Skriva riktig svenska

I svenskämnet strävar vi att utveckla vårt språk i tal och skrift. De stramaste reglerna finns för skriftspråket genom bland annat standardiserad stavning. Det finns därutöver många andra regler och principer. Vi ska idag titta på några av dessa.

I kursplanerna talas det ofta om att eleven ska kunna anpassa sitt språk till ”syfte, mottagare och sammanhang”. Det vill säga språket ska anpassas till vad texten är till för, vem som är den tänkta läsekretsen och till det sammanhang där texten ska finnas. Skrivreglerna är olika för en lapp till mamma, ett sockerkaksrecept och en ansökan om ett jobb som verkställande direktör.

En viktig språkvårdare Erik Wellander skrev en gång en tjock bok om svenska språket som heter ”Riktig svenska”. Hans motto var: Skriv klart, skriv enkelt, skriv kort, skriv svenska!

Vi tittar på två dokument som innehåller lite viktiga regler:

Dokument om typiska språkfel

Mer svenska skrivregler

 

Om citat och referat några regler

Använd första gången för- och efternamn. Sedan bara efternamn!

Referera till tidningsartikel i referenslista (Harvard)
Inkludera följande (om tillgängligt): artikelförfattare; utgivningsår; artikeltitel; tidning; dag och månad för artikeln.

Lindberg, Bo. 2004. Svenska språket spås framtid i reservat. Svenska Dagbladet. 16 maj.

Referera till tidningsartikel i uppsatsen

Bo Lindberg skriver i sin artikel ”Svenska språket spås framtid i reservat” (16 maj, 2004) att svenskan har en dyster framtid.

 

Referatmarkörer

säger, skriver, berättar, hävdar

anser, påstår, tycker, menar

undrar, frågar

understryker, framhäver, betonar, påtalar, försäkrar

förklarar, belyser,

diskuterar, utreder

Polisrapporten

polisrapporten

Mer om referat och citatteknik

referatteknik-svenska-impulser-1

Uppgift samarbete mellan svenska och samhällskunskap

uppgift-svenska-samh

14 reaktioner till “Skriva riktig svenska”

 1. Rapport för händelserna utanför Kairos disco och bar 1998-12-19

  Inledning
  Flera personer har anmält till misstanke av brott. Upp till tre vittnesmål mot ingriparen. Det verkar vara ett fall av våld.
  Frågeställning
  Vad hände utanför Kairos i fredags?
  Vem var gärningsmannen?

  Diskussion

  Det första vittnets namn är Edvin Åkesson. Enligt honom var Åkesson där för att fira hans kompis Johan Nilssons födelsedag på Kairos bar. Åkesson hävdar att han var nere i bardelen och drack under tiden då hans vänner var på övervåningen och dansade. När Åkesson var på väg ut träffade han Nilsson som påstod att en man hade kallat honom för ”bög” och slitit av hans örhänge. Nilsson får syn på gärningsmannen och pekar ut honom för Åkesson. Åkesson besluter sig för att berätta till vakterna vad som hade tillkommit men de skickar honom iväg. Han ringer då polisen men av någon anledning kom inte samtalet igenom. Åkesson bestämmer sig för att gå hem men han ser gärningsmannen utanför byggnaden. Åkesson går till mannen och frågar honom om det var han som slet örhänget ur Nilssons öra och kallat honom för bög. Mannen blir upphetsad och hotar Åkesson men Åkesson fortsätter att pressa honom. Till slut blev Åkesson nedslagen och fick hjärnskakning. Han har dokument som bevisar det.

  Det andra vittnets namn är Paul Svensson. Svensson berättar att han var i baren och drack men att han lämnade byggnaden för att röka. Enligt Svensson kommer det en man som börjar hota honom och sliter i hans jacka. Svensson blir rädd och knuffar den andra mannen så att de båda faller. Svensson springer snabbt iväg.

  Det tredje vittnets namn är Brigitta Halldén. Halldén säger att hon var på en promenad med hennes hund vars namn är Fiffi. Enligt Halldén så var det två män som pratade med varandra men sedan började de plötsligt brottas. Halldén påstår att ena mannen blev nedslagen medan den andre sprang iväg.

  Slutsats
  Med den information som jag har tillgängligt just nu så kan jag bara dra en slutsats. Gärningsmannen är Svensson. Anledningen till detta är att har inte har en tillräckligt konkret alibi. Han är den svaga länken.

  Gilla

 2. datum ort

  Rapport av incident vid Kairos Bar
  Vittnesmål har framförts av: Målsäganden Edvin Åkesson, tilltalad Paul Svensson och vittnet Birgitta Halldén. Brottsmisstanke gäller misshandel.

  Vad kan det vara som hände denna kväll då vittnesmålen skiljer sig?

  Vittnesmålen
  Edvin Åkesson berättar att han befann sig på Kairos Bar och Disko vid midnatt då hans kompis berättar för honom om en incident i baren. Hans kompis berättar hur han har kallats bög och fått ett öronsmycke utryckt av en man han pekar ut som befinner sig i närheten. Åkesson påstår att han försökte ringa polisen men att mobilen inte hade nätverk. Han hävdar att det syns på mobilen.

  Åkesson återberättar hur han ser den utpekade mannen utanför baren när han försöker att lämna Kairos Bar. Han konfronterar mannen om hans kompis och säger till mannen att han gör ett ”envars”-ingripande. Enligt Åkesson slår mannen honom hårt i ansiktet efter Åkesson sagt till honom att sanna tills polisen kommer. Åkesson hävdar att man kunde konstatera hjärnskakning efter att han slog i huvudet när han föll från slaget.

  Paul Svensson berättar att han tagit några öl på baren och står utanför och röker när Åkesson kommer ut ur baren och konfronterar honom. Svensson påstår att Åkesson kommer ut ur baren och säger till honom att han ska passa sig jävligt noggrant. Svensson säger åt honom att han kan fara åt helvete men Åkesson ger sig inte.
  Enligt Svensson är Åkesson påverkad av alkohol och illröd om ögonen samt våldsam.
  Svensson återkallar att Åkesson säger att han ska ”minsann sätta dit mig”. Åkesson tar tag i Svenssons jacka och det är då Svensson i rädsla slår ut med sina händer. Åkesson faller med Svensson och Svensson ställer sig upp och springer iväg.

  Vittnet Birgitta Halldén återkallar ” Plötsligt börjar det brottas – eller det blir något slags tumult… Men ganska så omedelbart får den ene en smäll på käften och faller till marken. Det såg ut som att det kunde gått illa. Den andre mannen springer från platsen i full fart”, hon påstår också att mannen som flydde platsen hade ljust hår vilket instämmer på Åkessons hår.

  Slutsats
  Det framkommer i Åkessons vittnesmål att han inte var våldsam den kvällen som Svensson påstår. Jag rekommenderar undersökning av sjukhusets uppgifter samt Åkessons mobil för att få reda på om han talar sanning. Enligt mig så är det inte troligt att allt Åkesson säger är sant. Min tes är att han är full, misstar Svensson som mannen i baren och bestämmer sig att ta saker i egna händer. Jag har mindre misstanke att Svensson inte talar sanning då han inte försöker att få sig själv att framstå som en ängel i sitt vittnesmål, detta betyder dock inte att han måste vara helt oskyldig i händelsen. Det är svårt att lita på vittnets återkallelse av vad som hände då både tilltalad och målsägande var överens om att det var Svensson som flydde scenen medan Halldén påstår att han som sprang därifrån hade ljust hår.

  Gilla

 3. Polisrapport
  Slagsmål vid krogen Kairos disco och bar 2016-11-1
  Bakgrund: Flera personer har anmält misstanke om brott. Brottsmisstanken gäller misshandel.
  Vad hände?
  Edvin Åkesson, som befann sig på klubben för att fira en kompis födelsedag. Åkesson uppger att hans kompis Johan Nilsson hade blivit ryckt i örat och blivit kallad en bög. Mannen som Åkesson uppgav hade blå skjorta och kort och brunt hår enligt Åkesson. Dom pratade med vakterna på klubben men dom ville inte ingripa enligt Åkesson. Åkesson antyder sedan att polis tillkallades, men samtalet kom inte fram pga att hans nät var avstängt på hans mobiltelefon. Han fortsätter med att berätta att han sedan gick ut för att se den mannen som Nilsson hade pekat ut, och gick fram för att samtala. Enligt Åkesson så frågade han den misstänkte mannen om det var han som hade uppfört sig illa emot Nilsson. Åkesson säger sedan att mannen ha svarat aggressivt och Åkesson uppger att han gjorde ett ”envars”-gripande på den andra mannen. Då blev mannen mer aggressiv och slog till Åkesson i ansiktet och Åkesson slog huvudet i trottoarkanten och tuppade av. //
  Paul Svensson som också befann sig på Kairos igår. Han förklarar hur han var påväg hemåt antyder han att han stod ute och rökte när en man kommer fram och säger att han ska passa sig jävligt noga. Varpå Svensson ber honom att fara åt helvete, men den andra mannen ville inte ge sig. Den andra mannen var enligt Svensson ”jävligt förbannad och full”. Enligt Svensson så tog den den andra mannen tag i Svensson blev han rädd och slog ut med armarna, och då ska båda parterna ha ramlat, och Svensson tog sin chans att springa därifrån. Han uppger att den andra mannen var blond, runt 1.80 och var på Kairos igår kväll.//
  Birgitta Halldén var vittne till händelsen. Under förhör uppger hon att hon var ute och såg 2 karlar som pratade med varandra, sedan började dom brottas. Halldén säger att en av männen fick en smäll i ansiktet och faller till marken, då passade den andra mannen på att springa därifrån. Mannen som sprang iväg ska enligt Halldén ha haft ljust hår, svart jacka och var ungefär 1.80. //
  Åkesson är arbetslös, 1.78cm lång, och väger 75kg. Han har inget brottsregister.
  Svensson är 1.85, väger ca 100kg och har rött hår. Fälld vid ålder 17 för olovlig körning.
  Halldén är 71 och pensionär och bor ett stenkast från baren.

  Gilla

 4. Ett flertal personer har anmält misstanke om ett brott. Brottet gäller misshandel.
  Vad hände i fredags utanför Kairos?

  Edvin Åkesson berättar att han var med några vänner på Kairos för att fira Johan Nilssons födelsedag. När Åkesson skulle gå från klubben runt midnatt så möter han Nilsson som säger att en man har kallat honom för bög och rykt i hans örhänge. Nilsson pekar ut en man med blå skjorta och kort, brunt hår. Dem talar med vakterna om händelsen men blir tillsagda att gå hem. Åkesson ringer då polisen men hade problem med nätet så samtalet gick inte fram. När Åkesson går ut från klubben så ser han mannen som bråkat med Nilsson. När han sen går fram för att konfrontera mannen för att tala om att mannen ska stanna kvar tills polisen kommer så blir han tillsagd att han ska gå om han är rädd om livet. När Åkesson säger att han får säga det till polisen så blir han slagen i huvudet och faller till marken och slår i huvudet. Fallet ledde till hjärnskakning.

  Paul Svensson berättar att han var på Kairos och tog några öl. När han sedan skulle gå så kommer en man fram till honom och säger att Svensson ska ”passa sig jävligt noga”. När Svensson då ber mannen ”att fara åt helvete” så fortsätter mannen att säga att Svensson ska passa sig. Svensson beskriver mannen som full och att mannens ögon är illröda. Svensson säger att mannen skriker att han ska ”sätta dit” Svensson och sliter helt plötsligt tag i Svenssons jacka. Svensson slår ut med båda armarna och både Svensson och mannen faller till marken. Svensson springer då från platsen. Mannen beskrivs av Svensson som runt 1.80 meter med blont hår.

  Birgitta Hallén berättar att hon var ute och gick med sin hund och gick förbi Kairos. När hon går förbi så ser Halldén två män som står och pratar med varandra. Halldén säger att plötsligt så börjar männen brottas med varandra. Men ganska snabbt så får en av männen ett i ansiktet och faller till marken. Halldén berättar att den andra mannen springer då från platsen. Halldén beskriver mannen som springer iväg som runt 1.80 meter med blont hår och möjligtvis svart jacka.

  Gilla

 5. Inledning

  Två misstänkta individer hävdar blivit inblandade i ett brott gällande misshandel.

  Frågeställning

  De två misstänkta personerna anklagar varandra för att begått misshandeln efter en argumentation utanför restaurangen Kairos.

  Diskussion

  Edvin Åkesson hävdar befunnit sig på restaurangen då en han blivit trakasserad och fått sitt örhänge bortdraget från en annan kille. Åkesson hävdar också att han träffade personen och sa att han skulle ringa polisen men istället fått ett slag på ansiktet och slagit sig på huvudet.

  Men enligt Paul Svensson så hade han stått utanför Kairos och rökt lite tills en man kommer fram till ber honom att fara åt helvete och då hävdar Svensson att mannen försökte slitit ner honom men då blir Paul rädd och slår ut honom med armarna då båda sägs ha ramlat. Svensson hävdar också att killen var blodhårig och ungefär 1,80 meter lång.

  Efter att ha hört allas förhör så vet man inte exakt vem som borde få straff så då tycker jag att det blir så att båda får betala skadestånd och på det sättet avsluta detta rapport.

  Gilla

 6. Rapport för händelsen utanför Kairos Bar

  Inledning
  Under en kväll utanför baren ska två personer börjat prata och en konflikt skall ha trappats upp. Nu ligger det misstanke om ett brott. Brottet angår om misshandel.

  Frågeställning
  Edvin Åkesson berättade i förhöret, att; allt började med att hans vän, Johan Nilsson, befann sig på dansgolvet på klubben Kairos bar. Där ryckte någon i Nilssons örhänge och Nilsson blev anklagad för att vara bög. Nilsson gick sedan till garderoben där jag befann mig, berättade Åkesson. Vi kontaktade vakterna men blev tillsagda att bara gå hem, som vi gjorde, berättade Åkesson. På vägen ut konfronterade jag mannen som hade blivit identifierad av Nilsson och sa till mannen att stanna kvar tills polisen anländer, säger Åkesson. När Åkesson försöker hålla kvar mannen på platsen så blir Åkesson nerslagen och mannen flyr från platsen.

  Paul Svensson förklarar sin syn på denna händelse i förhöret. Svensson säger att han stod utanför baren och rökte precis innan han skulle börja ta sig hem. Men då kommer en person ut och uppmanar att Svensson ska passa sig. Personen blir närgången och börjar slita i jackan, berättar Svensson. Jag blir rädd och slår ut med armarna för att ta mig loss. Vi båda faller ner på marken och då passar jag på att springa hem mot säkerheten, säger Svensson.

  Birgitta Halldén berättar vad hon såg från sitt perspektiv i förhöret. Halldén är ute mid sin hund Fiffi och går förbi baren och ser två personer som står och pratar. Helt plötsligt börjar de bråka och håller på och brottas uppger Halldén. Från ingenstans så får ena personen ett slag i ansiktet och faller ner till marken. Den andra personen passar på att springa från platsen, uppger Halldén.

  Slutsats
  Enligt uppgifterna som har kommit in från de inblandade och vittnen pekar misstankarna emot Paul Svensson. Därför att både Edvin Åkessons och Birgitta Halldéns uppgifter stämmer bar överens. Paul Svensson är dessutom mindre pålitlig på grund utav han tidigare har varit i kontakt vid brott, för ungefär 5 år sedan. Åkesson åt andra sidan har inget markerat i brottsregistret och har en mer trovärdig förklaring av händelsen.

  Birgitta Halldén säger även att det var en person som sprang ifrån platsen efter att de hade sin konflikt. Den enda personen som påstås ha sprungit iväg i både Svenssons och Åkessons syner är Paul Svensson. Problemet uppstår då Halldén uppger att personen som sprang ifrån bar en röd jacka. Men ingen av Åkesson eller Svensson har nämnt en röd jacka. Halldén är dock 80 år gammal, dålig syn och kommer inte ihåg alla detaljer, vilket kan förklara förvirringen med att personen bar en röd jacka.

  Gilla

 7. Rapport för händelserna vid Karios disco och bar 2015-11-1

  Inledning
  Misstänkt misshandel. Den misstänkta personen flydde från plats. Vi behöver komma fram till bevis och kännetecken till den misstänkta personen.

  Frågeställning
  Vem är denna misstänkta person?

  Händelseförloppet
  Edvin Åkesson uppger till polisen att han har blivit misshandlad av en person sent en kväll. Detta ska ha hänt vi Kairos disco och bar. Åkesson är 22 år, fäld för olovlig körning vid 17:års ålder; väger cirka 100kg och har en längd på 185 cm.
  Två personer till anmäler vittnesmål.
  Birgitta Halldén säger till polisen att hon såg två personer slås vid Kairos. hon är en 71 årig pensionär med en liten hund som heter Fiffi.

  Paul Svensson anmäler som vittnesmål och uppger att någon kom fram till honom på festen och började skrika och tar tag i honom. Svensson och denna person börjar dra i varandra tills dem ramlar. Svensson passar på att springa från platsen. Han uppger att personen är manlig, blond med längden 1,80.

  Diskussion
  Kunde det vara Paul Svensson? Han har redan blivit straffad förut. Kunde han vara personen som Svensson nämnde i sitt vitnande? Kan det vara Svensson, någon slån ju till Åkesson enligt Åkesson själv. Halldén uppger också att någon form av bråk hände vid hennes kvälls promenad.

  En rimlig bedömning är att Åkesson har druckit för mycket alkohol och har då fått för sig att Svensson hade tagit på hans kompis. Han vill ge tillbaka och bestämmer sig för att hota Svensson. Båda tar tag i varandra och de halkar. Svensson flyr från platsen. Åkesson får hjärnåkning och måste bege sig till sjukhuset. Där vittnar han om händelsen, där han framstår som den utsatta personenen. Man kan kolla upp om Åkesson kompis förlorade örhänget eller om han fick en skada på framsidan av hans ansikte. Vilket skulle motbevisa Svenssons historia.

  Gilla

 8. Rapport för händelserna vid Kairos disco och bar 201x-xx-xx

  Inledning
  Misstanke på misshandel har anmälts av flera personer.

  Frågeställning
  Vad hände vid Kairos bar och disco?

  Diskussion
  I förhör uppger Birgitta Halldén att hon såg händelsen när hon var ute och gick med hunden. Hon ser fort att något är på tok när de båda männen brottas lite halvt. Ena mannen slår den andre mannen vilket får honom att falla till marken. Mannen som slog springer sen iväg. Halldén tror att mannen som slog och sprang iväg var ungefär 180 cm, ljust hår och en svart jacka.

  Enligt Edvin Åkesson som är en av de två männen som slogs utanför så började konflikten redan i Kairos bar. Åkessons vän Johan Nilsson sa tydligen att en man hade skrikit på honom och kallat honom för bög och sedan rykt bort Nilssons örhänge från örat. Nilsson får syn på den man han tror rykt hans örhänge och pekar på en man i blå skjorta och kort, brunt hår. Enligt Åkesson så ringde han polisen men samtalet gick inte fram då han inte hade någon teckning.

  Åkesson går sen ut från baren och stöter på den man som de tror slitit bort Nilssons örhänge. Mannen beter sig aggressivt och ber dem att fara till helvete när han anklagat honom för att ta örhänget. När Åkesson säger att han gör ett ”envars” gripande på mannen så blir han mycket aggressiv och slår Åkesson mot ansiktet.

  Paul Svensson som är det andra vittnet som var inblandad i slagsmålet utanför Kairos bar sa att han stod utanför baren och rökte för att sen gå hem. Sen kom en man som enligt Svensson var väldigt berusad mot honom och skrek att han ska passa sig. Situationen blir fort fysisk när den berusade mannen tar tag i Svenssons jacka och sliter vilket får Svensson att ”slå ut med armarna”. Båda tappar balansen av den plötsliga rörelsen och faller till marken. Därefter springer Svensson iväg från platsen.

  Gilla

 9. Polisrapport på händelser vid Kairos disco och bar 2017-07-03

  Idag mötte vi en äldre kvinna och två unga män på stationen där de berättar om gårdagens kväll på Kairos disco och bar. Det hade varit en fest i lokalen vid badet där Edvin Åkesson, 28 år, och Paul Svensson, 22 år, befann sig, medan Birgitta Halldén, 71 år, befann sig hemma ett stenkast från lokalen.

  Under festens gång så hävdar Åkesson att hans vän Johan Nilsson hade blivit kallad bög av en annan man på festen och mannen hade även hade ryckt ur Nilssons ring, ett öronsmycke. Nilsson uppges ha pekat ut vem det var och Åkesson hade sagt till vakterna, men de hade inte gjort något utan bara bett honom att gå hem. Åkesson säger att han hade försökt nå en polis men det var problem med teckning så han kunde inte nå någon på mobil, Åkesson hävdar att man kan se att han försökt ringa på telefon historiken. Åkesson säger även att eftersom att han inte kunde nå polisen så hade han gått fram och sagt till mannen att han skulle stanna och vänta tills polisen var där. Åkesson hävdar att mannen börjat säga saker till honom som var otrevliga och sedan hade han känt ett kraftigt slag mot sitt ansikte så att han föll ned så att hans huvud slog i gatstenen, och senare när han vaknar på sjukhuset och där kan man konstatera att han fått en hjärnskakning.

  Vi fick även höra andra vinklar på samma händelse. Halldén hävdar att hon var ute och gick med sin hund och gått förbi lokalen där hon då såg två män prata men sedan börjat brottats, men hon påstår även att det var över ganska snabbt då den ena fick en smäll på käften och mannen som gav smällen började springa därifrån. Halldén säger att hon blev rädd av händelsen och gick hemåt med en snabb takt.

  Vi fick höra en annan händelse som antagligen är relaterad till samma man som uppges ha misshandlat Nilsson och Åkesson. Svensson påstår då att när han var på väg hem så träffar han en man utanför, som var runt 1,80, som då hade bett Svensson att passa sig och börjat bli otrevlig. Svensson blir då otrevlig tillbaka och då märker han att mannen verkar vara väldigt full och arg, och mannen skriker till Svensson att han ska ”sätta dit honom”. Svensson påstår då att mannen tar tag i Svenssons armar och börjar slita. Svensson säger att han blev rädd och slår ut med sina armar och halkar till så att båda ramlar mot marken. Svensson säger även att han tagit sig upp så snabbt som möjligt och sprungit där ifrån med skrubbsår på händerna.

  Halldén påstår att mannen som hon såg hade en svart jacka och vart runt 1,80cm lång Svensson påstår att mannen vart blond och att han också vart runt 1,80cm och hade sett ganska full ut med illröda ögon, medan mannen som Åkesson fick se och som blev utpekad av Nilsson, hade kort brunt hår med en blå skjorta.

  Så vi kan då dra en slutsats till att det var fler fall på samma plats under samma natt. Det första fallet där en man med brunt hår och blå skjorta gått på Nilsson först och efter det gått på Åkesson och flytt från platsen. Halldéns beskrivning på det hon tyckts ha se, stämmer in på det som hände Åkesson men att mannen då fått på sig en svart jacka. Efter den första mannen flytt från området så hade en annan man hunnit komma ut och det var den mannen som gick på Svensson, antagligen för att mannen vart full.

  Ärendet skickas till åklagande.

  Gilla

 10. Polisrapport

  Polisrapport angående händelserna vid Kairos bar och disco under gårdagen.
  Flera personer har anmält misstanke om brott. Brottsmisstanken gäller misshandel.

  Händelseförloppet
  Edvin Åkesson hävdar att han var på Kairo med några vänner och firade en Johan Nilssons 30-årsdag. På vägen ut ur lokalen möter han Nilsson som då säger att han blivit kallad bög och fått en ring han hade i örat ryckt ur örat av en man som Nilsson pekar ut.

  Åkesson säger till säkerhetsvakterna som säger åt dem att gå hem. Då ringer Åkesson polisen men, samtalet går inte igenom. Han går utanför och där ser han mannen som Nilsson hade pekat ut. Åkesson går fram till mannen och frågar om han ryckt Nilsson i örat och kallat honom bög.

  Härifrån blir det suddigt för att Paul Svensson har gjort en anmälning om att en man som skulle kunna passa in på Åkesson har hotat Svensson medan Svensson stod och rökte. Det här hände när Svensson skulle gå hem från baren. Den okända mannen som verkar kunna vara Åkesson tar tag i Svenssons jacka och båda faller till marken. Svensson säger då att han tar tillfället i akt och springer där ifrån.

  En tredje anmälan är från en Brigitta Halldén som säger att hon var ute med hunden och gick förbi Kairos bar och disco där hon bevittnade ett slagsmål mellan två vuxna män som stått och pratat. Den ena av männen får en smäll och faller till marken. Mannen som står kvar på fötterna springer iväg. Mannen som sprang iväg var, enligt Halldén 1,80, hade ljust hår och bar en svart jacka.

  Diskussion
  Halldéns vittne verkar hålla. Hon har en hund och bor nära baren så att gå på promenad där är helt rimligt. Om Åkesson har ljust hår är det med stor möjlighet att han är mannen som slog ner Svensson, men varför skulle då Svensson säga att de båda föll till marken om Halldéns vittne stämmer.

  Vi borde också fråga Johan Nilsson om händelserna för att se hans sida av händelserna. Kanske också få honom att se Paul Svensson och avgöra ifall han är mannen som kallade honom bög, som Åkesson hävdar.

  Sammanfattning
  Vittnenas berättelser skiljer lite, på olika sätt, vilket gör det svårt att avgöra. Ingen har blivit dömd för våldsbrott tidigare. Till sist ska vi också ta in Nilsson och fråga vad som hände den dagen på Kairos bar och disco.

  Gilla

 11. Det var slagsmål igår kväll utanför en bar där Edvin Åkesson och Paul Svensson slogs. Båda säjer att det var självförsvar, enligt Edvin så var Paul väldigt aggressiv när han konfronterade honom om att Paul hade rivit ur ett örhänge ur sin kompis öra och sa att han skulle ringa polisen och började slåss. Men enligt Paul så var det Edvin som kom och slet tag i honom och var hotfull så han vevade till med armarna för att få avstånd så att han sedan kunde springa iväg. En tant som heter Birgitta Halldéns vittnade också händelsen och hon säjer att det var 2 men som diskuterade utanför baren och så plötsligt verkade det som det blev slagsmål, en av dem föll till marken medans den andra flydde platsen.

  Jag skulle vilja säja att det är Paul som är den skyldiga eftersom att om man slår ut nån så att dom blir medvetslösa så har man ingen anledning att springa därifrån om man inte är rädd för att bli tagen. Men det ända sättet att verkligen få veta är att fråga Edvins kompis om hans historia och om Paul verkligen rev ut hans örhänge eftersom att både Paul och Edvin anmälde händelsen.

  Så jag tror att Paul är den skyldiga men det är svårt att säja eftersom att båda anmälde till polisen.

  Gilla

 12. Kairos disco

  Vid Kairos disco igår så var det en händelse som vi har uppfattat kan vara ett brott. Det var 2 män som kom in till oss idag och har pratat om vad som hänt. Saken är den att dem har olika synpunkter på vad det var som hände. Det var även en äldre dam som såg en del av vad som hände.

  Berättelse 1. Edvin Åkesson

  Har inte begått några brott innan, 28 år arbetslös ingenjör.

  Vad som hände var att Edvin Åkesson och hans vän Johan skulle gå på detta disco på en restaurang. Enligt Åkesson hade Johan varit på övervåningen och dansat medan han var där nere och tog en öl. Senare på kvällen skulle då Åkesson gå hem då han möte Johan utanför restaurangen och Johan hade berättat för Åkesson att någon kallat honom bög och ryckt ur Johans ring i örat. Så när Åkesson ser denna man som ryckt ut örhänget så går han fram och påstår sig tala om för svensson att han ska stanna tills han ringt till oss
  vid polisen men samtalet kommer tydligen inte fram till oss på polisen men har då bevis på att han ringde. Sen hävdar han sig ha blivit överfallen av Svensson och sen att han sprang iväg.

  Berättelse 2. Paul Svensson

  Har blivit gripen för olovlig körning när han var 17 annars rent, 22 år

  Paul Svensson påstår sig inte veta vem Johan är men när han står utan för klubben så kommer denna snubbe (Åkesson) fram till honom full och börjar knuffas och hota. Svensson påstår sig då bara ha sagt åt honom att gå iväg men sen blivit attackerad och sprang iväg efter att ha blivit av med Åkesson.

  Vittne: Birgitta Halldén

  71 år och pensionerad

  Detta vittne Birgitta Halldén säger att hon såg två män slåss på gatan och att en av dem slog sig medans en sprang iväg men hon gick direkt hem efter det och kom till oss idag för att rapportera det här.

  Det var flera olika berättelser på denna händelse och det gör att vi måste kolla på vad som är sant av det dem har sagt till oss. Vi har då Johan som sagt att han blivit av med sitt örhänge, så vi får börja med att kolla det och om det slitits loss eller om det är något påhittat eftersom vi inte hade något vittne från den händelsen. . Om vi har något vittne från baren som vet något om det som hände så vore det bra men det är svårt att få veta vilka som var på Kairos disco igår.

  . Svensson och Åkesson slogs enligt Halldén när hon kom ditt och om vi ska få veta något mer så är det hur Åkesson gick tillväga när han valde att konfrontera Svensson.

  Om Åkesson startade med att göra det här våldsamt så kan vi nog ta in honom men om det var så att Svensson slog till honom och sprang så kan det vara han vi måsta ta in.

  Samtidigt om Svensson har rätt med att Åkesson var full denna kväll så kan han helt ha tappat kontrollen och bara inbillat sig en massa saker. Han kan ringt till oss när han enligt Svensson var ”full” vilket fick vår personal att ignorera samtalet för att han bara pratade strunt men det går alltid att kolla om vi fått något av det inspelat så vi kan se vad som Åkesson sagt i detta samtal till oss hos polisen.

  Vi måste nog titta med personalen om dem såg något och fråga ut Svensson, Åkesson och Halldén.

  Som sagt, det finns någon som inte talar sanning och vi får ta och kolla på bevisen vi har om det är något som vi kan gå för. Vittnet kommer kanske inte vara till mycket hjälp men vi får se om vi får reda på vem som startade det och varför.

  Slagsmål på Krog/ Restaurang Kairo.

  Gilla

 13. Igår var det ett bråk på Kairos bar och disco. Tre vittnen har kommit och anmält att de har sett en man bli misshandlad. Men vem som blev misshandlad är oklart.

  Utanför Kairos bar och disco blev Edvin Åkesson nerslagen säger han. Men enligt Paul Svensson så ramlade både efter att Åkesson slet i honom och att Svensson sprang iväg. Men det sista vittnet Birgitta Halldéns säger att hon såg båda började brottas och att det var en blond man som sprang från brottsplatsen.

  Åkesson är en arbetslös ingenjör som kommer och hävdar att han har blivit misshandlad. Åkesson är ljus, väger 75kg och är 178cm lång. Han är 28 år och bor med sina föräldrar. Svensson hävdar att han stod utan Kairos bar och rökte efter han hade druckit några öl. Sedan kom det fram en man, han verkade vara full och började bråka med honom det slutade med att de båda ramlade och att Svensson sprang iväg. Svensson jobbar som svetsare, är 2 år och bor i en hyresrätt. Han blev dömd för olagligt körning när han var 17 år. Han har rött hår, är 180 och väger ungefär 100kg. Halldén var ute och gick med sin hund när hon såg två men bråka med varandra utanför Kairos. Hon hävdar att de brottades och att det slutade med att den ena mannen slog ner den andre manen. Den andre mannen sprang då iväg från platsen han var ungefär 1,80 hade ljust hår och en svart jacka. Halldén är 71 år gammal och är pensionär som bor nära baren hon har en liten hund. Hon har gråt hår 162 cm och väger 59 kg.
  Enligt Åkessons vittnesmål var han inte den kvällen som misshandeln hände. Jag tycker att vi borde fråga sjukhuset om skadan som Åkesson fick i huvudet. Det värkar också som att Svensson försöker få sig själv att se oskyldig ut. Det är svårt att veta vem som talar sanning eftersom alla säger olika saker. Halldén kanske har sett fel också efter som hon är gammal och kan ha sett fel.

  Gilla

 14. Rapport för händelserna vid Kairos bar och disco 2016-12-9

  Inledning
  Flera personer har anmält misstanke till brott. Brottsmisstanken gäller misshandel. Tre stycken vittnesmål.

  Frågeställning
  Vad hände egentligen utanför Kairos i fredags?

  Händelseförloppet (enligt vittnesmål)

  Edvin Åkesson berättade att han varit på Kairos den kvällen och fått veta att hans kompis hade blivit förolämpad och avryckt sin ring som han hade i örat. Åkessons kompis pekade ut mannen. Lite senare den kvällen möte Åkesson Paul Svensson som påstår att han stod ute och rökte när han möte en man med liknande beskrivning till Åkesson. Svensson påstår även att han blivit förolämpad av Åkesson och att Svensson börjat hota Åkesson. Åkesson berättade att han sedan hade slagit ut med armarna men både vittnet Birgitta Halldén och Åkesson själv berättat att Svensson slog till Åkesson i ansiktet.

  slutsats: Det skulle kunna misstänkas att Paul Svensson var den som var skyldig.

  Vittnen och misstänkta

  Edvin Åkesson, arbetslös ingenjör som jobbat hos SAAB tidigare i två år, 28 års ålder, bor hos sina föräldrar, han är ljus, 178 cm lång och väger cirka 75 kg, inget tidigare brottsregister.

  Paul Svensson, svetsare och jobbar periodvis för Stena inne i Göteborg. Han är 22 år och bor i en hyresrätt på Hisingen, Han är fälld för olovlig körning vid 17 års ålder, Han är rödhårig, 185 cm lång och väger ca 100 kg.

  Birgitta Halldén är 71 år, pensionär och bor ett stenkast ifrån baren. Hon har en liten hund vid namnet Fiffi. Hon är gråhårig, 162 cm lång och väger cirka 59 kg.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: