”Nordens dag”

Bakgrund

Du jobbar på PR-byrå. Er byrå ska lämna förslag till hur norden kan marknadsföras i samband med Nordens dag. Kulturdepartementet vill köra en helsida i tidningen. I uppdraget står det att byråns förslag ”ska utgå från ett mångfaldsperspektiv”.

I Sverige så firas i år nordisk gemenskap. Jubileet sker på årsdagen av Kalmarunionen, den sjätte juni.

Uppdraget: ”Norden idag!”

Konstruera en helsidesannons som innehåller åtminstone EN bild. Berätta något om vad du tycker alla svenska barn och ungdomar borde känna till om norden, de nordiska språken och/eller skandinavisk litteratur.

Glöm inte mångfaldsperspektivet!

Krav

 1. Länka till en bild eller beskriv bilden.
 2. Annonstext 200-300 ord, max.
 3. Förklara i en kommentar hur ni tänkte att er annons firar norden.
 4. Om du gör en egen bild, mejla in uppgiften.

 

 

 

5 reaktioner till “”Nordens dag””

 1. VI använde bilder som beskriver det allra bästa med Sverige, Svensk vinter o Svensk Sommar är underbara. Svensk firande är också underbart.

  Gilla

 2. Norrsken/Polarsken

  Är du en äventyrare? Har du sett hela norden? Gillar du att se på stjärnor och rymden? Då är du nog intresserad av Norrskenen även kallad Polarsken här i norden. Norrskenen är ett ljusfenomen som sker när laddade partiklar kraschar i atmosfären som skapar dem vackra ljusen i himlen. Vet du inte vad detta betyder? Kom och besök oss här i Kiruna, så har du en chans att se ditt första norrsken! Här kommer det flera turister från flera olika länder och religioner, det spelar ingen roll vem som kommer vi tar emot alla!

  Gilla

 3. Fram till år 1892 så var Svenskan det enda administrativa språket i Finland. Finskan pratades alltså bara i hemmet. I och med Finlands självständighet år 1917 så avtog svenskans dominans som utbildnings och kultur språk och finskan tog över. Detta beskrivs som finska språktiden. Efter en utbildningsreform 1970 blev båda språken obligatoriska i skolan och du behövde studera båda för att få en student exam. Numera, efter 2004, är bara modersmålet ett måste och det andra språket är frivilligt.

  I den bifogade bilden visas det var i Finland som svenskan pratas. I de ljusblåa områdena pratas båda språken med finskan som majoritetsspråk och i de mörkblåa områdena pratas båda med svenskan som huvudspråk. Den mörkaste blå visar var det bara talas svenska.

  Gilla

 4. Sverige och Norden växer, ny historia skrivs dag för dag, då är det viktigt att vi värnar om det som är vårt, det som vi kan dela med våra medmänniskor, det svenska språket.

  Sverige har en lång historia som börjar från de fornnordiska vikingarna. Vikingarna som levde i norden utvecklade sitt eget språk för att kunna tala med varandra, fornnordiska. Där i från utvecklades de språk som idag de Svenska, Norska och Danska språken.

  Dessa språk har utvecklats under tidens gång, svenskan har t.ex. lånat ordet ”skomakare” (schuhmacher) från tyskan och journalist från franskan. Denna utveckling finns även idag då ord som Jalla (skynda) lånas in från arabiska.

  Varför är detta viktigt? Jo, Sverige utvecklas och därför behöver det svenska språket också göra det. Idag så får Sverige en stor del invandrare från länder där arabiska är språket som talas. De tar med sig sina traditioner och sätt att prata att det influerar språket som är här.

  Världen förändras till en plats där fler människor får leva ut sina drömmar. Framtiden är viktig men vi får inte glömma vår historia oavsett hur ful den är.

  Så vi ber er kom ihåg vår historia och kultur, alla som bor i detta land, och tänka på hur vi kan göra framtiden bättre tillsammans!

  KOMMENTAR
  Vi tyckte det var viktigt att kunna sätta både de nordiska språken som lika men även lägga ett fokus på Sverige och svenskan.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: