Provet i litteraturkunskap

Provet kommer att ha frågor av typen:

 • Vilka idéer och ideal kommer till uttryck i den lästa litteraturen? Exemplifiera.
 • Varför ser den litterära stilen ut som den gör i den lästa litteraturen? Exemplifiera. Vilket syfte har olika stilistiska grepp?
 • Vad i samhället eller kulturen har påverkat den lästa litteraturen, eller vice versa? Exemplifiera.

 

Två frågor på provet kommer att ha med ett textexempel. Frågan kommer utgå från textexemplet. En text kommer att vara från medeltiden och en från antiken.

Prov: torsdag 17 november

Powerpoint om medeltiden i pdf form

3 reaktioner till “Provet i litteraturkunskap”

 1. 1. I till exempel den Isländska litteraturen finns det ett stort fokus på hjältar och modiga människor. Man får läsa om personens hjältedåd och om deras rykte. Isländarnas rykte efter döden var det viktigaste. Alla strävade efter ett gott rykte och lyckades man inte med det så hade man levt livet i onödan. Det värsta som kunde hända en viking var ett dåligt rykte efter döden. Största anledningen till att man tänkte efter innan sina handlingar var för att man ville att barnen och barnbarnen skulle komma ihåg en som en bra person.

  Det här kan man exempelvis se i Havamal i uttrycket ”Dom över död man”, ditt rykte lever efter du är död. Man kan också se det i berättelsen om Gunnar på Hlidarende. Där Gunnars mor säger till Gunnars fru:”tänk nu på att det här hur du blir ihågkommen”, eller nåt i den stilen, då hon just svikit sin man.

  I den grekiska litteraturen ska man däremot inte skryta. Man ska vara tacksam för all lycka man får och man ska inte göra sig bättre än andra. Det du har utfört och lyckan du har fått är inte pågrund av dina handlingar och din skicklighet. Istället är det gudarna som har gett dig detta. Att vara skrytsam kallade grekerna hybris.

  Det här med hur man ska vara är viktigt för både greker och islänningar. Islänningarna tryckte på att man skulle vara vänfast och bra mot sin kompis. Grekerna var väldigt noga med gästfriheten. Friarna som är dåliga gäster straffas med döden. Men också cyklopen som är en dålig värd får ett hårt straff och blir förblindad. Att vara vänlig tycks vara nåt som båda kulturerna höll högt.

  Gilla

 2. 1. De idéer och ideal som finns i den medeltida litteraturen kan vara t.ex religiös symbolik, önskat om ordning och ett ordnat universum. Om vi utgår från Dantes teori kan vi säga att han ville att människorna skulle få veta vad som skedde i helvetet ifall de förrådde, ljög, högg, stal osv från någon annan. Han ville dessutom att vi skulle tänka långsiktigt och göra rätt för att nå upp till paradiset.

  2. Till exempel när Dante skrev sina litteraturer tänkte han alltid på att försöka locka befolkningen att tro helvetet, paradiset och Jesus Kristus finns. Anledningen att den ser ut som den gör är på grund av han vill att vi ska förstå att gud, helvetet och paradiset finns och hur vi ska undvika helvetet så mycket som möjligt.

  3. Den lästa medeltida litteraturen har påverkat vårt samhälle på många olika sätt t.ex etik och moral. Till exempel enligt Dantes teori har det fått oss att börja tänka vad som är rätt och fel (etiken) och hur vi ska följa regler och lagar (moral) i vårt samhälle. Utan Dantes teori, folk hade kanske inte tänkt på vad som är rätt och fel. Kanske hade de tänkt på ett helt annat sätt. Till exempel att lögn är det rätta vägen för att inte bli avslöjad.

  Gilla

 3. In medias res – hoppar rakt in i action

  Hexameter – läsa upp med sex takter per mening

  Stående epitet – DEN BLOMSTRANDE Hängandeträdgården

  Cliffhanger – lämnar med spänning

  Terziner – rim mellan raderna

  Ljothahattr – rimmar på första bokstaven (behöver inte vara efter varandra)

  Fornyrdislag – enkel rim första bokstaven rimmar ett ord per mening

  Allitteration – rimmar på första bokstaven efter varandra

  Litotes/understatement – grov humor som Arnorld

  Släktskapskatalog – son av Bertil som var far till bert som var ute och skottade snö åt knuten

  Sanndrömmeri – man drömmer att man förutspår framtiden ( höjer dramatiken om man vet vad som kommer häda)

  Idéer och Ideal

  Antika Greker
  Man ska inte har Hybris för att då blir Gudarna arga och kommer straffa dig.
  Man ska vara gästvänlig så att man kommer hem till någon och var en bra gäst och som en bra värd.

  man hade slavar så att grekerna kunde ha det bra och hade tiden att sitta och filosofera om saker och lära sig mattematik. det var väldigt svårt att resa eftersom det grekiska riket var uppbyggt av en massa öar vilket gör det svårt att transportera soldater eller om man bara vill hälsa på. Så om din båt går söder och du måste simma till närmsta ö så ska de som bor där vara schyssta emot dig och du tillbaka för att nästa gång kanske de knackar på hos dig och ber om din hjälp.

  Hebreiska
  Gamla Testamentet
  Öga för ett öga alltså man ska straffas med sitt brott
  ”It is mine to avenge; I will repay. In due time their foot will slip; their day of disaster is near and their doom rushes upon them.” från femte moseboken 32:35

  man får ett så hård budskap för att de var normader, är någon sjuk/skadad/för gammal så var man tvungen att låta dem dö för att kunna fortsätta gå, man får inte sno från varandra för att vi måste kunna överleva tillsammans

  Nya Testamentet
  Du ska förlåta och bete dig lika mot alla
  ”My son, the father said, you are always with me, and everything I have is yours. But we had to celebrate and be glad, because this brother of yours was dead and is alive again he was lost and is found.” från den förlorade sonen.

  man var redan bofast i nya testamentet så att man kunde böja reglerna lite mera så att man kan ha schyssta för att man har mer av en fasta resurser som man kan använda.

  Medeltida europeiska
  Du går tillbaka till det gamla testamentet och tycker att man ska straffa med sitt brott
  Jorden är i centrum av universum
  Jorden är platt
  Dantes helvetes spiral
  stram ordning (inget är slump allt är guds vilja, saker händer på grund utav hur du har bettet dig emot andra)
  allting är ordnat och allt är strängt ordnat i hur allting är uppbyggt från jordens födelse till jordens underjord.

  Medeltida Isländska
  Hårdnings ideal
  oräddhet
  tapperhet
  Hederskultur
  Dom över död man
  Ryktet och dina vänner
  Hård och grov humor (*sätter ett spjut i en man* ”Now STICK THERE!”, ”Go straight to the point, like a spear”)

  att eftersom att det var mycket interna krig och fajter så hedrade man tuffingar som klarade av denna kultur, kvinnan hade även en viss makt för att hon tog över om mannen dött eller om han är ute på en räd.

  Samhälle Litteratur
  Antika Greker
  Man hade hexameter så att det alltid blev lika många ord på en rad och att man använde stående epitet vid namn. och de använder cliffhanger för att skapa spänning inför nästa avsnitt, man skrev om saker som hade hänt historie likt för att få en mera trovärdig historia, lite överdrift för att få den intressant men historien i säg är sann.

  Hebreiska
  allt handlar om gud och allt cirkulerar om gud, en bra ordning i texten konkret och korthugget och förklarar med historier och så får man försöka förstå själv. Detta gör man för att ge läsaren alla möjliga anledningar att tro på att gud finns och att religionen är trolig.

  Medeltida Europeiska
  terzin, allt är uppdelat, oftast 3 enheten bibeln (fadern sonen och heliga anden). detta gör man för att få allting

  Medeltida Isländska
  Mera trovärdigt om man hade background history om familjen.
  ”Gunnar hette en man, frände till Unn. Rannveig hette hans mor. Hon var dotter till Sigfus, son till Sigvat Röde, som blev dräpt vid Sanholafärja. Gunnars far hette Hamund och var son till Gunnar Baugsson, som Gunnarsholt är uppkallat efter. Hamunds mor hette Hravnhild och dotter till Storolv, son till Häing. Storolv var bror till Hravn lagsagoman. Storolvs son var Orm starke”
  Man skrev med en grov och bra pappa humor för att få en roligare upplevelse. Ljothahattr användes även för att det blir lättare för lyssnaren att lära sig historien.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: