Web junkie

När jag är borta på kurs 13 och 14 september ser ni nedanstående film och artikeln. Vi ska jobba vidare på den i svenska 2.

Kina är det enda land i världen som klassar internetberoende som en sjukdom. Web Junkie ger oss en inblick i den behandling som används vid kinesiska rehabiliteringskliniker, där ungdomar ska avvänjas från sitt beroende.

Du arbetar för tidskriften Tevetidningen. På redaktionen till Tevetidningen så vet ni att SVT kommer att visa dokumentären Web Junkie. Ni vill dra uppmärksamhet till dokumentären och skriva en skarp debattartikel utifrån det filmen handlar om. För att läsarna ska fatta vad dokumentären handlar om så kom ni överens om att man behöver beskriva dokumentärens innehåll i artikeln. Det är dock viktigt att läsarna förstår vad du och redaktionen tycker om filmens innehåll och budskap. Ni har retat er på debattartikeln Internetberoende är inte ett faktum (SvD 8/11-2012) som skrevs i dagarna och vill bemöta den.

UPPDATERING!

Alla utkast postas. Slutprodukten ska sparas som dittnamn.pdf och mejlas till mig (daniel.wernegren@arlandagymnasiet.se) senast 12.00, 29 september.

Ditt namn ska framgå i sidhuvudet. Sidorna ska pagineras.

Tänkbar generell mall för uppsatsen 

 1. Rubrik
 2. Presentation/beskrivning av dokumentären
 3. Din reaktion
 4. SvD artikelns ställningstagande
 5. Din reaktion på den/resonemang och slutsats. Ev avslut i uppmaning.

 

Fel i era essäer

Ni skriver:

*tillbaks  – tillbaka

*gammla  – gamla

*medans  – medan

*egna bil/son/hus  – egen bil, egen son, eget hus

*utväckling  – utveckling

*vårat – vår

*erat – er

*utav – av

*defenitivt – definitivt

*ändast – endast (det var den enda lila diamanten i världen. Det tog en ända med förskräckelse)

*välldigt – väldigt

19 reaktioner till “Web junkie”

 1. RUBRIK

  Nu på fredag visar SVT den skakande dokumentären ”Web junkie” om ungdomar i Kina. I dokumentären får vi se hur kinesiska ungdomar sätts i fängelse för att deras föräldrar oroar sig för deras överdrivna dataspelande och internetmissbruk.

  I dokumentären Web Junkie av regissören

  Gilla

 2. Den tanke väckande dokumentären Web Junkie visades nu i helgen på SVT. Dokumentären handlar om ungdomar i Kina med ett ”spelberoende” som blir skickade till en fängelse liknande miljö av sina oroliga föräldrar för att få behandling för deras överdrivna datorspelande och internetberoende.

  Presentation av Web Junkie dokumentären

  Reaktion för dokumentären
  SvD artikelns ställningstagande

  Reaktion/resonemang och slutsats

  Avslutning, sammanfattning

  (I SvD skriver … i ”artikelns namn” att…)

  Gilla

  1. Den tanke väckande dokumentären Web Junkie visades nu i helgen på SVT. Dokumentären handlar om ungdomar i Kina med ett ”spelberoende” som blir skickade till en fängelse liknande miljö av sina oroliga föräldrar för att få behandling för deras överdrivna datorspelande och internetberoende.

   Filmen Web Junkie är en dokumentär regisserad av Hilla Medalia och Shosh Shlam som handlar om ungdomar från Kina mellan 13 och 18 år som har ett internetberoende. I Kina klassas internetberoende

   Presentation av Web Junkie filmen

   Min Reaktion

   SvD artikelns ställningstagande

   Reaktion/resonemang och slutsats

   Avslutning, sammanfattning

   (I SvD skriver … i ”artikelns namn” att…)

   Gilla

 3. Förstör Internet vårt liv?

  Nu på fredag visar SVT den skakande dokumentären ”Web Junkie” om ungdomar i Kina. I dokumentären får vi se hur kinesiska ungdomarna sätts i fängelse för att deras föräldrar oroar sig över deras överdrivna dataspelande och internetmissbruk. Förstör internet verkligen vårt liv?

  I dokumentären ”Web Junkie” av regissören berättar han om ett rehabiliteringscentrum för dataspel missbrukare i Kina visar, hur rabidly det med online-missbrukare förbi.
  Datorn beroende anses vara ett ”socialt problem nummer ett” i Kina. Enligt Federal Dugg kommissionären säger han att det är 2.4% av fjorton klassificeras till tjugofyra-åringar som internet beroende.

  Gilla

 4. Rubrik
  Inom några dagar kommer SVT att visa en dokumentär kallad ”Web Junkie”. I denna dokumentär får vi följa några kinesiska tonåringar som blir rehabiliterade från internet beroende. De här ungdomarna spenderar all sin tid framför datorn och de har svårt att sluta med det och börja göra någonting annat till exempel läxor eller att vara med kompisar. När man struntar i skolan för att sitta vid datorn istället har det gått för långt, då är man beroende. I dokumentären får vi se hur ungdomarna ska bli hjälpta genom militär träning och terapi.

  Gilla

 5. Ungdomars liv i fara – internetberoende?

  Vad är egentligen internetberoende? En fråga flertal ställer sig själva varje dag. Svaret ges i dokumentären ”Web Junkies”. Inspelad i Kina ett land med många lagar och annorlunda idéer. Har tillskillnad från resten av världen tagit en direkt ställning vad gäller datorer och internet, hur dessa påverkar dagens tonåringar. Landet står för att internetberoende klassas som en mental sjukdom, de internetberoende behöver rehabilitering och terapi. I dokumentären får vi se ett institut som tagits fram med internetberoende i tanken. Hit skickas massvis med tonåringar som enligt deras föräldrar har ett problematiskt internetberoende. Dokumentären tar upp olika terapi metoder varav vissa av dessa skulle kunna klassas som inhumana och helt absurda att utsätta en 16 åring för. Internetexperten Daniel Kardefelt-Winther skrev en artikel rörande internetberoende och hur själva begreppet internetberoende är odefinierat och otydligt.

  Dagens samhälle, vi befinner oss i ett hav av teknologi där blotta tanken av att inte ha tillgång till internet går emot människans rättigheter. Barn växer upp i ett samhälle där de redan från väldigt ung ålder utsätts för teknologin och nätets värld. Olika former av spel som utspelar sig i virtuella världar har blivit norm hos ungdomar, föräldrar

  Gilla

 6. Rubrik
  Presentation/beskrivning av dokumentären
  En dokumentär som visades här om dagen på SVT har väckt många blandade känslor bland folket. Dokumentären heter Web junkie och handlar om ungdomar i kina som är ”databeroende”. Dessa ungdomar har blivit inlåsta i en fängelse liknande miljö för att rehabiliteras mot deras vilja.

  Din reaktion

  SvD artikelns ställningstagande

  Din reaktion på den/resonemang och slutsats. Ev avslut i uppmaning.

  Gilla

 7. Föräldrarna skapar spelberoende

  Det är inte barnen eller ungdomarna som skapar sitt spelberoende utan det är föräldrarnas fel. Dem har helt enkelt inte kontroll över vad barnen håller på med och vad dem ger sig ut på.

  Gilla

 8. Sexig Fångande Titel

  Efter att internet kom och länkade alla våra datorer så var det oundvikligt att det inte skulle bli problem någonstans. Utöver de stora problemen med cyber-terrorism, online handel av illegala medier och föremål och identitets stöld så har vi ett problem som blir mer och mer vardagligt. Det är betydligt mycket mer jordiskt(ehm annan metafor) än de andra problemen men det är fortfarande farligt. Det är internet beroendet. Längtan efter en annan verklighet som kan ”rädda” en från vardagens problem och skyldigheter, vilket sen tar över hela ens liv i båda sina verkligheter.

  SVD(Sätt in referens här) tar upp problemet i en annan vinkel, det vill säga att de totalt diskvalificerar internet som en något man kan vara beroende av. Det säger att ” Att nya populärkulturella nöjen stigmatiseras av auktoriteter och kritiseras för att påverka barn och ungdomar negativt är inget nytt.”, vilket till vis del är sant. Det finns gott om exempel där konservatistiska tankar ofta leder auktoritära individer som sprider idén om att det här och det där sprider eller integrerar tankar om våld och ”Sex, drugs and rock ´n roll”(m.m) som anses vara något som man ska hålla sig borta ifrån för att kunna leva ett bra liv(wtf menings uppbyggnad och göra om ord). Klara exempel är (exempel 1) och (exempel 2) som visar på att de vuxna alltid har rätt. Men i det här fallet så har ungdomarna själv visat på situationen som de kan sätta sig i och bevisat, genom att gå igenom det själva, att internetberoende existerar och bör tas på allvar.

  Nu mera existerar inte den klassiska nörden, den som sitter själv i ett rum med datorn, bara i kult filmer från 80-talet längre. De finns lika mycket som de fotbolls nördar som kan allt om alla lag och gärna i timmar sitter och diskuterar om vem som vinner nästa liga. Det visar den BBC producerade ”Web Junkies” som följer ett Kinesiskt, nästan koncentrations liknande, läger där ungdomar som har blivit klassificerade som internetberoende av nära och kära. Ungdomarna blir lurade eller drogade av sina föräldrar att följa med till en anstalt där de blir helt ”bortkopplade” och får ta del av gruppövningar med andra institutionerade. Det blir klädda i militärkamouflerade dräkter och får både terapeutisk rådgivning och fysisk träning för att försöka övertyga dem om att deras beroende förstör deras verkliga liv.

  – Aaron

  Gilla

 9. Spelberoende dödar ungdomar

  Som vi ser på videon web junkie är dom alldeles för beroende och bara spelar varje dag.
  De äter inte eller sover utan bara spela som leder till att försämra deras hälsa

  Gilla

 10. RUBRIK

  SVT gick precis ut med att de kommer visa en intressant dokumentär om internet samt spel beroende, och hur man löser ”problemet” i Kina där man sagt att det är en diagnos. Oftast är det ungdomar som får behandligen då det oftast är dem som vuxit upp med datorspelen och har haft störst problem i hemmet. Ungdomarna sätts därför i en militär behandlingshem där ungdomarna får genomgå terapi, psykologisk träning och hur man beter sig i hemmet.

  Gilla

 11. Ny sjukdom i China !!

  Bland unga människor i China så används det massor med internet cafés konstant. De kan vara där i dagar innan de rör sig hemåt, vissa går inte ens hem och försöker leva sina liv i den virtuella världen. De personerna som är beroende blir aggressiva när de inte får spela vid datorn och nästan alla databeroende har ett dåligt förhållnas med sina föräldrar. För att fixa denna sjukdom så skickar föräldrarna de till ett mentalt sjukhus, där finns det inge elektronik. China har officiellt lagt ut att data beroende är en sjukdom. ungefär 300 miljoner är diagnoisergad att ha databeroende.

  Gilla

 12. Internetberoende förstör liv?
  Nu på söndag visar SVT dokumentären ”Web Junkie” om ungdomar som är överdrivna spelberoende och sitt internetmissbruk som skickas till ett fängelse av sina oroliga föräldrar som kommer vara på rehabilitering för spelberoende. Skribenten Daniel Kardefelt-Winther skriver att internetmissbruk är inte ett faktum och det finns inga bevis att internetmissbruk är ett sjukdom.

  Gilla

 13. Föräldrarna skapar spelberoende

  PRESENTATION
  Det är inte barnen eller ungdomarna som skapar sitt spelberoende utan det är föräldrarnas fel. Dem har helt enkelt inte kontroll över vad barnen håller på med och vad dem ger sig ut på. I dokumentären ”Chinese teenagers” visar dem ett gott exempel vad konsekvenserna kan bli utan god uppfostring av föräldrarna. Dem skickar ut sina barn till en militär läger där dem ska ”bota” sitt spelberoende.

  REAKTION
  Att skicka ut sitt barn på grund av något man har ställt till med själv är oacceptabelt för mig. Man måste prata med sitt barn om problemen innan man tar korta vägen och ge någon ansvaret för ditt barn

  SvD ARTIKELNS STÄLLNINGS ANTAGANDE

  AVSLUT

  Gilla

 14. Rubrik
  Inom några dagar kommer SVT att visa en dokumentär kallad ”Web Junkie”. I denna dokumentär får vi följa några kinesiska tonåringar som blir rehabiliterade från internet beroende. De här ungdomarna spenderar all sin tid framför datorn och de har svårt att sluta med det och börja göra någonting annat till exempel läxor eller att vara med kompisar. När man struntar i skolan för att sitta vid datorn istället har det gått för långt, då är man beroende. I dokumentären får vi se hur ungdomarna blir hjälpta genom militär träning och terapi. De blev lurade dit av sina föräldrar, valet att åka dit var inte frivilligt. I Kina klassas internetberoende som en mental sjukdom och ungdomarna blir behandlade därefter. De måste gå upp tidigt på morgonen för träning och om de inte bäddar sängarna blir de straffade. Jag tycker personligen att detta är bra. De här ungdomarna är vana med att inte behöva göra någonting förutom det de själva vill. Ungdomarna behöver lära sig att man ibland måste följa order och regler, även om man inte vill.

  Gilla

 15. Den nya generationens normer

  Dokumentären börjar med ett väldigt ikoniskt ögonblick. En grupp fångar blir väckta av en väktare i vad som ser ut som ett fängelse. Det visar sig senare att det bara är ett rehabiliterings center för folk som lider av det så kallade ”internetberoendet”. Efter det får man följa Hope lite när han är med på morgonträningen och när han pratar om en läkare. Det dokumentären fokuserar på är att visa livskvalitén i dessa rehabiliteringscenter och inget speciellt händer förutom när några försöker fly.

  Det första jag tänker på är hur överdrivet extrem situationen är. Att droga barn för att få in de i små fängelsen bara för att de gillar att spela och sitta vid datorn tycker jag är lite väl extremt. Vissa av barnen kanske borde få denna behandlingen, men många barnen anser att mer kommunikation i hemmet hade varit en mycket enklare lösning. Detsamma tycker jag, om föräldrarna pratar och försöker förstå barnen så kan de enklare få en uppfattning

  Gilla

 16. Varje dag sitter miljontals ungdomar och vuxna och spelar ett av det mest beroendeframkallande spelet i världen, nämligen World of Warcraft även kallat ”WoW”. Ett spel som lett till allt från extremt dålig hälsa till död. Det är nämligen ett spel som ofta ses väldigt ofarligt eftersom att det bara är ett spel, men som ofta sätter människor i dåliga vanor som kan ha kraftig påverkan i längden.

  World of Warcraft nutiden kanske mest beroendeframkallande spel. Kanske för att det är ett ”Open world” spel, där det inte riktigt finns något slut. Spelet har en god och en ond fraktion. Den goda heter Alliance och den onda heter Horde. Båda sidorna har olika karaktärer som du kan välja mellan till exempel människa, dvärg, orc, gnom eller taur.

  Gilla

 17. Förstör Internet vårt liv?

  Nu på fredag visar SVT den skakande dokumentären ”Web Junkie” om ungdomar i Kina. I dokumentären får vi se hur kinesiska ungdomarna sätts i fängelse för att deras föräldrar oroar sig över deras överdrivna dataspelande och internetmissbruk. Internetexperten Daniel Kardefelt skrev en artikel om internetberoende och hur själva begreppet Internetberoende är otydligt och att det inte finns bevis på det. Förstör internet verkligen vårt liv?

  Internetberoende är ett globalt fenomen. Allt fler människor, speciellt de unga vuxna vid 20-23 åldern använder nätet i större utsträckning sen tidigare. Dokumentären ”Web Junkie” av regissören tar han oss till ett behandlingscenter i Beijing och låter oss följa tre fall: från den dagen de unga kineserna anländer för sitt tre månader långa uppehåll, tills de åker hem och så vidare. Såväl orsakerna till störningen tas upp i dokumentären.

  Proffessor Tao Ran grundade kliniken, världen första för internetberoende. Han lovar barnens föräldrar att han skulle bota de från de som kommit att bli en av Kinas mest fruktande hälsorisker. Barn mellan 13 och 18 år antas till ett militärinspirerat behandlingscentrum där det finns fysik träning, övervakad sömn och matregler. Patienterna bor i små rum, omgivna av grindar och staket samt vakter.

  Dokumentären tar också upp frågan om det är rätt att endast föräldrarnas ansvar krävs när barnen tas till en behandling mot sin vilja.

  Nu för tiden befinner vi oss i en värld med teknologi där internet kommer och länkar till alla våra datorer och telefoner. Det vi aldrig märkte var att det skulle vara ett stort problem någonstans. Utöver de stora problemen med online handel av illegala nedladdningar, föremål och internet stöld så befinner vi oss i ett stort problem som blir mer och mer vanligt än ovanligt. Det kallas internetberoende! Att man längtar efter att få en annan typ av verklighet, t.ex en virtuell värld.

  I artikeln ”Internet är inte ett faktum”, från 8/11-2012 förklarar skribenten Kardefelt-Welter Daniel att (fortsätter nästa gång)

  Gilla

 18. RUBRIK

  SVT gick precis ut med att dem kommer visa en intressant dokumentär som heter ”Web Junkie”. I dokumentären tar man upp vad spelberoende och att det är en diagnos som kan botas om man går igenom den här behandlingen i Kina. Staten i Kina har byggt upp 400 rehabiliterings center för just spelberoende, 70% som åker in kommer ut genom den vanliga rehabiliterings tiden ca 3 månader. Man skapade dessa center för att man såg ett växande problem i Kina där man har ca 618 miljoner internet användare. Ungdomarna sätts i en militär behandlingshem där ungdomarna får genomgå terapi, psykologisk träning och hur man beter sig i hemmet. Oftast är det ungdomar som får behandlingen då det oftast är dem som vuxit upp med datorspelen och har haft störst problem i hemmet. Dem ungdomarna flyr till spel världen där dem kan träffa andra som har liknande problem.

  Jag blev förvånad men även imponerad utav dessa rehabiliterings center. Datorspel beroende finns och skärmberoende finns också, troligtvis är det en högre chans att man har skärmberoende än dator spel beroende. Rehabiliterings centret lär ungdomarna hur man viker kläder, bäddar sägen, tvättar och lagar mat saker som jag tycker är väldigt viktigt att man kan och vet hur man gör. Många ungdomar idag har inte lärt sig det utav sina föräldrar för att dem inte har fått möjligheten till att lära sig. Ungdomarna

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: