Kursläget och vi går över till att hålla tal

I kursplanen står det att undervisningen i kursen ska behandla följande centrala innehåll:

  • Muntlig framställning av utredande och argumenterande slag i och inför grupp. Användning av presentationstekniska hjälpmedel som stöd i muntlig framställning.

  • Uppbyggnad, språk och stil i olika typer av texter samt referat och kritisk granskning av texter. Skriftlig framställning av utredande och argumenterande texter. Normer och stildrag som hör till dessa texttyper.

  • Svenska och internationella författarskap, såväl kvinnliga som manliga, och skönlitterära verk, vilket även inkluderar teater samt film och andra medier, från olika tider och epoker. Dansk och norsk skönlitteratur, delvis på originalspråk. Relationen mellan skönlitteratur och samhällsutveckling, dvs. hur skönlitteraturen har formats av förhållanden och idéströmningar i samhället och hur den har påverkat samhällsutvecklingen.

  • Skönlitterära verkningsmedel. Centrala litteraturvetenskapliga begrepp och deras användning.

  • Svenska språkets uppbyggnad, dvs. hur ord, fraser och satser är uppbyggda samt hur de samspelar i grammatiken.

  • Språkförhållanden i Sverige och övriga Norden, till exempel språklagstiftning, minoritetsspråk och dialekter.

Dagens lektion

Vi landade renässansen och barocken med läsning av Don Quijote och med att få höra om Albert Camus. Både Don Quijote och Albert Camus verkar på nåt sätt säga att det kan vara värt att göra det man tror på oavsett hur det går. De verkar säga att det är värt att ta kampen för det man tror på och känner är rätt. Om man känner att nåt är rätt så är det tillräckligt. Vi pratade om att kanske skriva en insändare, om att ”dra en lans” för något gott men kanske ändå ”hopplös” sak.

Insändare är en form av argumentation. Tänkte vi skulle kunna fortsätta på den tråden och roa oss med att argumentera idag. Ni har skrivit argumenterande uppsatser tidigare i bland annat engelska men förmodligen också med Maria, er text om web junkie var delvis argumenterande, utan att för den skull vara en ren debattartikel.

Att argumentera muntligt

Som vi pratat om tidigare när det gäller muntlig framställning så tjänar alla tal på att ha en medveten inledning och avslutning. Det ska vi inte glömma. Tänkte vi kunde pröva på att argumentera muntligt idag.

Dagens uppgift

Du är pressekreterare för en av landets ledande politiker, Karin Svensson. Nu har journalisterna kommit på Karin med att säga något dumt. Skriv ett försvarstal åt Karin som du kan framföra till det svenska folket så att de kan förlåta henne.

  1. Karin har sagt: ”Femtiotusen eller hundratusen i månadslön spelar ingen roll för mig. Precis som alla andra måste jag vända på slantarna i slutet på månaden”.
  2. Karin har för tredje gången åkt fast för fortkörning. Den här gången körde on 78 km/h på en 50-väg.
  3. På ett möte har hon sagt: ”Väljarna är inte så dumma som man tror. De är betydligt dummare.”
  4. Karin har citerats: ”Svenskt kött smakar ju inget. Det är djurvännernas fel. Kossorna är helt enkelt så bortskämda att smaken blir menlös”.
  5. Efter en konferensresa till Hawaii så kommer Karin tillbaka brunbränd och på frågan vad hon gjort där svarar hon: ”Kollat in snöröjningen”.

Nästa vecka

På onsdag 9-11 har vi lektion.

4 reaktioner till “Kursläget och vi går över till att hålla tal”

  1. Det Karin försökte säga är att hon som alla människor i Sverige måste jobba hårt och att hon har samma problem hemma som en vanlig svensk person. Man har en levnadsstandard efter sin inkomst, men livet i sig är alltid desamma.

    Gilla

  2. 5. Karin har, som ni kanske vet, sagt att hon hade vart och ”snöröjt” efter sin resa till Hawaii. Detta var självklart en sarkastisk kommentar som hon sa till en journalist efter en lång och trött resa hem. Vi är alla trötta och irriterade efter långa flyg resor, även Karin. Hon ångrar sig självklart men önskar att hon får vara ifred medan eller precis efter en lång resa.

    Gilla

  3. Karin har åkt fast för fortkörning för tredje gången, men det polisen utelämnar är att hon jagade bovar under alla tre gånger. Hon har berättat för oss vad det var som hände. Och det var nämligen väpnat rån, och Karin som är så modig tänkte

    ”DET VAR SÅ ATT DEM ASSÅ RÅNADE EN BANK ASSÅ, DEM HADE BAZOOKAS OCH GREJS LIKSOM, DEM HADE FAN EN AWP, EN BODY-SHOT OCH JAG ÄR DÖD. MEN FUCK DET DÄR TÄNKTE JAG, JAG VILL RÄDDA DAGEN. JAG TÄNKTE, FAAAAN MÅSTE TA FAST DEM ASSÅ, NÄMEN ASSÅ, FÖRSTÅR DU!?!?!?!?!”

    ”Och detta hände under tre helt olika tillfällen?”

    ”AAAA TYP ASSÅ, DET KANSKE VAR SÅ ATT JAG VAR HUNGRIG OCH VILLE TILL DONKEN INNAN DET STÄNGDES, MEN DET STANNAR MELLAN OSS!!”

    Gilla

  4. ​För några dagar sedan anlände Karin Svensson till Sverige för att återgå till sitt arbete efter sin semester. På flygplatsen fick Karin frågan vad hon hade gjort på Hawaii, där hon svarade ”Kollat in snöröjningen”. För att klargöra vad som har hänt måste vi också förstå att Karin är en människa. Efter sin semester, som vi hoppas har varit bra, kommer hon hem med ett leende på läpparna där det skämtsamma uttalande. Uttalandet var aldrig menat som något illa, utan bara var på skoj, för att förmedla hennes humoristiska sida. Därför vill både partiet och Karin be om ursäkt till de som har tagit åt sig av detta. Uttalandet var inte menat som kritik mot den svenska snöröjningen, utan som ett skämt om deras klimat.

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: