Medeltid

Den antika text som lever vidare under medeltiden är Bibeln. Grekernas filosofi och idéer ärvs först av Romarna som har likande gudar Zeus blir Jupiter och Ares blir krigsguden Mars. Men kristendomen vinner mark och romarna byter religion. Det leder till att romarriket mot slutet blir ett kristet rike, och den grekiska kulturen får allt mindre inflytande. Kyrkofadern Augustinus försöker dock sammanföra Bibelns tankar med grekisk filosofi. När västra romarriket faller ihop iochmed upprepade krig och invasion av staden Rom 476 e.kr så brukar man säga att den antika tiden tar slut.

inferno-map-3200

Medeltiden kommer i Europa att präglas av kristendomen som religion och brukar beskrivas som en mörk tidsålder. Perioden sträcker sig från 476 till 1400-talet då renässansen anses börja. I Europa handlar texterna om Gud eller om riddarberättelser som Rolandssången. Den mest betydelsefulla boken skrivs av Dante Alighieri. Den heter Divina Commedia och handlar om hur Dante gör en resa från skärselden, till helvetet och himmelen. Dantes bok blir därmed en bild av den medeltida synen på världen och moralen.

havamal-fanad_dor_frander_dor_sja-16671-bg__630

I skandinavien så skapas under medeltiden nordens viktigaste litteratur, isländska sagorna och vikingarnas myter. Den viktigaste boken är Njals saga. Men Eddan, Havamal och Völuspa som innehåller berättelser om de nordiska gudarna och vikingarnas moraliska är viktiga för att förstå det folk som grundlade civilisationen i norden.

Vi ska läsa några texter i urval från medeltiden.

Ur Dantes Divina Commedia

paolo-och-francesca_elit

greve-ugolino_elit

(Lösenord till filen: elit)

Fråga: Den kristna medeltida människan trodde på en strängt ordnad värld och på att allt i skapelsen hade en skapare, en ingenjör nästan, Gud. Hur ser man det i Dantes verk?

Vikingarnas myter

loke-och-sleipner

sivs-har

loke-och-hans-barn

iduns-applen

balders_dod

Fråga: Vikingarna var ett hårdfört seglar- och krigarfolk. Hur ser man det i deras sagor och myter? Vilka ideal verkar de hålla högt utifrån hur de berättar sina sagor?

Den isländska sagan och Havamal

Havamal

gunnar-pa-hlidarende

Fråga: Vilka egenskaper satte vikingarna högt? Vilka egenskaper skulle man undvika? Vad kan det ha berott på?

Läs texterna och besvara frågorna, med en kommentar nedan.

En tanke på “Medeltid”

 1. I dantes verk ser det ut såhär:
  Verket handlar om Dantes vandring på andra sidan graven, genom Inferno (helvetet), Purgatorio (skärelden) och Paradiso (paradiset). Religionens styre var stor och för medeltidens människa var dessa platser, alltså Inferno, Purgatorio och Paradiso lika verkliga som livet på jorden. På sin vandring till helvetet och skärelden leds Dante av en romersk poet som hette Vergilius. Vid paradisets port väntar Danes ungdomskärlek Beatrice och hon leder honom upp mot slutmålet, den gudomliga kärleken.
  Dante beskriver helvetet som ett bredd redskap, att den är indelad i nio kretsar och där de döda straffas efter deras synder som de har gjort. I den första kretsen finns de svaga syndarna. Längst ner, i den nionde kretsen hittar man de värsta. De svåraste syndarna är förrädarna. Detta kan kopplas till kristendomen där bland annat när Julius Caesar förrådde Jesus Kristus, så hamnade han i den nionde kretsen.
  Sammanfattningsvis så vill jag säga att den gudomliga komedin innehåller Dantes tankar om livet efter döden, men pekar också mot renässansen.

  Vikingarnas myter:
  Vi kan se att vikingarna var ett hårdfört seglar- och krigarfolk från deras sagor och myter genom att de kunde driva en handel, plundra och kolonisera områden. De lyckades alltid med det på deras sagor och myter. De idealen som de verkar eftersträva är att de vill att vikingarna ska vara sams med deras folk och döda de som är osams med de.

  Den isländska sagan och Havamal:
  De egenskaparna som vikingarna satte högt på var att attackera sina fiender så fort som möjligt för att de är inte värda att leva och vara sams med tyckte vikingarna. Så det var det de satsade på. Det de skulle undvika var att dricka sig fulla när de är på strid eftersom då skulle de riskera att dö. De fick inte heller bli sams med sina fiender för att då har de svikit sitt folk.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: