Rapportera!

Att rapportera handlar om att berätta om det viktigaste på ett enkelt sätt. Ibland utgår en rapport från en fråga/frågeställning ibland skildrar den en händelse eller ett uppkommet problem.

Uppgift 1

Du är polis. Du är ledig och endast iklädd shorts, t-shirt och flipflops. Du tankar bilen vid en bensinstation och går in på en toalett. Toaletten, din bil och bensinpumparna är ur bild, till höger i bilden i klippet nedan. Du ser allt som filmen visar genom fönstret.

Du hör sirener och förbereder att rapportera händelserna för din poliskapten.

Föredragning av ärende för en chef

Vad vill chefen veta?

 1. Vad har inträffat? Skilj mellan fakta och antagande.
 2. Vad har gjorts i ärendet?
 3. Förslag på åtgärder, kort och lång sikt.

Referatmarkörer

säger, skriver, berättar, hävdar

anser, påstår, tycker, menar

undrar, frågar

understryker, framhäver, betonar, påtalar, försäkrar

förklarar, belyser,

diskuterar, utreder

Mer om referat och citatteknik

referatteknik-svenska-impulser-1

Uppgift 2 : Slagsmålet på Kairo

Instruktioner för uppgiften i pdf:n nedan.

Polisrapporten_2020

23 reaktioner till “Rapportera!”

 1. Två relativt unga män, en beväpnad med ett hagelgevär rånade en bensinstation till fots, mitt i natten vid San Pedro i Los Angeles. En ser ut att ha varit lite längre och en kortare, båda klädda i svart. Männen ser ut att ha hotat kassören och tagit alla pengar i kassan. Polisen bör få tag på rånarna och ställa dem till rätta.

  Gilla

 2. Rapport om Rånet vid 7-eleven

  23:32 Så ser jag 2 maskerade män springa över vägen från Spring park till 7-Eleven. Den ene mannen bär med sig ett gevär och den andra har inget vapen. Den ena mannen kan ha varit runt 1:85 cm och den andre var runt 1:75 cm lång. Den ena bär långa byxor och den ena bär mjukis shorts. De springer in i butiken och den beväpnade riktar vapnet mot kassören och den andre hoppar över disken och hotar kassörskan att öppna kassorna så dem kan tömma de på kontanterna. Han går sedan över till väggen med tobak/cigaretter och tar en massa cigaretter och fyller fickorna. Sedan springer han in bakom kassorna där det finns ett rum och det var lite otydligt vad han gjorde där men han kom sedan ut efter ca 5 sekunder och sedan springer han och den beväpnade mannen ut ur butiken. Det kommer en bil som försöker stoppa dem genom att köra framför men misslyckas. De springer dit där de kom ifrån.

  Gilla

 3. Det var två män vid 20 års åldern som kom från skogen. Dem gick mot 7/11. De gick in i och rånade affären.En av männen hade ett hagelgevär. De misstänkta närmade sig butikskonsulenten och beordrade honom att öppna kassa registern medan de misstänkta stod vid med en hagelgevär. Den andra mannen hoppade över kassan och tog pengar från både register och varor.

  Gilla

 4. Det var 2 st mörkhyade människor i 20 års åldern som kom springandes från skogen och sedan sprang in i en affär och rånade skiten ur de
  De sprang in till 7/11 med en en laddad shotgun och siktade ned ägaren och de fick pengarna utan tvekan
  Vi borde hitta de här 2 människorna och straffa de på något sätt,

  Gilla

 5. Det var 2 män vid 20 år som är utrustad med ett hagelgevär som gick in i affären och hotade kassörskan i 7-eleven.
  De 2 männen sprang ut tillbaka mot skogen som de kom ifrån.
  De var svartklädda och hade mask för ansiktet.
  Ena mannen hade shorts och den andra har längre byxor som täcker benen.
  Inga personer skadades i affären men de verkade få med pengar.
  De kan ha åkt hit med fordon, så vi ser till så att de inte åker iväg, alternativt springer de iväg mot skogen på fots. Vi måste se till att de inte springer iväg.

  Gilla

 6. rapport 1
  Mitt i natten två män går in i en bensinmack med svarta kläder en av mänen hade på sig short och den andra hade på sig tränings byxor och de var maskerade; man kunde se ett vapen. Genom fönster kan man se personen med vapen sikta mot den som jobbar där medans den andra hoppar över kassan och tog pengar och letade runt. Sedan körde två bilar in och då kollade en av de u och såg bilen sedan sprang de ut.

  Gilla

 7. Jag gick ut från toan och såg 2 personer råna 7-eleven, de hade luvor på sig och de va inte lika långa, den lite kortare hade långa byxor medan den längre hade shorts. De hade ett hagel gevär med sig som de riktade mot kassören när de gick in igenom dörren. Jag kunde inte se så jättebra men det såg ut som att han utan gevär gick till kassan och tog pengarna där ifrån, efter de hade taget alla pengar från kassan så gick de in i en dörr bakom kassan. Han med geväret höll utkik medan den andra troligen kollade runt i rummet. Han som höll utkik såg några bilar som kom så han sa åt sin kompis att några kom och sen så sprang de iväg.

  Gilla

 8. Det har varit ett rån, konstapeln. Jo två mörkhyade människor i sina tidiga 20s som bar svart klädda kläder, den ena hade jeans och den andra bar shorts. Rånarna var runt 180 cm långa. Sprang till fots till 7/11 från en mörk skog. Det var natt runt klockan11. Dem gick in i affären som om de ägde den men jag tror inte kasören ville kämpa emot efter att han såg den stora shotgun riktade mot han.
  Dem tog pengarna och sprang tvärs över gatan till skogen där de kom från Det jag vill att ni ska göra är att fråga kasören mer exakt vad som hänt då han var på plats hela tiden.

  Gilla

 9. Jag har sett två maskerade unga killar i svartkläddes
  Kraftiga killen: 180cm, shorts, svart hoodie, långa vita strumpor.
  Mindre Killen: 170cm- 175cm lång svart mjukis och svart hoodie.
  Dom kom från skogen åt vänster håll från 7eleven (drabbade affären)
  jag skulle att vi behöver skicka hundpatruller och helikopter dessa grabbar flyr tillfots,
  detta rån var oplanerat.

  Gilla

 10. 7-eleven rån i San Pedro

  Klockan 02:02 såg jag två män klädda i svart komma från skogen och gå in i 7-eleven med vapen. Männen såg ganska unga ut. En av dom hade korta byxor och den andra hade på sig långa byxor. De tog tobak från butiken innan dom sprang ut mot samma håll som dom kom från.

  Gilla

 11. Det var igår vid 12 tiden, som ett bråk utlöstes i Kairo bar och disco. Det var offret Johan som blev ryckt i öret och blev kallad för bög av en kort, brun hårig man. Johans kompis, Edvin kommer till Johan och frågar honom vad som hade hänt. Sen pratade dem om något som jag inte hörde. Sen gick Edvin iväg. Jag gick tillbaka ner och tog ett glas vatten och tog det lugnt. Senare på kvällen då jag skulle gå ut så, såg jag Edvin gå emot en lång, rödhårig man. Han gick fram och började ifrågasätta honom. Till slut blev den rödhåriga mannen sur och slog till.

  Så det som hände igår var att Edvin hade valt fel person och då hade mannen börjat känna sig hotad och slog till. Detta är vanligt när man är påverkad. Man börjar glömma bort viktiga detaljer och bara antar.

  Gilla

 12. Rapport för händelserna vid Kairos disco och bar 2017-10-23

  Vi har fått tre olika vittnen som har uppgett viktig information angående ett brott i form av misshandel. Detta skedde utanför Kairos disco och bar runt 22 tiden.

  Just nu har vi inga konkreta bevis som kan visa att någon är skyldig men vi har några misstankar mot dem som är inblandade.

  Birgitta Halldén är den minst trovärdiga källan trots att hon troligtvis talar sanning. Hon kan lätt ha sett fel på några centimeter och hårfärg utan att göra det med avsikt. Däremot såg hon ett slag som inte kan bortses från.

  Paul Svensson uppgav att det inte var något slag utan bara små knuffar som ledde till att en av dem ramlade och den andra sprang iväg. Han var dessutom full så det är långt ifrån trovärdigt.

  Edvin Åkesson är det mest trovärdig av alla vittnen, han har en detaljerat beskrivning av hela kvällen som verkar hänga ihop.

  Om jag skulle utgå från den här informationen hade jag sagt att Åkesson gick ut och var lite stöddig mot Svensson. Det gjorde Svensson upprörd och därför smällde han till Åkesson som ramlade olyckligt. Dock finns inga bevis till händelse så vi skulle behöva ställa fler frågor och kolla på skadorna som uppgavs.

  Gilla

 13. 7-eleven rapporten
  Det inträffade kl 02:01
  Det har varigt tå killar som har sprungit mot butiken och in i butiken, den ena killen har haft ett hagelgevär i handen, dem sprang in i butiken och den ena killen hoppade över bänken medans den andra killen stod och riktade hagelgeväret mot kassören. De sa förmodligen åt kassören att öppna kassorna. Ena killen var ca 185 cm och den andra killen var ca 175 cm, den långa killen hade skägg men ingen mustasch den andra killen hade inte något ansiktshår. Den långa killen hade shorts och en tatuering på benet, jag såg dem komma ut ur butiken och började springa mot den stora vägen, en dam kom med en bil och försökte stoppa dem med bilen men de sprang bara förbi.

  Gilla

 14. uppgift 2 hittills

  Rapport för händelsen vid Kairos disco bar 2017-10-23

  Det som vi vet att vi har tre vittne. Första vittnen heter Edvin Åkesson och Åkesson är arbetslös ingenjör som jobbat två år på SAAB i Trollhättan. Åkesson är 28 år och han har inget brottsregister. Han är ljus, 178 cm och väger 75.
  Andra vittnen heter Paul Svensson, Svensson är svetsare och jobbar inne i Göteborg. Svensson är 22 år när han var 17 år var han fälld för olovlig körning. Han är rödhårig, 185 cm och väger 100 kg
  Sista vittnet är en kvinna vid 71 års åldern och är pensionär och hon bor riktigt nära baren. Hon har en liten hund som heter Fiffi.

  Gilla

 15. Vi har fått in 3 vittnes mål angående en händelse som tyder på brott. Efter att ha hört dessa 3 vittnesmål så har jag fått en liten ide om vad som kan ha hänt.

  Deras vittnesmål kortfattat:

  Edvin Åkesson: Jag var på Kairos för att fira en kompis, klockan tickade och det var dags att gå hem så jag går upp och ska till garderoben då stöter jag på min kompis och han ser nedstämd ut, jag frågar honom om han är okej och han säger ”Jag blev kallad bög av en kille där ute och han drog samt i mitt örhänge”

  Gilla

 16. Rapport för händelserna vid Kairos disco och bar 2017-10-23

  Flera personer har anmält misstanke om brott. Brottmisstaken gäller misshandel.

  Edvin Åkesson berättade att han var på Kairos bar och disco med sina vänner.
  Åkesson sa att han var på väg hem från baren och då kom hans vän Johan fram till honom och berättade att han blev förolämpad av en annan man, som sedan tog hans örhänge därefter.

  Edvin Åkesson går ut från baren och får syn på mannen som Johan ansåg att han blev förolämpad av och som stal hans örhänge.
  Då gick Åkesson mot mannen i blå skjorta och kort, brunt hår som hans vän Johan berättade för honom. Då han kontaktade polisen.

  Åkesson gick fram till mannen och frågade ifall han förolämpade och tog hans väns örhänge.
  Mannen bad Åkesson att gå därifrån på ett aggressivt sätt.
  Åkesson sa till honom att stanna tills polisen kommer.
  Sedan får Åkesson ett slag mot ansiktet som gör så att han föll till marken och slår huvudet illa.

  Detta stämmer in på Birgitta Halldéns vittnesmål.

  Att Halldén var ute och såg två karlar som står

  Gilla

 17. Rapport för händelserna vid Kairos disco och bar

  Igår kväll vid restaurangen Kairos bar och disco firade ett gäng Johan Nilssons 30-årsdag. Tydligen hade Johan blivit kallade bög och fått en ring han hade i örat ryckt av en ”främling”.

  En av vittnena, Edvin Åkesson påpekar att han hade träffat Johan på väg till ytterdörren för att gå hem. Johan hade berättat va som hade hänt och pekat på en man med blå skjorta och kort, brunt hår. Edvin går då och talar med två vakter som inte vill medverka och ringer då polisen. Men nu menar Edvin på att hans nät inte fungerade på mobilen och hade då inte nått fram till polisstationen. Han påpekar dock att det går att se på hans telefon att han försökte ringa polisen.

  Edvin bestämmer sig då för att gå utomhus och konfrontera den utpekade mannen som inte nekar vad han har gjort och ger även Edvin ett slag i ansiktet som gör att han ramlar och slår i huvudet hårt i marken.

  Gilla

 18. Polisrapport 2016-12-18

  Vi har fått 3 personer som har anmält till oss om att något har hänt i Kairos bar och disco, det har bara handlat om
  misshandel.

  De alla har sagt att en kille med blå skjorta och kort brunt hår. Edvin Åkersson blev slagen av mannen och medan det hände så kunde Halldéns se att det hände så det finns 2 som hade samma sak att säga. Paul Svensson halkade och blev lite skadad så han började springa, Halldéns såg det också.

  mer kommer…

  Gilla

 19. Rapport för händelserna vid Kairos disco och bar 2010-02-05

  Igår kväll vid restaurangen Kairos bar och disco firade ett gäng Johan Nilssons 30-årsdag. Tydligen hade Johan blivit kallade bög och fått en ring han hade i örat ryckt av en främling. Två andra ska också ha blivit attackerade och misshandlade av den utpekade mannen.

  De flesta vittnena tror att han ska har varit full. Vittnenas påståenden går ihop ganska bra och två stycken hävdar att mannen vi är ute efter ska ha varit 180 cm lång.

  En av vittnena, Edvin Åkesson påpekar att han hade träffat Johan på väg till ytterdörren för att gå hem. Johan hade berättat va som hade hänt och pekat på en man med blå skjorta och kort, brunt hår. Edvin går då och talar med två vakter som inte vill medverka och ringer istället polisen. Men nu menar Edvin på att hans nät inte fungerade på mobilen och hade då inte nått fram till polisstationen. Han påpekar dock att det går att se på hans telefon att han försökte ringa polisen.

  Edvin bestämmer sig då för att gå utomhus och konfrontera den utpekade mannen. Mannen nekar inte vad han har gjort och ger Edvin ett slag i ansiktet som gör att han ramlar och slår i huvudet hårt i marken. På sjukhuset har man konstaterat att Edvin fick en hjärnskakning. Edvin säger dock inte hur mannen såg ut.

  Ett annat vittnesmål vid namn Paul Svensson, ska också ha blivit konfronterad och attackerad utan mening när han var ute och rökte. Det ledde till att Paul fick ett skrubbsår på handen och att hans jacka gick sönder. Enligt Paul var det mannen som la händerna på honom först. Paul berättar också att mannen var runt 180 cm och blond hårig. Att påpeka är att Paul har blivit fälld för olovlig körning när han var 17.

  En pensionär som bor nära baren ska ha sätt ett bråk ske utanför baren när hon var ute med sin hund på kvällen. Hon säger att en av dem ska ha blivit slagen i ansiktet och slagit i marken. Den andra säger hon sprang ifrån platsen i full fart, och han han ska ha varit runt 180 cm precis som Paul påpekade. Mannen ska också ha haft på sig en svart jacka.

  Jag tror att vi behöver hitta fler fler vittnen som var där och fråga om någon känner eller vet vem mannen är, han måste ju bo i närheten av den lilla baren om han ska ha varit så full. Vi kan också fråga om ägaren har kameror uppsatta runt om i och utanför baren

  Gilla

 20. 2017-10-20 Misshandel,Kairos Bar

  Vi får in flera rapporter angående misshandel som skett utanför en bar nere i Stockholm, när vi anländer till platsen har gärningsmannen flytt från platsen till fots, patruller åker runt området för att leta lite.

  Edvin Åkesson är den misshandlade när vi tar imot hans vittnes mål så uppger han att Mannen bär på en svart dunjacka, ljust och är ungefär 1.80cm lång så antar att han är våldsam om han gett sig på två män.

  Johan Cae Cheng uppger att gärningsmannen har ryckt av hans örhänge och kallat honom för bög, Johan uppger samma rapport som Edvin därför kallar vi dom till ett gemensamt förhör.

  Vi spärrar av platsen och ringer efter en ambulans vi ser till att få med oss en bild av mannen med hjälp av övervaknings kameror som sitter inne i baren.

  Vi tar med oss vittnens, vittnesmål och säger till att vi kommer hämta dom närmare på ett förhör, vi åker till stationen och skriver en fullständig rapport.

  Gilla

 21. Rapport för händelserna vid Kairos disco och bar 201x-xx-xx

  3 personer har anmält en händelse

  Edvin Åkesson – Offer
  Paul Svensson – Offer
  Birgitta Haldén – Vittne

  Åkessons sida
  Edvin Åkesson berättade att någon hade kallat hans kompis Johan ”bög” och dragit ut en ring ur hans öra och därför gick Åkesson upp till Paul Svensson och frågade om det var han som hade gjort det, utan tvekan knockade Paul Svensson ut Åkesson och sprang iväg som en jude på en motorväg

  Svenssons sida
  Han var ute och rökte när Åkesson gick upp till han och var ilsken, röd i ögonen Åkesson tog tag i Svenssons jacka fast han tog sig loss, de båda ramlade fast Svensson sprang iväg och ingen såg han efter det

  Haldéns sida
  Hon var påväg hem när hon gick förbi kairos och såg 2 karlar bråkas, efter ett tag fick en av de ett slag i ansiktet och sprang iväg

  Som vi kan se ger båda offren 2 olika sidor och därför måste vi kolla på vittnet som inte var med i slagsmålet har att säga. Hon säger att hon såg ett slag och den ända som beskrev ett slag i sin beskrivning var Åkeson och därför är han i det klara.. eller är han?.

  I Svensons beskrivning beskriver han att de bråkade, båda ramlade till marken och han lyckades spinga iväg, fast om vi kollar nogare så säger han att Åkeson är ungefär 180 cm med blont (ljust) hår vilket Haldén beskrev, Haldenén kunde lätt ha sett fel, hon kanske trodde att det var ett slag fast igentligen en putt.

  Det är inte säkert vem det är som talar sanning men enligt mig just nu skulle jag säga all Åkeson är mest trovärdig. Vi måste hitta flera vittnen som kanske såg händelsen och be de beskriva exakt vad de såg.

  Gilla

 22. Uppgift 2

  Rapport för händelserna vid Kairos disco och bar 2015-11-02

  Edvin Åkesson – Offer
  Paul Svensson – Offer
  Birgitta Halldén – Vittne

  Ett misshandel har skett i Kairos bar och disco 1 skadad gärningsmannen är icke funnen än. 3 människor som brottet har berört berättar sin sida av vad som hänt:

  Edvin Åkesson(offer)
  Edvin Åkesson var på Kairos bar och disco för att fira att hans kompis Johan hade fyllt år. Klockan var cirka 11 när Edvin bestämde sig för att det börjar bli sent och när han rör sig mot ytterdörren ser han Johan som är ledsen. Johan berättar att han blivit kallad bög och att en främling hade slitit i hans öra. Edvin blir genast arg och möter upp killen som just blivit utpekad av Johan. Edvin blir bemött av ”far till helvete” och ”gå om du är rädd om livet” från mannen. Edvin säger att mannen ska säga det till polisen om han törs. Åkesson får då genast ett kraftigt slag mot ansiktet och faller mot marken.

  Paul Svensson(offer)
  Paul Svensson berättar att han var vid Kairo bar och disco för att ta några öl. När Paul till sist var klar och skulle röra sig hemåt berättar han att det kommer fram en man som säger att han ska ”passa sig jävligt noga” Paul tror att killen var förbannad och full under situationen. Plötsligt tar mannen tag i Pauls jacka med bägge händerna. Paul Svensson blev genast rädd och slår ut med armarna vilket gör så att bägge personerna halkar till. Då tar Paul Svensson chansen att springa därifrån.

  Birgitta Halldén(vittne)
  När Birgitta var ute och gick med hunden får hon syn på ett slagsmål som händer exakt bredvid henne utanför Kairos bar och disco. Det börjas med att de 2 börjar brottas men rätt så omedelbart får den ena ett slag mot huvudet och faller snabbt mot marken, säger hon. Därefter springer gärningsmannen i fullfart hon berättar att mannen var cirka 180 cm lång, hade blont hår och bar på en svart jacka.

  Sammanfattning
  Konstapeln det jag vill att ni ska göra är att förhöra Paul Svensson eftersom Birgitta Halldéns beskrivning på gärningsmannen matchar på hur Paul ser ut. Jag tycker också du borde kolla vad kamerorna såg så man får mer detaljerad information om vad som verkligen har hänt. Du måste också tänka logiskt, Edvin Åkesson fick stryk och åkte in på sjukhuset så jag tror inte det är han som är gärningsmannen då han aldrig begått ett brott förut. Att begå brott för Paul Svensson är ingen ny sak utan han har gjort det förut. Beskrivningen matchar inte helt Paul Svensson då han är rödhårig och 185 cm lång men små detaljer som gärningsmannen hade svart jacka kan leda till att det var Paul endå eftersom han bar en svart jacka, så jag tycker du borde kolla om det var fler vittnen på plats och om dem kan göra en beskrivning på gärningsmannen.

  Men helt klart börja med att förhöra den mest misstänkte Paul Svensson, kolla kamerorna och fråga flera vittnen.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: