Jaget och revolten

wpid-i-dont-care-quotes-0-jpg

”Compassion fatigue”

Sontag talar om att vi får så mycket dramatiska nyheter att vi tillslut inte orkar bry oss. Vi får ”compassion fatigue”.

  • Vad ger följande bild?
  • Vilkas kroppar finns i nyheter?
  • Vilkas finns inte
  • Vad ger följande film?

Jaget och revolten

Barocken utmärker sig genom sin överdrivna förkonstling och tunga ornamentation. Den är en direkt utveckling av renässansens nyuppvaknade intresse för den klassiska estetiken, filosofin och historien. Överdriven, kompressormatad och snurrig.

Miguel de Cervantes, den spanska litteraturens urtext

Barocken når sin mest kulmen i den glansfulla superstormakten Spanien. Spanien har blivit rikt på sina kolonier. I romanen Don Quijote möter vi idealisten och drömmaren Don Quijote och realisten och vardagsmänniskan Sancho Panza. Böcker och andra dagdrömmerier tycks för Cervantes vara en flykt och uttryck för en fånig oförmåga att se saker som de är. Samtidigt finns i drömmarna en slags själ en önskan att kämpa emot. Kanske reducerar Don Quijote livet till en svart-vit kamp, eller så är Don Quijote en gestalt som visar oss att vi slåss mot hopplösa odds, mot saker vars väsen vi inte fullt förstår? Vi kanske tar kampen för vi, helt enkelt, inte vill ge upp? Kanske är vilken revolt som helst den rätta, så länge man ger sig in helhjärtat i den?

Las Meninas, Hovdamerna av Velasquez

velazquez.meninas

Om ett slott vore en hamburgare så är barockpalatset El Escorial ”The Whopper”!

el escorial

El Escorial basilica

DSC00235

Albert Camus

Albert Camus menade att tillvaron var absurd. Det är absurda är någonting som uppstår i mötet mellan människan och omvärlden. Människan söker samband, mening och begriplighet i en värld som är slumpmässig och godtycklig. Camus talar om att människan ropar, men världen är tyst. Den absurda människan är en människa som är medveten om detta, men hon måste också revoltera genom att söka medvetenheten och en klarhet i den obegripliga världen. Hon måste leva och inte kapitulera, det vill säga inte ta sitt eget liv. Hon måste söka frihet. Vi är fria eftersom våra liv är ändliga.

Camus talar om att vi borde försöka maximera livskänslan. Genom revolten och friheten kan vi uppnå passionen, lidelsen. ”Att känna sitt liv, dess revolt, dess frihet i största möjliga utsträckning är att leva och att leva så mycket som möjligt.”  Titeln kommer från den berömda Sisyfos-myten om Kung Sisyfos som besegrad döden genom list som straff kastades han av Zeus ner i dödsriket och dömdes där till att i evighet rulla upp en sten för ett berg och varje gång som han höll på att lyckas rullade stenen ner. Detta värsta straffet var det som innebar meningslösheten.

Camus tycks exempelvis i följande brev se något karaktärsdanande och stärkande i människans svåra situation. Inför en meningslös värld, inför kamp mot omöjliga odds så finns det trots allt något starkare och godare i människan än vad man kanske skulle tro:

tumblr_mu43hfqrwg1shxe70o1_500

Ska man tro Camus så finns något enastående att hämta om man tänker till kring de existentiella frågorna, nämligen en känsla av egenvärde. Camus skriver i sin essä ”Människans revolt” om hur vi människor kan få fotfäste i världen och i oss själva. Det gör vi, säger Camus, genom att revoltera mot de begränsningar och de förtryck som vi finner outhärdliga.

I essän gör Camus klart att  en människa i revolt vänder sig mot sakernas tillstånd då gränsen för det uthärdliga överskridits. Då blir hon plötsligt medveten om att hon har ett värde inom sig som hon vill få respekterat.

Det mänskliga lidandet, som är individuellt, får dock genom revolten en kollektiv innebörd, säger Camus. Jag revolterar, alltså finns vi till” – blir den moderna varianten av Descartes klassiska fras. När vi revolterar känner vi igen andras krav på värdighet och vi förstår andra människor. Men de förstår också oss. Revolten kan därför bli en väg ur ensamheten, om man tror Camus.

Uppgift

Don Quijote tycks ha ett motsägelsefullt och kanske ironiskt förhållande till idealism, kamp mot alla odds och vad som är meningsfullt att göra.

Välj valfri ”hopeless cause” eller problem som du verkligen inte har en chans att nå en framgång i och skriv en glödgad insändare till Metro. (Posta nedan)

Ett exempel

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: