjälpa de.

  Gilla

 13. Uppgift 2: När man till exempel spelar med människor som är bra på spelet och själv är dålig kan det kännas som man är värdelös, man kan också tappa motivationen för att fortsätta spelet. Kan kännas som man är utanför och inte passar in med laget riktigt i vissa fall.

  Gilla

 14. Uppgift 1

  Fråga 1: Berättelsen handlar om en svan som föddes tillsammans med ankor. De ankungar som han föddes med samt ankmamman tyckte han var ful, mamman sa inget men ungarna börja mobba honom. Efter en viss tid när familjen hade kommit till ankgården, då det kom massor av alla djur som började mobba honom. Så han flydde från sin familj, det gjorde att han hittade andra slags fåglar på ”resan” han hade, de flesta tyckte han också var ful. När vintern kom så blev det kallt, så kallt att när han simmade så frös han in i isen, men som tur är som kom en bonde och slog sönder isen och tog svanen med sig hem. Svanen kände sig inte tryck där för deras barn försökts leka med honom men han trodde de skulle göra honom illa. Tillslut kom våren, då tänkte svanen att han skulle ta livet av sig, men när han försökte göra det så såg han sin spegelbild, och insåg att han var en svan.

  Fråga 2: Budskapet av berättelsen är att man inte ska låta andra välja hur du ska leva, ifall personer mobbar dig ska det inte betyda att du ska ge upp hoppet.

  Fråga 3: Jag skulle säga att personer fortfarande läser denna berättelse för att budskapet visar en stor del i riktiga livet, personer blir mobbade dag in och dag ut för att vara ”fula” eller andra saker. Denna berättelse visar att även om man är ”ful” kan man alltid växa upp och skina framför andra, vilket ger dem hopp.

  Gilla

 15. Uppgift 2

  Jag kände mig som likadant som ”den fula ankungen” när jag var yngre och blev mobbad för att vara tjock och ful, jag ställde då frågan till mig själv om varför man ska leva om det är på det sättet. Men jag bara levde med det sen så slutade det när de insåg hur jag va och inte bara på hur jag såg ut.

  Gilla

 16. 2. Jag har känt mig utanför vid ganska många tillfällen men det första jag kom att tänka på var i min förra skola. Under alla fyra år så var jag alltid den som var mellan alla olika grupper för att jag inte riktigt tillhörde någon av dem. Jag var väldigt idrottsintresserad och därför ville jag vara med dem som idrottade, de höll däremot på med tobak och andra saker jag ville hålla mig långt ifrån. Därför valde jag att avstå nästan alla erbjudanden jag fick att vara med dem.

  Jag gillade att spela olika spel och därför ville jag vara med dem som spelade men samtidigt ville jag inte ha den där ”nördstämpeln”. Därför blev det att jag spelade med dem på kvällarna och på raster blev det även några spel/memes vilket i sin tur gav en liten nördstämpel, den var som tur var tillräckligt liten för att kunna leva med den.

  Mitt största intresse bortsett från spel och idrott som jag visste ej skulle hålla i skolan var ingenting. Jag gjorde inget annat än att träna, spela och slösa tid framför min tv. Jag hade ingen aning vem jag själv var eftersom att jag brydde mig mer om att passa in än att vara mig själv.

  Till slut sprang jag in i väggen, kastade bort mina betyg, min första kärlek och alla förhoppningar jag någonsin hade i skolan. Allt det för att inte få en idiotisk stämpel eller för att jag var för rädd för att säga nej till grupptrycket. Jag började istället sitta själv så mycket jag kunde, hitta egna saker att göra som musik och vad som helst egentligen. (märkte precis att det blev alldeles för mycket detaljer men ¯\_(ツ)_/¯ )

  Sammanfattningsvis så känner jag att det blev väldigt många olika grupper och jag hörde inte hem någonstans. Eftersom att jag är något mer tillbakadragen så fanns det inte heller möjlighet för mig att vara med en neutral grupp av tjejerna. Även fast de bjöd in mig så var jag långt ifrån bekväm med det umgänget då.

  // Blev väldigt väldigt deep, ber om ursäkt för det :/

  Gilla

 17. 1.
  Berättelsen handlar om en svan som har hamnat hos en ankfamilj och blir utefryst från dem, men svanen följer efter och sen så blir den vuxen och väldig fun.
  Berättelsen eller sagan är en fabel och budskapet är att man inte ska döma människor efter utseendet.
  Andersen fokuserar på hur hopplöst livet kan vara men att det faktiskt finns möjligheter att väda på den kännslan.
  Om man läser den här berättelsen så kan den ha en väldigt stor påverkan på en, barn får offtasts höra den när de går på dagis eller när de går i grund skolan, för att de ska kunna veta vad som spelar roll och vad som inte gör.

  2.
  Jag skulle inte säga att jag har varigt ”fel placerad” men om folk tycker det så bryr jag mig inte, om någon tycker något om dig så borde du inte br dig om va de tycker eller tänker.

  3.
  Dikten är skriven 40-50 talet.
  Det jag tror dikten medför för känsla är att den försöker säga oss att frihet måste vi skapa själva. Utan vi måste välja den.

  Inte bara gå och vänta på att den kommer, utan vad som än tynger ner oss att välja den tuffa vägen och vandra vidare. Allt är inte svart eller vitt. Det kommer alltid finnas något som är i vägen men det gäller att se det och försöka ta sig förbi det, inte ge upp.

  Anledningen varför dikten är aktuell idag är just för att vi känner ofta att mycket tynger ned oss, många persoer ger upp men dem som väljer att inte ge upp lyckas, tar sig längre och har det bättre i livet. De som väljer att ge upp kör ned sig själva i en grop, en grop som är svår att ta sig ur, och om man har hamnat i den gropen så är det välldigt svårt att ta sig ut ur den, det är nästan som att man inte har någon motivation att ta sig ut ur den gropen.

  Gilla

 18. Uppgift 1
  Berättelsen handlar om en ankunge som ser annorlunda ut och som blir smutskastad av sin familj och alla andra ankor i sitt hem.

  Det uppenbara budskapet är att man aldrig ska döma någon efter deras utseende, men man kan även se berättelsen som en restriktion till omvärlden, att någon hem, det man lever i inte är allt som finns att upptäcka och att vissa kanske inte alltid passar in i den miljön de lever i.

  Berättelsen är som ett hopp för någon som inte passar in. Därför skulle jag säga att sagan fortfarande är relevant i dagens samhälle, då människor kan utvecklas och finna nya saker som kanske inte matchar deras hem och deras familj.

  Gilla

 19. Uppgift 1: Berättelsen handlar om en ankunge som blir särbehandlad pga sitt utseende men i slutändan visar det sig att den va en vacker svan och simmar sedan iväg med svanarna.
  Budskapet med denna fabel är nog att man inte bör döma någon pga deras utseende.
  Jag vet inte riktigt men det är ju viktigt att man inte dömer folk pga deras utseende så de yngre läser denna på dagis eller förskola och diskuterar kring detta.

  Gilla

 20. Berättelsen handlar om en ”ankunge”(vi kallar ungen för Jonas) som blir mobbad och blir kallad för ful. Mamman trodde i början att det inte var hennes barn, men efter att Jonas började simma så började mamman misstänka sig att ungen var hennes för att den simmade fint och höll sig rak. Efter att Jonas hade introducerats till ankgården, så började alla attackera honom och kalla honom för ful. Jonas rymmde från ankgården dagen efter. Han sprang hela dagen tills han kom till stora mossen. Där bevittnade han ren slakt på två gäss. Han drog därifrån några timmar efter.
  Sommaren gick och hösten kom. En kväll så kom det två vackra fåglar ut ur buskarna. Dem flög så majestiskt Jonas hade aldrig sett något så vackert. De var alldeles skinande vita och hade långa smidiga halsar. Det var svanar. De utstötte ett förunderligt ljud, bredde ut sina långa vingar och flög bort från de kalla nejderna. Jonas hade aldrig sett något vackert och han skulle aldrig glömma den kvällen. VIntern kom och Jonas simmade runt i vattent så att det inte skulla frysa. Men för varje natt som gick så blev hålet mindre. Till slut så blev Jonas så trött så att han frös fast i isen.
  En bonde hittade Jonas, tog hem honom. Jonas vacknade och blev rädd och rymde. När våren kom så hade Jonas förvandlats och när han såg dem två svanarna, så gick han och bemötte dem. När Jonas var i vattnet och kollade på sin egna spegelbild, märkte Jonas att han var en svan. De stora svanarna simmade omkring honom och strök ömt över Jonas med näbben

  Budskapet med denna berättelse är inte mobba en person på grund av hur den ser ut.
  Denna berättlse är fortfarande aktuell idag eftersom att den har ett bra budskap bakom sig och att mobbning fortfarande händer idag.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: