Nordisk medeltid

Vikingarnas myter

loke-och-sleipner

sivs-har

loke-och-hans-barn

iduns-applen

balders_dod

Fråga: Vikingarna var ett hårdfört seglar- och krigarfolk. Hur ser man det i deras sagor och myter? Vilka ideal verkar de hålla högt utifrån hur de berättar sina sagor?

Havamal

Havamal

Fråga: Vilka egenskaper satte vikingarna högt? Vilka egenskaper skulle man undvika? Vad kan det ha berott på?

Läs texterna och besvara frågorna, med en kommentar nedan.

2 reaktioner till “Nordisk medeltid”

 1. Vikingarna var ett hårdfört seglar- och krigarfolk. Hur ser man det i deras sagor och myter? Vilka ideal verkar de hålla högt utifrån hur de berättar sina sagor?

  T.ex när Balder har dött, så skickar dom iväg honom på sitt egna skepp som en symbol för respekt och lycka för hans tripp till Valhalla. (Valhalla är då ungefär som himlen för kristna. Alltså dit man vill komma efter döden). Mycket i deras myter och historier handlar om att segla och kriga. Tor är en av dom som ofta förekommer som en stark krigs-gud då man det händer ofta att han hotar att slå någon med Mjölner eller slår någon eller att han redan är någon annanstans och slåss redan. Vikingar respekterar ju sina guder genom att visa att dom är värdiga att få färdas till Valhalla och erövrar därför att dom vill ha något att ge till sina gudar.

  Ett av idealen är ju självklart den allmäna respekten dom har. Det är mycket som handlar om att hålla en ed eller att lova någonting och det förekommer ofta att någon svär en ed att göra något. Sedan märker man ju det här med aggressionen som är en sak. Det är ofta någon blir arg och hotar med att skada den andra parten eller faktiskt skadar den andra parten. T.ex när Loke har svurit en ed att om dvärgen gör sitt jobb bra alla gånger så får han Lokes huvud. Och när dvärgen ska hugga hans huvud så säger Loke att han förvisso bara hade rätt till huvudet och inte halsen. Då vill dvärgen ta en syl och sticka hål i hans mun och sedan sy ihop den.

  För vikingar är gudarna hur viktiga som helst och det är ett krav att respektera sina gudar och ge offer för att man ska få gåvor och respekt från sina gudar. Vikingar trodde på att om man vill ha regn, åska och blixt så skulle man offra till Tor. Om man önskade lycka i strid skulle man offra till Tyr eller Oden. Det finns ingen tur, det finns dom som offrat mer för att vinna och dom som offrat mindre.

  Vilka egenskaper satte vikingarna högt? Vilka egenskaper skulle man undvika? Vad kan det ha berott på?

  ——————-To be continued—————————-

  Gilla

 2. I myterna är gudarna och asafolket väldigt snabba till att bli arga och agerar impulsivt. Nästa alla myterna slutade med en jätte som dräptes. Jag tror att de vill lyfta fram maskulanitet och ärlighet.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: