Genetik, gen – etik

Voltaires fråga om vi kanske bor i ”den bästa av världar” handlar ju lite om vi som varelser och civilisation kan nå perfektion, eller om vi ska nöja oss med att världen är problematisk och att även lösningar skapar problem…

I Shelleys Frankenstein får vi se att även den moderne Prometeus ”leker med elden” och bränner sig: skapar oanade och långtgående konsekvenser genom sin nyfikenhet och fåfänga.

Båda verken bottnar i kritik av enkel utvecklingsoptimism och bjuder till ödmjukhet inför de problem människorna skapar alldeles själva här i världen.

Verken berör därmed de pågående debatterna om genteknik och transplantation

http://fof.se/tidning/2015/5/artikel/ny-genteknik-maste-bromsas
http://www.unt.se/asikt/debatt/genteknik-maste-ifragasattas-2795834.aspx
https://www.svd.se/genteknik-avgorande-for-att-slippa-svalt

Besvara följande fråga:
Vilka lösningar och löften bär genforskningen? Vilka problem och hot?

Svaret kan hållas kort, men läs ovanstående artiklar.

Gatacca – filmen som klippet ovan är hämtat från finns i sin helhet på YouTube. Den handlar om en framtid där gentekniken utvecklats.

6 reaktioner till “Genetik, gen – etik”

 1. De lösningar och löften som finns i den genetiska forskningen kan vara t.ex hålla ett hållbart samhälle i framtiden, påverka den framtida livsmedelsförsörjningen och motverka klimatuppvärmningen. Man kan redigera snabbt, enkelt och billigt arvsmassan hos levande organismer med hjälp av genteknik, vilket kan påverka oss människor på många olika sätt t.ex botning mot genetiska sjukdomar.

  Men, det staten och andra forskare är rädd över är hur tekniken kan påverka de genetiska förändringarna hos en människa och hur Sverige och Eu skulle hamna i en mycket allvarlig konkurrenskraft ifall de skapade tekniken. Staten argumenterar också om vilka etiska problem kan uppstå ifall man inte väljer tekniken mot någonting användbart, t.ex mot genetiska sjukdomar. Ett allmän problem som kan uppstå ifall man satsar på genforskningen kan vara att ekonomin kommer att sänkas jätte mycket.

  Gilla

 2. Azlan, Joshua, Andreas
  Genforskning är avgörande för att slippa svält. Man kan använda sig av genteknik för att tredubbla produktionen av vegetabiliska oljor utan att behöva öka den odlade arealen.

  Problemen och Hotet med genforskningen är att forskarna kan skapa något omänskligt som kan ändra vårt syn på mänskligheten. Dem kan skapa något omänskligt starkt eller något helt horribelt. Därför är genforskning åt människor förbjudet.

  Gilla

 3. De stora fördelarna med genteknik är att man kan anpassa tex växter så att dom kan tåla olika väder och kunnas odlas på ställen med dåliga förutsättningar. Genteknik har lätt fram till att vi kan producera mer mat på samma ytor, vilket är viktigt för att vi människor blir bara fler och fler och ytan att odla på är begränsad.

  Riskerna med genteknik är att forskarna kan göra saker som kanske kan påverka människans DNA och då leda till mutationer. Vilket kan ändra vår syn på mänskligheten.

  Gilla

 4. Vilka lösningar och löften bär genforskningen? Vilka problem och hot?

  Genforskningen har löften om att motverka genetiska sjukdomar, men också löften om att lösa svält problem och miljö problem. Genom att genmodifiera grödor så att dem får ökad skörd så får dem mer livsmedel vilket motverkar svält, men ökad skörd innebär också ökad produktion av vegetabiliska oljor, som minskar behovet av fossil oljor inom kemiindustrin. Allt detta utan att behöva skövla skog för att göra plats till mer okrar.

  Problem och hot inom genforskningen är att det kan gå väldigt fel, iallafall när det kommer till att genmodifiera levande varelser.
  Det är också ett hot mot företag som försörjer sig på att sälja växtförädling, men också mot kemiindustrin som gjort storta investeringar inom petrokemin.

  Gilla

 5. Genforskingen har många ttribut både bra och dåliga. På platser i världen där en stor del människans befolkning finns är tillgången till mat mindre då det helt enkelt finns mindre plats att odla grödor på. Detta problemet minskas genom genforskingen, som genmanipulerar växter för att de ska få de rätta attributen i sina förhållanden.

  Problemen mot genforskingen finns. Är det rätt att skapa / manipulera en människa som har en möjlighet att bli missbildad är ett exempel. Går det att manipulera grödor som skadar människor istället för att hjälpa dem? Kan denna forskingen hamna i ett exklusivt monopol där de rika är de enda med tillgång? Problemen är många.

  Gilla

 6. de bra sakerna med genforskning är att man kan motverka mot genetiska sjukdomar och att kunna genmodifiera djur så man kan få tag på mer kött.

  det dåliga med genforskning blir nog om man kommer börja genmodifiera människor, då vi kan bli omgjorda till mutanter eller nånting värre.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: