Berättelsen som lärande

Berättelser är en viktig del av mänsklig samvaro, för samhället och individen. Berättelser har handlat om hur världen och människors verklighet är ordnad. Ursprungligen var berättelserna myter och sagor om skapade förklaringar på grundläggande mänskliga frågor och som gav gruppen en gemensam identitet.

Man har också talat allt mer om hur berättelsen är viktig för identitetsskapandet. Den inre berättelsen om en själv förklarar för en själv vem man är och hur olika händelser blir betydelsefulla och hur ens agerande hänger ihop. Inom modern neurologi talar man om att hjärnan har flera separata och oberoende funktioner som pågår parallellt. Men vissa menar att den del av hjärnan som bildar identitetsberättelsen fungerar som en samordnade sambandscentral. I P1:s Filosofiska rummet pratar man här om hjärnan och jaget.

 

Egobrev

Du ska nu skriva ett brev om dig själv, till dig själv och till mig. Det är bara jag som kommer att läsa brevet. Ditt brev lämnas tillbaka till dig när studenten närmar sig.

Börja gärna ditt brev med vad du heter, var du bor och hur gammal du är. Fortsätt sedan att berätta mer utförligt om vem du är:

* Familj

* Intressen och fritid

* Framtidsplaner

* Favoritdjur

* Favoritmusik

* Idol/idoler

* Vad är du bra på och vad är du mindre bra på?

* En perfekt dag ser ut så här

* Vad är du rädd för?

* Det viktigaste i livet

* Det vackraste du vet

* Det hemskaste du vet

* Avsluta med ett meddelande till dig själv om tre år

 

Mejlas till [email protected]

 

Formatmall

formatmall-skrivuppgifter
Uthållighet eller ”grit”

Se:

Läs:

http://www.makeprogress.se/the-marshmallow-test/

Skriv:

Hur kan du göra för att höja din grit?

En tanke på “Berättelsen som lärande”

  1. Hej dåtiden skriver och jag skriver till ett framtida mig jag hoppas att jag har lyckats efter det att jag tar studenten. Mitt namn är Theo och jag är 16år gammal från Södertilsvägen i Sigtuna jag bor med min mamma min pappa och lila syster. Jag är den tekniska i familjen och gillar att laga saker eller att visa hur saker fungerar men jag börjar bli lite trött på att behöva visa hela tiden för att ingen verkar har lärt sig något när jag visar men dem säger att dem ska lära sig. Mina framtidsplaner är att flytta till USA och bli speldesigner, annars skulle det vara att laga datorer eller laga någon sorts IT som man tjänar pengar på skulle vara något att jobba på. favorit djur är att jag skulle vilja äga en golden retriever
    Jag är också mycket kunnig i ishockey och vad dem gör och vilka spelare som spelar. Man kan säga att jag har ett fotografiskt minne på det och min idol i ishockey världen är Patric Hörnqvist som spelar i Pittsburgh Penguins med nummer 72 på ryggen, jag har hans matchtröja hängande i mitt rum och två signerade bilder från honom. Jag är jätte hockey intresserade.

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: