Den röda tråden

Vi fortsätter vårt arbete med att lära oss om berättelser och berättande. Senast tittade vi på beskrivningarna i berättelsen När dog Janos Kovacs? och prövade sen att skriva en egen beskrivning. Ni som inte postat er beskrivning ännu ska göra det idag.

Idag fortsätter vi att tittat på berättelser och fokuserar på den röda tråden.

Uppgift 1

Läs novellen. Stryk under nya ord och uttryck. Skriv sedan ner berättelsens röda tråd, dvs. handlingen i korta drag. Postas nedan.

Frivillig uppgift 1

Skriv en kort variant på denna röda tråd. Försök göra den så annorlunda som möjligt från originalet, Pälsen. Postas nedan.

Frivillig uppgift 2

Vad kommer uttrycket den röda tråden från? Postas nedan.

27 reaktioner till “Den röda tråden”

 1. Ifall jag skulle prata om novellens handling så kortfattat som möjligt så skulle det vara så här.

  En man är ganska deprimerad och han är säker på att han kommer att dö men hans rock går sönder vilket leder till att han blir lånad en pälsrock av sin kompis. Han får plötsligt en boost av självsäkerhet men när han kommer hem så får reda på att hans fru vänstrar med hans kompis.

  Gilla

 2. Mister Henck, också kallad Gustav håller på att dö. Hans fru söker män med status och bra finans. Då mister Henck är döende bildas en relation mellan Hencks fru och en rik häradshövding Richard. Henck får reda på detta och konfronterar sin fru och Richard vid matbordet.

  Gilla

 3. Den handlar om en doktor, hans fru vänstrar med doktorns bästa vän och doktorn lånar en päls som ger honom bättre självförtroende.

  Gilla

 4. Den här novellen handlar om Dr. Henck med en fru och tre barn som är djupt deprimerad då han är väldigt säker på att han kommer att dö inom kort tid. Sedan så har han en vän vid namn Richard som det visade sig hade en hemlig relation med Hencks fru.

  Gilla

 5. En kompis lånar ut sin päls till en doktor(protagonisten), när kompisen kommer hem misstar hans fru honom kompisen och han får reda på att de är otrogna med varandra.

  Gilla

  1. En kompis lånar ut sin päls till en doktor(protagonisten), när doktorn kommer hem misstar hans fru honom kompisen och han får reda på att de är otrogna med varandra.

   Gilla

 6. Berättelsen handlar om doktor Henck som lånar en päls som gör honor att må lite bättre för att han håller på dö medan hans fru har hittat en man som heter Richard.

  Gilla

 7. Texten handlar om en doktor som är sjuk och deprimerad och är säker på att han kommer dö snart i januari. Sen hans rock går sönder som gör så att hans kompis lånar en pälsrock till honom.
  Hans fru vänstrar också med doktorns bästa vän.

  Gilla

 8. Storyn i denna berättelse handlar om ett triangeldrama där en deprimerad man får en ökad självsäkerhet. Mannen tar sig sedan hem och får då reda på att hans fru är otrogen med en nära vän till honom.

  Gilla

 9. Berättelsen är skriven ur Gustav Hencks perspektiv och handlar om ett triangeldrama mellan Henck hans fru Ellen och häradshövding John Richardt samt en händelse då Henrick upptäcker att hans fru har en affär med Richardt.

  Gilla

 10. Det handlar om hur denna Gustav som har ont om pengar och han var med om en olycka som gjorde att han fick reda på att hans hustru hade varit otrogen mot honom.

  Gilla

 11. Dr. Henck har en trasig rock. Hans kompis lånar ut sin päls till Dr. Henck och när han kommer hem till sin fru så tror hon att han är kompisen och ger honom en fullhjärtad kyss. Då förstår han att hans fru är otrogen med kompisen.

  Gilla

 12. Den handlar om Dr. Hencks som är döende och fattig, han har även en fru och tre barn. När han har träffat sin vän Richard och fått låna pengar så kommer han sent hem och inser att hans fru haft en affär med Richard

  Gilla

 13. Jag andades tungt, utan kläder stod jag i det trånga utrymmet. Ur en öppning, kunde jag se på när kvinnan jag nyligen älskat med, kysste mannen jag gömde mig för. Mannen som jag ofrånkomligt kände igen, var helt ovetande om min närvaro. Kanske var det mest lämpligast så.

  Inte klar :/

  Gilla

 14. Berättelsen handlar om en doktor, hans familj och hans vän, John.

  Doktorn blir på körd och det leder till att han får låna en päls som ger honom mer självförtroende. När doktorn kommer hem så får han reda på att hans fru varit otrogen när hon tror att doktorn är en annan och kysser honom. Han blir lite lycklig, även fast hon varit otrogen, av att känna kärleken som han behövt. I slutet så tackar han John för allt han snällt han gjort mot hans familj.

  Gilla

 15. GODIS

  Det var tyst i skolsalarna. En person gick igenom hallarna i en hastig takt.
  Personen stannar upp vid pojkarnas toalett och han går snabbt in i en bås.
  Pinsamheten av händelsen som nyss hände lingrar över honom som en ljuvligt doftande parfym.

  Innan han sprang in till toaletten hade hans byxor precis gått sönder… framför alla i skolan, men istället för att skratta och håna honom så försökte de att hjälpa honom. Men han var för rädd för att bli hånad att han gömde sig. Det enda som höll honom från att springa från skolan var att han hade ett paket godis i sin jackficka.

  Personen rycker till när han hör dörren men han lungnar ner sig så fort han hör att det är hans kompis som heter Jakob. ”Andreas, skynda ut ur toaletten. Vi ska sluta för idag och du har skolkat rätt så länge”. Rösten lät som om att munnen var proppad med bommul. Andreas reste sig upp och gick ut till sin kompis för att se det värsta som någonsin kunnat hända honom. Jakob hade hans jacka och åt hans godis.”Varför har du min jacka?”frågar Andreas och Jakob svarar ”Äh, det är lungt, jag bjöd alla andra på lite godis också”

  Efter den dagen pratade aldrig Andreas med Jakob någonsin igen.

  Gilla

 16. ”Kort” variant av Hjalmar Söderbergs

  Denna enskilda vecka hade påverkat oss alla. Varje morgon då jag klivit upp hade mina händer och ben darrat av en distinkt rädsla, en rädsla av att förlora 9 års arbete. Beskedet skulle för alltid påverka vår framtid och vår ekonomiska situation.

  Kvinnorna sökte sig ofta till män med en rik status, detta var inte ovanligt på grund av omständigheterna i detta tredje världs land efter kriget. Inte heller kunde man ha mycket att skylla på dessa unga kvinnor, de behandlades inte väl av arbetsgivarna, och inte heller var lönesumman rättställd. Orlando var känt för att attrahera unga kvinnor och söka sig till en rik make. Min fru, Julia hade blivit tydligt imponerad av min klädsel.

  Min företagsidé hade börjat sedan jag var ung, det hade varit en liten men storslagen idé som jag sedan var nära att verklighets ställa, 9 år senare. Om två dagar skulle beskedet finnas i ett kuvert, några få bokstäver skulle avgöra min framtid och välmåendet av mina käraste. Kuvertet skulle informera mig om budgetstödet hade godkänts, eller om det hade nekats.

  Det låg en stilla bris över stadsskyn. Nattens mörka tystnad lade sig runt de glimma husen. I denna still stad hördes skarpa bildäck på en tom väg, detta var en man som nyss hade fått reda på att hans besked hade kommit till hans brevlåda. Han vid denna stund visste att ett simpelt nej skulle tvinga honom att sälja huset.

  Rusande flög köksdörren upp, jag fick direkt syn på kuvertet, öppnad. Jag slet åt mig pappersbiten som hade en tydlig rubrik med fetstil, budgetansökan antas ej. Min första instinkt var att ropa på min fru, som endast svarades med mörkrets tystnad. Jag tittade snabbt ner igen och fick syn på en kvarglömd flygbiljett, till Orlando Florida.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: