Beskrivning

– Den talande detaljen

– Miljön som en karaktär?

Hur skriver man en beskrivning. 50-meter-och-stopp_publ

 

Uppgift 1

Skriv rent och posta senast ikväll. Tänk på att variera och använda så rikt språk som möjligt. Skilj på de och dem och styckeindela din text! 🙂

Kanske med en början i stil med: ”Utanför min skola. Igen. Ensam blickar jag omkring mig…”

 

Uppgift 2

Läs Det skvallrande hjärtat. Lös textfrågorna och skriv som en kommentar. Lösenord: elit

Uppgift 3

Vad tänkte du om budskapet? Vad ”såg” du? Vad var svåra ord? nar-dog-janos-kovacs kopia

Lösenord: elit

30 reaktioner till “Beskrivning”

 1. Den konstiga oroliga berättelsen
  Utanför min skola. Igen. Nästan ensam blickade jag omkring mig i den buske jag hade hamnat i. Busken var lika grönt som gräset som nästan inte ens var blått. Träden var lika blåa som havet var grönt.

  Jag undrade varför jag stod här. Var det på grund av mig? Eller var det på grund av den lila sol vi hade i himlen? I vilket fall det än var, stod jag här och kollade in i den gröna busken.

  Jag kollade ned på mina armar, de var gråa. De kan ha blivit gråa utav all Nocco jag hade druckit kvällen innan. Utav de noll Noccos jag hade druckit blev de gråa. Vänta! De blev beigea igen. Allt blev normalt igen. Sen blev allt svart.

  Jag vaknade upp av att jag satt i ett klassrum med 3,1415 personer i. När jag såg mig omkring såg jag att det bara var jag och 2 konstiga Michelingubbar som hade blivit av med sin familj i en däckolycka.

  Jag trodde det bara var jag som hade blivit av med någon man tycker om genom någon form av däcktillverkning. Jag hade fel. Jag förstod inget av vad de konstiga uppblåsta gubbarna sa men gissade på att de ville ta mig härifrån för en Cs turnering som kallades Drömhackare.

  Sedan vaknade jag upp och insåg att allt hade varit en dröm, förutom buskdelen, för där vaknade jag upp av någon konstig anledning. Utan mina skor eller mitt bälte. Insåg senare att någon hade lagt i sömnpiller i Noccon. Blev förbannat och gick hem.

  Dagen efter ville jag bara stanna hemma och sova, och det var vad jag gjorde. Jag märkte senare att jag bara var en berättelse. Då blev jag orolig. Jag började hoppa runt som det Word dokument jag är och försökte ta mig till papperskorgen.

  Det gick inte bra då en pop-upp ruta stoppade mig och sade att jag inte hade behörighet. Slut.

  Gilla

 2. Jag sätter mig på en tegel mur med trä säten och ser mig omkring.

  Det första jag ser är teglet på skolan och kommer att tänka på hur stor skolan är och funderar över när skolan grundades. Innanför fönstren på skolan ser alla gardiner likadana ut.

  Det kommer kalla vindar men solen lyser starkt och en gul, glänsande taxi står utanför skolan. Plötsligt tappar en kille sina nycklar på asfalten som rusar fram på sin cykel, han ler och ser glad ut även fast han är tvungen att vända och plocka upp nycklarna.

  På asfalten utanför skolan är en gul linje, ungefär som på en bilväg. Precis utanför linjen sitter några killar och röker, jag har för mig att linjen är till för att rökare inte ska röka för nära skolan vilket verkar logiskt.

  Jag ser fem flaggstångar men bara två av dem har flaggor på sig. Jag kommer att tänka på att jag gillar flaggor rent estetiskt och hur de fyller upp tomrum, samtidigt som de bär information eller budskap.

  Till höger om flaggstångarna ser jag enkla, moderna lägenheter. Jag funderar hur de skull vara att leva här, det skulle knappt ta en minut att gå över till skolan. Väldigt skönt eftersom det tar minst 40 minuter för mig. Nedanför lägenheterna växer små fluffiga träd och ljusgröna buskar, växter är alltid så fridfulla och förlåtande på något sätt.

  Jag filosoferar ett tag över att människor i stort sett har svårt att vara tacksamma över saker de redan har, t.ex. jag som klagar över att det tar 40 minuter för mig att åka buss till skolan när det finns barn i världen som promenerar oerhört mycket längre till sin skola…

  Gilla

 3. Miljön utanför Arlanda
  En sen tisdag utanför skolan efter att alla elever har gått hem. Ensam blickar jag omkring mig och ser cigarettfimpar utsprida utanför den stora ytan utanför ingången.

  Jag lägger märke till hur vissa av trädens löv är gul röda medans vissa är mörkgröna. Jag ser vissa buskar vid andra sidan vägen och min syn observerar de ljusgröna löven.

  Jag ser hur de små fåglarna flyger iväg ser en bil kör in den stora ytan för att träffa en vän för att på andra sidan finns det lägenheter. Medans han väntar ser jag han ta en blomma från en stor låda som hade massa fina blommor medans han väntar sätter han sig i bänken bredvid blomlådan.

  När de ska köra iväg får jag syn på de olika bilskyltarna. Jag vänder mig för att titta runt och lägger märke till vad byggnaden är gjord av. Den är gjord av tegelstenar och trä men mest av tegelsten. Igenom fönstren ser jag en Daniel plocka iväg sin Mac Book sedan lägger han den i sin Adidas väska.

  När jag vänder mig om igen tittar jag på bussen som är vid busshållplatsen vid andra sidan vägen fast lite mer åt vänster om ingången. Jag ser att den är delvis tom.
  Jag ser den köra iväg och då hör jag ett konstigt ljud jag kollar sidorna och ser inget sedan kollar jag upp. Ljudet blev högre jag försätter stirra på den ljusblå himlen, då ser jag ett flygplan.

  När jag ska börja då hör jag på hur vinden träffar löven och gör ett konstigt ljud. I närheten känner jag lukten av mat från lägenheterna från andra sidan vägen och det börjarar kurra i magen. Slut

  Gilla

 4. Just här jag står så är jag på en liten backe, bredvid mig finns det massor av mopeder som personer har parkaret med tanke på att alla har lås på sig. Marken är blöt på vissa ställen på grund av regn på natten innan.

  Jag kollar runt vart jag står och ser ganska lite saker att berätta om, det finns knappt några människor som går runt där jag står, mina kompisar står ganska långt bort från mig och de är de ända jag kan se från vart jag står.

  Bakom gröna och stora träd framför mig så finns det stora vita hus som har balkonger med olika saker på. Andra sidan från där jag precis kollade så ser jag en stor parkering med många bilar med olika färger och former, vissa är större än andra. Bredvid till vänster är skolan som jag precis gick ut från för att komma hit där jag är nu. Till höger just nu så är det ingenting speciellt som jag kan prata om, det är träd, mark, luft kanske lite gräs, inget som det finns på de andra sidorna. Bakom mig från jag precis kollade är ingången till skolan och framsidan av skolan, jag kan inte se det så bra för jag står lite vid sidan av den men jag vet att det är skolans framsida.

  Upp i himlen så finns det många moln som gör att jag tänker ut olika former av hur de ser ut, ett ser ut som papper som var ihop skrynklat, solen och månen gömmer sig just nu för oss.

  Gilla

 5. En vanlig höstdag.

  Utanför min skola. Igen. Ensam blickar jag omkring mig… Det är kylan som slår till, lukten av höst kommer in i mina näsborrar. Solen lyser ute mot mig, grässtråna glänser mot det vita ljuset på bilarna som passerar. Det är fåglar som kvittrar på träden, det är ganska mycket tystnad häromkring, folk kör lugnt på gatorna och håller bra stämning.

  Löven faller ner på marken medan vinden tränger sig mot solen. Löven ändrar färg, de syns med sitt gul-orange färgade blad.

  När jag tittar åt höger ser jag hur en pojke gick runt glatt på den rena marken. Det plingar lågt på från cyklarna och folk är försiktiga med att inte störa de som sitter och tar det lugnt på denna fina dag.

  De vita husen med röda balkongerna som är inglasade får solen på sig som bländar folket på gatan. Flaggorna viftar med vindens riktning. Bussarna lämnar av skolbarnen i busstationen, de springer glatt på gatan mot sin skola med sina väskor. Jag hör hur barnen pratar och ser framemot skoldagen. När barnen har gått in i skolan hör jag vinden komma förbi och smeker mig i kinderna. Det luktar avgaser av alla bilar och mopeder som passerar.

  Till vänster hör man innebandyklubbor som slår i varandra medan barnen skrattar och har det bra.
  Sedan vänder jag blicken bakom mig och stöter på en fågel som kvittrar högt mot sin kärlek, det ljudet som fågeln gör så att jag finner värmen i min kropp. Då tänkte jag på att jag idag, lever bra som har mina närmaste nära mig. Det får mig att ändra på känslorna kring det jag har tänkt på idag, att verkligen tänka djupt in och noggrant över dem som är väldigt viktiga för mig.

  Jag kommer aldrig att glömma denna fågel som jag vände mig mot idag.

  Gilla

 6. Eddvin Nukicic
  Svenska
  Daniel Wernegren
  2017-09-12

  Det är en september förmiddag och man kan se träd med gula, gröna löv. Och på
  den halvblöta gråa trottoaren finns de lite grus, fimpar och några gula löv. bakom mig är min skola som ser ganska tråkig ut i mina ögon för den har alltid set ut så med de brun, röda tegelstenarna och skolans rektangelformade stil. Framför skolan ligger några gråa höghus med röda balkonger. På några av balkongerna finns de lite folk, vissa hänger upp kläder och andra röker eller bara kollar ut.

  På bäckarna ser man elever som sitter och röker och snackar. Och vid ett vindskydd på skolgården ser man fler som röker och snackar fast de är mest tjejer som är kläda i svarta mjukiskläder en av tjejerna hade dock rosa mjukiskläder och en annan hade jeans med jeans jacka och keps. Några cyklade och låste fast sin cykel i cykel.

  Det gick en kvinna förbi skolan med en hund som luktade jord och vatten som började skälla på mig dock var den väldigt fin den hade vit päls på mage och svart päls på rygg och de roliga är att den som gick förbi med hunden var min mamma och de var min hund.

  I himmelen ser jag flygplan som har startat och landat från Arlanda och nästan inga moln. Men dem få moln som finns var väldigt tunna man kan också se fåglar som flyger från träd till träd vissa matar ungar andra bygger bo andra jagar föda.

  Längre bort ser jag en massa träd som blåser i vinden. Och man kan höra hur vinden tar tag i träden och hur fåglarna kvittrar och hur planen pressar sig igenom vinden. Jag hör också hur bilar susar förbi och hur ungdomarna snackar i telefonen eller med varandra.

  När bilarna åker förbi känner man lukten av avgaser och olja men man kan också känna lukten av blött gräs och till och med ny klippt. En tjej gick förbi och man kunde verkligen känna doften av hennes parfym.

  Jag känner mig ganska positiv för jag gillar verkligen lukten av blött gräs och jag gillar att träffa kompisar i skolan. Dock skulle jag hellre sitta hemma och spela med dem för de var ganska blåsigt och kallt ute då. Men det var väldigt skönt att få komma utifrån klassrummet.

  Gilla

 7. 1.Färgen på träden är grön, på buskarna är färgen grön och det ligger fimpar över hela baken.

  2.Trottoaren är väldigt stor och öppen och social mark

  3.Byggnaderna är gjorda av glas,träd och tegelsten

  4.Jag ser 3 bänkar en long och två små. Jag ser stolpar och skyltar vid busshållplatsen och så ser jag skolans fönster.

  5.När jag tittar up så ser jag bara solen och måla och om jag tittar om sidorna så ser jag skolan och hus.

  6.En skog
  7.Jag hör bilar och flygplan flygplans ljudet kommer från himlen och bilens ljud kommer från vägen bredvid
  8.Ingen lukt

  9.Jag blir glad och positiv.

  Utanför min skola. Igen. Ensam blickar jag omkring mig. Jag står utan för skolan i några minuter och bara kollar runt mig och får syn på de gröna träden som håller på att bli gula och skrynkliga sedan så faller de medan buskarna är fult av gröna och hela.

  Det jag blir ledsen över är att jag ser fimpar överallt och det äcklar mig.

  Klockan är 10:10 och jag börjar med min första lektion som är svenska och min lektion slutar 11:20 och då har jag lunch.

  På lunch rasten så går jag ut till vår stora öppna sociala skolgård och chillar med grabbarna och pratar, vi kollar runt oss och ser massa fönster och bänkar. Och vi börjar fundera att skolan är en tråkig plats men medan så lär vi oss.

  Tvärsöver skolan på andra sidan så ser jag en skog som jag vill gå och kolla in skogen men sen kommer en bil och kör fort som fann och nästan krockar in sen bil medan ett flyg plan flyger över oss.

  Jag är so positiv när vi har vissa lektioner i bland som `svenska, digitalutveckling och webbutveckling´ men nu slutar jag så hej då

  Gilla

 8. Det jag såg när jag gick ut från skolan var träd med löv i olika färger, det var en vägg och var grå, jag såg en bil där registrerings skylten var Brynäs. Det var folk som gick runt i de stora vägarna som var runt där jag stod och tittade. Jag såg en massa hus när jag tittade runt om den miljön just på den platsen där jag stod på. Men ändå kändes det konstigt just på den platsen där jag stod för att det kändes och instängd på grund av et fan bilar parkerade och små buskar och väggar som gick runt om mig.

  När jag var ute så kände jag av den stora friska luften av skolans alla häng, det var som en mellan sommar och höstkänsla som började komma till mig. Med det var det att kylan började komma men det var ändå varmt ute. Då är det också tiden på året man måste kläs sig lite varmare men inte för varmt för att annars kunde man svettas som man kunde göra på en varm sommar dag. Just denna dag var varm och solig så det var skönt att stå där ute när man där. När jag tittade upp så vart himlen blå med små fluffiga moln.

  Gilla

 9. Fina hösten

  Utanför min skola. Igen. Ensam blickar jag mig omkring och ser dem oliv gröna buskarna, med några enstaka träd bakom buskarna. Den gröna färgen i löven börjar att blekna och bli till orange färg. Gräset som växte under trädet var slitet och man märkte att människor trampar på gräset där ofta.

  När jag satt där och kollade runt märkte jag det fanns många cigarettfimpar och skräp. Bakom bänken jag satt på fanns tuggummi och ett sugrör. Det var en populär plats att sitta på märkte jag. På trottoaren gick en man med sin hund och bussen passerade mannen och stannade vid busshållplatsen.

  Bredvid busshållplatsen fanns det en lång rad av hus som var gråfärgade och höga. Mannen med hunden svängde in ditt och ur bussen hoppade av en blond flicka med hennes mamma och de gick också in i huset.

  Framför fanns många bänkar gjorda av tegel med träplankor på toppen. På de gråa husen fanns det många fönster och till vänster i skolan fanns det många fönster också. Fönstren var smutsiga och hade handavtryck på sig.

  När jag kollade upp så fanns det ett stort vitt moln. Vid molnet flög ett flygplan förbi, Det flygplanet var vit och röd och åkte högt uppe.

  Jag hörde flygplanet flyga över mig och bilar åka förbi. Ur skolan kom min kompis som jag hade väntat på. Så jag reste mig och kollade runt och tog in miljön och gick därifrån.

  Gilla

 10. Utanför Arlanda satt Jag utan för och såg många olika färger på träd och buskar och många gråa gruskorn på marken och dem röd orangea löven på både träd och buskar och den våta marken efter det regn som kom det står också en silver färgad bli och en svart bil den ena bilen har en registreringsskylt där det står Brynäs. Också ser jag många skolelever som nog dem flesta har rast. Husen är gråa och vita det ser alla lite tråkiga ut luften var torr och solen stod högt i luften. Marken var vått men efter att det har regnat tidigare i på morgonen typ klockan 06.00. bilarna som kör förbi som om det inte brydde sig om att det fanns fotgängare. Det var många som gick fram och tillbaka från bussen oh från Valsta man blev nästan yr i huvudet man kunde också se hur bilar på motorvägen köra fram och tillbaka som yra höns det så roligt ut att se alla som var stressade och skulle till jobbet eller göra annat

  Gilla

 11. Stödorden jag skrev ner när jag var ute!
  Hör bilar
  träd
  Kallt
  En Väg
  Mopeder och hjälmar
  Luktar kallt
  Gul taxi
  Ett rött litet hus
  Solen skiner men det är kyligt
  Ser flaggor
  Löv på marken
  Stora lägenhetshus med röda balkonger
  Träden är inte riktigt färgglada än
  Förövrigt massa skog

  Utanför min skola. Igen. Ensam blickar jag omkring mig. Jag känner kylan. Ser de vackra ståtliga träden. Löven börjar ändra färg från grön till röd. Hälften av löven ligger på marken och skräpar. Bakom mig står det en flock av mopeder. Stora hänglås som sitter i stora kedjor. Känner hur kylan kryper upp längst mina fötter. Jag ser även ett rött litet hus som det sitter folk i, de röker och pratar väldigt högt. Längst bort vid huvud entrén ser jag stora flaggstänger som viftar väldigt mycket. Vinden smeker längst mina kinder och känner hur mina kinder går från varma till kyliga och röda.

  Jag ser även stora och höga lägenhetshus framför mig. De är väldigt fina byggnader och står ut väldigt mycket med deras vinröda balkonger längst hus väggen. Jag kollar åt höger och ser en skog, en skog som jag inte lagt märke till tidigare. Skogen består mestadels av gran, finns även några ek träd. Jag kollar längst horisonten och då ser jag dimman som har lagt sig som ett täcke över alla träden. 1 meter framför mig är det en bilväg. På vägen framför mig kommer nu en taxi, en gul taxi. En taxi som är lik ensam som jag. Taxin åker nu förbi, jag känner lukten av bensin.

  Gilla

 12. Utanför skolan. Igen. Känns som att jag är här för ofta. Jag ser flera mopeder, de luktar olja, olja som i Dubai. Det finns bilar som är parkerade, bilarna står och vilar medan ägaren är på ärenden. Jag ser höghus i fjärran med deras beige färg och flag stångar som fladdrar i vinden.

  Jag ser vegetation runtom mig känns som en vegetarians himmel. Jag ser en ung karl med bandyklubba som han sedan kommer att svinga som om han aldrig kommer svinga den igen. Himmelen är blå, blå som havet, blå som en konstnärs mästerverk.

  Fåglarna kvittrar och sjunger för mig, jag känner harmonisk känsla. Jag ser ett garage som används som service, där inne sliter folk, de svettas och blöder. Löven i träden fladdrade som flag stångarna.

  Jag såg massa folk som gick in och ut från gymnasiet, det luktar ångest, ånger och tröttnad. Det blir som en frän lukt som smeker mina näshår. Då och då kände jag lukten av hoppfullhet och längtan till framtiden, det blev som en doft som påminde av jordgubbar och de finaste ängarna. Jag ser Fabian spinna sina två fidget spinner som ger av en svag bris. Jag har Alex och Lowe bredvid mig som sitter på en bänk, de vilade sina rumpmuskler.

  Gilla

 13. uppgift 2
  1.Att han gjorde inte det för pengarna, Han gick till väga med försiktighet, framsynthet och förställning.

  2.Han fann alltid ögat slutet och således.

  3.För att inget ljus kunde komma in.

  4.Mödarens tumme slant mot haspen.

  5.Mördaren tar ner offret snabbt på golvet och välter sängen över honom.

  6.Han gömmer liket i sängkammaren.

  7.För att grannare hade hört etts skrik och de berättade för polisstation därför kom det poliskonstaplarna för att kolla läget.

  8.Han menade genom att visa dem hela huset och uppmanade dem att söka noggrant. Han visade även att skatterna var inte rörda på något sätt om ifall någon tjuv skulle vilja stjäla dem. Sedan inbjöd han dem för att vila som om han inte hade något och dölja.

  Gilla

 14. uppgift 1

  Omgivningen runt mig… är fantastisk, frisk luft som blir friskare efter varje sekund, träd som blir grönare efter varje minut. Bil vägar som leder till platser man aldrig kunnat föreställa sig där fel sväng kan förändra destinationen av sitt liv. Detta leder till ett väldigt socialt och vänligt samhälle, villig att samarbeta för en bättre framtid.

  När jag kollar runt ser jag människor som inte kan vänta tills att gå till skolan, dem springer med sitt material som en jude på en motorväg ivrig att komma fram. Det känns som ju oftare jag kollar på gräset runt om mig desto grönare och mer fantastiskt blir det. Trottoaren är grå och leder till flera olika ställen, ett gymnasium, en busshållplats, lägenheter, skolar och många andra platser som man inte vet om än.

  Det är många långa träd runt mig som skapar en bra känsla som får en att känna sig bra om sin omgivning, eftersom träden har så fina löv och är delaktig till vår syresättning. När jag kollar på andra sidan gatan ser jag… när jag kollar genom deras fönster nyrenoverade lägenhet, barn springandes i vardagsrummet och en glad familj. På deras balkong var det en massa blomkrukor och det gör mig väldigt glad, man ska tänka på naturen fler blomkrukor mindre av allt annat som skadar naturen.

  I himlen så finns det många moln alla med en egen specifik formning man kan relatera till, en var tex format som ett flygplan en annan liknade en boll, molnens form är en enigma man vet inte vad det rätta svaret bara för jag tror den ser ut på ett visst sätt så kan någon annan tycka den ser ut som något helt annat, fascinerande.

  Gilla

 15. Färgen på träden är grön, på buskarna är färgen grön och det ligger fimpar över hela baken. Trottoaren är väldigt stor och öppen och social mark. Byggnaderna är gjorda av glas,träd och tegelsten.

  Jag ser 3 bänkar en long och två små. Jag ser stolpar och skyltar vid busshållplatsen och så ser jag skolans fönster. När jag tittar up så ser jag bara solen och måla och om jag tittar om sidorna så ser jag skolan och hus.

  En skog.
  Jag hör bilar och flygplan flygplans ljudet kommer från himlen och bilens ljud kommer från vägen bredvid.

  Ingen lukt.
  Jag blir glad och positiv.

  Utanför min skola. Igen. Ensam blickar jag omkring mig. Jag står utan för skolan i några minuter och bara kollar runt mig och får syn på de gröna träden som håller på att bli gula och skrynkliga sedan så faller de medan buskarna är fult av gröna och hela.

  Det jag blir ledsen över är att jag ser fimpar överallt och det äcklar mig.

  Klockan är 10:10 och jag börjar med min första lektion som är svenska och min lektion slutar 11:20 och då har jag lunch.

  På lunch rasten så går jag ut till vår stora öppna sociala skolgård och chillar med grabbarna och pratar, vi kollar runt oss och ser massa fönster och bänkar. Och vi börjar fundera att skolan är en tråkig plats men medan så lär vi oss.

  Tvärsöver skolan på andra sidan så ser jag en skog som jag vill gå och kolla in skogen men sen kommer en bil och kör fort som fann och nästan krockar in sen bil medan ett flyg plan flyger över oss.

  Jag är so positiv när vi har vissa lektioner i bland som `svenska, digitalutveckling och webbutveckling´ men nu slutar jag så hej då

  Gilla

 16. uppgift 3:
  Jag tror budskapet i berättelsen är att man ska hålla kvar vid saker som påminner om en person, annars kommer man aldrig ha bevis på om man har funnits eller inte. Man kanske inte alls kommer ha något kvar efter en.

  språket var väldigt gammaldags då vissa ord slutade på o.

  Gilla

 17. Vad tänkte du om budskapet? Vad ”såg” du? Vad var svåra ord? nar-dog-janos-kovacs kopia

  1.budskapet var att du kommer bli bort glömd någon gång i livet.

  2.vi såg att en man blir raderad från jorden.

  3.det fanns inga svåra ord heller.

  Gilla

 18. Uppgift 3.
  Jag tolkar buskapet med att man ska så vid saker om en person annars så kommer du att snabbat glömma den personen har existerat och det inte finns några tecken på att den personen har funnits.
  Så ta vara på det som betyder något för dig för helt plötsligt så kommer man inte ha något kvar.

  Orden var lite luddiga från vad vi har nu, de mesta ord som jag såg i texten slutade på ”o” och det gör inte vi på samma sätt i nuläget.

  Gilla

 19. uppgift 3
  Jag tycker att budskapet är ganska intressant för att när vi dör så brukar finnas några tecken på att vi har existerat men så var det inte för Janos Kovacs för alla tecken som visade att han hade existerat hade försvunnit. Varför av alla personer som har existerat på jorden så är det vara vissa personer som man hela tiden hör deras namn fast dem är också döda. Dem har gjort något som gör att vi människor alltid kommer komma ihåg det dem har gjort.

  Jag tycker att språket var mer gammal svenska än våran moderna svenska det fanns några ord som man inte brukar använda nu för tiden och det gör svårt.

  exempel på svåra ord:
  begrovs
  klatschade
  kusken

  Gilla

 20. UPPGIFT 3
  Budskapet är att man en dag kommer att dö och kommer bli bort glömd men tills man har dött så ska man leva sitt liv som man vill.
  Jag ”såg” en man som inte levde sitt liv, utan en fattig människa när det kommer till kärlek som inte hade något kvar.

  Svåra ord är: frenissa, frossa , drosskuskar, kusk

  Gilla

 21. uppgift: 3

  Jag tycker budskapet är ganska synd för det finns inget minne av honom kvar för jag skulle inte vilja att alla minnen av mig försvann.

  I berättelsen så såg jag ett gammalt ryskt trähus där en gammal gumma bor. Bredvid hennes hus fanns en gammal bod där snickaren bor. Och resten av allt i historian såg jag gamla europeiska byar.

  konstiga ord: frenissa,frossa,droskkuskar,kusk,voro,kuska

  Gilla

 22. Budskapet är att Janos Kovacs dog och sen så försvann information/saker om han år efter år.
  Visuellt: Vi kunde se hur Janos tog på sig hatten från spiken och sen sa godnatt till snickarmästaren.
  Ord: droskkuskar, klatschade.

  Gilla

 23. Uppgift 3

  Novellen handlar om en fattig snickare, János Kovács, någon gång på slutet av 1800-talet till början av 1900-talet. Det är en väldigt sorglig berättelse med ett starkt budskap. Den kan gälla för alla människor. Att man förr eller senare suddas bort från världen. T.ex. när kvinnan som låg och tänkte på János på sjukhuset avlider eller när János träkors blir stulet. Vem tänker nu på János? Vad finns kvar av honom?

  Språket är ganska gammalmodigt. Det finns relativt många ord som jag inte har hört och/eller inte förstår. Exempelvis klatschade, som ungefär betyder smälla. Ett väldigt grovt ord på något sätt som får upp en bild i huvudet. Eller droskkusk som är kusk en som kör häst och vagn.

  Gilla

 24. uppgift 2
  1.han gjorde inte det för pengarna, han gick sin väg med försiktighet
  2.Han hittade alltid ögat slutet och således.
  3.För att det inget kunde komma in sol ljus .
  4.Mödarens tumme slant mot haspen.
  5.sykopaten tar ner offret snabbt på marken och välter sängen över offret.
  6.Han gömmer döda kroppen i sängkammaren.
  7.För att grannarna hade hört manens skrik och de berättade för polisen så därför kom det poliskonstaplarna för att kolla läget.
  8.Han menade genom att visa dem hela huset och uppmanade dem att söka noggrant. Han visade även att skatterna inte var rörda på något sätt om ifall någon tjuv skulle vilja stjäla dem. Sedan bjöd han in dem för att vila som om han inte hade något och gömma.

  Gilla

 25. När jag hörde denna berättelse tänkte jag på mitt liv, vem är jag, vart är jag, varför lever jag äns.

  Budskapet är att det finns inte kvar minnen av han, man dör 2 gånger en gång när kroppen dör, och en annan gång när man blir bortglömd och ingen kommer ihåg än längre.
  Jag tycker att budskapet är bra eftersom det här händer personer hela tiden med miljoner av människor.

  Berättelsen fick mig att se massa olika saker, jag visualiserade på en helt an annan nivå jag såg den här personen dö framför mig, det var väldigt sorgligt.

  Gilla

 26. 2
  1.han gjorde inte det för pengarna, han gick sin väg med försiktighet

  2.Han hittade ögat och i slutet och sålde de .

  3.För att det var mörkt.

  4.hans tumme gled mot haspen.

  5.sykopaten tar ner offret snabbt på marken och välter sängen över offret.

  6.Han gömde den döda kroppen i sängkammaren.

  7.För grannarna hade hört honom skrika och berättade det för polisen. Därför kom polisen för att se att allt är okej.

  8.Genom att visa dem hela huset och uppmanade dem att söka noggrant. Han visade också att skatterna inte var rörda ifall någon tjuv skulle vilja stjäla dem. Han var väldigt välkomnande mot poliserna.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: