Vad hände egentligen?

.

Vi har läst om Gunnar och såg exempel på understatement /litotes: ”Var Gunnar hemma? Det vet jag inte men hans spjutyxa var hemma”.

Vi fick också se hur vikingarnas ideal kom till uttryck. Vi fick se exempel på ”dom över död man”, dvs hur ens rykte är mycket viktigt. Citatet är ur Havamal, som var en bok fylld med Odens visdomsord och råd. Det ser vi framförallt i Hallgerds svek mot Gunnar och hur Gunnars mor konstaterar att var och en väljer hur de själva ska bli ihågkomna.

Vi såg också hur sagorna alltid inleds med det som kallas en släktskapskatalog. Det vill säga sagorna berättar först vilka som ingår i sagan och vilka de är släkt med.

Mer om stilen i den isländska sagan

Stilen i sagorna har en avsiktlig och medveten ordknapphet och en återhållsamhet när det gäller att beskriva personer, händelser eller förhållanden. Ofta inleds sagan med orden ”Torvald var en man.” Inte särskilt smyckande eller målande beskrivning. Detsamma gäller beskrivningar av händelseförlopp, där till exempel någon dödar någon annan. Sällan lägger man ut texten och bryr sig om detaljer, utan konstaterar kallt och torrt vad som hände, vem som gjorde det och sedan är det inte mer med det.

Däremot finns det en förkärlek för detaljrikedom när det gäller att beskriva och förklara släktförhållanden och geografiska platser. Detta kan vevas sida upp och sida ner, son till den, som var far till den osv. Detta för att man dels skulle öka trovärdigheten (verismiltude) i berättandet, som emellanåt kunde bli något tillspetsat och en smula överdrivet, men också för att lättare komma ihåg historien som sådan, då man inte skrev ned något utan förde legenden vidare muntligen.

Drag av sanndrömmeri och tron på ödet eller övernaturliga ting, är en vanlig ingrediens i de här sammanhangen. Ofta visualiserar/drömmer någon om att något (oftast hemskt och blodigt) ska inträffa och sedan händer det.  I kontrast till allt det verkliga, kan det här kanske göra historien mer underhållande eller mer minnesvärd, åsikterna går isär om detta elements funktion.

Ett visst mått av svart humor brukar också förekomma i dessa ättesagor. Ofta är det frågan om underdrifter eller rena slapstickliknande skämt, levererade i den torraste möjliga form som kan tänkas. Som exempel kan nämnas när någon kommer gående med en blodig yxa och när han får frågan om vad han har gjort, svarar:

–          Jag har botat din herre för hans ryggvärk.

Den klentrogne frågaren misstror av förklarliga skäl detta och säger:

–          Det menar du nog inget väl med. Du har säkert dräpt honom.

Varpå den anklagade kort svarar:

–          Det har jag.

Ofta innehåller sagorna också långa och blodiga strider och slag där massor av folk stryker med på så brutala vis som möjligt. Det kan även röra sig om enstaka våldsdåd, som i exemplet ovan.

Temat om hämnd och att hämnas är ett annat genomgående, och närbesläktat tema. Ofta gäller det en hederssak, ett övertramp gentemot en annan släkt som man legat i fejd med sedan längre tillbaka än vad någon inblandad kan minnas. Ära, stolthet, mod och heder sätter tonen för de urgamla fejderna och hämnd är det största och flitigast förekommande ledordet.

Ofta ingår också en sammanfattande dikt på slutet. I likhet med samuraikulturen där samurajerna förväntades vara tappra, stolta men också att kunna uttrycka sig kärnfullt och poetiskt så var en riktig kämpe också en man som kunde dikta.

Versmått
Utmärkande för diktningen i den poetiska eddan är allitteration (stavrim), kenningar och omkväden. Många av dikterna är författade på versmåttet fornyrdislag, exempelvis Kvädet om Trym. Fornyrdislag har strofer om åtta rader. I eddan förekommer också ett versmått som kallas ljodahattr (på fornisländska ljóðaháttr), som har sex rader per strof. Versmåttet i Den Höges sång är exempel på ljodahattr.

Uppgift: Örfilen

I berättelsen om Gunnar får vi reda på att Hallgerd fått en örfil av Gunnar och att det är anledningen till att hon inte vill tvinna en ny bågsträng åt Gunnar och rädda honom från en säker död.

Dagens uppgift är att gestalta händelsen, hur det gick till när Hallgerd fick örfilen.

Vi försöker imitera stilen.

Inled med en släktskapskatalog.

Och få med ett understatement/litotes i din berättelse.

Försök få berättelsen att illustrera nåt ordstäv i Havamal, kanske

84. På ord av en mö
må ingen man lita,
eller tro på gift kvinnas tal;
ty på rullande hjul
deras hjärta är skapat,
föränderlighet i bröstet inlagd.

Eller:

81. Om kvällen skall dagen prisas,
gift kvinna, då hon bränd är,
svärdet, då det frestat är,
flicka, då hon gift är;
is, då man över kommer,
öl, då det drucket är.

Eller:

12. Ej är så gott,
som gott man säger,
öl för människors ätt;
ty mindre en man,
ju mera han dricker,
vet till sig, vad tankar han har.

Uppgift: Gisle Sursons saga

Läs Gisle Sursons saga.

8 reaktioner till “Vad hände egentligen?”

 1. Hallgerd hette en kvinna. Hallgerds mor hette Frenda, dotter till Harald Sten. Hallgerds far hette Greger Grönskägg som dräptes av sin granna då han slaktade hans gris.

  Hallgerd Hamundsson bodde på Hlidarende i Fljotslid. Hon var kortare en andra men hade en skönhet som kunde få vilken man som helst att falla.

  Hallgerd sitter och syr i väntan på att Gunnar ska komma hem. När han är hemma då ska han allt få tänkte Hallgerd. En av Hallgerds vänner hade nämligen berättad att Gunnar lurat hennes man på tre limpor bröd. Det var inte likt Gunnar men Hallgerd klarade inte av skammen som Gunnar bar med.

  Timmarna gick tills Gunnar äntligen kom hem. Han hade varigt ute och jagat och kom hem med ett stort vildsvin. Nu var det dags tänkte Hallgerd. Hon sa till Gunnar att hon visste vad han hade gjort och att det bara är att erkänna. Gunnar svarade att han bara lånat brödet som nu är i hans mage. Hallgerd slog några slag mot Gunnar. Gunnar blev arg och gav Hallgerd en röd kind till svar.

  Några timmar senare hade det lugnat ner sig. För Gunnar var det som vilken kväll som helst men Hallgerd hade andra planer. Nån dag skulle hon få Gunnar att ångra valet han idag gjort.

  Gillad av 1 person

 2. Hallgerd från Hlidarende

  Örfilen

  Hallgerd hette en mö. Dotter till hövdingen av Laxdalen, Hoskuld Dala-Kollson, bror till Hrut. Egill hette hennes mor.

  Hallgerd Hoskuldsdotter bodde på Hlidaren i Fjotslid. Hon bodde med sin man, Gunnar, de hade det ensamt men mysigt där ute med Gunnars systerdotter, Unn. Hallgerd var en omtänksam person men hämndlysten. En eftermiddag då Hallgerd och Gunnar åkte till en marknad på en gård som hette Kirkjubö, så stötte Hallgerd på några fattiga barn som var sjukligt hungriga eftersom att de inte hade haft råd med mat på 1 vecka. Hallgerd kände att hon ville hjälpa till så hon pratade lite med barnen och gick till ett stånd för att köpa en limpa. Men hon kom på när hon kom fram till ståndet att det var Gunnar som hade pengarna och han skulle aldrig tillåta henne detta, åtminstone inte när han var och drack vid öl och vin delen. Hallgerd gick därifrån och väntade och gick förbi ståndet igen, fast denna gång försökte hon sno med en limpa. Hon fick tag i en och ökade sina steg för att tillslut råka gå rätt in i Gunnar. Gunnar var känd för att ha ett dåligt tålamod när han var berusad.

  Hallgerd tog några steg bakåt och tittade upp. Gunnar såg rasande ut. De var mitt ibland allt folk när han började skrika emot henne, hur hon vågade gå in i honom, men han hade inte märkt limpan än förens hon ryckte bak händerna. Gunnar såg ilsket på henne och ryckte fram hennes händer och såg limpan. Ett nytt raseri utbrott påbörjades, fast denna gång inleddes det med ett slag mot kinden, en rejäl örfil. Hennes kind vart röd och hade domnat bort medan Gunnar skrek att hon var en tjuv, en lögnare och andra hemska saker som ingen ville bli kallad.

  Efter han var klar så stupade han emot marken för att han var alldeles för full, Hallgerd tog detta som en öppning och började gå emot barnen med limpan. När hon lämnat barnen och började gå mot sin man så följdes hennes rörelser av dömande blickar. Hallgerd stannade upp precis framför Gunnar, med en kall hand mot den röda kinden, så svor hon till Gud hur hon skulle hämnas för att han både gett henne en örfil men även förolämpat henne inför hela byn.

  Gillad av 1 person

 3. backstory…..

  En dag så är Gunnar ute med sina fränder, Eric, Sige och Henke dem hade det jätte roligt med varandra. Dem hade varit ute och druckit lite öl och spionerat på en tamget för att kolla om det fanns något roligt om den. Tyvärr så fanns det inget roligt, den åt bara gräs.

  Men det kom till en stund när Gunnar började känna sig hungrig så hungrig så att han vill äta sina kompisar, men så klart gjorde han inte det för att det var hans kompisar så han började gå mot sitt hem för att han visste att hans kära fru hade säkert något gott för honom.

  På vägen hem så var han så hungrig så att han kunde knappt gå hem så han tog en killes sparkcykel som han såg på vägen för att det skulle gå snabbare.

  När han kom fram så var han så glad så att han skrek mat! Och öppnade dörren och kramade sin fru och sa jag är jätte hungrig vad är det för mat du har gjort för mig? Frun svarar jag har inte gjort mat du skulle ju äta med dina fränder, men vi har lite nötter om du vill ha. Gunnar började bli varmare och varmare i kroppen och så tillslut så tog han fram sin hand och gav henne en örfil så hårt så att hon blev rödare än en tomat. Gunnar gick iväg förbannad.

  Gillad av 1 person

  1. backstory…..

   En dag så är Gunnar ute med sina fränder, Eric, Sige och Henke dem hade det jätte roligt med varandra. Dem hade varit ute och druckit lite öl och spionerat på en tamget för att kolla om det fanns något roligt om den. Tyvärr så fanns det inget roligt, den åt bara gräs.

   Men det kom till en stund när Gunnar började känna sig hungrig så hungrig så att han vill äta sina kompisar, men så klart gjorde han inte det för att det var hans kompisar så han började gå mot sitt hem för att han visste att hans kära fru hade säkert något gott för honom.

   På vägen hem så var han så hungrig så att han kunde knappt gå hem så han tog en killes häst som han såg på vägen för att det skulle gå snabbare.

   När han kom fram så var han så glad så att han skrek mat! Och öppnade dörren och kramade sin fru och sa jag är jätte hungrig vad är det för mat du har gjort för mig? Frun svarar jag har inte gjort mat du skulle ju äta med dina kompisar, men vi har lite nötter om du vill ha. Gunnar började bli varmare och varmare i kroppen och så tillslut så tog han fram sin hand och gav henne en örfil så hårt så att hon blev rödare än en tomat. Gunnar gick iväg förbannad.

   (ändrade en sak)

   Gilla

 4. Hallgerd var en kvinna. Gunnar var hennes make och son till Sigfred den sköne. Lasse var Sigfreds make och bror till Frasse. Frasse var far till Hallgerd och berövare den fria världens frihet.

  Hallgerd var att städa boden. Detta gav Gunnar stor glädje. Så stor att han förlorade förmågan att behärska sina armar. Så i detta glädjerus viftar Gunnar till med armarna och slår till Hallgerd som på flit. Men detta var endast en olycka och hade ingenting att göra med att Hallgerd tidigare hade ställt in Gunnars glas då det fortfarande fanns några droppar mjöd i det.

  Gunnar visste att det var olovligt att slå till sina makar i denna by, så han gör det mycket klart för Hallgerd att detta endast var en olyckshändelse skapad av hans lyckorus, och absolut inte för att han var aningen uppretad, och påminner att detta annars hade lett till att gunnar hade blivit fredlös, vilket inte är något Gunnar vill bli.

  Gillad av 1 person

 5. Örfilen

  Man född ur huse Hamundson, kallad Gunnar. Vars moder hette Rannveig, dotter till Sigfus, son till Sigvat röde, dräpt vid Sandholafärja. Gunnars far Hamund förgöraren , son till Gunnar Baugsson. Hamunds mor var Hravnild och dotter till Storolv, son till Häing. Gunnars fru hette Hallgerd. som var dotter till Turhal. Vars gemål kallades Mirja. Hallgerd hade även en bror vid namn Ulduar erövrare av Yogg-Saron och härskare över staden Ulduar.

  I sommar har Gunnar icke varit hemma. Sin tid har han spenderat på att jaga med sin pil och båge. Jakten har påverkat hans ork och kraft. Hallgerd har han bett att förmå sig att laga hans mat, hela sår hans och när kräver, låta sömnen omfamna honom. Hallgerd som var en bra fru för sin man, gjorde detta för Gunnar som älskade att komma hem och känna lukten av . På dagarna brukade Hallgerd brukade hon väva.Hon gjorde detta till och hälpa Gunnar. Han kunde sälja tråd och be henne tvinna tråd till båge hans. Hallgerd har utfört arbetet i myckna dagar och nätter. Mången gånger tänkte Hallgerd att hon förtjänte mer kärlek från sin man. Gunnar lät natten omfamna hans slöa sinne varje gång han kom hem och gav inte en tanke på Hallgerd. Men Hallgerd vet att Gunnar är en stor krigare och respekterar sin man.

  Sommaren har börjat gått mot sitt slut och Hallgerd var väldigt sjuk och trött en dag. Arbetet sitt blev alltför jobbigt att uträtta och hon vilade i sängen. När Gunnar var hemma sliten, hungrig och skadad så kunde inte Hallgerd förmå sig att orka göra allting. Gunnar blev väldigt arg på sin fru, så han lagade sin mat själv , helade sina sår själv och sedan gick till sängs bredvid sin fru.

  ”Gunnar, jag kommer tyvärr inte kunna hjälpa dig imorgon heller, sjukdomen har tagit mig.” säger Hallgerd.
  ”Även fast dessa ord du säger till mig litar jag på att du är hemma och hjälper mig när jag är trött och hungrig imorgon” svarar Gunnar.
  ”Gunnar det finns ingen måtta för min kärlek men det finns en gräns för mig. Jag är sjuk och trött.” uppmanar Hallgerd.
  Gunnar letar i sina byxor bredvid sängen och tar fram sin tungur fick-knivur
  ”Respekt jag har från många, men det är inte lika många jag respekterar…” sa han och höll hotfullt upp kniven.
  ”…imorgon när hemma jag kommer, ska det finnas mat och du må hjälpa mig med mina mödor.”

  Hallgerd var dagen efter, ofantligt sjuk och gick inte ens upp för att äta själv. När Gunnar kom hem och för en andra gång inte kände doften av de graciösa aromer som Hallgerd kan göra, så blev han ursinnig.
  Han klampar in bestört i sovrummet och plockar upp henne från sängen och sedan ger henne en örfil.
  Han står och andas tungt och grymtar lite mellan andnigen. Han var röd i ansiktet och svetten rann ner från pannan.
  Hallgerd snyftar och håller hand för kinden.
  Gunnar lugnar sig och börjar försöka be om förlåtelse, men Hallgerd avbryter.
  ”Örfil du gett mig, kommer jag minnas. Den dagen du ber mig om något livsviktigt, så ska jag komma ihåg”.

  Detta var historien om Hallgerd och den minnesvärda örfilen.
  Ordförklaring; Tungur fick-knivur=fick-kniv

  Gillad av 1 person

 6. Gunnar började med fisken sin. Mellan benen han skar. Fisken blev helt blödig, blodet rann ner för Gunnars ben, Hallgerd blev fast med synen sin. Gunnar blev helt till sig och ta sig nacken. Hallgerd såg på i förväntan på födan sin. Födan som skulle mätta i flera dagar. Kniven slet sig från handen och slank ner på vaden, hålet av kniven blev stor. Gunnar rasade och skrek med sin mörka röst. Gunnar insåg sitt misstag och blev lugn. Hallgerd fylldes med skratt och kvinnan sprattlade runt som en vild gås under jakten. Gunnar insåg in förlust mot gudarna och ville få hämnd. Gården fylla med sorg under säsongen. Gunnar ville bli frälsad över den smärta han fick fast Hallgerd inte såg människan i sig.

  Fastrux son till den ylande Brestorius den store. Broder till Hannus meralansson. Brodern till dem tusen vargarnas fader, Bobsson den mäktige. Kom in från vintern utanför. Gunnar blev helt tyst. Närvaron från Fastrux skapade en rädsla inom Gunnar som fick honom att tiga. Hallgerd möter Fastrux vid dörröppningen.
  Men plötligt kom Gunnar ur stolen sin och högg Fastrux med ren ilska. I samma situation drog Gunnar hårt med handflatan över Hallgerds kind.

  Gilla

 7. Aggressiva Gunnar

  Hallgerd dottir till Arild från Kaldfjord i norra Norge. Mor till Hallgerd hette Idun. Idun dottir till Ernst och Ernst fru Eyvor. Gunnar son till Thord hövding av Husavik i Island. Fru till Thord heter Göthilda. Gördis far till Thord och Bothild.

  Hösten börjar dra över ängarna och byarna. Gunnar vandrar fortfarande över ängarna efter den vecka långa jakten. Lång, blöt och stormig jakt tillsammans med Gunnars närmsta jägare började närma sig hembyn där jakten började.

  Det var en tuff jakt med fler hinder än fångade byten. Ängar var svåra att korsa på grund av stormarna som hade dränkt marken med vatten och gjort lera av den. Men vad gjorde hinder när det fanns mat och skin som behövdes hemma i byn. Inget stoppade de tappra jägarna, bara förhinder som uppkom under tidens gång.

  Gunnar och de andra jägarna kom hem till sin by med sina ned dränkta och leriga kläder. Flera av fruarna till de andra männen stod redo vid dörren, men inte Hallgerd. Gunnar såg röken stigande ur taken på sin skål. Tanken på fest kom till Gunnar när han kände stoltheten i sig. ”Idag ska vi ha en fest, en stor sådan. Efter en sådan här lång jakt”, sade Gunnar för sig själv medan han närmade sig dörren. Dörren sparkar han upp och slänger bytet ner på golvet.

  ”Godkväll min fröja, ska det bli fest nu” säger Gunnar högt och prydligt med en stolthet i rösten. ”Själv klart min frö ska det bli fest, om nu du fick hem något fint att tillaga.” svarar Hallgerd. ”Jag låter dina ögon avgöra vad du tycker är en bra fångst. Så tillaga mig det bästa du kan nu!” grymtar Gunnar upp.

  ”Jag tillagar gärna bytet ditt till en stor fest, men nu har jag kokat upp fisken som din son har fiskat upp under tiden du har varit ute och rest” säger Hallgerd samtidigt hon tar fram den tillagade fisken på bordet. ”Vi kan inte ha något tråk som fisk när det är dags för fest” gormar Gunnar och svingar armen över luften och träffar Hallgerd på kinden och missfärgar den. ”Du ska va glad att det bara var handen som träffade dig, vi ska banne mig inte ha skräp till mat på en dag som denna” sade Gunnar förbannad samtidigt som han stormade ut genom dörren.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: