Självreflektion

Bakgrund

Under senare år har vi i Sverige diskuterat hur eleverna ska kunna lära sig mer i skolan. Vissa har oroat sig för att elever lär sig för lite i skolan för att klara den internationella konkurrensen. Diskussionen har varit aktiv särskilt efter att ett internationellt test kallat PISA tycktes antyda att eleverna kunde läsa och räkna sämre än förr. Alla höll inte med förstås, men olika experter och politiker har sökt efter hur man kan göra för att få eleverna att lära sig mer.

En stor studie (som är en sammanställning av flera studier) av John Hattie blev populär, även om vissa förstås var kritiska. Hattie finner flera saker man kan göra för att förbättra elevernas lärande. En sak han talar om är ”formativ bedömning”. Det är egentligen en rubrik för flera olika saker som man kan göra i skolan för att eleverna ska lära sig mer. Dels kan läraren bedöma vad eleverna kan och försöka ge dem återkoppling dvs säga hur de kan göra och tänka för att lära sig mer i just det ämnet, dels kan läraren bedöma hur det går för klassen, vilka saker som verkar svåra och försöka ändra undervisningen allt eftersom för att förklara saker eleverna inte förstått ordentligt eller hitta på nya övningar som får dem att komma vidare.

Autonomi, metakognition och självbedömning

Sen finns det en sak till. Den pratar man inte lika mycket om för den är lite svår. Det handlar om att stärka elevens ”autonomi”, dvs. om att få eleven att förstå att hen har stora möjligheter att själv påverka hur det går. En del i att stärka autonomin är att försöka få eleverna att bli medvetna om sin motivation och hur de planerar och genomför sina studier (det kallas ibland för metakognition). De här sakerna har vi pratat om tidigare här i höst när vi pratat om ”studieteknik”.

Men framförallt handlar det om att försöka stärka elevernas förmåga att kunna bedöma hur det går och ge eleverna verktygen för att kunna själv bedöma sitt lärande och göra saker åt det.

Idag tänkte jag berätta om ett sätt som man kan bedöma sitt lärande på. Det är från en teori som kallas SOLO som forskaren John Biggs tagit fram.

För att förstå vad SOLO innebär ska vi titta på några tentasvar som några sjuksköterskestudenter gav.

Tentasvaren hittar ni här. Jag visar dem på projektorn och vi läser dem ihop och diskuterar vad som skiljer dem åt.

Uppgift

Tänk dig att du fick uppgiften att ”resonera om hur rasism påverkar människor idag”.

Hur skulle ett ”unistrukturellt” svar se ut på frågan?

Hur skulle ett ”utvidgat” svar kunna se ut?

 

17 reaktioner till “Självreflektion”

 1. Jag viste inte att man kunde förutspå barn i den åldern och se att hen kommer det att gå bra för. men självreflektion
  för mig betyder det att man kan tänka på att man alltet har nåt att göra mesans man sitter och väntar eller som lilla killen koncentrera sig på nåt annat, enligt mig så finns det inge rätt eller fel med videon men det kan leda till vad som händer när man blir äldre. Men det finns ett sätt att bli bättre och det är genom att träna.

  Gilla

  1. Jag viste inte att man kunde förutspå barn i den åldern och se att hen kommer det att gå bra för. men självreflektion
   för mig betyder det att man kan tänka på att man alltet har nåt att göra mesans man sitter och väntar eller som lilla killen koncentrera sig på nåt annat, enligt mig så finns det inge rätt eller fel med videon men det kan leda till vad som händer när man blir äldre. Men det finns ett sätt att bli bättre och det är genom att träna.
   Det är viktigt att aktivt fundera på hur du själv ser på dig och uppfattar dig själv. Ju bättre du identifierar dina styrkor, desto lättare blir det att erkänna dina svagheter, det kanske rentav blir tillåtet för dig att inte vara bra på allt. Att bli varse hur man själv fungerar, gör det möjligt för dig att bli tydligare för dig själv.

   det rätta svaret den andra var fel

   Gilla

   1. Jag viste inte att man kunde förutspå barn i den åldern och se att hen kommer det att gå bra för. men självreflektion
    för mig betyder det att man kan tänka på att man har något att göra medans man sitter och väntar eller som lilla killen koncentrera sig på nåt annat, enligt mig så finns det inge rätt eller fel med videon men det kan leda till vad som händer när man blir äldre. Men det finns ett sätt att bli bättre och det är genom att träna.
    Det är viktigt att aktivt fundera på hur du själv ser på dig och uppfattar dig själv. Ju bättre du identifierar dina styrkor, desto lättare blir det att erkänna dina svagheter, det kanske rentav blir tillåtet för dig att inte vara bra på allt. Att bli varse hur man själv fungerar, gör det möjligt för dig att bli tydligare för dig själv.

    det rätta svaret dem andra var fel

    Gilla

 2. 1. Självreflektion för mig innebär att man reflekterar på sitt liv.
  Marshmellow testet säger något. Genom att ha kollat på det här marshmellow testet förstår jag anledningen varför man har så svårt att vänta må något som är precis framför sig. Jag har också lärt mig att man oftast kollar iväg om man försöker undvika något.
  I den här videon visar de effekten av neocortex och hur de försöker säga emot.. ”Ät inte marshmellown!!, men den ser ändå ganska smarrig ut”

  Gilla

 3. Det jag tog med mig från marshmallow testet är att man ska ha fokus på det viktiga för att du ska göra det viktiga t.ex. i detta fall vill du ha en till marshmallow var du tvungen att ha kvar den du fick först, annars hade du inte fått din andra marshmallow.

  I vår situation var det att vi behövde fokusera på lektionen mer alltså stäng ner datorn, inga hörlurar på när vi kommer in i klassrummet.
  Om barn klarar av detta ska vi kunna klara av det, detta är bäst för oss.

  Självreflektion för mig innebär att jag sa vara ärlig mot mig själv alltså inte lura mig själv, t.ex jag ska inte säga att jag gjort de jag inte gjort t.ex en uppgift, för då har jag bara lurat mig och ingen annan.

  Gilla

 4. hmmm. den där lilla 5:an för mig fungerar oftast men ibland inte. hatar det. vill gärna lyssna men ibland är jag för trött för det. har ingen bättre förklaring än att jag har ibland svårt att fokusera.

  Gilla

 5. Självreflektion för mig är förmågan att kunna ge feedback till sig själv och ha kontroll över sina handlingar så man kan bestämma vad som är rätt och fel.

  Marshmallow-testet visar att om man kan kontrollera sina handlingar och tänka till så kan man klara sig bättre i livet. De mer giriga barnen åt sin marshmallow direkt för dom inte ville tänka till. Det smarta valet hade varit att vänta lite längre för att få en dubbelt så stor mängd av godiset istället för att äta allt direkt för att få hälften av vad du potentiellt kunde fått.

  Gilla

 6. självreflektion är för mig att man borde tänka över sitt liv så inte det inte hinner gå så lång att något dåligt händer,Testet säger mig att man borde fokusera på att jobba i skolan och fokusera på exempel läxor osv och inte göra annat. och att man borde inte exempel kolla på datorn när man har ett prov man ska plugga till.
  jag tycker att det testet med godis och minderåriga barn är plåga

  Gilla

 7. 1. Självreflektion är att kunna känna och tänka omkring mig. Det får mig att tänka på om hur man ska vara och bete sig. Det innebär att man ska kunna göra saker som man blir motiverad till.

  Egentligen vad som är rätt och vad som är fel helt enkelt.
  Man ska förbättra sig själv till nästa gång.

  Det ska vara enklare att lyssnare på folk och egentligen fokusera på det lilla extra som är så bra för dig. Det som underlättar ditt liv och är jättebra att tänka på.

  Marshmallow testet visar mig att de barnen som äter marshmallow direkt efter att en vuxen inte ser de är gör väldigt fel.

  Medan barnet som inte äter marshmallowsbiten får en till marshmallow som pris.

  Det bevisar att om man verkligen gör och tänker på det lilla extra så kan man få dubbelt så mycket.

  Det är liksom ett simpelt sätt att visa hur det går till.

  Det visar att man ska tänka som barnet som inte åt marshmallowsbiten.
  Man ska helt enkelt titta bort och undvika med att syssla med något annat istället för att verkligen göra det du behöver göra.

  Det säger mycket, för att det påminner dig om att tänka annorlunda.
  Får man inte en påminnelse så kan det vara svårt med att komma på idén från ingenstans istället för att man ska få en påminnelse om den videon.

  Alla har ju den delen i sin hjärna, men det handlar nog mest om påminnelse.
  Att man måste se ett videoklipp som visar dig hur du ska egentligen göra.

  Gilla

 8. 1. Självreflektion innebär för mig att man reflekterar utifrån sig själv i första hand. Självreflektion kan också ses som feedback till dig själv till exempel Vad kan jag göra bättre? Har man bra självinstinkt så vet man efter man gjort något fel vad man kunnat göra bättre.

  2. Marsmellow testet säger mig att frestelsen kan få en att göra saker som man vet inte borde göra, men gör det ändå. Till exempel alla skulle välja 2 marsmellows framför 1 men eftersom det står inte 2 på talriken utan det står bara 1 under tiden så man blir frestad att äta den. Eftersom det limbiska systemet är större än neocortex så kan frestelsen ta över. I filmen försökte barnen göra saker för att inte tänka på marsmellowen men det dem inte hade var en plan.

  Gilla

 9. 1. Självreflektion kan vara att erkänna och lära sig över sina gamla misstag och vad man kunde gjort istället. T.ex ifall man ville komma till ett speciellt mål och varje gång innan man lägger sig kan man gå igenom vad man har gjort bra idag och vad man kan förbättra.

  Marshmallow testet visar om folk fokuserar på ett mål väldigt mycket kan man klara av det, med väldigt mycket viljekraft. De som är svaga i tanken ger sig direkt.

  Gilla

 10. Med Marshmallow testet så insåg jag att det finns två vägar den ena vägen är den enkla och den andra är den svåra vägen. Skillnaden mellan de två är att om man tar den enkla vägen och låtar hjärnan säga att sluta jobba med det du gör och gör roliga saker istället; för att om studerar så kommer det påverka ditt liv, det kommer göra ditt liv svårare. Om jag till exempel slutar pluggar så kommer jag inte lära mig något nytt hela tiden, men det viktigaste är att mitt liv kommer bli svårare just på grund av att jag tog den enkla vägen.

  Men om man tar den svåra och jobbiga vägen så kommer framtiden se ljusare och bättre. För att även om hjärnan säger att jag ska göra så här o så här så har jag kontroll och gör saker som är inte alltid så roligt. Men det är jag som tjänar på det; för att den svåra vägen leder till enkelt liv. Jag inser att om man vill komma någon stans måste man lyssna frontallob eller neocortex som det heter på engelska du kanske undrar varför? för att det ligger i hjärnan och säger till dig sluta inte försätt du kommer tjäna på det men resten av hjärnan säger NEJ!!

  Det som jag tar med mig är utan självdisciplin så kommer du inget stans att göra saker för att man vet att det kommer påverka ditt liv på ett positivt sätt. Jag vill avsluta med några fråga varför är det svårt att göra de små sakerna i livet som vi vet kommer göra skillnad? varför börjar vi med något nytt som vi känner detta kan förändra mitt liv fast slutar med det vi gör efter några månader.

  Jag uppmuntra att varje gång det känns som att det blir svårt att försätta eller att försätta göra saker så ska man tänka på vad för jag ut av det, vad vinner jag på det och hur kommer mitt liv se ut om jag slutar nu?

  Gilla

 11. Självreflektion är väldigt viktigt för mig, jag brukar oftast spela spel där utvecklingspotentialen är väldigt stor. Jag har kämpat i nästan två år med ett spel där jag tagit mig från långt under medelnivån till topp 7% av alla spelare. Det har jag gjort genom att utvärdera mitt egna sett av hur jag tänker och hur jag utför saker. Jag har varit sämst av alla jag känner men nu är jag bäst och det kan jag bara tacka min självreflektion.

  Gilla

 12. Självreflektion

  Självreflektion för mig är när jag tänker igenom ett beslut som jag ska ta. Jag funderar över t.ex. konsekvenserna för ett beslut jag kommer ta. Ett exempel är att om jag går in i en skobutik och vet att jag vill ha nya skor men jag behöver inte nya skor. Är det då värt att gå in i butiken och ”Sukta” mig själv eller bör jag bara gå förbi och glömma butiken.

  Självreflektion för mig är också som de låter. Du reflekterar för dig själv om eller för något. Att just JAG tänker igenom beslut och tar ett val efter vad jag anser vara bäst för t.ex. min framtid.

  Gilla

 13. Självreflektion för mig är att kunna koncentrera sig på något annat eller inte tänka på det för att inte ”lida” av att inte kunna tex. äta en marshmallow för att man vill ha en till som man inte får om man äter sin nu. Alt så göra något man inte vill för att man vet att det är det för det bästa. Detta styrs av neo cortex.

  Gilla

 14. 1. Självreflektion, för mig, innebär att man kan tänka på sitt agerande utifrån ett kritiskt perspektiv och kunna från det ge sig själv en bedömning som man sedan kan använda för att ändra hur man beter sig till det bättre. Djur kan inte tänka kritiskt som vi kan och istället agerar enbart på instinkt från det du sade. Jag skulle inte hålla med, det finns vissa djur som är extremt intelligenta och som kommer fram med planer för hur de ska hantera problem som uppstår i deras liv. Kråkor kan t.ex. se mat som flyter i ett rör med vatten och lista ut hur man kan lösa problemet. Olika primater är också väldigt intelligenta och kan använda sig av verktyg för att lösa problem eller göra saker lättare.

  2. Marshmallow testet säger mig att det är viktigt att ha självkontroll ibland och att kunna tänka på vad konsekvenserna av ens agerande kommer vara. Marshmallow testet går ut på att ett barn sätts i ett rum med en stol, ett bord och en tallrik med en marshmallow. Om barnet kan vänta tills den vuxna kommer tillbaka får den en extra marshmallow. Barnen tittade ofta bort eller försökte sysselsätta sig med något annat för att hantera att inte kunna äta sin marshmallow. De som lyckades att vänta hade det gått bra för när man senare gjorde en uppföljning när de hade växt upp.

  3. Jag har skrivit om tenta svaren men det är inte färdigt och inte särskilt förståeligt som det är uppbyggt nu så jag kan skicka in det vid ett senare tillfälle om du vill.

  Gilla

 15. Unistrukturellt:
  Rasism påverkar människor dåligt och det är dåligt för världen. Jag förstår inte hur någon kan var racist.

  Utvidgat:
  Rasism är i själva verket bara en dum och hatisk ideologi. Människor som begår racistiska handlingar tror att de gör något gott för sin ”ras” men i verkligheten så gör de bara illa människor och hela samhället när de sprider sitt hat. I vissa fall förstår inte racister att det påverkar de drabbade negativt då de inte har någon form av kontakt med sina ”fiender” som oftast beror på att de har varit uppväxta icke-mångkulturellt/av hatiska föräldrar och vet inget annat än att sin ras är den enda bra. Racister har nästan alltid ett skäl om att varför de är hatiska. Det kan t.ex. vara att hen har blivit rånad eller nerslagen av någon av annan hudton. ”American History X” är ett bra exempel på hur racister oftast bara lever i en illusion och att det bara handlar om negativa personliga upplevelser med andra ”raser”.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: