Språksociologi 1

Inledande fråga

  • Finns det nåt ord, uttryck eller någon dialekt eller ett sätt att tala på som irriterar dig eller som du tycker är felaktigt? Vad ? Varför?
  • Bör vi minska språkvariationer i Sverige?
  • Talar vissa människor bättre eller sämre? Hur så?

Dialekt

Rikssvenska?

Sociolekt

 

Språksociologin utvecklades på 1960- och 1970 -talet och en amerikan William Labov och en engelsman Basil Bernstein är förgrundsgestalter.  Labov undersökte språket hos svarta ungdomar i Harlem. Deras språkliga varietet hade låg status, men fungerade inte sämre varken som tankespråk eller för kommunikation, konstaterade Labov.

Basil Bernstein undersökte  hur engelska skolbarn lyckades i skolan. Bernstein såg att arbetarklassbarn lyckades sämre och hade en teori om att det berodde på hur man pratade hemma. Han menade att i arbetarhem användes en begränsad språkkod, medan högre socialgrupper använde en utvecklad kod. Utmärkande drag för de två koderna motsvarar ungefär det som jag här ovan har beskrivit som högre och lägre stil.

Kunskapskrav i denna del för betyget A

Eleven kan göra välgrundade och nyanserade reflektioner över hur språklig variation hänger samman med talare och kommunikationssituation samt ge exempel på och nyanserat diskutera hur språk och språkbruk kan markera avstånd och samhörighet. Dessutom resonerar eleven utförligt, utifrån flera olika perspektiv, om attityder till flera olika former av språklig variation

Uppgift

Mindmap. Skapa ett konto. Posta länk till din mindmap. Eller den här.

Ett språk består av: ordval, uttal, taltempo, kroppspråk och rösten.

Ditt språk har att göra med bland annat: ditt kön, din ålder, din socialklass, din etnicitet, din geografiska position, din utbildning, dina intressen, och så vidare och så vidare.

Kartlägg ditt språk! Gör det som en mindmap, kanske som ett träd där de nationella språk du behärskar bildar de grövsta grenarna. Börja med att rita in alla språkliga variationer du behärskar och använder dig av. Fyll sedan i vilka attityder som finns kring dem.

Rita!

SVT om språklig variation

10 reaktioner till “Språksociologi 1”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: