Språksociologi 4

Hej!

Idag har jag ett läkarbesök. Ni ska göra nedanstående uppgift. I uppgiften så ska ni hitta information på nätet eller i andra källor för att kunna lösa uppgiften. Uppgiften är obligatorisk och ska var klar innan midnatt.

Uppgift

  1. Beskriv kortfattat några typiska skillnader som finns mellan könen rent språkligt.
  2. Beskriv kortfattat hur det märks på språket om man kommer från en grupp med hög inkomst och hög utbildning och hur det märks att man kommer från en grupp med låg inkomst och låg utbildning.
  3. Ange källor för det du skrev under 1 och 2, det vill säga ge länkar eller källhänvisning till den bok du läst för att hitta information om språk och kön och språk och klass.

2 reaktioner till “Språksociologi 4”

  1. 1.
    Min tolkning, med hjälp av källor, utav skillnaden mellan de olika könen kan beskrivas som öppen och stängd. Killarnas sätt att prata är mer öppet och rakt på sak. De använder sig av starkare ord eller meningar för att ta mer plats och en ståndpunkt om relevanta ämnen.

    Tjejer åt andra sidan är lite mer sluten. De vill ha en gemenskap med andra tjejer och söker diskussioner för att föra en dialog vidare. Diskussionerna kan även användas för att få accepterande av andra, till skillnad från killar som själv tar fram sin acceptans.

    2.
    Den stora skillnaden man kan se mellan arbetarklassen och överklassen är den fina svenskan. Överklass personer kopplas oftast till det finare svenskan, rikssvenskan. Underklassen kopplas ofta till en fulare svenska. Detta kan bero på utbildningen, om den är bra eller dålig. I skolan är det vanligast att rikssvenskan lärs ut och då blir det att det klassas som det ”finare” språket.

    Språk kan även utvecklats i olika typer av kretsar. Det finns inte ändas två olika typer av svenska. Språket utvecklas i den korta kretsen runt om sig så att språket känns bra att använda och anpassas med tiden hos de talande. Språket går att göra finare och fulare o olika grader.

    3.
    https://rigmormortis1998.wordpress.com/2010/11/09/manligt-kvinnligt-sprak/
    https://www.svd.se/klasskillnader-syns-i-spraket
    Egna tankar & tolkningar

    Gillad av 1 person

  2. 1. Några av dessa typiska skillnader skulle vara att män oftast ser förhandlingar som ett spel med vinnare och förlorare, medan kvinnor ser det som ett sätt att skapa goda relationer. Kvinnor tar oftast up privata och offentliga saker i liknande sammanhang och de skiljer på dem på en annan lägre nivå än vad män gör.
    2. De med en låg inkomst har oftast ett språk med mycket slang ord . De med en högre inkomst har oftast antingen har ett mer sofistikerat språk eller ett språk med många förkortningar som används vid olika snabb meddelanden t.ex. sms, Facebook meddelanden eller något liknande.
    3. De källor som jag har använt mest för denna uppgift är dessa:

    http://larare.at/svenska/moment/spraksociologi/manligt_kvinnligt_sprak.html

    https://rigmormortis1998.wordpress.com/2010/11/09/manligt-kvinnligt-sprak/

    https://sv.wikipedia.org/wiki/Kriminogena_faktorer

    Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: