Voltaire och Shelley

Voltaire och Marys Wollstonecraft Shelley har båda blivit kända för sina böcker, Candide och Frankenstein. Båda böckerna handlar om Gud och de berör också (därmed) existentiella frågor.

Ni ska nu göra en undersökning om dem.

 

Ni ska i en ”Voltaire for Dummies” eller ”Shelley for Dummies” skriva om:

Vilka de var

Handlingen i respektive bok

Vad böckerna har att säga om Gud (och livet)

Ett eller två viktiga citat

Förklara varför man ska bry sig

 

😉

 

3 reaktioner till “Voltaire och Shelley”

 1. Vilka de var
  ​Mary Shelley var en engelsk författare som föddes i London 1797. Hon skrev bland annat noveller och biografier. Hennes mest kända verk, ”Frankenstein: eller den moderna Prometeus”, fick hon idén för när hon var 19 år gammal på en resa vid Genévesjön. Hennes senare verk har först på senare år blivit uppmärksammade och kända. Hon dog vid 53 års ålder av en hjärntumör i London.

  Handlingen
  Victor Frankenstein, en galen vetenskapsman som försökte göra många galna experiment, som kanske inte lyckades. Som så många andra kände sig Frankenstein ensam, därför lekte han gud själv och skapade han liv. Från likdelar av andra satte han ihop en varelse, fult som få, men stark som få. Ut i världen varelsen gick. Han hjälpte en familj att plocka in ved och ville vara en del, men det ville ingen annan. Varelsen var inte lik en människa med sina gula fula hud blev han utstöt och hatad av samhället. Varelsen fylldes med hat och ilska mot sin existens och blev därmed ett äkta monster. Han ilska mot sin skapare växte och växte. Ilskan blev så stor så han dödade Frankensteins vänner. Från att vara en varelse levande i en värld av möjligheter, blev han enbart ett monster levande berserk och vara utstött tvingade monstret Frankenstein att skapa ett nytt monster.

  ​Gud
  Vad böckerna har att säga om Gud(och livet): I boken så tar Doktor Frankenstein guds kraft att skapa liv utan att kunna förutspå konsekvenserna. Frankenstein skapar ett monster, som med tiden inser den mörka sidan med mänskligheten och använder den andra delen av guds krafter(att ta liv). Hela Frankensteins resa kan liknas vid historien om Adam, där Adam börjar som godhjärtad men efter att ha ätit kunskapens äpple så inser han hur mörkt allting är. Dessa tankar om att inte leka gud har spår i vårar samhälle med tankar som, ”man ska inte forska om ”steam cells”” och andra saker som skulle kunna liknas vid att ”leka Gud”.

  ​Citat
  ”Hans gula hud täckte knappt maskineriet av muskler och ådror därunder /…/ hans vattniga ögon, som nästan tycktes ha samma färg som de gulvita hålor de var infattade i, och till hans förtorkade hy och raka, svarta läppar.”

  “Medan jag talade gled en mörk sky över min åhörares anletsdrag. Först lade jag märke till att han försökte tygla sin upprördhet, han satte handen för ögonen. Min röst stockade sig och svek mig, när jag såg tårarna snabbt trilla ner mellan hans fingrar”

  ”Did I request thee, Maker, from my clay
  To mould me Man, did I solicit thee
  From darkness to promote me?”


  Varför bryr man sig?
  Mary Shelley och framför allt hennes verk Frankenstein eller den moderne Prometeus är fortfarande viktig hundra år efter, eftersom att den tar upp frågor om vad som är etiskt rätt inom medicin och vetenskap. Shelley’s verk tar upp frågor som vi fortfarande tar upp idag.

  Gilla

 2. 1. Francois-Marie Arouet, oftast känd som Voltaire, va en fransman född 1694, circa hundra år innan Franska Revolutionen. Han va en stor förespråkare av de Engelsk-Brittiska förhållningssättet gentemot tryckfrihet, religionsfrihet och styrelsesätt(parlament sen 1685). Efter att han bråkade med en adelsman från Frankrike så tog han flykt till England, där träffade han Lord Bolingbroke som visade honom verk av Newton och Locke som startade hans intresse för filosofi och mest antagligen hans intresse för ”bevis-berättigad” vetenskap, det var också här som han började gilla de Brittiska, mer moderna, lagar gällande friheter. Efter att han kom tillbaka från England fortsatte han sin karriär och släppte den politiska boken ”Filosofiska brev om Engelskmännen”(1733) som snart förbjöds i Frankrike pga upproret mot de feodala system. Trotts sin backlash med boken lyckades han bli en ledamot vid den Franska Akademin 1746 där han fortsatte sin kamp. Han dog 1778, 11 år innan hans revolution skulle komma, även fast han aldrig tog del av den va han en av de mest inflytelserika personerna under den samtiden och skulle därför vara en katalysator till revolutionen.
  Del av Aaron

  2. Candide av Voltaire
  Boken handlar om den unge Candides resor och de äventyr han upplever efter att han har blivit utsparkad från baron Thunder-ten-Troncks slott. Boken är en satirisk pikareskroman och en idéroman, Voltaire driver med tänkaren Leibniz på det sättet att hur mycket huvudpersonen Candide råkar ut för så lever han i ”den bästa av världar”. Han kritiserar kyrkans ideal,
  Del av Andreas

  3. I Voltaires bok Candide så förklarar Pangloss och hans student att Gud är perfekt och så måste han ha skapat en perfekt värld som vi lever i. Dem tar för givet att Gud verkligen finns, och att en liten del av ondska tror dessa filosofer att Gud inte är riktigt “god” eller allsmäktigt, och tycker att idén om en imperfekt gud är helt meningslöst.

  Voltaire accepterar inte att en perfekt Gud(eller en Gud) behöver existeras. Utan han skämtar om att världen är helt god utan svåra problem, han har en väldigt stor satir mot denna idé genom romanen.
  Del av Joshua och Jesper

  4. ”Lyckan är en dröm och lidandet verklighet.”

  ”Alla världens storheter väger inte upp en vän.”

  ”Låt oss nu odla vår trädgård”
  Del av Azlan

  5. Voltaire var en förespråkare för yttrandefrihet och religionsfrihet, han skrev många böcker som kritiserade kyrkan och Frankrikes politiska system. Voltaire var flera gånger tvungen att gömma sig eller fly landet pga sin kritik mot systemet, vilket var olagligt under denna tiden. Voltaire ägnande sig mycket åt fysik och skrivning. Varför vi ska bry oss är för att han förespråkade som sagt yttrandefrihet och religionsfrihet som fortfarande är ett ”problem” idag i tex Syrien.
  Del av Axel och Viktor

  Gilla

 3. voltaire var en fransk författare och filosof under upplysningen.
  Han skrev dikter och skådespel. Han var en av världslitteraturens skickligaste debattör.

  Voltaire anslöt sig till kampen mot religiös intolerans mot politisk förryck, och mot okunnighet och fördomar på all områden. Han presenterade bland annat Isaac Newton, för den franska befolkningen, och informerade fransmännen om Englands religionsfrihet, tryckfrihet och styrelsesätt.
  Han var en av sin tids mes inflytelserika personer.

  Candide Handlar om Pojken Candide som bor i Tyskland Han var tvungen att gå med i den Bulgariska armen.
  Därefter får läsaren uppleva kriget utifrån Candides perspektiv.
  Efter kriger träffar han sin gamla magister, Pangloss, från slottet.
  På en resa till Sydamerika hittar candide drömlandet, Eldorado, där alla är lyckliga.
  Men han väljer att inte stanna där eftersom att han inte kan leva utan Kunigunda.
  Han hitter henne tillslut, men hon hade råkat ut våldtäkt, massaker och prostitution.
  men av plikt så gifter han sig med henne ändå och bor tillsammans med Pangloss.

  Pangloss och hans student Candide kvarhåller länge idéen att allting har en mening och att ”Allt är det bästa i det bästa av alla möjliga världar”. De ser det som guds arbete eftersom det är del av gudsplan, t.ex problem och lid.

  Elias & Johan

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: