Inspirera och transpirera!

1. Läsa och reflektera

Läs  denna text. Besvara textfrågorna i en kommentar.

2. Hjälpas åt och skriva vidare
Vi fortsätter idag med att utveckla vår novell. Som jag skrev i förra postningen så är första meningen viktig. Vi vill dra in läsaren. En bra första mening innehåller någon eller alla av dessa kännetecken:

Ovanligt
Oväntat
”Action”
Konflikt

Showing rather than telling

”FEL”: Han sa nåt dumt. Jag blev jättearg.

”RÄTT”: Han sa ”Pucko” med barnslig röst och rullade ögonen åt mig. Jag blev het om kinderna och kände hur jag reflexmässigt knöt nävarna.

Idag så ska du vara kritisk vän och granska nån annans berättelse. Du ska:

  1. Kontrollera att din vän delar in sin text i stycken.
  2. Kontrollerar att din vän sätter ut punkt och kommatecken på ett någorlunda hyggligt sätt.
  3. Kollar igenom alla förekomster av DE, DEM och DOM och rätta dem.

 

10 reaktioner till “Inspirera och transpirera!”

  1. 1. Att springa till döds(Löparna), Hoppa från en hög punkt(Hopparna) och att bli lönnmördad(Lönnmordsklubben).

    2. Anledningen är för att dels är det prövningar som krävs för att gå med i gruppen sen gör de allt tillsammans i en grupp. Sen att de tror att man måste fortsätta vad som än händer.

    3. Att de bänder ut guld- och silvertänder för att sälja för att kunna försörja sig.
    Att de även tar skor, kläder och tillhörigheter.

    4. Att det oftast inte finns någon empati. Till exempel att när vi dör är folk oftast skuldbelagda och då tar folk ens saker bara för att det inte finns någon som säger till mer eller mindre.
    Sen att folk brukar se ned på statliga jobb så som polis osv, vilket gör att man kastar sten, ägg eller andra saker mot till exempel polisen. Att det är ett sätt att se ned på staten då man oftast inte har kunskapen om omvärlden.

    Gilla

  2. 1. Fösta sättet att ta livet av sig är att man springer tills man har pressat sig själv så hår att hjärtat inte orkar.
    Andra sättet är att man klättrar till en höghus och hoppar.
    Tredje sättet är att gå med i en klubb där du betalar pengar och för att bli mördad men du vet inte när och hur
    dem kommer mörda dig.

    2. Löparna fastar som islam, Dem springer och skriker tillsammans och dem doppar huvudet i vatten och håller
    andan som kristendomen.

    3. Dem tar skor, kläder, saker i fickorna och ibland guldtänder som folk kan använda för tillexempel mat och vatten.

    4. Han kanske menar att städerna växer och blir mörkare och mer deprimerad.

    Gilla

  3. 1.Eutanasiklinkerna,lönnmordsklubbar och löpare
    2.Hålla andan under vattnet,fasta, hålla handen i en ljuslåga,inte tala med nån på sju dagar.
    3. Dom tar skorna i början, sen är det fickorna och sedan kan det vara vad som hälsa t.ex kläderna.
    4. När dom dog tog man deras saker man såg ner på staten det våren konstig värld.

    Gilla

  4. 1.Löpare ”att springa tills din kropp inte klarar av det längre”, Hoppa”det som hoppar från en byggnad”, lönnmordars klubbarna ”Att om du inte självklara att döda dig själv så dödar någon dig från lönnmords klubben som dödar dig”, Eutanasiklinikerna ”injekteras med sprutor”,

    2.Att om det råkar ramlar på vägen mot deras öde så har de omedelbart lärt sig att ta upp sig och försätta springa vidare, som att det är någon slags religion. Att de måste genom gå långa rad svåra prov som till exempel hinduismen om du vill bli en en munk.

    3.Först är det skorna som försvinner. sedan man skiter man sin uppmärksamhet mot fickorna sedan kan det vara kläder eller vad som helst. Sist kommer Det männen med mejslar och tänger för att bända guld och silvertänder ur munnen.

    4.Att detta kan hända redan nu för att det finns folk som hoppar från byggnader med avsikt och det finns vissa som blir dödade av lönnmördade. Detta är en realitet som händer dagligen utan att vi märker det. Jag tror att författaren försöker varna oss om att detta är ett problem och vi måste lösa det innan det blir värre.

    Gilla

  5. 1. Löpare, hopparna, lönnmordsklubben och eutanasikliniken.
    2. Om de inte lyckas påväg mot sitt mål så fortsätter de att göra det som krävs. Deras prov är t.ex. att fasta (Islam) och att inte prata med någon på sju dagar (buddhism). Ja det stämmer. Nej.
    3. Först tar de skorna från döda kroppar, sedan rotar de i fickorna för att hitta någonting alls. Efter det tar man bara det som är kvar; kläder, tänder, hår osv.
    4. I dagens samhälle händer det alldeles för ofta att folk hoppar från tak och höga byggnader med avsikten att ta sitt liv. Det finns även en väldigt mycket mindre mängd människor som ber andra att ta livet av sig då de inte klarar av det själva. Löparna finns inte riktigt någon anledning till, om jag skulle dra en slutsats ändå skulle jag sagt att det kanske är för att vi sliter hela våra liv. När vi äntligen har nått vårt mål så är man väldigt nära döden.

    Gilla

  6. Kim och Adam K

    1. springa ett dödslopp, klättra upp till stadens högsta punkt sen hoppa av, gå med i lönmördarklubben.
    2. Likheter författaren tar upp är hålla andan under vatten i kristendomen och fasta i islam.
    3. Ett exempel är i texten, då när någon dör så plundrar man människans kropp. Då tar man personens ägodelar för att ha det bättre.
    4. Det händer redan att folk hoppar från byggnader för att de vill dö. Jag tror författaren vill att vi ska vara uppmärksam om vad som pågår och inte blunda för det här utan att samhället måste förebygga detta tillsammans.

    Gilla

  7. 1. Löparna, hopparna och Lönnmordsklubben.
    2. De likheter som finns är de lagar som man måste lyda strikt och prov som man måste fullfölja. Jag kan hålla med mestadels men allt stämmer inte in.
    3. Ett exempel är att de människorna som ligger döda på gatan blir lootade. De tar deras skor, kläder och guldtänder. Och på så sätt kan de försörja sina egna familjer.
    4. De som utmanar sig själva som t.ex. bestiger världens högsta byggnader och sitter på kanten och de som hoppar fallskärm etc.

    Gilla

  8. Philip och Marcus

    1. De tre olika sätt som vi tänker på är att hoppa sig till dötts, springa ihjäl sig och att man ge pengar till Lönmordsklubben.
    2. Författaren tar upp likheter som fasta och hålla andan under vatten samt hålla handen i en ljuslåga. Några av dessa stämmer t.ex fasta vilket man gör Islam.
    3. Ett exempel kan vara att man överlever på någon annans kostnad.
    4. Detta händer i världen än idag, varje dag hoppar folk till dötts eller springer ihjäl sig.

    Gilla

  9. 1. De olika sätten på att ta självmord på, är att springa sig till döds. De kallas för löparna. Den andra metoden kallas för lönnmordsklubben, det är en klubb att gå med i för att ta livet av sig av någon person som blir hyrd för att döda.
    Det finns folk som hoppar från en högpunkt, de kallas för hopparna.

    2. Att fasta. Att inte se någon annan på 7 dagar. Att lägga handen vid lågor och hålla andan under vattnet.

    3. De tar kläder, innehållet i fickorna, skor och även guldtänder från liken som ligger på gatorna. Tillslut så kommer det folk som plockar upp kroppen på gatorna.

    Gilla

  10. Ocean x seanR

    1. Löparna, som springer tillsammans i grupper igenom gatorna till sin död. Hopparna, som klättrar upp till stadens högsta punkt och hoppar ensamma och eutanasiklinkerna som erbjuder en god död på olika sätt till ett högt pris. Sedan kan det även ske att man blir lönnmördad av Lönnmördarsklubben.

    2. De lägger ner sin själ i den hårda träningen på samma sätt som en religös sekt skulle kunna göra till sin religion. Till exempelvis extremistiska grupper som ägnar sitt liv till sin religion igenom självmordsbomba och inleda krig.

    3. Man blir bestulen på när man ligger död på gatan. Arbetare kommer och plundrar värdesaker och bänder guld tänder. Människor använder varandra på ett sätt som bara leder till förvirrande och död i det dystopiska samhället.

    4. Auster använder sitt språk att påpeka sin åsikt mot samhällets brister, exempelvis självmordkliniker. Men även försöka förstå människors risker och meningen med livet på ett sätt.

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: