Sanning eller lycka?

Platon menar att vi människor är fastkedjade i en grotta och inte kan ta oss ut och se verkligheten. Samma sak speglas i filmen The Matrix. Vi människor kan inte se den verklighet eftersom vi är för fasta i rutiner d.v.s vi är fastkedjade vid det vi har vant oss vid och kan inte se den riktiga verkligheten.

 

Uppgift

Det är självklart för Platon att vilja se verkligheten snarare än skuggbilden. Att det är bättre att veta sanningen än att leva i lögnen. Hur ser du på detta?

Vissa menar att det man inte vet har man inte ont av, stämmer det? Vad lägger vi i ”veta om”?

Fundera över dessa exempel:

  1. Din partner, som du älskar, har varit otrogen. Det har skett bara en gång och han/hon är ångerfull. Skulle du vilja vara i den verklighet där du får reda på detta eller i den verklighet där du inte får reda på detta?
  2. Du lever som den unge Siddharta Gautama (Buddha) i en perfekt värld. Du har bara lek och trevligheter i ett palats fylld med friska glada människor och med en hel lekpark av förströelser. Skulle du vilja leva kvar i den verkligheten eller skulle du vilja vara i den verklighet där du inser att du lever i ett gyllene fängelse och att utanför murarna lever människor i fattigdom, sjukdom, åldrande, krig, konflikter och allehanda lidande?

Aristoteles, Platons lärjunge, har egentligen motsatt uppfattning och ser i den Nikomachiska etiken att människans syfte är att sträva efter lycka, inte sanningen.

Håller du med Platon eller Aristoteles? Varför? Exemplifiera och förklara.

De gamla grekerna

plato4sr

(Urklipp från Skolan i Aten av Rafael, med interaktivitet)

9 reaktioner till “Sanning eller lycka?”

  1. Jag skulle vilja veta sanningen hur grym den än är eftersom att då får man en helhetsbild över situationer vilket gör att du kan göra bättre beslut och agera på situationer på rätt sätt. Till exempel att din partner har varit otrogen me nån men ångrar d mycket då vet ja att det kanske blir stelt om alla 3 skulle träffas på en fest och om d skulle varit en nära vän vet man att han kanske inte va så ”när vän” som man trodde.

    Gilla

  2. Och på Buddha exemplet skulle jag oxå vilja veta vad som pågår utanför templet eftersom att d säkert har har väckt starka känslor riktat mot honnom för dom på utsidan som visste hur han har det. Jag personligen hade vilja veta om någon hade något emot mig så man kan lösa problemet.

    Gilla

  3. Sebastian och Shayan

    1. Så om ens partner skulle vara otrogen mot en tycker vi att man borde få veta sanningen för att veta att man inte lever i en lögn.

    2. Även i detta sammanhang så tycker vi att sanningen är det bättre alternativet därför att inte veta om vad som omringar en kan vara oroande och genom att veta hur andra mår kan man istället hjälpa till istället för att bara själv ha roligt.

    Gilla

  4. Den här uppgiften tycke jag är lite rolig för jag tycker olika på olika scenarion. Jag måste på #1 tycka att det nästan vore lättast att inte veta något, men samtidigt så skulle nästan inget ändras om jag visste. Det skulle bara vara lättare att hantera ifall det skulle hända igen för då visste du att det kunde hända. Men förutom sådana tillfällen så är det ändå så att ignorance is bliss och att man är ofta bara gladare om man slipper veta.

    Gilla

  5. 1.
    Nej, jag skulle inte vilja veta verkligheten för att KANSKE han / hon kommer aldrig vara otrogen igen och ha lyckligt liv tillsammans.

    2.
    Nej, för att om människor på insidan av den perfketa världen skulle veta om att de som lever utan den, skulle dom känna sig dåliga och det skulle kanske leda till att den perfekta världen försvinner för att dem kommer hjälpa till dem med deras resurser.

    Aryan, Roland

    Gilla

  6. Enligt våran åsikt skulle vi båda välja Platos. Vi skulle både ha tagit Platos i första scenarion men Aristoteles på den andra scenarion. Anledningen till det är att det är bättre att veta allt än att inte veta alls. Kunskapen om allt som pågår runt om oss kan vara väldigt hjälpsamt. T.ex. i det första scenariot kan man dra till slutsatsen att det är mer hälsosamt om man vet, men oavsett vad så blir det någon som blir skadad. På den andra skulle jag hellre inte veta jämfört med den föregående exemplet. En lögn som inte skadar någon eller gynnar någon kan hållas en hemlighet.

    Gilla

  7. Elsa: Jag håller med Platon för att allt kan inte vara perfekt. Visst är det så att du får höra sanningen med Aristoteles, men världen som han ”presenterar” verkar inte verklig. Jag väljer helst sanningen före allt, oavsett hur hård den är. Jag är även på Platons sida när jag har läst de på exemplen som presenteras ovan. För att leva i en värld med bara glada saker och inget ont, det finns inte och då är det bättre att se hela världen som den är.

    Lowe: Jag håller med Platon i de två presenterade exemplen. Men annars kan jag bygga upp lite av en dröm värld i huvet vilket gör mig som person gladare så på det sättet håller jag även med Aristoteles med att sanningen bara gör en mindre glad. Skulle säga att jag är lite mitt emellan.

    Gilla

  8. Jag tror inte att någon skulle säga att hen håller med någon av parterna helt ut då nästan ingen skulle vilja leva helt i en lögn eller veta sanningen om allt. Men med det sagt så lutar jag mer åt Aristoteles håll. Jag tycker det eftersom att man har ett visst antal år att leva på Jorden och enligt mig ska man utnyttja dem till att vara så lycklig som möjligt. Och om detta då innebär att jag får ett antal lögner levererat till mig så accepterar jag det. Med det sagt så är jag inte helt för att bara få massa lögner hela tiden men om jag måste välja en av ståndpunkterna så väljer jag Aristoteles.

    Gilla

  9. Beroende på situationen man står vid är valet mellan sanning och lycka lika. Skulle vi stå i den situationen som uppstod i ögonblicket, utan information, skulle vi gå direkt för att veta sanningen. Nyfikenheten går före strävan efter lyckan. Men skulle vi stå där med informationen om bägge sidor skulle lyckan gå före om vi vet att sanningen inte är på det sättet vi vill. Valet påverkas alltså av vilken situation men befinner sig och vad för information man står inför.

    Skulle vi stå vid valet Siddharta hade och hade informationen om hur sanningen var skulle vi välja lyckan. Vi vet då hur verkligheten ser ut bland de ”fattiga” och väljer därför lyckan. Alltså stanna hemma i sitt palats med de rikare.

    Situationen med vår partner och om de har varit otrogen skulle vi välja valet att få reda på sanningen då situationen är ”enklare” att arbeta med när man väl får reda på sanningen. Då kan båda parter arbeta ihop något efter sanningen. Skulle vi gå för lyckan finns sanningen fortfarande inom partnern men kommer aldrig komma fram för oss. Vår partner skulle inte ha samma lycka som vi eftersom de vet sanningen bakom hela situationen.

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: