Renässansmänniskan

Divider1

 

Alltsedan publiceringen av Jakob Burckhardts Renässanskulturen i Italien (1860) har ”renässansmänniskan” utgjort ett ofta citerat, mytomspunnet men samtidigt också mycket omdiskuterat begrepp.

Många har funnit stöd för Burckhardts tes att den moderna individualismen började ta form under renässansen, i periodens ökade intresse för individen. Det är nu porträttmåleriet kommer på modet och det konstnärliga och litterära självporträttet växer fram. Även renässansfurstarna gav uttryck för växande individualitet, menar man, då de i självförhärligande syften omgav sig med storslagna hov och propagandamaskinerier.

Men andra har i opposition till Burckhardt och den tradition som utgår från honom framhållit att renässansens kreativa eliter och makthavare till stor del var fångna i tidens kollektiva livsmönster och föreställningsvärldar.

Burkhardt menar alltså att renässansen är då individualismen träder in på scenen. Om än omdiskuterat så kan vi använda denna utgångspunkt för att titta närmre på detta tilltagande intresse för individen, människan och människans värld. För enkelhetens skull kan vi tala om medeltiden som tiden då frågan om vad Gud var sysselsatte människan, medan renässanansen introducerar frågan om individen, den dödliga människan, och vem hon är.

Medeltidens främsta tänkare är kanske Augustinus och han menar att det är Gud som får människan att förstå världen. Han menar att världen följer en gudomlig plan och att allt är predestinerat. Renässansen och dess efterföljare barocken menar att det mänskliga, individuella förnuftet erfar världen. Det kommer kanske bäst till uttryck i Descartes berömda fras: ”jag tänker alltså är jag”. Renässansen föder individen och valfriheten, som exemplifieras med med bland annat i Hamlets monolog. Den handlar inte om vad Gud tycker om självmordet utan ”whether ’tis nobler in the mind to suffer”. Dvs om vad ”jag” tycker om det utifrån mig.

Renässansen sammanfaller med boktryckarkonsten och reformationen. Tillsammans blir de ett kulturellt och idémässigt sjumilakliv. Boktryckarkonsten möjliggör spridandet av information (Bibeln) på en massiv skala som saknat motstycke i den hittillsvarande historien. Den möjliggör också för människor att få tillgång till Guds ord utan att behöva gå via auktoriteter som hade monopol på böckerna och kunskaperna.

Reformationen bryter kyrkans och de troendes band till påven (il papa, ”fadern”). Det blir därmed ett uttryck för något oerhört i ett auktoritärt samhälle. Man kan göra uppror mot Guds ställföreträdare på jorden och komma undan med det. Påven hade vid det här laget varit trons högsta företrädare i över 1000 år!

Händelserna förebådar något ännu mer dramatiskt och för den här tiden ännu fullständigt otänkbart: det symboliska fadersmordet. 300 år senare förklarar filosofen Nietzsche: Gud är död.

Individualismen tar alltså sin idéhistoriska början i och med renässansen. Descartes och renässansmålarnas porträtt vittnar om jagets och individens inträde på den historiska scenen. Skönlitterära figurer som Hamlet och Don Quijote blir urbilder av mänsklig kamp och tvekan inför handling i en galen (absurd) värld där svaren kommer inifrån (en själv) snarare än utifrån (från Gud).

Modern individualism i memes

 

Henry-David-Thoreau-quote-on-finding-ourselves

could-a-greater-miracle-take-place-than-for-us-to-look-through-each-others-eyes-for-an-instant-quote-1

henrydavidthoreau106041

Uppgift

Formulera och konstruera en egen meme (eller hitta en) som du tycker säger något viktigt om din individualitet eller dig själv. Skriv en utförlig kommentar till memen där du förklarar varför du tycker frasen är viktig och vad den betyder för dig.

Posta länken till din meme och din förklarande kommentar nedan.

Fördjupande uppgift

Boken Fursten, en handbok för diktatorer, är ett exempel på en text som vänder sig till individen och handlar om individen.

Fursten_räven och lejonetText utdrag ur Fursten av Machiavelli.

Vem är räven i boken Dvärgen? Vem är lejonet? Varför?


 

13 reaktioner till “Renässansmänniskan”

  1. ”Do not regret anything you do, cause in the end it makes you who you are”

    Jag tycker frasen är viktig för den visar hur jag tänker angående mig själv och mina handlingar. Jag står för det jag gör och ångrar mig inte. Som person vet jag vad jag kan och vem jag är. Den personen vill jag stå för. Allt som hänt tidigare och tidigare handligar gör mig till den jag är. Ifall jag skulle ångra mig för något av de, skulle det för mig vara som att inte acceptera sig själv. Jag tycker alla ska acceptera och gilla sig själva för i slutändan har du gjort dig själv, du förtjänar att gilla din egen skapelse.

    Gilla

  2. ”Education means learn to think, not what to think.”
    Anledningen att den är viktig är för att det lär oss att man ska vara självsäker och tänka på ett sätt som får oss att må bra.
    Vad den betyder för mig kan vara till exempel att den fick att tro på mig själv.

    Gilla

  3. Jag tycker att den är meme är ganska viktig för att den berättar någon som är jätte viktigt att man måste studera annars kommer man inte kunna klara sina studier som gör att man inte kunna arbete på de arbetet man vill arbeta på. Den är en livsviktig meme. CY@

    Gilla

  4. Det går kanske inte alltid precis som man har tänkt sig. Man kan vara väldigt säker på sin sak och tro att det inte finns några överraskningar kvar. Men man ska inte vara 100% säker på vad som ska hända.

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: