Kroppen, själen och individen – dikter

Vi har gått igenom Edith Södergrans ”Vierge moderne”. Det är en dikt med ett kvinnligt ”jag”. Den skrevs under tidigt 1900-tal, när kvinnor inte hade lika mycket rättigheter och många har tolkat Södergrans dikt som en hyllning till kvinnors självständighet och som ett sätt att bryta sig ut från vad som på den tiden ansågs typiskt kvinnligt.

De två dikterna nedan är skrivna i modern tid, utifrån vårt samhälles ideal. Läs de två dikterna och svara på frågorna två och två i en kommentar till inlägget! Skriv under med bådas namn.

Dikt 1: SOCIALA MEDIER – IRÉNE SVENSSON RÄISÄNEN

HTTP://WWW.POETEN.SE/DIKTER/SOCIALA-MEDIER.HTM

En stjärna föll

för sin brinnande önskan:
Se mig!
le mot mig en enda gång
du Facebookande, Twittrande
av dig själv förblindade människa

Stjärnan tog med sig önskan
om att en enda gång
få röra vid en sanning
större än sig själv
och gömde den i skuggan
där dödsskräcken bor

Stjärnan som brann
och slocknade lika fort
satt fast i ett nät av möten
där Jaget inte är större
än summan av alla
Gilla och kommentarer


Dikt 2: KRIGET – ANONYM

https://www.poeter.se/Las+Text?textId=1453932

Det är som att jag är två av mig

Ständigt de bråkar;
argumenterar, diskuterar,
förtrycker, nedvärderar,
Jag artikulerar;
meningslösa utbrott,
tankar som rusar, blod som sprutar

Vem är jag?

Min identitet, mitt jag
En delad självbild,
apatisk för omvärlden
Är det fantasi eller verklighet
när tiden försvinner?
Att välja ensamhet, intensiteten;
mänsklig värme, att vara nära,
förtrycka, kärlek, sorg, sanning,
vem är jag?

Vad har jag för rätt?

Jag har blivit slagen, ruinerad,
utnyttjad, manipulerad,
ständigt attackerad
Jag står kvar;
kämpar,
för frihet, min rätt att leva,
att vara, min egen, mitt jag

Samhället fallerar;
jag blundar, jag agerar,
men ingen reagerar
Jag skriker och propagerar,
de säger att jag överreagerar,
men jag faller,
och jag försvinner.
Jag springer;
på murar, på tak, på samhällets skal,
I dimman;
så många val

Det gör ont
och jag tystnar,
sjunker ner i min situation
fast i samhällets konstruktion

Ett andetag, jag stannar upp,
undrar,
gav jag upp?

 

Frågor till ”Kriget” och ”Sociala medier”

 1. Vilka teman kan ni urskilja i dikterna?
 2. Kan ni hitta någon metafor/liknelse? Om ja, hur kan ni avgöra att det är en metafor eller liknelse?
 3. Vad handlar de två dikterna om? Hur kan ni urskilja vad de handlar om? Redogör för en i taget!
 4. Hur uppfattar de båda jagen i texterna sig själva?
 5. Kan ni relatera till någon av dikterna? Om ja, hur? Om nej, vad är det ni inte kan relatera till?

5 reaktioner till “Kroppen, själen och individen – dikter”

 1. Sociala medier
  nej
  hur sociala medier påverkar ens självbild.
  den ser sig själv som för nuvarande starkt påverad av sociala medier.
  nej

  delade personligheter.
  ja, vi hittade metaforer, vi vet att det är metaforer då han inte använde ”som”.
  att ha två olika självbilder.
  han ser att han har en delad personlighet eller vad det är som är delat inom honom.
  nej

  carl har inte alls deltagit i extraheringen av dessa åsikter (sike)

  Gilla

 2. 1. Den första var om sociala medier medan den andra handlar om krig och frihet.
  2. I första dikten så hittar vi en metafor, ”Stjärnan som brann och slocknade lika fort..”(t.ex. om någon skulle lägga upp en bild på Instagram så skulle många se den och den skulle få mycket uppmärksamhet, men senare så kommer den inte få någon uppmärksamhet och ”slockna” och de som ger den uppmärksamhet går vidare), vi ser att det är en metafor för att den målar upp en bild istället för att bara skriva hur det egentligen är.
  3. Den första handlar om sociala medier, då hur det ser ut idag och hur det känns när vi t.ex. lägger upp en bild eller ett inlägg. Den andra handlar om hur en person beskriver känslorna under ett krig, hur det känns på slagfältet, i samhället och stämningen. Den beskriver mycket och delar upp dikten i olika delar, först hur kriget är om det skulle vara en person. Sen går den vidare till hur personen känner sig och efter det går det till hur samhället ser ut och hur det blir påverkat.

  Elsa & Viktor

  Gilla

 3. Theodor stellmar Martin Barosen

  1. första handlar om en person som beskriver en annan. denna person som beskrivs är upptagen med sitt jaget. detta jaget gör att denna person inte kan se hela bilden över sig själv utan tror att sociala medier skall uppfylla hens drömmar och självkänsla.

  En person som ser sig själv som två personer. det kan ha att göra med heteronormen som exempel. personen i sig kanske är homosexuell men han vet att normen säger att han inte an vara det. så han slåss över tankarna över hur han ska bete sig inom samhället.

  2. I första texten används en metafor om en stjärna. Texten handlar såklart inte om en stjärna utan det handlar mer om självkänsla.

  personen refererar till en slocknade stjärna för det är något som alla kan relatera till och förstå. En stjärna är något starkt och vackert. Och när det dör eller slocknar finns inget kvar. det är sorgligt och synd. det är exakt vad som händer med denna person.

  3. vi tycker redan att vi har svarat till denna fråga på våran första punkt.

  4. personerna utger inte sig själva som direkt självsäkra.

  5. Jag tycker vi alla är osäkra till vad vi exakt är. och vad men i själva verket utger sig själv med ordet jag. det man söker i livet är insikt och vetskapen om vad som gör jag till jag. och vad som gör mig speciell.

  Gilla

 4. Sverker Rasmusen
  Sociala medier
  1: Sociala medier, haffa guzz
  2: nej
  3: Utifrån det första stycket kan vi se att dikt författaren vill få subjektets uppmärksamhet men hen tittar inte upp från mobilen och dess sociala medier.
  4: Som en feg grabb?
  5: Nope, kan inte relatera till cuccery, jag kan inte relatera för jag försöker inte kommunicera med strangers.

  Kriget
  1: Självkamp mellan olika idéer och identiteter, samhällskritik
  2: Det är overkliga/orealistiska situationer som används som metaforer och liknelser för att de använder ordet som och jämför 2 olika subjekt.
  3: Kriget inom en själv och samhället.
  4: Hen uppfattar sig negativt och sig som osäker.
  5: Ja för jag är emo /Sverker

  Gilla

 5. 1. sociala medier, kärlek, sorg, själv konflikt och självkänsla
  2. stjärnan tog med sig önskan, få röra vid en sanning. Man vet att det är metaforer för att de är något som beskriver något på ett annat sätt. På murar på tak på samhällets skal. Det är en metafor för att man är utanför.
  3. Den första handlar om någon som har en crush på någon som personen har hittat på sociala medier det ser man för att han önskar att få träffa denna personen. Den andra handlar om själv konflikt det märker man för att hen skriver allt i jag form och hen har svårt att bestämma sig om hur han är.
  4. Den första är kär den andra är någon som inte är säker på vad hen är.
  5. Att få en crush på någon som man inte har träffat bara någon man har sett eller pratat med genom sociala medier är något som blir mer och mer vanligt. Själv konflikten i den andra handlar om att inte veta vem man är och det ärnågot jag förstår

  Richar, Adam och Arian

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: