Språklära 3: norskan

Inledning

När Birger Jarl på 1200-talet skulle ta emot ett besök från norrmännen i Stockholm så talade han om för sina riddare att den som kallade norrmännen för ”norrbagar” skulle få dödsstraff. Ibland är språk farligt och ord förbjudna. Det gäller i de flesta kulturer. Vissa saker är tabu, det som inte får benämnas.

Med Norge och norrmännen delar vi dock en lång kulturell historia. Folkgruppen vikingarna var grunden för våra språk och våra första litterära texter och kulturella berättelser är desamma. Dit hör Eddan och den isländska sagan. (Ett språk, dess litteratur och dess historiska erfarenheter hänger ju ihop som vi pratade om tidigare när vi pratade om vi behövde behålla alla språk och inte kunna använda engelskan istället). Dessa texter blev dock bevarade på isländska och inga nedtecknade varianter finns från de geografiska delar av Skandinavien som idag kallas Sverige och Norge.

Den moderna norska litteraturen är egentligen nästa bidrag till världslitteraturen. (Det finns de som hävdar att den isländska sagan kanske är Skandinaviens enda bidrag till världens litteratur).

Diskutera

Vilka ord är tabu idag? (Dvs passar inte att ta upp i vardagliga sammanhang?)

Jantelagen

En annan framstående författare var Aksel Sandemose , som var norsk-dansk. Jantelagen formulerades i romanen En flyktning krysser sitt spor (1933), med vilken Sandemose fick sitt genombrott. I denna skildrade han småstadslivets självutplåning. Detta var något som många kände igen sig i och Jantelagen är än i dag välkänd. Sandemose tillhörde en grupp författare som på 1930-talet stod för något nytt och mer radikalt än tidigare författare i Norge, inspirerade av bland annat Sigmund Freuds teorier och psykologi.

Jantelagen

  1. Du skal ikke tro at du er noe.
  2. Du skal ikke tro at du er like så meget som oss.
  3. Du skal ikke tro du er klokere enn oss.
  4. Du skal ikke innbille deg du er bedre enn oss.
  5. Du skal ikke tro du vet mere enn oss.
  6. Du skal ikke tro du er mere enn oss.
  7. Du skal ikke tro at du duger til noe.
  8. Du skal ikke le av oss.
  9. Du skal ikke tro at noen bryr seg om deg.
  10. Du skal ikke tro at du kan lære oss noe.

Diskutera

Vissa menar att jantelagen är den nordiska motsvarigheten till the American Dream. En kulturell idé som format nationer. Hur skulle du beskriva svensk kultur för en amerikan? Ligger det något i jantelagen?

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: