Dr Glas

Posta ett citat eller två ur Doktor Glas. Det får gärna beröra existentialism på något sätt. Kommentera valet av citat.
Jag förväntar att alla läst minst 70 sidor kl. 14.30 idag.

16 reaktioner till “Dr Glas”

 1. ”Men han har vant sig att begagna Gud till allt möjligt, som det bäst passar sig för honom. Det göra de alltid, jag känner ju så många präster. Jag hatar dem. Men han är ingen hycklare, tvärtom, han har visst alltid ansett det som något självklart, att hans religion är den rätta, och snarare tror han att de som förkasta den måste vara bedragare, elaka människor, som ljuga med flit för att föra andra i fördärvet.”

  Detta känns som ett ganska aktuellt citat även idag då det finns en grupp av terrorister kallade IS som uttalar sig som muslimer och anpassar sin religion efter sina val, men i verkliga fallet handlar det inte alls om religion. Här läser vi om en präst som väljer att anpassa Gud efter sina egna behov och vägrar se världen från en annan synpunkt.

  Gilla

 2. ”Men han har vant sig att begagna Gud till allt möjligt, som det bäst passar sig för honom. Det göra de alltid,…”
  Detta citat passar mycket väl in i hur människor genom tiderna har använt ”Gud” som ett slags redskap för att skapa lagar och regler för att kunna förtrycka andra människor för egen vinning.

  Gilla

 3. ”Jag trodde, att vid den mannens sida skulle min längtan slockna och mina begär dö bort, och att det var på det sättet Gud hade ordnat det för mig.” – Ett exempel av en människa som anser sig förtjänande av bestraffning, ett mentalt problem, och som skyller sina egna vanföreställningar på Gud.

  Gilla

 4. Jag har läst 70 sidor !

  1. ”Och ändå höll jag av honom. Kanske mest därför att han var så stolt över mitt goda huvud. Och också därför att han alltid var så fint klädd. En tid hatade jag honom också, därför att han inte var god mot min mor. Men så blev hon ju sjuk och dog. Jag märkte då, att han sörjde henne mera än jag själv förmådde med mina femton år, och då kunde jag ju inte hata honom längre.”

  Därför jag valde detta citat var för att det sammanfattar mer eller mindre Dr Glas känslor till hans far. Han hatade sin far, men älskade honom samtidigt.

  2. ”Blåsten ruskar om i träden på kyrkogården, och regnet skvalar i takrännan. En fattig slusk med en butelj i fickan har sökt skydd under kyrktaket, i en vrå invid en strävpelare. Han står stödd mot den röda kyrkomuren, och hans blick irrar from och blå bland de drivande molnen. Det dryper av de två magra träden vid Bellmans grav. Snett över kyrkogårdshörnet ligger ett beryktat hus; en flicka i lintyget tassar fram till ett fönster och rullar ner gardinen.”

  Detta citat målar upp en bild av hur det såg ut på denna tid. Alla hade det inte bra, och inte alla hade ett tak över huvudet, förutom det som de hittade för stunden när det behövdes. Detta kan även beskriva dagens situation, då samma sak gäller med dagens flyktingkris och bostadsbrist. Allt som har hänt i vår historia, kommer tillbaka igen, senare i tiden.
  Ta detta som ett exempel.

  Tack för mig ! 😀

  Gilla

 5. ”Jag har gråa dagar och svarta stunder. Jag är inte lycklig”

  I detta citat och många andra i boken kan man se hur Doktor Glas ser på livet. Vi ser hur olycklig han är och hur han inte ser någon mening med livet.

  Gilla

 6. 11 juli
  ”Mänsklighetens minne är bristfälligt och orättvist, och våra äldsta och största välgörande ha vi glömt.”

  Oavsett vad vi än gör i livet så kommer det att glömmas bort

  14 juni
  ”och plikten, vilken förträfflig skärm att krypa bakom för att slippa göra det, som bör göras.”

  Gilla

 7. ”Och medan jag satt så och lät blicken sjunka in och vila i den djupa sommargrönskan därute, gledo mina tankar in på en fantasi som jag roar mig med ibland”

  Alla behöver en plats där vi kan vara för oss själva och tänka på det vi vill. Helt enkelt en plats där vi kan slappna av till hundra procent och stänga it allt och alla andra.

  Gilla

 8. ”Det brinner en eld, han brinner så klart, han flammar som tusen kransar. Skall jag gå in i elden gå och med min käresta dansa?” Sida 25.

  En fri människa som känner en kärlek till en annan. Ska han ta steget in i elden, ett val som kan vara avgörande för framtiden. Ett val som kan leda till ångest och deppression.

  Gilla

 9. ”Rättigheter. Jag for med handen över pannan. Jag ser rött för ögonen, när jag hör det ordet nämnas i den betydelsen. Gud i himlen, hur har det gått till i människornas hjärnor, när de gjorde rättigheter och plikter av detta! Det stod genast klart för mig, att här måste jag hjälpa, om jag kunde.”

  Detta visar tydligt på att Dr Glas tycker att människan har en fri vilja och människan är fri genom sina val och med hjälp av sina handlingar definierar sig själv. Dr Glas ville hjälpa fru Gregorius att ta ansvar för hennes liv eftersom hon har en fri vilja och enligt Dr Glas egna åsikter så har man inte dessa ”plikter”. Han kan inte göra något annat än att hjälpa henne.

  Gilla

 10. ”Nej, jag förstår det icke. Varför skall det vara så, varför skall det alltid bli så? Varför skall kärleken vara trollguldet, som andra dagen blir vissna löv, eller smuts, eller ölsupa?”

  Allt är förgängligt precis som Doktor Glas beskriver. Det som finns ena dagen kan andra dagen vara borta och det är inget man kan styra över. Eftersom att inget kommer att vara för evigt måste vi ta vara på det vi har och leva i nuet. Jag tycker det är en viktig lärdom och därför valde jag citatet.

  Gilla

 11. ”Rättigheter. Jag for med handen över pannan. Jag ser rött för ögonen, när jag hör det ordet nämnas i den betydelsen. Gud i himlen, hur har det gått till i människornas hjärnor, när de gjorde rättigheter och plikter av detta!”

  Detta citat handlar om Doktor Glas tankar kring sex samt skyldigheter och rättigheter gällande det. Att fru Gregorius söker hjälp av en doktor för att komma på någon sjukdom och i sin tur på detta sätt slippa ha sex med sin man, är en otroligt komplicerad väg att gå. Men det förändrar inte det faktum att detta var en rättighet för männen i samhället under denna tid. Det förändrar inte det faktum att det var kvinnors skyldighet att tillfredsställa sina män när de ville det. Det är ett äckligt synsätt, men som tur är dessa ”rättigheter” något man knappt ser idag, och de som fortfarande söker efter dem får konsekvenser till följd.

  Gilla

 12. ”Jag har gråa dagar och svarta stunder. Jag är inte lycklig”

  Dr Glas ser livet som mörkt, deprimerande och är olycklig över sitt liv. Citatet ger en förståelse över hur Dr Glas upplever sitt liv.

  Gilla

 13. ”Han sade att vi inte kunde veta, om inte Gud har för avsikt att skänka oss ett barn, fast vi inte ha fått något hittills, och därför skulle det vara en mycket stor synd om vi slutade upp med det som Gud vill att vi skall göra för att få barn…”

  Jag valde citatet eftersom jag tycker att det belyser de existentiella frågorna på ett bra sätt. Är meningen verkligen att alla människor ska ha barn och är alla kapabla till att ta det ansvaret som krävs. I citatet lyfter man fram Guds vilja när det gäller fortplantning men en ännu större fråga är verkligen om Gud ens existerar. Kan man verkligen ”lyssna” och anamma Guds vilja om det kanske inte ens finns någon Gud.
  Eftersom citatet går att tolka på så många olika nivåer så kändes det som ett spännande val av citat.

  Gilla

 14. ”Midsommarnatt. Ljusa, blå natt. Jag minns dig ju från barndomen och ungdomen som den lättaste, yraste, luftigaste av alla årens nätter, varför är du så kvav och ängslande nu?”

  Det här citatet ger en bra insikt på hur doktor glass ser på sitt liv. under sina ungdomsdagar var han lycklig i livet men nu är han deprimerad och olycklig. Det visar också på att det var något som hände tidigare i sitt liv för att han skulle bli så deprimerad som han är nu. Den visar alltså att något hemskt har hänt honom tidigare i sitt liv

  Gilla

 15. ”Jag är inte lycklig. Dock känner jag ingen som jag ville byta med; mitt hjärta krymper ihop vid föreställningen att jag kunde vara den eller den bland mina bekanta. Nej, jag ville inte vara någon annan.”

  Doktor Glas skriver flertalet gånger att han är olycklig och missnöjd med sig själv. Han finner ingen mening med livet. Även om han ser ner på sig själv vill han ändå inte vara någon annan. Jag tror Doktor Glas inte vill anpassa sig efter andra utan utvecklas som person i sin egen takt.

  Gilla

 16. ”Rättigheter. Jag for med handen över pannan. Jag ser rött för ögonen, när jag hör det ordet nämnas i den betydelsen. Gud i himlen, hur har det gått till i människornas hjärnor, när de gjorde rättigheter och plikter av detta!”

  Detta citat handlar om Doktor Glas tankar kring sex samt skyldigheter och rättigheter gällande det. Att fru Gregorius söker hjälp av en doktor för att komma på någon sjukdom och i sin tur på detta sätt slippa ha sex med sin man, är en otroligt komplicerad väg att gå. Men det förändrar inte det faktum att detta var en rättighet för männen i samhället under denna tid. Det förändrar inte det faktum att det var kvinnors skyldighet att tillfredsställa sina män när de ville det. Det är ett äckligt synsätt, men som tur är dessa ”rättigheter” något man knappt ser idag och de som fortfarande söker efter dem får konsekvenser till följd.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: