Antika berättelser i urval

När jag är på kurs 13-14 september ska ni göra följande:

Läs nedanstående och skriv ned dina reflektioner. Dra paralleller mellan berättelserna och andra berättelser eller begrepp du känner till. Vilken berättelse har Pyramos och Thisbe påverkat? I vilket sammanhang har berättelsen om Narkissos fått ett användningsområde? Vad är sensmoralen i berättelsen om Midas? Vad är sensmoralen i berättelsen om Orfeus?

ekonarcissosdafne_elit

pyramostisbeerospsyke_elit

midasorfeusmfl_elit

 

Lösenord till filerna: elit

En tanke på “Antika berättelser i urval”

  1. Berättelsen om Narkissos har påverkat och fått ett ord som används för att beskriva den individ som har en överdriven självupptagenhet och överdriven tro på dens egna förmåga. Ordet är narcissism och man är narcissistisk om man visar prov på detta.

    Berättelsen om Pyramos och Thisbe har påverkat en pjäs av William Shakespeare som heter Romeo and Juliet. Där de berättas om Romeo och Julia som inte får träffa varandra enligt deras familjer. Berättelsen om Romeo och Julia slutar på ungefär samma sätt som berättelsen om Pyramos och Thisbe. Med att de båda tar livet av sig på grund av missförstånd.

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: