Drama

Om litteraturen

”Vad händer när vi läser? Ögat följer svarta bokstavstecken på det vita papperet från vänster till höger, åter och åter. Och varelser, natur eller tankar, som en annan tänkt, nyss eller för tusen år sedan, stiger fram i vår inbillning. Det är underverk större än att ett sädeskorn från faraonernas gravar förmåtts att gro. Och det sker var stund.

De människor vi möter i böcker liknar de levade. De talar som vi, andas som vi, gråter och skrattar som vi. Men sträcker vi ut armarna för att omfamna dem griper vi i tomma luften”. Olof Lagerkrantz Om konsten att läsa och skriva.

”Läsandet är en arena där författaren och läsaren tillsammans uppför ett fantasiskådespel” Wolfgang Iser

Föreställningar under medeltiden

Det medeltida livshjulet:

livshjul

wheel-of-fortune

Livshjulet är en typisk medeltida föreställning: du föds du lever och frodas, åldras och dör och fullföljer en cirkulär rörelse från födelse till död. Det är lite som årets säsonger.

Den medeltida synen på livet var tämligen fatalistisk (allting är förutbestämt). Man hade som människa bara en kortare solskenstid. Du är för en kort tid ung och stark och kan njuta livet. Detta synsätt kommer egentligen från den katolska (kristna) föreställningen om det jordiska livets korthet och meningslöshet. Jämfört med väntande paradisets eviga liv.

Carmina Burana

”Benediktbeuerns sång”

Texterna publicerades 1847 av Johann Andreas Schmeller. De kommer ursprungligen från ett kloster i Bayern. De omfattar flera dokument skrivna av munkar under 1200-talet. Antologin innehåller över 200 dikter och sånger. Orff försöker inte skapa tidstypisk musik utan försöker istället fånga den känsla som kommer till uttryck i texten.

Om Fortuna.

Man ser också i Dante Alighieris Den himmelska komedin en sträng ordning. Och i den förhärskande ptolemaiska, eller geocentriska världsbilden lika så.

Hos Shakespeare som står precis i bryrningstiden mellan medeltiden och renässansen ser vi hur individen kliver fram: to be or not to be. Även kungar är människor lika alla andra. Kungamanteln är en roll, inte något givet. Även kungen är människa. Samtidigt säger den franske filosofen Descartes ”jag tänker alltså finns jag”. Den moderna psykologiska individen har klivit fram på scenen igen, friare att handla än under medeltidens rigida samhällssystem.

Det medeltida dramat och mer läsning

Vi har inte pratat jättemycket om dramat. Det är det dags för nu. Dramat är en del av litteraturhistorien som går tillbaka till antiken. Den är viktig och en omistlig del av vårt kulturarv.

Vi sätter upp ett utdrag i en pjäs. Den kan filmas, eller spelas in som radioteater, eller som film.

Det kommer finnas möjlighet att bilda tre dramagrupper,

Medeltida drama (ballad): ebbe-skammelsson2

Antika dramat: lysistrate_utdrag_elit

sofokles_oidipus

Vi lägger minst två lektioner på detta.

Jag förväntar mig ert yttersta.

De som inte gör drama läser texterna och om balladen,  det antika dramat, Masetto och nunnorna och utdrag ur landskapslagarna skriver och sammanfattar det viktigaste som man kommer fram till i en posting. Postningen ska beskriva Masetto och nunnorna, balladen, den antika teatern och lanskapslagarna.

Teatergrupp – Oidipus 1

Johan, Gabriel, Andreas, Joshua, Jesper

Teatergrupp – Lysistrate

Gustav, Adam, Mattias, Aaron

Teatergrupp – Oidipus 2

Arwid, Samuel, Azlan, Max, Simon

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: