Gustaf Fröding

Klicka dig in på länken och läs om Gustaf Fröding. Hur har Frödings liv sett ut i korta drag? Hur påverkade den psykiska ohälsan hans författarskap? Diskutera två och två!

https://sv.wikipedia.org/wiki/Gustaf_Fröding

 

Uppgift

Skrivkrisen

Fröding, Dagerman och Strindberg hamnade alla i en skrivkris. Den psykiska ohälsan gjorde det omöjligt för dem att författa. Strindberg var den enda av dessa författare som lyckades att ta sig ur denna livskris för att återigen skriva böcker. Han hittade en tro – en mening att leva.

Alla människor runt om i världen har någon gång i sitt liv funderat på vad som är meningen med livet och om det finns något syfte med vår existens. Reflektera över vad som är din mening med livet, och vilka dina ambitioner är. Vad vill du uppnå i livet? Varför?

Posta i en kommentar!

 

Om man blir klar:

Johan Cullberg, professor i psykiatri, har skrivit en bok om Frödings förhållande till kärlek. Cullberg menar att Gustaf Frödings kärleksliv var kortvarigt på grund av hans tragiska barndom som präglades av en enorm sorg och trauman. Hur kan man utläsa detta i dikten En kärleksvisa? Vad säger andra stycket? Vad menas med Eden? Vad tror du att Fröding vill säga med denna dikt?

En kärleksvisa

Jag köpte min kärlek för pengar,
för mig var ej annan att få,
sjung vackert, I skorrande strängar,
sjung vackert om kärlek ändå.

Den drömmen, som aldrig besannats,
som dröm var den vacker att få,
för den, som ur Eden förbannats,
är Eden ett Eden ändå.

 

13 reaktioner till “Gustaf Fröding”

 1. Jag tycker att meningen med livet är att man gör något som är kul istället för att få en belöning för det man gör.
  Man ska inte göra saker som gör dig ledsen eller något du inte vill, tillexempel om du var ute och tittade upp på stjärnorna och din mamma sa att du skulle gå in och du frågar om du får vara ute lite längre, men hon svara kom in så får du en kaka, så svarade han ”jag vill hällre ha roligt och leva som jag vill än att få belöningar eller vad skulle du göra mamma?”.

  Gilla

 2. Det jag vill uppnå i mitt liv är att jag vill utveckla morgondagens spel och program. Varför jag vill göra det är för att jag själv växt upp med spel, vissa bra, vissa dåliga, och program, där många är helt värdelösa.

  Vill skapa ett företag som skapar spel och program själva men även hjälper personer/företag med deras program för att se vad som krävs för att det inte ska vara helt värdelöst som ett program. Nu snackar jag inte om buggar utan om användarvänligheten. Det som faktiskt avgör om ett program är bra eller dåligt.
  Vissa program är kraftfulla, kan göra mycket, men det är inte många som vet hur man använder dessa program.

  Anledningen till allt detta är att jag vill utmana det som redan är standard. Utveckla nytt. Utveckla bättre.
  Det är mina ambitioner.

  Gilla

 3. Meningen med livet? Meningen med livet är vad du gör den till. Konstant känns det som man har skrivet en historia om sitt liv enda sen man föddes, sin egna unika story. En historia du inte kan se vad som blivit skrivet utan bara känna av. En historia där du bestämmer när och var du vill sätta punkten.

  Gilla

 4. jag har inte riktigt bra svar för men visst jag vill leva länge men. det finns många saker jag vill göra i mitt liv men om jag skulle välja två saker det skulle va bli framgångsrik och flytta till London eller till USA
  jag är mycket för tekniska saker jag kan laga det mesta jag kan fixa olika tekniska data problem på en dator.
  jag brukar också vilja skriva mycket och läsa mycket men det har minskat med allt mer teknisk prylar som kommer. En dröm för mig skulle va att bli en manusförfattare inom film och eller jobba inom tv-spelsindustrin jag har alltid gillat spel mycket strategier och tänkande är bra spel.

  Gilla

 5. Kanske att jag lär mig något intressant eller spenderar tid med vänner och familj som för mig tyder på att jag faktiskt påverkar folk runt omkring mig. Samt att jag har mål för att hjälpa så mycket människor i världen genom teknologin hittills vet jag inte vad det är och hur jag kommer klara det. Fast med tiden så blir säkert tankar mindre suddiga och ljusare.

  Anledning till det är för att det finns en annorlunda känsla att hjälpa de andra än att bara tänka på dig själv samt att man mår bättre om man vet att de runt om kring sig också har det bra. Det finns stort antal folk som inte har det bra där de till exempel inte ens kan få mat eller vatten pågrund av olika skäl.

  Jag litar på att teknologi påverkar alla oss i världen och det känns som att det är den rätta spåret mot jämnlikhet mellan människor samt att vi kan utveckla åtgärder till problem som cancer eller aids och det kan bli möjligt med teknologin för att teknologin är ett hjälpmedel som vi bör använda och utnyttja på ett rätt sätt.

  Gilla

 6. Jag tror att meningen med livet är att ge livet en mening. Meningen med livet är aldrig universell eller komplicerad. Livets mening är egentligen faktiskt ganska enkelt att tänka på. Vissa människor hjälper de fattiga. Andra spelar sport. Båda aktiviteterna lägger till mening för deras liv.

  Gilla

 7. Dikten:

  Varför man kan utläsa att han hade en kortvarig kärlek var genom två saker, det ena att han aldrig fick sann kärlek utan den ”köptes” utav pengar. Det andra är att han skriver den som ”drömmen som aldrig besannats”

  Det andra stycket säger att kärleken egentligen är falsk, att den är en dröm, inte äkta. Det ger känslan att det som är kärlek egentligen inte finns, att den bara är en dröm, en dröm som aldrig kommer besannas.

  Det som menas med Eden är att kärlek är en dröm, även hur äkta den känns så kommer den ändå bara vara en dröm.

  Det jag tror Fröding försöker säga med denna dikt är att kärlek är kortvarig, att den kommer förstöra dig om du försöker tro på den dröm som inte är äkta. Om du försöker tro på falsk kärlek.

  Gilla

 8. Meningen med livet för mig är att leva efter min religion och bygga min egen framtid, frågan många har frågat sig själva är varför dom lever och vad självaste meningen med det är, jag tror att livet är ett test. Jag tror att under den långa eller korta perioden som du lever är att du lever i ett prov. Man kan undra i prov av vem och de beror helt på din religion och vad du tror på. Mina ambitioner är att leva efter min religion bygga en egen framtid och sen vänta tills min tid i denna värld är över.

  Med livet vill jag uppnå mina drömmar, att ha drömmar kommer alltid att hjälpa en person att komma någon vart i livet men det gäller att sträva efter sina drömmar och inte bara ha drömmar. I mitt liv vilja skaffa ett bra jobb kanske en familj. För mig att leva bra innebär att ha en hel del pengar och ha ett roligt jobb som får mig att vara glad när jag är påväg till jobbet.

  Gilla

 9. Meningen med livet är att ha bra hälsa, kärlek, familj och vänner, vara vältränad, mat, musik, djur och underhållning är meningen.

  Att ha bra hälsa minskar chansen att bli sjuk eller få sjukdomar. Du kan ha bra hälsa genom att träna varje vecka, det ökar också dina chanser att bli i god form.

  Kärlek är det viktigaste i livet, kärlek behövs för att du ska känna dig mänsklig. Det är motivationen att fortsätta driva framåt. Utan det, under din barndom, skulle du hamna en ensam eländig och en grinig person. Människor är sociala varelser som längtar efter kärlek. Känslan att veta att du är omgiven av människor som älskar dig är kraftfull och du kanske inte erkänner det nu, men när någon passerar bort kommer du ångra att du inte spenderar din tid med den personen och tiden är lika viktig som kärlek, och ibland behöver du välja tid över kärlek. Eftersom tiden är pengar.

  Familj och vänner är också mycket viktiga. Under ditt liv har du haft många vänner, några du kanske har glömt och några du kanske fortfarande är vänner med, men i slutändan har du fortfarande formats av dem. Vissa vänner kan bli dina bästa vänner eller din värsta mardröm och även i vissa fall kan en vän bli din flickvän eller pojkvän. Men de som alltid kommer att stödja och vara vid din sida är din familj. Även om du tycker att du ogillar någon i din familj, älskar du dem fortfarande och de älskar dig. Familjens syfte är att hjälpa dig att forma dig till den perfekta mannen eller kvinnan i samhället. Dina föräldrar ger dig deras kunskap till, så du kan leva livet, vara en fri person. Dina föräldrar hjälper dig också igenom livet. Om du inte har bröder eller systrar för att hjälpa dig att växa, har du vänner. Vänner är som en backupfamilj. De guidar dig och hjälper dig att lära dig saker i livet.

  Mina ambitioner i livet är att ha ett bra jobb som gör mig glad och jag inte känner mig tvingad att arbeta där. Att vara rik skulle ju vara bra. Men det är inte något jag strävar efter. Jag vill utforska världen och resa runt, fast till slut skulle jag vilja ha en familj och leva bra.

  Gilla

 10. dikten 2

  Varför man kan utläsa att han hade en kortvarig kärlek var genom två saker, det ena att han aldrig fick sann kärlek utan den ”köptes” utav pengar. Det jag tror han saknade var den kärlek som försvann när hans fader dog. Att det lämnade ett tomrum som ej gick att fylla. Att det var som ett svart hål, man kunde inte fylla hålet hur mycket jord du än häller på. De. Det andra är att han skriver den som ”drömmen som aldrig besannats”

  Det andra stycket säger att kärleken egentligen är falsk, att den är en dröm, inte äkta. Det ger känslan att det som är kärlek egentligen inte finns, att den bara är en dröm, en dröm som aldrig kommer besannas.

  Det som menas med Eden är att kärlek är en dröm, även hur äkta den känns så kommer den ändå bara vara en dröm.

  Det jag tror Fröding försöker säga med denna dikt är att kärlek är kortvarig, att den kommer förstöra dig om du försöker tro på den dröm som inte är äkta. Om du försöker tro på falsk kärlek.

  Gilla

 11. Under våra liv har vi oftast undrat vad meningen med livet är och varför vi finns här på jorden. Jag tycker att meningen med livet är att ge livet en mening. Man ska göra livet till något som man uppskattar varje dag och eftersom livet är så kort borde man njuta av livet och ge det en mening till att fortsätta leva.
  I mitt liv vill jag uppnå glädje och ingen stress för jag vill leva ett fridfullt liv där jag kan njuta av min korta tid här på jorden.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: