Språksociologi 3

Dagens lektion

Vi har pratat om språk och kön och ni har fått kartlägga ert eget språk i en mindmap.

Idag ska ni se på ett avsnitt av värsta språket.

Uppgift

Vad lärde du dig om hur språket påverkas av sociala faktorer. Posta som en kommentar,

 

9 reaktioner till “Språksociologi 3”

 1. Filmen handlade om hur vi har olika dialekter vad dialekten beror på, hur vi uttalar ord beroende på ursprung, bakgrund och uppväxt. Också om man vill lära sig nya språk så är det enklare när man är yngre, för när man är äldre så är det mycket möjligt att man bryter.
  Jag tog lärdom av språkinlärning att det är viktigt stt lära sig ett både andra och tredje språk i skolan för det är mycket svårare att prata rent efter 20 år.

  Gilla

 2. Vad filmen handlade om var att vi har olika dialekter beroende hur gammal man är, vad man har för dialekt, hur vi säger ett ord, vart man kommer ifrån eller sin backgrund så kan det variera. Dem som vill lära sig nytt språk kan ha det svårare eller lättare beroende på hur gammal man är, om man är äldre så är det svårare och om man är yngre så är det lättare.

  Gilla

 3. Filmen handlar om att vi har olika dialekter beroende på vart man kommer ifrån och hur gammal man är. Vi får också veta att det är lättare att lära sig nya språk när man är yngre.

  Gilla

 4. Det filmen handlar om är att vi har många olika dialekter som både beror på vart man kommer ifrån och var man är uppväxt. vi får även veta att det är lättare att lära sig ett andra eller tredje språk när man är väldigt ung medan det blir svårare desto äldre man blir.

  Gilla

 5. Videon handlar om vem som egentligen bestämmer över det svenska språket. Programmet kommer med slutsatsen att de inte alls är någon högt uppsatt person eller svenska akademin som bestämmer utan att det är folket som bestämmer hur språket formas. Att det är de ungas slang och förkortningar som i framtiden förändrar språket där kultur, etnicitet och umgänge är stora faktorer över hur det svenska språket kommer att utvecklas i framtiden.

  Sen gick de in på språkhistoria och pratade om hur Sverige hör till den indoeuropeiska språkstammen och Finland till den finska språkstammen.

  Efter det så jämförde de skriftspråket med talspråket och hur talspråket är mycket mera slarvigt och funnits mycket längre.

  Slutligen diskuteras det hur språket är mansdominerat och att den manliga orden är de normala vilket kan skapa mycket förvirring.

  Nu skrev jag mer av en sammanfattning än vad jag lärt mig av programmet vilket inte riktigt var uppgiften. Anledningen till att jag skrev en sammanfattning istället är för att jag tidigare sett programmet och lärde mig alltså inget nytt.

  Gilla

 6. Vi får lära oss att människor som talar samma språk har olika dialekter beroende på vart man kommer ifrån och hur gammal man är. man får också veta att det blir svårare att lära sig ett språk när man blir äldre.

  Gilla

 7. Filmen handlar om hur språket ändras med genrationer och hur vi har ansvar att ändra språket. Den handlar också om hur många språk är lika pga att dom är släkt. Och hur ingen styr språket utan att språket är ska anpassas hur vi andvänder det

  Gilla

 8. Vad jag uppmärksammade i detta avsnitt var att en stor del av utvecklingen av språket påverkas utav sin nära omgivning. Med det menar jag att språket kan ändras och anpassas efter tidigare språk, vänner och familj, så att språket blir något lättare att använda med t.ex. vänner eller familj.

  Oftast vill man även tillhöra sin omgivning för att känna sig som en av dem. Det kan betyda att man måste förändra sitt språk så det liknar det språket som används i området. Då kan man känns en gemenskap med de närmsta personerna. Detta kan ske vid t.ex. flytt från landet in till staden.

  Gilla

 9. Jag lärde mig att språket utvecklades av vanliga personer. De kunde ha sagt ordet med en annan mening men de som hörde det omfattade det som något helt annat. Språket ändras med tiderna och med befolkningen som talar de orden.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: